MENÜ

TFF ile Ülker'den anlamlı proje: Geleceğin yıldız kızları geliyor!

Genç kızlarımıza fırsat eşitliği sunacak dev projenin kahramanlarından Ülker CEO'su Mete Buyurgan ile A Milli Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Nejla Güngör Kıragası, FANATİK'e konuk oldu. İkili, 'Geleceğin Yıldız Kızları' projesi kapsamında dünya üzerindeki tüm kız çocuklarına seslendi.

TFF ile Ülker'den anlamlı proje: Geleceğin yıldız kızları geliyor!

TFF ile Ülker tarafından hayata geçirilen Geleceğin Yıldız Kızları Projesi alkışları topladı. U15 Milli Takımı için futbolcu havuzunu genişletmek ve kız çocuklarına ‘fırsat eşitliği’ sunmak için tasarlanan projeye 2009, 2010, 2011 doğumlular katılabilecek. Biz de bu projenin temellerini, gelişimini ve detaylarını başkahramanlar Ülker'in CEO'su Mete Buyurgan ile A Milli Kadın Futbol Takımımız'ın Teknik Direktörü Necla Güngör Kıragası'yla konuştuk. Söz şimdi, editörümüz Atalay Özçelikli'nin sorularını yanıtlayan Buyurgan ve Kıragası'nda...

Haberin Devamı

REAL MADRID İDDİALARI...

- Projenin temelleri nasıl atıldı?

Mete Buyurgan: Kadın Milli Takımı'nın ana sponsoruyuz ve uzun zamandır beraber çalışıyoruz. Ancak bundan daha öncesinde Ülker her zaman sporla iç içe olan, sporu destekleyen, sponsorluklar gerçekleştiren bir marka. 9 yıl boyunca Türkiye Futbol Federasyonu ile birlikte 'Futbol Köyleri' yapmıştık. O proje çok da başarılı oldu. O dönemde sanıyorum 65 tane futbol köyü kuruldu. Bu projeden tüm kategorilerde 50'nin üzerinde milli oyuncu çıktı, birçok futbolcu profesyonel kulüplerle anlaşma sağladı. Dolayısıyla bizim buradan bir altyapı ve tecrübemiz vardı. Kadın futbolu da dünyada reytingini artıran bir spor dalı olmaya başladı. Diğer taraftan biz Ülker olarak kadınların ön planda olmasını, çalışma hayatında yer bulmalarını ve fırsat eşitliği sunmayı biz ana sorumluluk olarak hissediyoruz. Nejla hocamızın tecrübesinden, teknolojinin imkanlarından yararlanarak bu sorumluluğu dijital bir hale getirerek projeye başladık. Dijital imkanlarla dünyanın dört bir yanındaki kız çocuklarımıza ulaşabileceğiz. Amacımız Kadın Milli Takımımız'ın havuzunu genişletmek ve geliştirebilmek. Birkaç basit işlemle milli takım hocalarımızın karşısında kızlarımız yeteneklerini gösterme fırsatı bulacak. Bu projenin fırsat eşitliği bakımından çok anlamlı olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

TFF ile Ülkerden anlamlı proje: Geleceğin yıldız kızları geliyor

- Projenin kapsamı çok geniş hocam. Dünyadaki bütün Türk kızlarına sesleniyorsunuz. Ne düşünüyorsunuz?

Nejla Güngör Kıragası: Ben her zaman söylüyorum. Ülker bizim için bir sponsor değil, yol arkadaşı. Yol arkadaşlarımızla yaptığımız her proje sesimizin daha fazla çıkmasına ve daha fazla kitlelere ulaşmamıza sebep oldu. Kadın futbolunda başarımız var ama gidilecek de daha çok yolumuz var. UEFA Uluslar Ligi'nde C Ligi'nden B Ligi'ne son iki maç kala çıktık. Taraftarlarımız karşısında dolu tribüne oynamak, kadın futbolunun bilinirliğinin arttığını görmek muhteşem. Ama artık şimdi geleceğin yıldızlarını bulma zamanı. Proje çok değerli. Çünkü mevcut kadroyla kaç sene gidebiliriz? Altyapı kurmak, havuzu genişletmek istiyoruz. Bu projeyle de milli takımda yer almak isteyen, profesyonel futbol oynamak isteyen kız çocuklarını tesislerimizde ağırlamak çok keyifli olacak. Alfa kuşağını yakalamak teknolojiyle oluyor. Daha önce 'Futbol Köyleri' ile başlayan projede arayarak, haber salarak genişleyen bir projeydi. Ancak şimdi teknolojik altyapıyla, herkesin emeğiyle yaratılmış bir projeden bahsediyoruz. 'Futbol oynamak ve Milli Takım'da yer almak istiyorum' diyen 2009-2010-2011 doğumlu kız çocuklarımız ortam, materyal fark etmeksizin yeteneklerini gösterdiği videoyu bize gönderecek, biz de onları tesislerimizde ağırlayacağız. 

Haberin Devamı

TFF ile Ülkerden anlamlı proje: Geleceğin yıldız kızları geliyor

- Filenin Sultanları'nı dünya zirvesinde görüyoruz. Orta ve uzun vadede kadın futbolunda da zirveyi zorlayabilir miyiz?

Nejla Güngör Kıragası: Bu iş yatırım işi. Doğru zamanda, doğru yerde, doğru koşullarda yaptığınız yatırımın büyümeme şansı yok. Kadın futboluna da yatırım özellikle son 3 senede artmaya başladı. İster istemez de yatırımın olduğu yerde koşullar, standartlar güzelleşmeye başladı. Oyuncuların da özgüvenleri, profesyonellikleri arttı. Neden olmasın yani? Neden zirveye çıkmayalım? Yeter ki kadınlara fırsat verin. Voleybolcu kızlarımızdan bahsederken haddim olmadığı kadar gurur duyuyorum. Mükemmel işlere imza attılar. Kadın Futbol Milli Takımımız da bir gün o kupaları kaldıracaktır.

