MENÜ

Suudi Arabistan'dan TFF'ye 10 yıllık teklif!

Süper Kupa’ya ev sahipliği yapacak Suudi Arabistan Futbol Federasyonu, TFF’ye tarihi bir teklif daha yaptı. Anlaşmanın kabul edilmesi durumunda Suudiler’in 10 yılda aktaracağı kaynak tam 100 milyon Euro! İşte anlaşmanın kalem kalem detayları...

Suudi Arabistan'dan TFF'ye 10 yıllık teklif!

Türk Futbol tarihinin en önemli teklifi Suudi Arabistan Futbol Federasyonu’ndan geldi. 30 Aralık’ta Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanacak Süper Kupa’ya ev sahipliği yapacak Suudi Arabistan Futbol Federasyonu, TFF’nin kapısını geri çevrilmeyecek yeni bir teklifle çaldı. Proje hayata geçtiği takdirde, 4 büyükler dışındaki kulüplerin de büyük maddi kaynak sağlayacağı olası anlaşmanın detayları şöyle: Süper Kupa, 2033-2034 sezonu da dahil olmak üzere Riyad ve Cidde’de oynanacak. Ziraat Türkiye Kupası aynı şekilde Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde düzenlenecek. Buradaki detay, kupa formatının değişecek olması. Suudiler’in talebi, halen eleme usulü şeklinde oynanan organizasyonun final aşamasını final four formatına çevirmek. İstek, son 4’e kalan 4 kulübün 3 gün boyunca Suudi Arabistan’da maç yapması. İlk gün maçlarında kaybedenler, 2 gün sonra üçüncülük maçı oynayacak. Kazananlar finale çıkacak.

Haberin Devamı

DÜNYA YILDIZLARINI GERİDE BIRAKTI

Anadolu kulüplerine servet akabilir

En önemli detay, 4 büyükler dışındaki kulüplerin de ciddi gelir sağlayacak olması. Tüm masraflar Suudi Arabistan tarafından karşılanacak. Kulüplerin kazanacağı ücretler, kar olarak kasaya girecek. Maddi kazanım dışında Anadolu kulüplerinin futbolcularını vitrine çıkarma imkanı olacak. UEFA’nın organizasyonlarında boy gösteremeyen Anadolu kulüpleri, Riyad ya da Cidde’de düzenlenmesi planlanan organizasyonlarda futbolcularını pazarlama imkanı bulabilecek. Organizasyonun, başta Arap coğrafyası olmak üzere birçok ülkede canlı yayınlarla ekranlara gelecek olması, yayın gelirlerinin artması ve kulüplerin pazarlama faaliyetleri adına ek bir imkan verecek. Tarihlerin, UEFA takvimi ile çakışmayacak olması, dünyanın gözünü kulağını Suudi Arabistan’a çevirecek.

Haberin Devamı

TFF’nin prensip kararı

Türkiye Futbol Federasyonu, Suudiler’in teklifine henüz net bir yanıt vermedi. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi sadece kendi dönemini kapsayan sözleşmelere imza atma konusunda prensip kararına sahip. Masadaki ilk formül, 4+6 yıllık bir kontrat imzalamak. 4 yıl sonra yeni TFF yönetimi ve kulüplerin, sözleşmeye devam etme ya da anlaşmayı sonlandırma opsiyonu olacak. Mehmet Büyükekşi ve ekibi, bu teklifi Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı’na götürmeyi planlıyor. Kulüplere olası kazanımları ve taslak teklifi anlatacak olan TFF yönetimi, birlikten ortak karar çıkması durumunda Suudi Arabistan’ın teklifine resmi yanıt verecek.

Suudi Arabistandan TFFye 10 yıllık teklif

MEHMET BÜYÜKEKŞİ NE DEMİŞTİ?

30 Aralık tarihini kulüplerimize sorduk. Kabul ettiler. Her iki kulüp de “31 Aralık’ta bile futbol oynanıyor. Bunları geçmemiz lazım” yaklaşımında bulundu. Suudi Arabistan ile yapılması olası anlaşmanın tüm detaylarını açıklayacağız. Şu şu avantajları var, hangi şartlarda anlaştık, getirisi nedir vs duyuracağız. Türk futbolunun imajı adına çok önemli. Daha önce Katar’da Süper Kupa Finali (Beşiktaş-Antalyaspor: 1-1 / Penaltılarla 4-2) oynandı. İlk kez olan bir şey değil. Derdimiz, Türk futboluna daha fazla nasıl finansman sağlarız, kulüplerimizin gelirlerini nasıl artırırız... Tek gayemiz kulüplerimizin standartlarını daha yukarı çekmek.

Suudi Arabistandan TFFye 10 yıllık teklif


İŞTE TARİHİ ANLAŞMANIN DETAYLARI

88 sayfalık kontrat

Türk futbol tarihinin en kapsamlı anlaşmalarından biri olması beklenen kontrat tam 88 sayfa. TFF hukukçuları ile Suudi Arabistan Federasyonu’nun hukukçuları, taslak üzerinde çalışıyor.

