MENÜ

'Tek umut Fatih Terim'

Gelecek vaadeden teknik adamlardan Deniz Kolgu, Türk futbolunun röntgenini FANATİK'e çekti: “Bu ülkede hocalar çok iyi eğitiliyor. Ancak sorun eğitimden sonrası. Çünkü 15 bin lisanslı hoca var ama kimse denetlenmiyor. Alt yapı hocaları açlık sınırında. Türk futbolundaki tüm sorunları bilen tek insan Fatih Terim. Bu sıkıntıları ondan başkası da kesinlikle çözemez”

'Tek umut Fatih Terim'

Gelecek vaadeden teknik adamlardan Deniz Kolgu, Türk futbolunun röntgenini FANATİK’e anlattı.

Balıkesirspor’un 14 ayda kazandığı iki kupada büyük pay sahibi olan, bu sezon 3. Lig’de çalıştırdığı Sakaryaspor’u Play-Off potasında bırakan ve geçtiğimiz günlerde sezonun ikinci yarısı için Dardanelspor’la el sıkışan Deniz Kolgu’yla Türk futbolu hakkında konuştuk. Herkes onu Bursaspor’dan hatırlar, futbolu bıraktıktan sonra bir süre ortadan kayboldu.

Formayı astıktan sonra çoğu arkadaşı gibi hatır, gönülle kulübeye girmek yerine eğitim almayı seçti ve Brezilya’ya gitti. Güney Amerika ile ülkemizdeki futbolu kıyaslama şansı bulan genç hocanın tespitleri ve hedefleri oldukça çarpıcı. İşte genç ve idealist bir hocanın gözünden Türk futbolu...

‘Brezilya’da çok şey öğrendim’

“Futbolu bıraktıktan sonra bir menacerin önerisiyle Brezilya’ya gittim. 15 günlük bir programdı ve maçlar izledim. Orada kalırsam ve bir işadamıyla çalışıp futbolun ekonomik yönünü de görürsem kendi adıma daha etkili olacağınıdüşündüm. Öyle de oldu. 2 yıl boyunca özel kurslar aldım. Futbolun hiç durmadığı bir ülkede antrenörlüğe hazırlanmak çok değerli. O süreçte Türkiye’ye birçok oyuncun gelmesinde fikir verdim.”

‘EURO 2016 ilaç oldu’

“Aslında Türkiye’de de eğitimler çok iyi. UEFA A, B, Pro Lisans kurslarında profesörler eğitim veriyor. Ancak sorun eğitimden sonra başlıyor. TFF’nin lisans verdiği hocaları mutlaka ve mutlaka denetlemesi gerek. İşini iyi yapanlarla yapmayanlar; başarılı olanlar ile olmayanlar ayrılmalı ki futbola değer katacak isimler ön planda olsun, değer bulsun. Biz hocalar olarak en büyük umudumuz Fatih Terim. Çünkü Türk futbolunun tüm sorunlarını bilen ve bu sorunları çözebilecek olan tek insan o. EURO 2016 vizesini alması çok iyi oldu. Artık daha güçlü. Eminim ki gereken her şeyi yapacaktır.”

Fenerbahçe tarihinin en iyi kadrosuna sahip. Pereira sıkça eleştiriliyor. Ancak onu da anlamak gerek. Şunu herkes bilsin ki, Fenerbahçe karşısında hiçbir takım açık futbol oynamaz, oynayamaz. Yani bu takım hep kilit açmaya çalışmak zorunda. Kilit açarken arka oyuncularınızın skora katkı yapması gerek. Fenerbahçe’nin bu sezonki en büyük sorunu da bu. Arkada oynayan 7-8 oyuncu skor üretmiyor. Eğer bu oyuncular üretmeye başlarsa ikinci yarıda çok daha farklı bir Fenerbahçe izleyebiliriz. Hatırlasanıza, Caner’in, Gökhan’ın, Egemen’in skor katkıları olduğu zamandaki Fenerbahçe’yi. Aslında taraftarın istediği de bu.”

‘Pereira, Van Persie’yi anlamıyor’

“Kadronda Van Persie gibi bir isim varsa onu kulübede oturtamazsın. Eğer oturması gerekiyorsa da bunu ona iyi anlatabilmesin. Dışarıdan görünen bir gerçek var ki Van Persie, Fenerbahçe’ye hazır gelmedi. Her oyuncu oynamak ister, ‘Ben hazırım der’. Hazır olmadığını ona anlatmak Pereira’nın görevi. Hoca, futbolcuyu kendi yerine koymalı ve onu anlamalı. Pereira, onu kazanmak istiyorsa izlemesi gereken yol belli. Videolu analizle ona hazır olmadığını göstermeli, oyun içindeki istatistikleriyle belirtmeli ve onunla gerçek bir arkadaş gibi konuşabilmeli, ikna etmeli. Yani oyuncu gerçekten hocasına güvenmeli.”

‘Fenerbahçe bir adım önde’

“Fenerbahçe’nin şampiyonluk yarışında da bir adım önde olduğunu söyleyebilirim. Bunun nedeni açık. İki tane yarışan takım var. Beşiktaş iyi hücum yapıyor, Fenerbahçe de savunma. Ligin ikinci yarıları her zaman daha zor geçer ve iyi savunan büyük takım her zaman ipi göğüsler. Dolayısıyla ben arka tarafta daha sağlam duran Fenerbahçe’yi bir adım önde görüyorum.”

‘Mustafa Denizli kalabalığı sevmez’

“Mustafa hoca, Galatasaray’da başarılı olacak. Buna eminim. Yani kimse Galatasaray’ı yarıştan koptu sanmasın. Fikstür avantajı da var. Mustafa Denizli şu şartlarda Süper Lig’de her şeyi bilen tek insan. Galatasaray’ın başına geçerken de planını yapmıştır. Yardımcısı yok diye eleştiriliyor ama o zaten kuru kalabalığı sevmez.”

‘Hamzaoğlu’nun Bursa’da işi zor’


“Bursa, Sakarya, Kocaeli, Eskişehir, Trabzon... Bu kentlerin tek ve en büyük ortak özellikleri futbol şehirleri olmaları. Yani buralarda başarı elde etmek zordur. Çünkü, ‘Sabır gerekiyor, düzeleceğiz, iyi olacağız’ gibi cümlelere taraftarların karnı tok. O yüzden Hamza hocanın da işi kolay değil. Kimse onu anlamaz ve beklemez. Çok kısa vadede değişim yapabilmeli. Bu da mevcut ortamda ne kadar mümkün tartışılır. İnşallah her şey onun için iyi gider. Bursa camiası şampiyonluğu doğru yönetseydi bugün her şey çok daha farklı olurdu.”

‘Herkes Dardanel’i konuşacak’

“Dardanel büyük bir marka. Yetiştirici bir misyonu var. Genç ve dinamik bir başkanla buna yarışmacı misyon da eklemek istiyorlar. Bizi uygun görmüşler. Şu an orada çok büyük bir proje var. Kısa sürede hem başarılı olacağız hem de Türk futboluna yeni Sekçuk İnanlar, Mehmet Topallar kazandıracağız. 3. Lig’de liderin 5 puan arkasındayız. 10 puan da fark olsa şampiyonluk yaşamaya geldik. Sezon sonunda da bunu gerçekleştireceğiz. Başkan Mehmet Önen, CEO Gökhan Bozkurt; hepsi değerli ve Türk futboluna katkısı olacak kalitede insanlar.”

Ömer Necati Albayrak

Haberin Devamı
YORUM YAZ