MENÜ

Sızdırılan MHK toplantısı gündeme bomba gibi düşmüştü! Deniz Çoban kayıtları değerlendirdi: Güvensizlik zirve yaptı!

MHK’nin online eğitim toplantısından önce bir bölüm sızdırıldı, sonra kayıtların tamamı TFF tarafından yayınlandı. Ortaya çıkan görüntüler ise futbol camiasını karıştırdı. Hakem yazarımız Deniz Çoban da bu durumu değerlendirdi, olayları da, 'Güvensizlik zirve yaptı' ifadeleriyle özetledi.

Sızdırılan MHK toplantısı gündeme bomba gibi düşmüştü! Deniz Çoban kayıtları değerlendirdi: Güvensizlik zirve yaptı!

Üst üste yaşanan hakem hatalarının ardından, 1 Mart 2024’te online olarak gerçekleşen MHK Eğitim Toplantısı’nın kayıtlarından bir bölümün önceki gece sızdırılmasıyla başlayan süreç, futbol camiasında ortalığı tam anlamıyla karıştırdı. TFF, toplantı kaydının tamamını yayınlamak zorunda kaldı. Görüntüleri sızdıranların bulunması için de geniş çaplı bir soruşturma başlatıldı.

Haberin Devamı
MHK'nın Galatasaray - Antalyaspor maçı toplantısı gündeme bomba gibi düştü!

‘Sorun VAR’da değil, sahada’

İlk bölümünde TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin de yer aldığı toplantının moderatörlüğünü MHK Başkanı Ahmet İbanoğlu, tercümanlığını ise VAR’dan sorumlu Cem Satman yaptı. Tüm saha ve VAR hakemleri de görüntülü toplantıya katıldı. Hakem Eğitmeni Hugh Dallas tartışmalı kararları yorumlarken, “Sorun VAR’daki değil, sahadaki hakemlerde” ifadesini kullandı.

Oklar 4 hakemi işaret ediyor

Galatasaray-Antalyaspor ve Fenerbahçe-Kasımpaşa maçlarında VAR uyarısıyla gelen iki penaltı hakkında Hugh Dallas’ın yönelttiği, VAR Eğitim Danışmanı Pawel Gil’in desteklediği sorulara; Abdülkadir Bitigen (Hakem) ile Özgür Yankaya (VAR) ve Erkan Engin (VAR) ile Cihan Aydın’ın (Hakem) verdiği cevaplar hem şaşkınlık hem de büyük tartışma yarattı.

Haberin Devamı

İŞTE O DİYALOGLAR

Sızdırılan MHK toplantısı gündeme bomba gibi düşmüştü Deniz Çoban kayıtları değerlendirdi: Güvensizlik zirve yaptı


Galatasaray-Antalyaspor maçı Tete’nin penaltı pozisyonu 👇

Hugh Dallas: “Abdülkadir, 1 hafta sonra hala bunun faul olduğunu düşünüyor musun?”
Abdülkadir Bitigen (Hakem): “Basit bir temas olduğunu düşünüyorum.”
Hugh Dallas: “Penaltı olduğunu düşünüyor musun?”
Abdülkadir Bitigen: “Basit bir temas, penaltı olduğunu düşünmüyorum.”
Hugh Dallas: “Özgür niye bu kadar basit bir temastan, bunun altı defalarca çizildi basit temaslara penaltı çalınmayacak diye, niye çağırdın ve hakemi inanılmaz büyük bir baskı altında kalmak durumunda bıraktın?”
Özgür Yankaya (VAR): “Kısacası hata yaptım. Hakem görmediğini söyleyince inceledim, daha sonra beklentiye baktım, itiraz eden oyuncular vardı, teması gördüm. O anda odada bunun penaltı olduğunu düşündüm.”

Sızdırılan MHK toplantısı gündeme bomba gibi düşmüştü Deniz Çoban kayıtları değerlendirdi: Güvensizlik zirve yaptı

Fenerbahçe-Kasımpaşa maçı 90+6’daki penaltı pozisyonu 👇

Hugh Dallas: “Erkan, hangi görüntüde net bir elle oynama var?”
Erkan Engin (VAR): “Şu anda net bir elle oynama göremiyorum. Odadaki hissiyatımdan bahsetmem gerekirse, kale arkasından ve yakındaki görüntüden emin oldum. Topun kırılmasından ve hareketinden pozisyonun elle oynama düşündüm o an.”
Hugh Dallas: “VAR odasında gördüğünle burada gördüğün farklı değil. Amaç objektiflik. Monitöre gittiğinde hangi görüntünün elle oynama olduğuna kanaat getirdin Cihan?”
Cihan Aydın (Hakem): “Ekrana gittiğimde Erkan ağabey bana temas anını gösterdi. ‘Top ele temas ediyor’ dedi. Bir açı daha verdi. Doğal olmayan konumda bir el açıklığı gösterdi.
‘Direkt eline geliyor top’ dedi. Öyle söyleyince penaltı kararı verdim. İlk temas noktasında durdurup gösterdi.”
Hugh Dallas: Pawel sence de VAR hakemi çağırdığında kendi düşünceleriyle çok fazla yönlendirme yapmıyor mu?

