MENÜ

Spor yazarları Türkiye - Hırvatistan maçını yazdı! "Yolun sonu karanlık"

Milli Takımımız EURO 2024 Elemeleri D Grubu ikinci maçında , Bursa'da Hırvatistan'ı konuk etti. Ay-Yıldızlı ekibimiz maça iyi başladı ancak ilk yarı istediğimiz gibi geçmedi. Hırvatistan ilk yarıda bulduğu gollerle sahadan 2-0'lık galibiyetle ayrıldı. Fanatik yazarları Türkiye - Hırvatistan mücadelesini kaleme aldı.

Spor yazarları Türkiye - Hırvatistan maçını yazdı! "Yolun sonu karanlık"

Ermenistan'ı deplasmanda mağlup eden Milli Takımımız EURO 2024 Elemeleri D Grubu ikinci maçında , Bursa'da Hırvatistan'ı konuk etti. Ay-Yıldızlı ekibimiz maça iyi başladı ancak ilk yarı istediğimiz gibi geçmedi. Hırvatistan ilk yarıda bulduğu gollerle sahadan 2-0'lık galibiyetle ayrıldı. Fanatik yazarları Türkiye - Hırvatistan mücadelesini kaleme aldı.

Haberin Devamı

Spor yazarları Türkiye - Hırvatistan maçını yazdı Yolun sonu karanlık

FANATİK YAZALARLARI TÜRKİYE - HIRVATİSTAN MAÇINI YAZDI

ERMAN ÖZGÜR: TECRÜBE KAZANDI

Grubun favorisi konumunda bulunan Hırvatistan'ın topa sahip olma özelliğini ve isteğini avantaja çevirmek için orta sahada yaptığımız pres bize istediğimiz fırsatları getirdi. Fakat kazandığımız topların final paslarını iyi son vuruşlarını ise kötü yaptık. Buna bir de Livakoviç’in yüksek performansını ekleyince maçın hikayesini değiştirme şansımız ilk yarı boyunca olmadı. Oynadığı oyuna inanan ve yakaladığı pozisyonlarda gole çevirme oranı yüksek Hırvatistan, Ferdi’nin arkasına yaptığı denemelerden birinde Kovaçiç ile golü bulmayı başardı. Kuntz’un sakatlanan Hakan’ın yerine İsmail Yüksek’i alması ile pres gücümüz daha artsa da Hırvatlar tecrübeleri ile karşılık verdiler. Ve ilk yarının uzatmalarında İsmail Yüksek’in hatası ile başlayan, Modriç’in pası ile devam eden Kovaçiç’in final vuruşu ile devam eden atak ve gelen gol ile bütün direncimizi kırarak bizi soyunma odasına gönderdiler.

Haberin Devamı

Spor yazarları Türkiye - Hırvatistan maçını yazdı Yolun sonu karanlık

Mert Günok çıkardı...

Maçta ikinci yarıya geri dönüş için daha tempolu, hücumda da daha saldırgan başladık. Ancak pas oyununu soğukkanlılığı ile iyi oynamaya devam eden Hırvatistan bize pek pozisyon vermezken, Pasaliç’in yakın mesafeden vuruşunu Mert Günok çıkarmasa bu bölümde de golü bulabilirdi. Son bölüme Kuntz hamlelerle girdi. 11 için yeterli görülmeyen! Arda ve Barış Alper ile şans yaratmak istedik ama olmadı. Sonuçta Hırvatistan kalitesini, tecrübesini ve sakinliğini konuşturarak haklı bir galibiyet aldı. Bize de alınması gereken bir ders kaldı.

Spor yazarları Türkiye - Hırvatistan maçını yazdı Yolun sonu karanlık

OĞUZ DİZER: MESELENİN ASLI

Eğer Hırvatistan ile berabere dahi kalabilseydik, önemli avantaj kazanmış olacaktık. Beceremedik! Bursa öncesi; ‘Dalic’in ‘3 buçuk milyonluk ülke son Dünya Kupası'nda 3. olduk. Bunun nasıl olduğunu kendinize sorun ‘diyerek bizleri adeta azarlaması, en az yenilgi kadar yüreğimi burdu. Sadece futbol standında değil ki, sorulması gereken soru! Dünya’ya baktığımızda basketbol, voleybol, atletizm, boks, güreş, tenis, kriket, hokey, ragbi, formula 1, binicilik ve daha hangi branş aklınıza gelirse yokuz ki ! Bazılarında var gibi gözüksek de tesadüfi. Hırvatistan’ın sadece futbol değil, bizi sollayıp geçtiği; öyle çok branş var ki. Demek ki nüfus miktarı, eğer doğru spor eğitimi, öğretim kriterleri yoksa hikaye. Dar alanda mükemmel hücum setleri üretip, aynı anda iki üç oyuncusu aksiyona amade hareketlenip pas atacak adamı biçare bırakmıyor. Savunmada da aynı birliktelik ve dayanışma üretiliyor tabii.

