MENÜ

Deniz Çoban'dan hakeme sert tepki: 100 maç içerisinde en kötü hakem

Trendyol Süper Lig'in 10. haftası sona erdi. Söz konusu haftada oynanan heyecan dolu maçlarda, hakem hataları dikkat çekti. Yazarımız Deniz Çoban, Süper Lig'in 10. haftasında görev alan hakemlerin performanslarını değerlendirdi.

Deniz Çoban'dan hakeme sert tepki: 100 maç içerisinde en kötü hakem

Süper Lig'in 10. haftası sona erdi ve oynanan kritik maçlarda hakemlerin verdiği bazı kararlar büyük tepki çekti.  Yazarımız Deniz Çoban, 10. haftadaki maçlarda hakemlerin verdiği tartışmalı kararları değerlendirdi.

Haberin Devamı

İŞTE DENİZ ÇOBAN'IN DEĞERLENDİRMELERİ

Ligimizde beş sezondur VAR sistemi uygulanıyor. Sistemi kullanmaya başladığımız günden bu tarafa hakem tartışmaları azalmadı aksine artarak devam ediyor. Daha önce tartışmalar “hakemler” üzerinden yürürken artık daha çok tartışılan konu “Video Yardımcı Hakemler” oldu. 

VAR sistemine geçildiğinde MHK’nin başında Sayın Namoğlu vardı. O günden bu güne tam sekiz Merkez Hakem Kurulu eskittik, dokuzuncusu görevde... Neredeyse tüm kurulların yıpranmasına ve görevden ayrılmasına VAR tartışmaları vesile oldu.

VAR tartışmaları bu sezon da yavaş yavaş alevleniyor. Acilen MHK Başkanı Sayın İbanoğlu’nun önlemini alması, aksayan yönleri tespit edip, süratle çözüm planını devreye koyması lazım. Yürüyen tartışmalarda, kamuoyunun yanlış bildiği konular da varsa, mutlaka sağlıklı bir bilgilendirme yapılmalı.

Önlem alınamazsa, kamuoyunda hataların renge göre, hakem camiasında ise görevlendirmelerin ve cezalandırmaların hakemine göre yapıldığı düşüncesi artarak devam edecektir. Atalarımızın söylediği gibi “Şüyuu vukuundan beterdir!” Bu tür söylentilerin dilden dile dolaşması, hakem camiasına gerçek olmasından bile daha fazla zarar verecektir.

Haftanın Hakemi : Ali Şansalan

Haftanın Hayal Kırıklığı : Kadir Sağlam

Rizespor Galatasaray / Kadir Sağlam

Bu sezon şu ana kadar oynanan 100 maç içerisinde en kötü hakem performansları arasında ilk üçe girecek bir maçtı. Sahada hakem olmasa, iki takım arasında anlaşarak karar verse, hakemin verdiklerinden daha fazla doğru karara ulaşırlardı. Hakemin çaldıkları düdüklerle çalmadıkları arasında, gösterdiği sarı kartlarla göstermedikleri arasında hiç standart yoktu. Neyse ki oyuncular iyi niyetliydi ve sahada gerginlik yaşanmadı.

20.dakikada Boey’in ceza sahasında yerde kaldığı pozisyonda penaltı yoktu. Boey aldatmadan dolayı sarı kart görebilirdi.51. Dakikada Rizeli Mithat yerde kalınca penaltı bekledi, bence hakemin devam kararı doğruydu. 68.dakikada Galatasaray’ın galibiyet golü öncesi topu kazanan Abdulkerim, rakibini iterek düşürüyor. Abdulkerim’in topla oynaması bir şeyi değiştirmez. Çünkü iki hareket arasında bir illiyet yok. Topla oynamak tek başına bir kriter değildir.85.dakikada Oliveira’nın şutunda top Emirhan’ın vücuduna kapalı kolundan dönüyor, penaltı yoktu, burada hakem ender doğru kararlarından birini verdi.

