MENÜ

Futbola yeni kurallar geliyor!

Her sene bize yeni sürprizler çıkartan FIFA ve UEFA, futbolu daha keyifli bir hale getirmek adına çalışmalarına devam ediyor. Futbolu daha basit ve anlaşılır bir spor dalı haline getirip geniş kesimlere ulaşmak istenirken, yeni kuralların yürürlüğe girmesi gündeme geldi. Bu kurallar ise futbolda bir çok dinamiği uzun vadede değiştirebilir. İşte o kurallar. (Nihat Uzel / Fanatik.com.tr)

İlk kez 1965 yılında UEFA’nın uygulamaya başladığı deplasman golü kuralı, çift maçlı eliminasyon sistemiyle oynanan turlarda eşitli bozmak için kullanılan bir yöntemdir. Deplasman golü kuralına göre, iki maç toplamında sonuçlar eşitse, deplasmanda daha fazla gol atan takım galip gelir. UEFA son toplantısında; Avrupa kupalarının tamamında deplasman golü kuralını tarihe kaldırdı. Yeni kural 2021-2022 sezonundan itibaren yürürlüğe girecekken, Şampiyonlar Ligi, Konferans Ligi ve Avrupa Ligi'nde gelecek sezondan itibaren, uzatma dakikalarında deplasman takımının bulduğu gol avantaj sayılmayacak.

Haberin Devamı

Almanya’nın BİLD gazetesinde yer alan bir habere göre Fifa 5 yeni kuralı test etmeye karar verdi. İddialar doğrultusunda bu kurallar arasında Taç atışlarını el yerine ayakla kullanmak, basketbolda olduğu gibi oyun durduğu sırada saatin de durdurulması, sarı kartı olan oyuncunun ikinci sarı kartı görmeden önce zaman cezası alarak 5 veya 10 dakika dışarda durması, hazırlık maçlarında olduğu gibi sınırsız oyuncu değişiklik hakkı ve serbest vuruş kullanan futbolcunun kendine pas vermesi veya direkt topla dripling yapması gibi kurallar yer alıyor.

Bu çığır atacak kurallar ise öncelikli olarak Hollanda, Almanya, Belçika, ABD ve İngiltere’nin alt liglerinde 2021/2022 yılından itibaren denenmeye başlayacak ve 24 aylık bir deneme süresine tabi tutulacak.

Haberin Devamı

UEFA’da konuşulan bir diğer kural ise 0-0 sonuçlanan karşılaşmalarda takımların puan almayarak cezalandırılması yönünde. Golsüz beraberliklerin futbolu sıkıcı hale getirdiği ve gol atılmayan karşılaşmalarda yer alan takımların 1 puan yerine hiç puan alamaması gündeme geldi.

FIFA ve IFAB’ın gündeme getirdiği son kural ise yine oyuncu değişikliğiyle alakalı. Sahada beyin sarsıntısı geçiren veya sarsıntı şüphesi taşıyan futbolcuların takımlarına ek oyuncu değiştirme hakkı tanıyan bu yeni kuralın ise ilk kez ABD ligi MLS’te deneneceği iddia ediliyor.

HAZIRLAYAN: NİHAT UZEL

YORUM YAZ