Haberin Devamı

Spor yazarları Türkiye - Hırvatistan maçını yazdı Yolun sonu karanlık

Mükemmel planlamış

Savunma 28-30-23-21-22‘ken, orta alan 30 yaş üstü ve civarı. Playmaker ise 37. Hırvatistan müthiş bir güç, dizayn ve akılcılığı her hatta mükemmel planlamış. Fizik kalite, disiplin, kollektivizm ve yetenekleri de, uygulamanın işlemesini sağladı. Bizler Kuntz, o bu dememeli, esas gerekeni yapmalıyız nokta. Türkiye 0-2 Hırvatistan Bursa’da.

Not; Türk sporu ve futbolumuz sevdalısı, Altay eski başkanı Kemal Zorlu kardeşim Hakk’a yürüdü. Mekanı cennet rahmeti bol olsun, çok üzgünüm çok.

METİN KARABAŞ: TECRÜBE VE STRADEJİ

Haberin Devamı

EURO 2024 Eleme Grupları'ndaki ilk maçında Ermenistan'ı 2-1 mağlup eden Millilerimiz, Hırvatistan'ı konuk etti. Bursa'da oynanan mücadeleye dörtlü savunma ile başlayan Ay-Yıldızlılar, büyük bir seyirci avantajını da arkasına aldı.

Spor yazarları Türkiye - Hırvatistan maçını yazdı Yolun sonu karanlık

İyi başlamıştık

Millilerimiz mücadeleye çok iyi başladı. Orta alanda rakibine uyguladığı presle, ön bölgede etkili olan Ay Yıldızlılar ilk bölümde bir çok gol pozisyonuna girdi. Kerem ve Cengiz'le art arda pozisyon üretirken, ne yazık ki bunları golle sonuçlandıramadık. İlk ciddi atağını 20. dakikada yakalayan Hırvatistan ise maalesef bu fırsatı iyi değerlendirdi ve Kovacic ile öne geçti. 0-1. Bu golden sonra oyundan düşen Millilerimiz aceleci ataklar yaparken, savunmada da aksadı. Ferdi'nin bölgesinden gelmeyi tercih eden Hırvatlar, savunmamızı sık sık zor durumda bıraktı.Uzatma anlarında defansımız hazırlıksız yakalandı ve Kovacic farkı ikiye çıkarttı: 0-2. Bu gol ilk yarının da skoru oldu.

KUNTZ SKORDAN MEMNUN DEĞİL!

Arayışlar sonuç vermedi

İkinci yarıya da önde oynayarak başlayan Millilerimiz rakip yarı alanda daha fazla topla oynasa da ceza sahası içerisine giremedi.Hırvatistan skorun verdiği avantajla risk almazken, savunmada soğuk kanlıydı.Hücumda istediği etkiyi oluşturamayan Kuntz, 67'de Arda ve Barış Alper'i oyuna aldı. Bu değişikliklerle rakip kalede daha fazla gözüksek de kilidi açamadık. Maçın büyük bölümünde daha üretken olan ve galibiyeti arayan taraf olsak da bunu skora yansıtamadık.Hırvatistan tecrübesi ile sahadan 2-0 galibiyetle ayrılmayı başardı.

Haberin Devamı

Spor yazarları Türkiye - Hırvatistan maçını yazdı Yolun sonu karanlık

CEM DİZDAR: TAKIM İLHAM VERİYOR AMA

İlk yarı skora rağmen plan/uygulama açısından kabul edilebilir nitelikteydi. En azından ilk 20 dakika savunma önünde Hakan Çalhanoğlu’nun örgütlediği hücumlarda, Enes Ünal’ın ön alan baskısıyla gol olabilecek pozisyonlar yaratıldı. Ancak sorun, girilen pozisyonların 'tek boyutlu', yani şuta dayalı olmasındaydı. Oysa Hırvatistan attığı ilk golde ceza alanımız içinde 5 oyuncusuyla pozisyon almıştı!

Üçlü, dörtlü, beşli!

Çalhanoğlu’nun sakatlanıp çıkmasının ardından oyun kurulumunda gözle görülür bir gerileme olduysa da ikinci devrenin başındaki iştahlı baskıyla biraz silkindi Milliler. Ancak arkası gelmedi. Hırvatistan, bir arada daha çok oynamış olmanın yanı sıra bir ekolden geliyor olmanın rahatlığıyla kullanıp durdu topu da alanları da. Savunmada üçlü de göründüler duruma göre dörtlü, beşli, altılı da!

Spor yazarları Türkiye - Hırvatistan maçını yazdı Yolun sonu karanlık

Rakip hiç uyumadı

Milli Takım ise daha çok ülkede dillerden düşürülmeyen 'beceri/yetenek paradigması'na sıkışmış görüntüdeydi. Sanki, bir oyuncu bir şeyler yapacaktı da talih dönecekti! Ancak böylesi durumlar biraz da 'rakibin uyuduğu anlar'a muhtaç olduğundan ve Hırvatistan takımı uyumadığından 'uğurlu şehir' diye anılan Bursa’nın da uğuru bozulmuş oldu! Milli Takım geleceğe dair en azından bana ilham veriyorsa da ülkedeki imha edici hasmane dilin bu ilhamın umuda dönüşmesine izin vermeyeceğini de biliyorum.

