MENÜ

Maça damga vuran pozisyona dikkat çekti: Kıvrandığını görünce faul çalıyor

Trendyol Süper Lig'in 8. hafta karşılaşmaları sona erdi. Dikkat çekici sonuçların alındığı haftada bazı maçlarda hakem kararları tartışma yarattı. Yazarımız Deniz Çoban, 8. hafta oynanan maçlardaki damga vuran pozisyonları değerlendirdi...

Maça damga vuran pozisyona dikkat çekti: Kıvrandığını görünce faul çalıyor

Süper Lig'in 8. haftası sona erdi ve milli ara başladı. Oynanan bazı müsabakalarında hakemlerin verdiği kararlar büyük tepki çekti. Yazarımız Deniz Çoban, 8. haftadaki maçlarda hakemlerin verdiği tartışmalı kararları değerlendirdi...

Haberin Devamı

İŞTE DENİZ ÇOBAN'IN DEĞERLENDİRMELERİ...

Son iki haftanın ana konusu yapılan ya da yapılmayan VAR müdahaleleri… Artık ipin ucu kaçıyor. Sahada hakemin göremediği konularda yardım etmesi gereken VAR’lar, hiç oralı olmazken; olmayacak pozisyonlarda devreye giriyorlar.

Milli maç arası imdada yetişti. Sorun neredeyse tespiti yapılmalı ve bir an önce tedaviye başlanmalı. Aksi halde ilerleyen haftalarda daha büyük sorunlar bizi bekliyor olacak.

Bu sene çok dar kadro ile giden ligde, sahada düdük çalan hakemlerin görevlendirmelerinde büyük oranda adalet var. Dağılımlar adil yapılıyor. Aynı şeyi VAR atamaları için söyleyemem. Hata yapana üst üste maç veriliyor ve hakemin hatasıyla yüzleşmesine müsaade edilmiyor.

Haberin Devamı

Umuyorum milli aradan sonra Sayın Başkan İbanoğlu teraziyi dengeye getirecektir. Aksi halde tartışmalar daha da büyüyecek gibi görünüyor.

ALANYASPOR - FATİH KARAGÜMRÜK / DİRENÇ TONUSLUOĞLU

Maçın hakemini zorlayacak çok fazla pozisyon yaşanmadı. Hakem vasatın altında kalmayacak bir performansla maçı tamamladı. Bu arkadaşımızın en büyük eksiği yer alma konusunda… Aslında atletik bir vücudu var ve fiziksel olarak iyi durumda. Ancak enerjisini doğru ve yerinde kullanamıyor.

Maça damga vuran pozisyona dikkat çekti: Kıvrandığını görünce faul çalıyor

ADANA DEMİRSPOR - TRABZONSPOR / KADİR SAĞLAM

Ligin zorlu maçlarına atanan Kadir Sağlam, aşırı rahat tavırlarla maç yönetiyor. Pozisyonlara çok uzak kalıyor ve yaklaşmak için çaba harcamıyor. Neredeyse yürüyerek bir maç tamamladı. Maçta sürekli taç ve aut/korner hataları yaptı. Belhanda’ya sarı kart göstererek, serbest vuruş yönetiminde sınıfta kaldı.

39.dakikada “Visca arkadan itildi, penaltısı verilmedi!” şeklinde tartışılan bir pozisyon oldu. Dikkatinizi çekmiştir. Visca pozisyondan sonra hakeme ayağını işaret ediyor, itildiği için penaltı beklemiyor. Çünkü onu yakından takip eden savunma oyuncusu, ceza sahasının hemen dışında Visca’nın topuğuna basıyor, canı acıyan Visca da yavaşlayınca, ona çarpmamak için ellerini kullanan rakibi itti algısı doğuyor. Visca bu itmeden etkilenmiyor. Bence burada bir penaltı yok. Ceza sahası dışında faul ve bir sarı kart kararı verilmeliydi.

Haberin Devamı

Maça damga vuran pozisyona dikkat çekti: Kıvrandığını görünce faul çalıyor

PENDİKSPOR - SİVASSPOR / TURGUT DOMAN

Maç boyu faul ve kart standardını tutturamadı. Fiziksel performansı yeterli olduğu halde, çalışkan değildi. Bazı pozisyonlara uzak kaldı. Doğru vermediği kararlara itiraz eden oyunculara kart göstermek zorunda kaldı.

49.dakikada Manaj’ın ceza sahasında eline gelen topta Pendikspor lehine penaltı kararı verilmesi gerekirdi. 57’de Sivasspor 2.golünde ofsayt tartışmalarına katılmıyorum bence golde bir sorun yoktu. 76’da Sivasspor’un üçüncü golünde kazara bir ayağa basma var ve bu bir ihlal değil. Golün temiz olduğu fikrindeyim.

Maça damga vuran pozisyona dikkat çekti: Kıvrandığını görünce faul çalıyor

MKE ANKARAGÜCÜ - KAYSERİSPOR / MERT GÜZENGE

Haftanın en rahat maçlarından birini yönetti. Ev sahibi takımın sadece 1 faul yaptığı maçta, toplam 11 faul oldu. Hakeme hiç iş düşmedi.

Maça damga vuran pozisyona dikkat çekti: Kıvrandığını görünce faul çalıyor

BAŞAKŞEHİR FK - GAZİANTEP FK / SARPER BARIŞ SAKA

Sakin bir ortamda, oyuncuların birbirlerine ve hakeme karşı saygılı oynadıkları maçta hakem Gradel için göstermesi gereken bir kartı atlaması dışında disiplin anlamında hata yapmadı. Ancak bir maça iki penaltı hatası sığdırmayı başardı. 58.dakikadaki Jevtovic’e yapılan penaltıyı VAR devreye girerek atlamadı ve hakeme doğru bir penaltı kararı vermesi için katkı sundu.