Haberin Devamı

- Mete bey sizin de bu konudaki fikirlerinizi alalım?

Mete Buyurgan: Nejla hocamızın da dediği gibi uzun vadede iyi bir yatırım stratejisiyle neden olmasın. Biz ülke olarak zaten her alanda geleceğin yıldızıyız. Kadınlarımız da öyle... Sadece sporda değil, iş hayatında da çok başarılı kadın yöneticilerimiz var. Sayıları her geçen gün artıyor, hatta erkeklerle eşitleniyor. Türk kadınları çok dayanıklı, çok güçlü. Başarının olmaması için hiçbir sebep görmüyorum. Sadece sponsorluk ve yatırımla da olmuyor, federasyon başkanımız, federasyon üyelerimiz de bu konuya çok önem veriyor, destek oluyor. Takımın başında da Nejla hocamız gibi bir değer var. Böyle olunca da şirketlerin, oyuncuların, taraftarın ilgisi artacaktır. Çorum'da seyirci rekoru kırıldı mesela, bu çok güzel bir işaret aslında.

Haberin Devamı

- Kadın sporcularla röportaj yaptığımızda sık sık ailelerinden ya çevrelerinden, 'Kadın kısmı spor mu yapar?' gibi sığ düşüncelerle başlarda engellendiklerini duyuyoruz. Türkiye Futbol Federasyonu'nun desteği, Süper Lig kulüplerinin kadın futbol takımı kurmaları, ciddi sponsor destekleri sonrasında 'futbol' adına bu algı değişiyor sanırım. Doğru mu?

Nejla Güngör Kıragası: Kesinlikle çok haklısınız. Algı değişmeye başladı. Görünür olmadığınız hiçbir yerde var olamıyorsunuz. Büyük kulüplerimizin büyük armaları o sahada olunca rol model oluyor. Önceden biz kapı kapı dolaşıp, 'Kızınızda potansiyel var, kulübe yönlendirelim' diyorduk. Şimdi aileler sosyal medya aracılığıyla, 'Benim kızım yetenekli, nereye göndermeliyim?' diye soruyor. Burası büyük de bir istihdam alanı. Kadın-erkek antrenörler için, basın için istihdam alanı. Sektör görünür oldukça algılar da değişti. Ben kendimden de örnek vereyim; Süper Lig'de ilk çalışmaya başladığım zaman akrabalarım, '30 tane erkeğin içine gidiyorsun. Kız kısmı böyle işler yapmaz' diyordu. Ama günün birinde milli takımla sahaya çıktıktan sonra bütün akrabalarım, 'Seninle gurur duyuyorum' dedi. Artık aileler, öğretmenler, büyükler de kızların futbolun içerisinde yer alabileceklerini çok iyi biliyorlar. 

- Türk sporunun her zaman yanında olan bir Ülker görüyoruz. Ülker'i sporun daha farklı alanlarında da görebilecek miyiz? 

Mete Buyurgan: Biz sporla hep iç içeyiz. Daha çok futbol ve basketbol olsa da bizim milli tekvandocumuz, şampiyonumuz Zeliha Ağrıs'a da sponsorluğumuz var. Aslında birçok alanda desteklerimiz devam ediyor. Tabii ki başarılı sporcularımıza da bireysel de olmak üzere destek olmaya gayret ediyoruz. 

TFF ile Ülkerden anlamlı proje: Geleceğin yıldız kızları geliyor

- A Milli Takım'ın başındayken Stefan Kuntz'la görüştüğünüzü, fikir alışverişleri yaptığınızı biliyorum. Vincenzo Montella'yla da benzer bir durum yaşıyor musunuz? Montella'nın, kadın futboluna bakış açısı nasıl? 

Nejla Güngör Kıragası: Montella'yla daha yeni tanıştık sayılır. O da çok kısa sürede bizi gururlandırmayı başardı. Sağ olsun B Ligi'ne yükseldiğimizde bizim için paylaşım da yapmıştı, ona buradan da teşekkür ediyorum. Biz teknik direktörler burada mutlaka karşılaşıp, oyun, oyuncu ve mentalite anlamında fikirlerimizi paylaşıyoruz. Hocamızla da karşılaştıkça aynı iletişimi kuracağımıza inanıyorum. 

- Son olarak projeyle ilgili ailelere vermek istediğiniz mesajları alabilir miyiz?

Mete Buyurgan: Bu güzel bir fırsat. Spor çok önemli bir unsur. Sağlıklı birey, sağlıklı toplum. Toplumsal kalkınma sadece ekonomik kalkınmayla olmuyor. Spor, sanat, kültür ve diğer alanlarda da gelişim çok önemli. Çocuklarımızın yeteneği varsa bu çok büyük bir fırsat. Fırsat eşitliği için de çok etkili. Kaçırmayın. 
Nejla Güngör Kıragası: Dünyanın neresinde olursa olsun eğer oyuncumuzu seçtiysek artık o TFF ve Ülker grubu himayesi altında olacak. Oyuncumuzun seyahat giderlerinden tüm masraflarına kadar milli takım tesislerimize getirip, güvenli ortamda idman yaptırıp yeniden evlerine dönmelerini sağlıyoruz. O yüzden aileler hiç merak etmesin. Tüm sorumluluk bize ait. Videolarını çeksinler, yüklesinler, aileleri de onlara destek olsunlar, ondan sonrası çok kolay. 

FANATİK ÖZEL / Atalay Özçelikli

TFF ile Ülkerden anlamlı proje: Geleceğin yıldız kızları geliyor

YORUM YAZ