MENÜ

Kadroya alınmayanlar, her yerde manşet oluyor!

Fatih Terim, Arda Turan'ın kadroya alınmaması üzerine yorum yaparken, bizim dışımızda hiçbir yerde, kadroya alınmayan bir oyuncunun bu kadar konuşulmadığını söyledi. Ancak işin aslı öyle değildi. İşte bazı örnekler...

Kadroya alınmayanlar, her yerde manşet oluyor!

2-0 kaybedilen İzlanda maçının ardından Fatih Terim'in yaptığı basın açıklamalarının etkisi sürüyor. Bu açıklamalarda dikkat çeken bir bölüm de, Terim'in kadroya alınmayan oyuncularla ilgili sözleri olmuştu.

Terim, "Kadroya alınmayanların bu kadar konuşulduğu başka ülke yoktur herhalde" şeklindeki sözleri akıllara futbol dünyasındaki benzer olayları getirdi. Terim'in Arda Turan'ı kadroya almamasının ardından başlayan bu tartışma aslında Türkiye'ye özgü değil.


Fatih Terim'den Nuri Şahin'e sürpriz telefon!


İşte benzer olaylar...

GULLIT-ADVOCAAT KAVGASI

1994 Dünya Kupası öncesi Hollanda Milli Takımında hoca Dick Advocaat'tı. Advocaat, Ruud Gullit'i orta sahanın sağ tarafında oynatmak istiyordu. Ancak yaşanan tartışmaların ardından Gullit, kampı terk etti. Advocaat da Gullit'i kadrodan çıkardı ve bir daha milli formayı vermedi. O dönem medyada büyük tartışma yaratan bu konu 2013 yılında iki futbol adamının da 'hataları olduğunu' itiraf etmesi ile tatlıya bağlandı.

MATTHAUS SÜRPRİZİ!

1996 Avrupa Şampiyonası'nda şampiyon olan Almanya aslında turnuvaya sıkıntılarla başladı. Favori değillerdi ve saha dışı sorunlarla mücadele etmek zorunda kaldılar. Takımın en önemli oyuncularından Matthaus ve Klinsmann arasında, Bayern Münih'ten kalma bir sorun vardı. Hatta Matthaus'un Klinsmann'a ait bazı özel bilgileri sızdırdığı, onun 15'ten fazla gol atamayacağı üzerine iddiaya girdiği gibi iddialar ortaya atıldı. Üzerine de Sammer'in üstün libero performansı teknik direktör Berti Vogts'a tercihini 'Matthaus'suz bir karar verme yönüne itti. Takım şampiyon olunca her şey unutuldu.


Türkiye'ye yeni bir Arena daha geliyor! Dünyada bir ilk...


ROMARIO GÖZYAŞLARI İÇİNDE

1998 Dünya kupası öncesi düzenlenen basın toplantısı ile Romario'nun kadroda olmayacağı açıklandı. Sebepse sakatlık olarak söylenmişti. Ancak gerçek kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Romario'nun kendisini takımın üzerinde gördüğü ve tek yıldızmışcasına hareket ettiği bu nedenle de teknik heyet tarafından kadroya alınmadığı açıklandı. Hatta o dönem Pereira, "Brezilya'da sadece bir yıldız olmalıdır, o da takımdır." diyerek bu karara göndermede bulunmuştu.

FUTBOLUN PROBLEM ÇOCUĞU

İrlanda, 2002 Dünya Kupası'na hazırlanırken büyük bir sorunla karşılaştı: Roy Keane. Zaten futbol karakteri olarak problemleriyle tanınan Keane, Dünya Kupası öncesinde Teknik Direktör Mick McCarthy ile sorun yaşadı. İdmanlara geç gelen, McCarthy ile bireysel tartışmalara giren Keane araya yetkililerin girmesine karşın kadroya alınmadı. Keane de küfürler yağdırıp kampı terk etti ve İrlanda'ya döndü. Bu karar sonrası adeta ülke karıştı. Halk Keane'ciler ve McCarthy'ciler olarak ikiye bölündü. Yaşanan bu olay 2005 yılında Arthur Matthews ve Michael Nugent imzası ile komedi/müzikal şeklinde I, Keano adıyla sahnelendi.