Deniz Çobandan hakeme sert tepki: 100 maç içerisinde en kötü hakem



Pendikspor Fenerbahçe / Abdulkadir Bitigen

Maçın hakemi Abdulkadir Bitigen maç boyunca, enerjik, istekli ve motiveydi. Maçın gidişatı da işini kolaylaştırdı. O’nun ve ekibi için rahat bir maç oldu. Faul standardı yüksekti. Birkaç sarı kart hatasından bahsedecek olsam da sonuca tesir edecek hatalar değildi. Maçın uzatma dakikalarındaki vermediği penaltı ise tartışılmayacak şekilde açıktı. Fenerbahçe’nin ikinci golünden önceki korner vuruşunda sorun yoktu. Top hareketli değildi ve kurala uygun oyuna girdi. Devamında İrfan’ın şutunda top Pendikli oyuncunun açık olan kolundan sekerek kaleye giriyor.

Haberin Devamı



Pozisyonda ofsayt yok. Eğer ofsaytta bir oyuncu olsaydı bile bu pozisyonda bu kez Fenerbahçe lehine penaltı verilecekti. Maçın uzatma anlarında Lusamba, Ferdi’yi açık şekilde itti. Bu net bir penaltıydı ama Bitigen pozisyonda hatalı bir devam kararı verdi.

Haberin Devamı

Deniz Çobandan hakeme sert tepki: 100 maç içerisinde en kötü hakem



Beşiktaş Gaziantep FK / Mete Kalkavan

Maçın hakemi Mete Kalkavan açısından çok fazla kritik pozisyonun yaşanmadığı bir maç oldu. Oyuncular hakemlere ve birbirlerine saygılıydılar. Hakemin işini zorlaştıracak tavırlardan uzaktılar. Hakemin faul standardı yüksekti ama bazı kart hataları oldu.

Haberin Devamı

55.dakikada Cenk ceza sahasında yerde kalınca Kalkavan’a aşırı tepki göstererek penaltı bekledi. Mete Kalkavan’ın devam kararı bana göre doğruydu.

Amir’in 80. dakikada gördüğü ilk sarı kart doğruydu ancak ikinci sarı kartı yanlıştı. Amir hatalı bir şekilde oyundan atıldı.Gaziantepli Furkan, 56. dakikada gördüğü sarı kartta topla oynadığı için hakeme tepki gösterdi. Ancak topla oynasa bile Gedson ’un ayağını kontrolsüz şekilde sıkıştırıyor. Sarı kartın doğru olduğu fikrindeyim. 90+2’de gördüğü ikinci sarı kart da doğruydu.

Haberin Devamı

Deniz Çobandan hakeme sert tepki: 100 maç içerisinde en kötü hakem

Hatayspor Kayserispor / Sarper Barış Saka

Sarper Barış Saka’nın sonuca tesir etmese de bazı faul ve kart hataları oldu. 27.dakikada Ghoulam’ın net bir sarı kartını atladı. 32.dakikada Aburjanya’nın Karimi’ye müdahalesinde de sarı kartı gerektiriyordu. 45+2 Lamkel’e Hosseini’nin faulü sarı kart olmalıydı hakem yine devam dedi. 66.dakikada Hatayspor lehine doğru bir penaltı verdi. 69.dakikada kıdemli yardımcı hakem Selahattin Altay, savunmadan gelen topa ofsayt bayrağı kaldırdı. 86.dakikada Dadashov’un yerde kaldığı pozisyonda penaltı yoktu, hakemin devam kararı doğruydu. 

Kasımpaşa İstanbulspor / Erkan Özdamar

Rahat geçen maçta, Erkan Özdamar neredeyse terlemeden maçı tamamladı. 15.dakikada Ngoy’un yerde kaldığı pozisyonda penaltı yoktu, devam karı doğruydu. 69.dakikada İstanbulspor’dan Duhaney’in Haderjonay’a arkadan kayarak yaptığı faulde ikinci sarı kart çıkmalıydı. Duhaney’in bu dakikada oyundan kırmızı kartla atılması gerekirdi.