Haberin Devamı

Pawel Gil: Bir defa temas noktasını göstermesi doğru, ancak net olarak göremiyorsanız, bir de bunu sözlerinizle desteklemeye çalışıyorsanız bu hakemi bir şeylere inandırmaya giriyor.

Sızdırılan MHK toplantısı gündeme bomba gibi düşmüştü Deniz Çoban kayıtları değerlendirdi: Güvensizlik zirve yaptı

 DENİZ ÇOBAN, GÜNDEME BOMBA GİBİ DÜŞEN MHK KAYITLARINI DEĞERLENDİRDİ 

Öncelikle şunu belirtmeliyim. Değil Türkiye’de, tüm dünyada üst düzey hakem seminerlerinde kritik pozisyonlar masaya yatırılırken; otorite hakeme söz verilir, hakem kararı verirken ne düşündüğünü, bu kararı neden verdiğini anlatır, sonrasında otorite fikrini söyler. Hakem haklı bulur ya da bulunmaz. Bugüne kadar birçok hakem, eğitimlerde hatalarını kabul etmiştir. Dolayısıyla geneldeki fotoğraf hakemliğin ve bir seminer planının olağan akışına uygun görünüyor.

Haberin Devamı

Dallas rahatsız etti

Ancak görüntülerde beni rahatsız eden konu, Hugh Dallas’ın aşırı gergin ve suçlayıcı tavırları oldu. “Cesaretiniz yoksa MHK’ye söyleyin ve maçlara çıkmayın!” gibi bir eğitimcinin kullanmaması gereken sözleri kullanmış. Derse girişinden anlaşılıyor ki, Tolga Özkalfa’nın görevden alınmasına içerlemiş. Bunu duygularına yansıtıyor ve bu durumdan hata yapan hakemleri sorumlu tutuyor.

Hakemler ifade edemiyor

Hakemlerin tutumları ve söyledikleri ise başlı başına bugünkü hakem sorununu ortaya koyuyor. Kendilerini ifade etmekten çok uzaklar. Sahada verdikleri karara ikna edici bir savunma yapamıyorlar. Kararlarını savunmadıkları gibi kısa yoldan “Hata yaptım!” diyerek kurtulmayı tercih ediyorlar. “Hatırlayamadım! Hatırlamaya çalışıyorum! Hissiyatım öyleydi, ele geldiğini düşündüm, şimdi ele temas göremiyorum!” gibi izahı pek mümkün olmayan cümleler kuruyorlar. Benim bu yaşananlardan anladığım; MHK, hakemler ve hakemi eğitenler de ipin ucunu çoktan kaçırmış... Zaten hakemlerle ilgili ciddi bir güven problemi vardı, bu yaşananlar o güvensizliği zirveye taşıdı.

Haberin Devamı

Sızdırılan MHK toplantısı gündeme bomba gibi düşmüştü Deniz Çoban kayıtları değerlendirdi: Güvensizlik zirve yaptı

Tek suçlu Erkan Engin!

Söz konusu iki maçta görev yapan 4 hakemin 3’ü sonraki haftalarda görev aldı. Sadece VAR Erkan Engin görev alamadı. MHK’ye göre şu ana kadar tek suçlu o görünüyor. Yaşananları anlamlandırmak çok güç... Bundan sonra olanları öngörmek pek mümkün değil. Yarın sabah ne ile uyanacağımızı bile kestiremiyoruz.

Tüm katılımcılar fail

Bir diğer konu da görüntüleri kimin sızdırdığı konusu... Bunu yapan bir hakemse ya da TFF içinden biriyse bulunmalı ve gereken yapılmalı. Şu anda seminere katılan tüm katılımcılar ve MHK’nin Hakem İşleri Müdürlüğü çalışanları olayın faili durumda. Kimin yapmış olabileceği konusunda bir fikrim yok ama TFF’nin bu olayı aydınlatacak gücü var.

Sızdırılan MHK toplantısı gündeme bomba gibi düşmüştü Deniz Çoban kayıtları değerlendirdi: Güvensizlik zirve yaptı

 

YORUM YAZ