MENÜ

ÜLKE PUANI SON DURUM... 2023 güncel ülke puanı sıralaması: Türkiye kaçıncı sırada? Ülke puanı nasıl hesaplanıyor? Türkiye Avrupa'ya kaç takım gönderecek?

Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’ne katılımı, ülkeler sıralamasında 9. sırayı sağlamlaştırdı. Bu sezonu 10. sırada tamamlarsak, iki sezon sonra Süper Lig şampiyonumuz doğrudan Devler arenasına girecek. Galatasaray'ın ardından Fenerbahçe ve Beşiktaş da haftayı zaferle tamamlarken maalesef Adana Demirspor'un Avrupa macerası sona erdi. İlk turlardan grup sürecine kadar 4 temsilcimiz de Türkiye’ye büyük katkı sağlarken 2023 güncel ülke puanı sıralaması ve ülke puanındaki son durum futbolseverler taraftarından araştırılıyor. "Türkiye kaçıncı sırada? Ülke puanı nasıl hesaplanıyor? Türkiye Avrupa'ya kaç takım gönderecek?" sorularının yanıtları da ayrıca merak konusu. Detaylar haberimizde.

ÜLKE PUANI SON DURUM... 2023 güncel ülke puanı sıralaması: Türkiye kaçıncı sırada? Ülke puanı nasıl hesaplanıyor? Türkiye Avrupa'ya kaç takım gönderecek?

Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi’ne Molde galibiyeti ile adım atışı, ülke puanı bakımından büyük kazanım sağladı. Devler Ligi’ne kalarak 1000 bonus puan kazandıran Cim Bom, UEFA ülkeler sıralamasında 9. sıraya yükselmemize imkan tanıdı. Aslantepe'deki zafer sonrası 31.850 puana yükselerek, 31.650 puanlı İskoçya’yı geride bıraktık. Rövanşa avantajlı çıkan Beşiktaş ve Fenerbahçe aldığı galibiyetlerle gruplara kalırken maalesef Adana Demirspor, Genk'e penaltılarda kaybederek Avrupa macerasını tamamladı. 4 temsilcimiz de galibiyetler ülke puanımıza büyük katkı sağladı, gözler son duruma çevrildi.

Haberin Devamı

Galatasaray servetin sahibi oldu

Süper Lig'in son şampiyonu Galatasaray, muhteşem bir gecede, dünya yıldızı Mauro Icardi önderliğinde Şampiyonlar Ligi’ne adım attı. Galatasaray’ın Devler Ligi’ne adım atışı, büyük bir gelir kapısını ardına kadar açtı. Şampiyonlar Ligi gruplarına kalmayı başaran Cim Bom, şimdiden 24.7 milyon Euro’luk bir geliri garantiledi. 15.6 milyon Euro gruplara katılım ücreti alacak olan Sarı-Kırmızılı ekip, 9.1 milyon Euro da katsayı parası elde edecek. Galatasaray, 6 grup maçında alacağı her galibiyet için 2.4 milyon Euro, beraberlik içinse 930 bin Euro daha kazanacak.

ÜLKE PUANI SON DURUM... 2023 güncel ülke puanı sıralaması: Türkiye kaçıncı sırada Ülke puanı nasıl hesaplanıyor Türkiye Avrupaya kaç takım gönderecek

Fenerbahçe rövanşı da kazandı, puanı getirdi

Sarı-Lacivertliler, Konferans Ligi Play-Off’unda en zorlu kuralardan birini çekip Hollanda ekibi Twente ile eşleşmiş ancak Kadıköy’de oynanan ilk maçta resital sunup 5-1’lik müthiş zaferle gruplara kalmayı neredeyse garantilemişti. Rövanşta formalite maçına çıkan Fenerbahçe, rakibine bir kez daha şans tanımadı ve Edin Dzeko'nun golüyle sahadan 1-0 galip ayrıldı.

Haberin Devamı

Avrupa Kupaları’nda mücadele eden takımlarımızın aldığı başarılı sonuçlar sayesinde ülkeler sıralamasında hızla yükseldik. Bu tırmanışı devam ettirmek adına Sarı-Lacivertliler’in Twente’yi yenmesi son derece önemliydi ve İsmail Kartal'ın öğrencileri fire vermeyerek kritik puanları hanemize getirdi.

ÜLKE PUANI SON DURUM... 2023 güncel ülke puanı sıralaması: Türkiye kaçıncı sırada Ülke puanı nasıl hesaplanıyor Türkiye Avrupaya kaç takım gönderecek

Beşiktaş kritik Kiev engelini aştı 

UEFA Konferans Ligi Play Off rövanş maçında Beşiktaş, Dinamo Kiev’le karşı karşıya geldi. Bükreş’te oynanan ilk maçı; Vincent Aboubakar, Omar Colley ve Bakhtiyor Zaynutdinov’un golleriyle 3-2 kazanarak İstanbul’a avantajlı dönen Siyah-Beyazlı ekip, Vincent Aboubakar'ın golüyle rövanşı 1-0 kazandı ve UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde gruplara kaldı. Kara Kartal, Avrupa’nın kulüpler bazında üçüncü organizasyonunda ilk kez mücadele etmeye hak kazandı. 

