MENÜ

VAR sistemi mahkemelik oldu: Tüm dünyada kaldırılabilir

Hakemlere verdikleri kararlarda yardımcı olması için uygulamaya konulan Video Yardımcı Hakem Sistemi mahkemelik oldu. Verilecek karar göre tüm dünyada kaldırılması gerekebilir. İşte detaylar...

VAR sistemi mahkemelik oldu: Tüm dünyada kaldırılabilir

Hakem hatalarını en aza indirerek, tartışmaların önüne geçmesi planlanan Video Yardımcı Hakem (VAR) teknolojisi zaman zaman daha fazla tartışmayı beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

Hemen hemen tüm dünyada kullanılmaya başlanan VAR teknolojisi İspanya'da mahkemeye taşındı, ancak bu kez kulüplerden gelen şikayetlerle bir ilgisi yok. Bu mahkeme sonucu VAR'ın tüm müsabakalarda durdurulmasına yol açabilir.

FRANCISCO LOPEZ'İN İDDİASI

Francisco Lopez isimli bir İspanyol, VAR teknolojisinin mucidinin kendisi olduğunu iddia ederek elindeki belgelerle mahkemeye başvurdu. Lopez, bu durumdan İspanya Futbol Federasyonu ve FIFA'nın haberdar olduğunu belirterek, "VAR sistemi '21. Yüzyılın Futbolu' olarak adlandırılan bir projeydi. Her şey bütün olarak tescil edildi.

VAR sistemi mahkemelik oldu: Tüm dünyada kaldırılabilir

Şu anda yaptıkları tek şey adını değiştirmek. Bu teknoloji bana ait. Fikri Mülkiyet Genel Sicili'ne 1999'da kaydettirdim ve 2006'da tescil edildi" diye konuştu.

Haberin Devamı

KANITLARI GÖSTERDİ

İspanyol AS ile röportaj yapan Francisco Lopez, fikri mülkiyet tescil belegelerinin orjinal olduğunu kanıtlayarak, FIFA ile yaptığı yazışmaları da göstererek sürekli temas halinde olduğunu gösterdi. Lopez, bu durumla ilgili olarak ise; "Onlara ilk kez 1999'da gönderdim ve 2007'ye kadar her yıl anlattım. FIFA'daki hakem başkanlarından biri olan eski hakem Jose Maria Garcia Aranda ile uzun süredir sürekli iletişim halindeyim."

300 MİLYON EURO'LUK DAVA

Francisco Lopez, İspanya Futbol Federasyonu ve FIFA'nın teknolojinin mucidi olarak kendisini tanımasını sağlamak için uzun süre uğraştı. Bunu başaramayınca konuyu bir adım ileri taşımaya karar verdi.

Madrid 6 No'lu Ticaret Mahkemesi, VAR'ın futbolda kullanılmasının durdurulup, durdurulmayacağına karar verecek. Bu 300 milyon Euro talep edilen davanin ilk adımı.

YORUM YAZ