UMUT EKEN: TECRÜBE SONUÇ BELİRLER

Stefan Kuntz döneminin en aklı başında 11’i ve oyun başlangıcı olabilir. Kariyer sezonlarından birini yaşayan Çalhanoğlu’nu savunma önüne kadar çekmek çok akılcıydı.

Hırvat savunmasının geniş alana yayılıp, Cengiz ve Kerem’e alan yarattığımız, Çalhanoğlu’nun uzun paslarıyla tehditkar olduğumuz plan çok başarılıydı.

Enerjisi yüksek hücumcuların baskısını Orkun ve Salih’le tamamlamak da sonuç verdi. Hırvatlar tecrübelerinin kabul etmeyeceği top kayıpları yaptı. Hızlı ve doğrudan kaleye gidebildik.

Spor yazarları Türkiye - Hırvatistan maçını yazdı Yolun sonu karanlık

Problem, bu düzeydeki bir maçın kabul etmeyeceği son vuruşlarımız oldu. Avrupa’nın en iyilerinden Livakoviç’in, kalesinde büyük bir güvenle durması da talihsizliğimiz oldu.

Çalhanoğlu’nun sakatlığı ise kırılma anıydı. İki yay arasında her bölgeye ayak bastığı bir maçta bu kadar erken çıkması, tam bir kabus oldu.

Hırvatlar sonrasında oyunu tam anlamıyla domine edip, her şeyi iyileştirdiler. Soğukkanlı kalıp, kısa paslarla baskımızı kırdılar. Oyunu dar alandan çıkarıp, geniş bir sahaya yaydılar.

Arda Güler sahaya ayak basana kadar efektif oynayabilen oyuncumuz da yoktu. Baskın ama üretemeyen bir kısır döngüye girdik.

Belirleyici olan ise tecrübeydi.

Hırvatlar belli bir sistematik, disiplin ve plan dahilinde oynayarak kazandı.

İddia ediyorum, iki takımı dün sabah Bursa’da toplayıp tek bir idmana dahi çıkarmasanız, oyun yine çok farklı olmazdı.

Hırvatlar belli bir sistem dahilinde ısrarla deneyerek oynuyor.

Biz ise Kuntz’un 1.5 yılı bulan macerasında hala arayıştayız!

Spor yazarları Türkiye - Hırvatistan maçını yazdı Yolun sonu karanlık

FAİK ÇETİNER: YOLUN SONU KARANLIK

Maçı seyretmeyen inanmaz. İlk 45 dakikada iki garanti top kaptırdık, rakip iki hücum girişiminde bulundu, Kovacic ile 2 gol attı. Rakip Hırvatistan futbolda tecrübeli büyük bir marka. Modric, Gvardiol gibi büyük yıldızları var. Bunları kabul ediyoruz. Ancak Galler maçının moral bozukluğu ile Bursa’ya gelen rakibin moralini bizde ilk 15 dakika içinde bozardık.

Kuntz’un 4-3-3 düzeniyle sahaya sürdüğü takımda bu defa Onur, Ozan, Cenk yok, yerlerine Zeki Çelik, Salih Özcan ve Kerem vardı. Maça önde baskıyla başladık. Bu bölümde kendi alanından paslarla çıkmaya çalışan Hırvatlar inanılmaz hatalar yaptılar, top ikramlarında bulundular. (Modric dahil) İlk 15 dakikada Cengiz Ünder akıl almaz iki pozisyonu harcadı. Zaten saha içinde Cengiz’e ayrı bir top lazım. Biz pozisyonları harcarken, rakip ilk ciddi atağında golü buldu. Hırvatlar adeta "Futbol sonuç oyunu" deyiverdiler. Devrenin sonlarına doğru Hakan Çalhanoğlu’nun sakatlanması ve oyundan çıkması da bir başka şansızlıktı. (Uzun paslarla ataklar başlatıyordu) Devre biterken, Hakan’nın yerine giren İsmail bir top kaptırdı, o top da gitti kalemize gol oldu: 0-2. Devre biterken gardımız da düşüyordu.

Spor yazarları Türkiye - Hırvatistan maçını yazdı Yolun sonu karanlık

İkinci yarı maça yine asıldık. Rakibi hataya zorladık ama, karşımızda çok tecrübeli ve dengeli bir takım olunca maçı döndürmek elbetteki kolay değildi.

İşin aslı...

Bitime 25 dakika kala, sahanın etkisizleri Orkun ve Kerem çıktılar, yerlerine Barış Alper ve Arda Güler (Cengiz Ünder’den neyi eksik?) girdiler. Son bölümde atak gözüken biz, istediğini elde eden rakibimiz oluyordu. İşin aslı, 2024 yolunun sonu da karanlık

 

 

YORUM YAZ