ÜLKE PUANI SON DURUM... 2023 güncel ülke puanı sıralaması: Türkiye kaçıncı sırada Ülke puanı nasıl hesaplanıyor Türkiye Avrupaya kaç takım gönderecek

Adana Demirspor penaltılarda yıkıldı

Adana Demirspor, sezonun belki de en önemli maçına çıktı. Şimşekler, Yeni Adana Stadı’nda Genk’i etti. Belçika’daki karşılaşmada öne geçmesine rağmen skor avantajını koruyamayan ve son anlarda yediği golle sahadan 2-1’lik yenilgiyle ayrılan Adana Demirspor, bu kez taraftarı önünde en az 2 farklı kazanıp, gruplara adını yazdırmak istiyordu.

Haberin Devamı

Tarihinde ilk kez Avrupa arenasında boy gösteren ve Konferans Ligi’ne katılan Mavi Şimşekler, Cluj’u 2. turda, Osijek’i ise 3. turda elemişti. Kluivert ve öğrencileri, 2 rakibine karşı da iç sahada kazanmıştı. Adana Demirspor, normal süreyi 1-0 önde tamamlayıp maçı uzatmalara taşıdı. 120 dakikada başka gol sesi çıkmazken seri penaltı atışlarında rakibine 5-4 kaybeden Şimşekler'in Avrupa macerası sona erdi.

ÜLKE PUANI SON DURUM... 2023 güncel ülke puanı sıralaması: Türkiye kaçıncı sırada Ülke puanı nasıl hesaplanıyor Türkiye Avrupaya kaç takım gönderecek

ÜLKE PUANI SON DURUM... 2023 güncel ülke puanı sıralaması: Türkiye kaçıncı sırada?

Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’ne katılımı, ülkeler sıralamasında 9. sırayı sağlamlaştırdı. Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin elde ettiği zaferler, sıralamada Türkiye’ye büyük katkı sağladı. Adana Demirspor ise oldukça başarılı geçirdiği dönemde maalesef penaltılarda Avrupa defterini kapattı. Eğer sezonu ilk 10 sırada tamamlarsak 2024-25 sezonunun lig şampiyonu, 2025-26 sezonunda doğrudan Şampiyonlar Ligi’ne gruplardan katılacak.

Haberin Devamı

1- İngiltere: 89.178

2- İspanya: 75.989

3- İtalya: 71.712

4- Almanya: 69.767

5- Hollanda: 55.100

6- Fransa: 52.331

7- Portekiz: 48.316

8- Belçika: 38.400

9- TÜRKİYE: 32.850

10- İskoçya: 31.650

11- Avusturya: 30.000

12- İsviçre: 29.775

13- Sırbistan: 27.375

14- Danimarka: 26.825

15- Norveç: 26.625

ÜLKE PUANI SON DURUM... 2023 güncel ülke puanı sıralaması: Türkiye kaçıncı sırada Ülke puanı nasıl hesaplanıyor Türkiye Avrupaya kaç takım gönderecek

Ülke puanı nasıl hesaplanıyor?

3 çeşit katsayı hesabı yapılıyor. Bunlar Milli takım katsayıları, ülke katsayıları ve takım katsayıları.

Milli Takım katsayıları: Millî Futbol Takımlarının, Avrupa Futbol Şampiyonası eleme turları ve finalleri kura çekimindeki torba durumunu belirlemekte kullanılıyor.

Ülke katsayıları: Bir üye ülke federasyonundan UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'ne katılacak takımların sayısı ve başlayacağı turların belirlenmesinde kullanılıyor.

Takım katsayıları: UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi'ne yerel liglerinden katılma hakkı kazanan kulüplerin eleme turlarına seribaşı olarak girip girmeyeceği ve grup aşamalarında torbaları belirlemekte kullanılıyor.

Haberin Devamı

Elemelerdeki Puanlama Sistemi

Elemelerde takip edilen puanlama oldukça basit bir yapıya sahiptir:

Galibiyet: 1 puan

Beraberlik: 0,5 puan.

Elemeler, turnuvaya katılımın ilk aşamalarıdır ve bu aşamada alınan puanlar, gruplara katılım için oldukça önemlidir.

Gruplar ve Sonrasındaki Puanlama

Grup aşaması ve sonrasında ise puanlama şu şekildedir:

Galibiyet: 2 puan

Beraberlik: 1 puan

Bu aşamada, takımların elde ettiği puanlar sonraki turlara katılım için belirleyici olacaktır. Ancak, penaltı atışlarıyla tur geçmenin herhangi bir puan etkisi yoktur. Bu nedenle, 120 dakika sonucu esas alınır.