Haberin Devamı

Ancak 76.dakikada Opoku’nun eline gelen topta da açık bir penaltı vardı. Hakem de VAR da bu penaltıyı atladı.

Maça damga vuran pozisyona dikkat çekti: Kıvrandığını görünce faul çalıyor

ANTALYASPOR - GALATASARAY / ZORBAY KÜÇÜK

dakikada Kazımcan-Jehezkel mücadelesinde, Jehezkel yerde kalınca penaltı itirazları oldu. Bence de Antalyaspor lehine penaltı kararı verilse daha doğru olurdu. Kazımcan topa dokunamıyor ve bu hamlesi rakibini düşürüyor.

dakika ise Küçük açısından maç performansının özeti gibi. Çok uzaktan Muslera’nın kıvrandığını görünce faul çalıyor. Aslında pozisyonla ilgili fikri yok, uzak olduğu için göremiyor. Devre arası Muslera’ya zaten ‘Görmedim!’ diye itiraf ediyor. Pozisyon sınırda. Ben sarının yeterli olduğu fikrindeyim ama o sarı kart da çıkmıyor. Sonrası Muslera sinirlenip, topu yere vuruyor. Sarı kart görüyor. Devamında hakemi alkışlıyor. Olayı buraya kadar getiren Zorbay Küçük, bu kez bu alkışı değerlendirip Muslera’ya ikinci sarı kartı göstermiyor.

73’te Kazımcan ile Jehezkel, ceza sahasında yine buluştu. Antalyalı oyuncu önde ve avantajlı. Kazımcan çok yakın takip ediyor ama rakibini bozacak etkili bir temas göremedim. Devam kararını doğru buluyorum.

Haberin Devamı

Bu maçın yardımcı hakemi Murat Temel’in bu maç seviyesinde bir yardımcı hakem olmadığını da belirtmem gerekir.

 

Maça damga vuran pozisyona dikkat çekti: Kıvrandığını görünce faul çalıyor

RİZESPOR - SAMSUNSPOR / ABDULKADİR BİTİGEN

Ülkemizi Avrupa’da temsilden dönen Bitigen, ayağının tozuyla çıktığı Rize’deki maçta geçer not alamadı. 10.dakikada Fofana’ya yapılan faulü atlayınca VAR devreye girdi ve Mithat Pala bariz gol şansını önlediği için doğru bir sarı kart gördü.

45+2’de Dimata ceza sahsında yerde kalınca, Bitigen kendisini aldattığı gerekçesiyle sarı kartına başvurudu. Pozisyonda aldatma olmadığı gibi bence bir penaltı vardı.

Maça damga vuran pozisyona dikkat çekti: Kıvrandığını görünce faul çalıyor

BEŞİKTAŞ - İSTANBULSPOR / TUGAY KAAN NUMANOĞLU

Tugay Kaan Numanoğlu açısından başarısız bir maç geride kaldı. 58.dakikada Loshaj’ın koluna geldiği gerekçesiyle Numanoğlu, Beşiktaş lehine penaltı düdüğü çaldı. Hatalı olan bu kararı VAR düzeltti.

87.dakikada hakem tekrar Beşiktaş lehine penaltı düdüğü çaldı. Muammer’in Cenk’e faul yaptığını düşündü. Oysa faulü Cenk yapmıştı ve hakem tamamen ters bir düdük çaldı. Bu kez VAR bu hatayı düzeltmedi.

Maçın yardımcı hakemi Hüseyin Aylak bu seviye maçlara hazır olmadığını kaldırdığı ve kaldırmadığı bayraklarla gösterdi.

Maça damga vuran pozisyona dikkat çekti: Kıvrandığını görünce faul çalıyor

HATAYSPOR - KONYASPOR / ÜMİT ÖZTÜRK

Sezon başından beri başarılı maçlar çıkartan Ümit Öztrk bu sezon 5.kez sahadaydı. Yine hatasız denilebilecek bir maç tamamladı. 19.dakikada Ahmet Oğuz’un Bashiru’yu düşürdüğü pozisyonda doğru bir penaltı değerlendirmesi yaptı. Kartları ve faulleri yerinde ve doğruydu.

KASIMPAŞA - FENERBAHÇE / METE KALKAVAN

Maç içerisinde konuşulacak iki kritik pozisyon var. Biri Fenerbahçe’nin ilk golünden önce faul olup olmadığı konusu, diğeri de Fenerbahçe lehine verilen penaltı.

İlk pozisyonda Kasımpaşalı Ngoy’un faul beklentisi vardı ve bu faul beklentisinin arkasından Fenerbahçe ilk golü geldi. Top yüksekten gelirken, Becao ile Ngoy ikili mücadele halindeler. Becao iki eliyle birlikte rakibini bozuyor ve Ngoy’un sağlıklı pozisyon almasını engelliyor. Bence burada faul kararı verilmesi daha doğru olurdu. Ancak bu pozisyon VAR’ın karışacağı netlikte bir pozisyon değildi.

Fenerbahçe’nin ilk yarının son dakikasında kazandığı temdit penaltısı tam bir hakem kararıydı. Kimine göre basit bir temas gibi kabul edilebilir ancak Kasımpaşalı savunmacı Yasin, dikkatsiz davranıyor ve dizini öne doğru çıkartıyor. Dzeko da o dize takılarak düşüyor. Hakem takdirinde olduğunu düşündüğüm bir pozisyon ve dolayısıyla ben de karara yanlış diyemem.

YORUM YAZ