Adana Demirspor Konyaspor / Turgut Doman

Faul standardı düşüktü. 33.dakikada Belhanda’nın Uğurcan’a faulü sınırları zorluyordu. Hakem karta gerek görmedi ancak ben kırmızı kart çıksa daha doğru bulurdum. 81.dakikada Adana Demirspor’un golü ofsayt gerekçesiyle Cem Özbay’ın bayrağıyla iptal edilmişti. VAR devreye girerek bu hatayı düzeltti. 92.dakikada Adana Demirspor lehine verilen penaltıda hakem hata yapmadı. Penaltı doğruydu.

Deniz Çobandan hakeme sert tepki: 100 maç içerisinde en kötü hakem



Alanyaspor Sivasspor / Mert Güzenge

Maç boyu dağınık bir görüntü sergiledi. Çok fazla kart hatası yaptı. 35.dakikada Sivas kalecisi Ali Şaşal’ın topu ayaklarının arasına sıkıştırdığı pozisyonda, ceza sahası içinden Alanyaspor lehine Endirek Serbest Vuruş verilmeliydi. Cılız penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. Uzatma dakikalarında Sivasspor’un beraberlik golünde ofsayt çizgisi ekrana gelmedi. Muhtemeldir ki kamera kalibrasyonu bozulduğu için çizgi çizilemedi ve hakemin sahada verdiği karar kabul edildi.

Fatih Karagümrük Trabzonspor / Ali Şansalan

Ali Şansalan için rahat maç oldu. Fazla kritik pozisyon yaşanmadı. 39.dakikada Güven’in golü ofsayt bayrağına takıldı. Görüntülerde top hücum oyuncusuna mı yoksa savunma oyuncusuna çarparak mı Güven’e geliyor, tam olarak anlaşılamıyor. O yüzden sahadaki kararı kabul etmek gerekiyor. 83.dakikada Trabzonspor’un kazandığı golün iptali doğruydu. Onuachu’nun Emre’nin elleri arasındaki topa hamle yaparken onu bozduğu görüntülerden net şekilde görülüyor. Topu iki eli arasına alan kaleci topu kontrolü altına almış sayılır ve elleri arasındaki topa dokunamazsınız.

Deniz Çobandan hakeme sert tepki: 100 maç içerisinde en kötü hakem



Antalyaspor  Başakşehir FK / Ümit Öztürk

Sezonun en çok maç yöneten ve en başarılılarından olan Ümit Öztürk, bu maçta vasat altında kaldı. Hatalı düdükleri çok fazlaydı. Veysel’i disiplin altına alamadı. Veysel’in yaptıkları yenilir/yutulur şeyler değildi ama 4.Hakem Yasin Kol’la birlikte gereğini yapıp, Veysel’i oyundan ihraç edemediler.59.dakikada Veysel’in Figueiredo’ya formasını çekerek yaptığı faulde penaltı kararı verilmesi gerektiğini düşünüyorum. 75.dakikada Başakşehirli Opoku’nun sırtına çarpan topta hatalı verdiği penaltı neyse ki VAR’dan döndü.

MKE Ankaragücü Samsunspor / Cihan Aydın

Sorunlu yönettiği Fenerbahçe Rizespor maçının ardından kısa sürede sahalara döndü. Hakem açısından fazla kritik pozisyonun yaşanmadığı maçta üst üste kart hataları yaptı. 16.dakika Ali Sowe’nin Soner’e müdahalesi net sarı karttı ama faul çalınmadı. 22.dakikada Ercan’ın Pedrinho’ya müdahalesi de sarı kartı gerektiriyordu ama hakem yine faul çalmadı. Aynı oyuncu 3 dakika sonra Rodrigues’e kayarak faul yapınca nihayet düdük çaldı ama yine sarı kart çıkmadı.76.dakikada Ankaragücü’nün golü Özgür Ertem’in ofsayt bayrağına takıldı ancak VAR devreye girdi ve gol verildi. 

Deniz Çobandan hakeme sert tepki: 100 maç içerisinde en kötü hakem

YORUM YAZ