Bonus Puanlama Sistemi

Aşağıda yer alan tabloda takım katsayıları için verilen bonus puanlar, ülke katsayısı için de geçerli hale gelmiştir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus, elenme puanları ve Avrupa Ligi ile Konferans Ligi'ne katılım puanlarının bu bonus puanlarda dikkate alınmamış olmasıdır.

Katılan takım sayısına bölünerek ülke puanı ortaya çıkar

Ülke takımlarının yukarıda belirtilen kriterlere göre aldığı tüm puanlar toplanır. Ardından bu puanlar, ilgili ülkeden o yıl Avrupa kupalarına katılan takım sayısına bölünerek ülke puanı ortaya çıkar.

Her yıl, bu puanlama sistemi takip edilerek, takımların ve ülkelerin UEFA turnuvalarındaki performansı değerlendirilir. 

ÜLKE PUANI SON DURUM... 2023 güncel ülke puanı sıralaması: Türkiye kaçıncı sırada Ülke puanı nasıl hesaplanıyor Türkiye Avrupaya kaç takım gönderecek

Türkiye Avrupa'ya kaç takım gönderecek?

Türkiye Futbol Federasyonu, gelecek sezonla alakalı Türk takımlarının Avrupa kupalarına katılım sayılarıyla alakalı geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. 2024-2025 sezonunda ülkemizin UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2 takım, UEFA Avrupa Ligi'nde 2 takım ve UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde 1 takım olmak üzere toplam 5 takım ile temsil edileceğini duyurdu.

TFF'den yapılan açıklama şöyle;

'UEFA'nın katılım listesine ilişkin sirküleri uyarınca, 2024-2025 Sezonunda Ülkemiz, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2 takım, UEFA Avrupa Ligi'nde 2 takım ve UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde 1 takım olmak üzere toplam 5 takım ile temsil edilecektir.

Trendyol Süper Lig Müsabakaları Statüsü'nün 12. Maddesi uyarınca bu konu hakkında kulüplere gönderilen bilgilendirme yazısı, UEFA Kupalarına katılım tablosu ve katılım prosedürleri aşağıda yer almaktadır.'

2024-2025 Sezonunda UEFA Kulüpler Arası Müsabakalara katılım aşağıdaki şekilde olacaktır:

Süper Ligi 1. sırada bitiren takım UEFA Şampiyonlar Ligi’ne gidecek 1. takım olur.

Süper Ligi 2. sırada bitiren takım UEFA Şampiyonlar Ligi’ne gidecek 2. takım olur.

Türkiye Kupası Şampiyonu olan takım UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek 1. takım olur.

Süper Ligi 3. sırada bitiren takım UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek 2. takım olur.

Süper Ligi 4. sırada bitiren takım UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne gidecek takım olur.

1) Türkiye Kupası Şampiyonu olan takım UEFA Şampiyonlar Ligi’ne gitmeye hak kazanırsa;

a) Süper Ligi 3. sırada bitiren takım UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek 1. takım olur.

b) Süper Ligi 4. sırada bitiren takım UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek 2. takım olur.

c) Süper Ligi 5. sırada bitiren takım UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne gidecek takım olur.

2) Türkiye Kupası’nda Şampiyon olan takım, Süper Ligi 3. sırada bitirirse;

a) Türkiye Kupası Şampiyonu olan takım, UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek 1. takım olur.

b) Süper Ligi 4. sırada bitiren takım, UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek 2. takım olur.

c) Süper Ligi 5. sırada bitiren takım, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne gidecek takım olur.

3) Türkiye Kupası’nda Şampiyon olan takım, Süper Ligi 4. sırada bitirirse;

a) Türkiye Kupası Şampiyonu olan takım, UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek 1. takım olur.

b) Süper Ligi 3. sırada bitiren takım, UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek 2. takım olur.

c) Süper Ligi 5. sırada bitiren takım, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne gidecek takım olur.

4) Türkiye Kupası’nda Şampiyon olan takım, Süper Ligi 5. Sırada bitirirse;

a) Türkiye Kupası Şampiyonu olan takım, UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek 1. takım olur.

b) Süper Ligi 3. sırada bitiren takım, UEFA Avrupa Ligi’ne gidecek 2. takım olur.

c) Süper Ligi 4. sırada bitiren takım, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne gidecek takım olur.

5) UEFA’nın, UEFA Kulüplerarası Müsabakalara katılma şartlarında yapacağı değişiklikler aynen uygulanır.

6) Sportif başarı neticesinde UEFA Kulüplerarası Kupa müsabakalarına katılım hakkı elde ettiği halde, UEFA’nın, kupa müsabakalarına katılım ile ilgili kriterleri karşılamaması nedeniyle bu müsabakalara katılamayan takımların yerine; bu kriterlere uygun olma.

YORUM YAZ