Futbolcular ve eşleri


BİRİNCİ ANELKA KRİZİ

Kadro konusunda en dertli olan takım Fransa'dır. Son dönemde Benzema-Valbuena ikilisinin yaşadığı 'malum' olaylardan önce bir Anelka krizi ile boğuştu. Daha sonra bir kez daha yaşanacak Anelka krizinin ilki 2006 Dünya Kupası öncesinde oldu. Fenerbahçe forması ile başarılı bir sezon geçiren hatta Eleme Grubu maçlarına davet alan Anelka, nihai kadro açıklandığında ise şoka uğradı. Anelka, Raymond Domenech tarafından kupa kadrosunda yoktu. O yaz 14 milyon Euro'ya Bolton'a transfer olan Anelka'nın kadroda olmaması Domenech'in sert bir dille eleştirilmesine neden olmuştu.

İKİNCİ ANELKA KRİZİ

Fransa Milli Takımı'nın yaşadığı ikinci Anelka krizi ise 2010 Dünya Kupası'ndan önce oldu. O turnuvada kadroda olan Anelka, Meksika ile oynanan maçta oyundan alınınca belki de 4 sene öncesinin intikamı için Domenech'e küfür etti! Bu küfrün ardından kadro dışı bırakılan Anelka'ya takım arkadaşlarından destek geldi ve hocalarını protesto ettiler. Aralarında Henry ve Ribery gibi oyuncuların da yer aldığı protestocular adeta sahada yokları oynayınca Fransa evinde galibiyet alamadan döndü. Bu olay 'kadroya almama' krizi grubuna girmese de birkaç yıl önce kadroya alınmayan oyuncunun daha sonra neler yapabileceğine dair tarihi bir örnek niteliği taşımaya devam ediyor.


Kaderi iki maça bağlı


KEZMAN YOKSA, OLAY VAR

Fenerbahçe forması ile golleri seriye bağlayan ve Süper Lig'de yeniden kendini bulmaya başlayan Mateja Kezman, Sırbistan'ın 2008 Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu'ndaki Belçika ve Ermenistan maçları kadrosuna alınmadı. Sırp basını bu kararı eleştiriken özellikle Javier Clemente'in 2006'daki performansları beğenilmeyen oyuncuların çoğunluğunu kadroda tutmasıyla da okları üzerine çekti.

İSPANYA'DA RAUL KRİZİ!

2008 Avrupa Şampiyonası öncesi tek forvet krizi yaşan Sırbistan değildi. İspanya'da Aragones, turnuva kadrosunu açıkladığında efsane golcü Raul'ün adı yoktu! Ancak bu karara herkes hazırlıklıydı zira Teknik Direktör Luis Aragones son 1,5 yıldır Raul'ü kadroya almıyordu. Bu kararın, Raul'ün Real Madrid efsanesi olması, Aragones'in ise Atletio Madrid'li olmasına bağlayanlar bile çıktı. Ancak tıpkı Matthaus-96 olayındaki gibi, İspanya'nın şampiyonluğu da tüm bu tartışmaları unutturdu.


Milli Takım'da gözler Fatih Terim'e çevrildi


GANA'DA AF YOK!

Kadroya alınmayan oyuncuların sadece Türkiye ve Avrupa'da değil, Afrika'da da gündem olduğuna bir örnek; Sulley Muntari ve Kevin-Prince Boateng. 2014 Dünya Kupası sırasında takıma yönelik eleştirilerde bulunan ikili kadro dışı bırakılmıştı. Uzun süre basının en önemli konusu olan bu olayın ardından 2015 Afrika Uluslar Kupası gelmiş ve Gana'da iki isim yimne kadroya alınmamıştı. Basın tabii ki günlerce bu konuyu tartışmayı ihmal etmedi.

DİĞER ÖRNEKLER...

Örnekler çoğaltılabilir: Benzema-Valbuena'nın yaşadığı 'kaset' krizi, 2013/14'ü City ile şampiyon tamamlamasına karşın Fransa'nın 2014 Dünya Kupası kadrosuna alınmayan Samir Nasri, Liverpool ile etkileyici bir sezon geçirmesine karşın Coutinho'nun Brezilya ile 2014 Dünya Kupası'na gidememesi, Juan Mata'nın İspanya'nın EURO 2016 kadrosunda olmaması da hem yazılı hem görsel medyanın uzun uzun konuştuğu konular arasındaydı.

(Sabah)


Fatih Terim ve Yıldırım Demirören buluşuyor!

Haberin Devamı
YORUM YAZ