MENÜ

Futbolda para savaşları!

2021’de rafa kaldırılan 100 milyar Euro’luk Avrupa Süper Ligi projesi, mahkemenin UEFA ve FIFA’nın aleyhine verdiği kararla yeniden alevlendi. İşte detaylar...

Futbolda para savaşları!

 

Avrupa Süper Ligi projesi rafa kaldırılmış gibi görünürken adeta yeniden hortladı. Avrupa Adalet Divanı, UEFA ve FIFA'nın 2021'de Avrupa Süper Ligi'nin oluşumunu engelleyerek rekabet yasalarına aykırı hareket edip etmediğine ilişkin kararını açıkladı. Kurum, futbol müsabakalarını düzenleme yetkisinin UEFA ya da FIFA'nın tekelinde olmadığına karar verdi. Böylelikle Avrupa Süper Ligi'nin yasal olarak kurulmasının önünde bir engel kalmadı. Öte yandan Divan, UEFA ve FIFA'nın gücünü kötüye kullandığına hükmetti.

Haberin Devamı

Florentino Perez: 'Tarihi bir gün!'

Avrupa Süper Ligi’nin kilit ismi Real Madrid Başkanı Florentino Perez, “Futbol için tarihi bir gün. UEFA’ya, Real Madrid’in kim olduğunu göstermemiz gerekiyordu. Artık kulüpler, kendilerinin efendisi olacaklar. Hak ve özgürlük kazandı” dedi.

Ceferin: 'Umarım keyif alırlar'

UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, “Avrupa Süper Ligi’ni durdurmaya çalışmayacağız, ne istiyorlarsa yapabilirler. Umarım muhteşem turnuvalarını en kısa süre içinde başlatırlar. İki kulüp de, umarım bundan büyük keyif alır” diye konuştu. UEFA da, “Sahada kazan” başlığıyla oluşuma tepkisini gösteren bir açıklama yayımladı.

Yazarımız Çağrı Davran, Avrupa Adalet Divanı'nın kararını ve Avrupa Süper Ligi'nin futbola nasıl bir yön vereceğini değerlendirdi.

Haberin Devamı

Süreç 2021'de başladı

2021’de başını Real Madrid, Juventus ve Barcelona’nın çektiği 3 kulüp, beraberindeki diğer devlerle Avrupa Süper Ligi’ni kurma kararı almıştı. Gelen büyük tepkiler üzerine isyan bastırıldı ve son olarak Juve’nin de çekilmesiyle proje içerisinde sadece Real ile Barça kaldı. Bunun üzerine birlik, hakkını Avrupa Birliği Adalet Divanı’nda aradı ve dünkü mahkemeden, “Ne UEFA ne de FIFA, alternatif müsabakalara katılan kulüplere yaptırım uygulayamaz” kararı çıktı.. Ve Avrupa Süper Lig hayali bir kez daha gündeme geldi ve çalışmalar yeniden hızlandı.

15 milyar Euro hazır

Bu oluşumun CEO’su Bernd Reichart, “Haklarımızı almayı başardık. Futbol artık özgür” dedi. Real Başkanı Florentino Perez’in başını çektiği oluşum, maddi anlamda katılacak kulüplere büyük paralar vaat ediyor. Süper Lig’in net değerinin 100 milyar Euro olduğu, yatırımcıların şimdiden 15 milyar Euro ödemeye hazır oldukları iddia ediliyor. Lig gelirlerinin yüzde 85’lik kısmının, kulüplere dağıtılacağı belirtiliyor.

Maçlar şifresiz olacak

Birçok kulübün, katılımları halinde borçlarını sıfırlayacakları düşünülüyor. Barça ve Real’in, kurucu üye olarak ilk başta 1 milyar Euro alacakları öne sürülüyor. Tüm maçların, şifresiz olarak yayınlanacağı ifade ediliyor. An itibarıyla olay çok taze ve çok fazla iddia var. Bu model, aslında basketboldaki Euroleague’e benziyor. Yani bazı kulüpler, her zaman ligin içerisinde kalıcı olacak. Ancak Euroleague ile yerel ligler arasında sorunsuz bir bağlantı kurulmuştu.

Haberin Devamı

Futbolda para savaşları

İş birliği yapmak zor

Futbolda bunu yapmak, UEFA’ya bağlı olan federasyonlarla işbirliği yapmak çok zor. Özellikle İngiltere Premier Ligi devleri, zaten çok iyi paralar kazandığı için rakiplerinin daha çok güçlenmesini istemeyebilir. Ancak işin içinde büyük paralar olduğu için Süper Lig projesini -Premier Lig dışındakiler için- bir kenara atmak hemen hemen imkansız. Bugün bunu kabul etmeyenler, yarın lige katılmak isteyebilirler. Sonuç olarak futbol, dünkü karardan sonra, asla eskisi gibi olmayacak.

 

YORUM YAZ