Toplam 100 milyon Euro

Masada yaklaşık 100 milyon Euro’luk bir ödül var. Kaynağın Yüzde 50’si Süper Kupa, yüzde 50’si Türkiye Kupası için ayrılacak. Katılımcılara ödül miktarı yıldan yıla değişebilecek.

Kaybedene bile 500 bin Euro

Türkiye Kupası’nda dörtlü final hayata geçerse, 5 milyon Euro’luk bir ödül havuzu olacak. Sıralamaya göre 4 takıma; 2 milyon, 1,5 milyon, 900 bin Euro ve 600 bin Euro’luk ödül verilecek.

Haberin Devamı

Katılım payının yarısı kadar

4. sırayı alan takım dahi bugünkü kurla kabaca 18 milyon TL’yi kasasına koyacak. Mevcut sezonda lige katılım hakkı payı 38 milyon 30 bin TL! Orta sıralardaki takımların toplam geliri 60- 70 milyon TL.

Süper Kupa'da 2.2 garanti

Süper Kupa’da her iki kulübe de 2.2 milyon Euro ‘katılım payı’ garanti ediliyor. Kazanana 600 bin Euro daha başarı ödülü verilecek. Kupayı kaldıran 84 milyon TL, kaybeden 66 milyon TL kazanacak.

Manchester City sonrası derbi

Galatasaray ve Fenerbahçe, dünya devleri ile aynı takvimde Süper Kupa oynayacak. 12-22 Aralık’ta FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda Manchester City’nin aralarında yer aldığı 7 takım kapışacak. Bir hafta sonra Türk finali oynanacak.

Türkler'e e-vize kolaylığı

Suudi hükümeti de yakın bir tarihte Türk vatandaşları için vize kolaylığı başlattı. Suudiler’in elektronik vize uygulamasına Türkiye de dahil edildi. Türk vatandaşları bundan böyle 1 yıl boyunca geçerli olan ve 90 gün ikamet sağlayan vizeye, internet aracılığıyla başvuru yapabilecek. Ya da Suudi Arabistan’daki herhangi bir havalimanında vize talebinde bulunabilecek.

Haberin Devamı

La Liga sözleşmeyi uzattı

Suudi Arabistan Futbol Federasyonu ile İspanya Futbol Federasyonu geçmişte toplam 120 milyon Euro’luk sözleşme imzaladı. LaLiga Şampiyonu, LaLiga ikincisi, LaLiga üçüncüsü ve Kral Kupası Şampiyonu 4 takım 2018, 2019, 2020 yıllarında Süper Kupa 4’lü finalini Cidde’de oynadı. Taraflar, mevcut sözleşmeyi revize ederek 2029’a kadar uzattı. Önümüzdeki 7 yılda, Suudiler’in LaLiga’ya aktaracağı miktar 240 milyon Euro’yu bulacak.

İtalyanlar 3 yıl oynadı

İtalya Futbol Federasyonu ile Suudiler arasında yapılan 3 yıllık sözleşme ile Çizme kulüplerine ekstra 21 milyon Euro’luk finansman sağlandı. 2018 (Juventus-Milan: 1-0), 2019 (Juventus-Lazio: 1-3) ve 2022 (Milan-Inter: 0-3) İtalya Süper Kupa finalleri; Suudi Arabistan’da üç farklı stadyumda oynandı. Her bir maçın ödül havuzu ortalama 7 milyon Euro’ydu.

Haberin Devamı

GEÇEN SEZON KİM NE KADAR KAZANDI?

Galatasaray 193 milyon 791 TL

Fenerbahçe 172 milyon 796 TL

Beşiktaş 157 milyon 573 TL

A.Demirspor 100 milyon 247 TL

Başakşehir 90 milyon 694 TL

Trabzonspor 97 milyon 917 TL

F.Karagümrük 74 milyon 268 TL

Konyaspor 75 milyon 422 TL

Kayserispor 70 milyon 806 TL

Kasımpaşa 66 milyon 190 TL

Ankaragücü 65 milyon 036 TL

İstanbulspor 63 milyon 882 TL

Antalyaspor 65 milyon 036 TL

Sivasspor 65 milyon 036 TL

Alanyaspor 65 milyon 036 TL

Giresunspor 65 milyon 036 TL

Ümraniyespor 56 milyon 958 TL

Gaziantepspor 55 milyon 342 TL

Hatayspor 53 milyon 034 TL

NOT: Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un gelirinden 5’er milyon TL; Gaziantep ve Hatayspor dışındaki 13 kulüpten ise 3’er milyon TL kesilerek, deprem bölgesine aktarıldı.

FANATİK ÖZEL / Umut Eken

Suudi Arabistandan TFFye 10 yıllık teklif

YORUM YAZ