MENÜ

Deniz Çoban haftanın hakemlerini değerlendirdi: İşte haftanın hakemi ve hayal kırıklığı...

Fanatik yazarlarından Deniz Çoban, haftanın maçlarında görev alan hakemlerin performanslarını değerlendirdi. Çoban ayrıca haftanın hakemi ve hayal kırıklığı yaratan ismini de açıkladı. İşte detaylar...

Deniz Çoban haftanın hakemlerini değerlendirdi: İşte haftanın hakemi ve hayal kırıklığı...

Hafta arası oynanan erteleme maçlarının ardından ilk yarının tüm maçları tamamlandı. Geride kalan haftalar artık çok daha tansiyonu yüksek geçeceğe benziyor. Şampiyonluk yarışı ile birlikte düşme hattı da zor maçlara sahne olacak görünüyor.

Haberin Devamı

Hakemler mevcut performanslarını yukarı çekemezlerse işleri hayli zor. Kadroda tecrübeli hakem sayısı oldukça azaldı. FIFA listesinde yer alan Yaşar Kemal Uğurlu ve Erkan Özdamar’la birlikte kadronun tecrübeli isimleri Sarper Barış Saka, Yasin Kol gibi isimler alt lige düşerken, yedi yeni isim kadroya alındı. Çoğunluğu tecrübesiz isimleren oluşan bu kadro, sezon sonunu getirebilirse büyük iş başarmış olacak.

Bu hafta Alanya’da oynanan maçta açıkca gördük ki, tecrübesiz hakemlerimiz, değişen durumlara göre nasıl aksiyon alacaklarını bilemiyorlar. Zor durumda acemilikleri ön plana çıkıyor ve olmadık hatalara imza atıyorlar. MHK için ikinci yarı en çok zorlanacakları konu da bu acemiliklerin doğuracağı olumsuzluklar olacaktır.

Haberin Devamı

Haftanın Hakemi: Burak Şeker
Haftanın Hayal Kırıklığı: Direnç Tonusluoğlu

Sivasspor Galatasaray / Zorbay Küçük

Maçın en çok tartışılan kararı 67’de yaşandı. Abdulkadir kendi ceza sahası içinde Mertens’in önünde bulunan topa eli ile temas etti. Burada bir penaltı olup olmadığına karar vermek için “Abdulkadir’in kolları doğal konumda mı?” sorusunun cevabını bulmak gerekiyor.

Bu pozisyonda hakem, Abdulkadir’in kollarının doğal konumda olduğunu düşünüyor. Bu düşünceye itiraz edemem. Aynı görüşte olan başkaları da olacaktır. Penaltı diyenlerle, değil diyenler birbirlerini ikna edemeyeceklerdir.

Ben ise “Bu pozisyon penaltı!” diyen taraftayım. Abdulkadir’in kollarının doğal olmadığını düşünüyorum. Abdulkadir, rakibi ile girdiği ikili mücadelede faul almak için kendisini yere atıyor. Yere düşerken de havada abartılı dönüp, kollarını açarak faulü hakeme göstermeye çalışıyor. Kolları açık şekilde yere düştükten sonra da toparlanıp yerden kalkmaya çalışırken Mertens’in önündeki topu koluyla oynuyor. Topun oralarda bir yerde olduğunu bildiği halde, kolunu sakınmaya da ihtiyaç duymuyor. Kısaca Abdulkadir’in, kollarını doğal olmayan şekilde açarak risk aldığını ve bu riskin sonucunda da penaltı yaptığını düşünüyorum.

84’de Kerem Demirbay’ın koluyla buluşan topta hakemin penaltı kararında yanılmadığını düşünüyorum. 44’de Halil’in, 53’de Kerem’in yerde kaldığı pozisyonlarda bence penaltı yoktu, hakemin devam kararları doğruydu.

Haberin Devamı

Maçın uzatma dakikalarında Kerem Aktürkoğlu’nun gördüğü ikinci sarı kart doğruydu. Direk kırmızı olacak kadar sert bir hamle değildi. Penaltı atılırken hakemi alkışladığı için gördüğü ilk sarı kart da doğruydu.

Deniz Çoban haftanın hakemlerini değerlendirdi: İşte haftanın hakemi ve hayal kırıklığı...

Fenerbahçe-Konyaspor/Kadir Sağlam

Maçın hakemi açısından rahat bir maç oldu. Faul ve kart standardı vasattı. 3 kez sarı kartını kullandı doğruydu. 4’de Serdar Aziz’e, 58’de İrfan Can’a da kart çıkartmalıydı.

Maçın tek kritik kararını 8.dakikada verdi. Açık bir penaltıyı atlamıştı, VAR devreye girince hatadan döndü. Fenerbahçe lehine doğru bir penaltı verdi.
Dzeko’nun ayağını tehlikeli şekilde yükseğe kaldırdığı yönündeki yorumlara katılmıyorum. Adil Dzeko’nun solundan geliyor ve topla daha önce oynamış olan rakibinin ayağına açık şekilde hamle yapıyor.

Rizespor-Beşiktaş/Abdulkadir Bitigen

Rahat geçen maçta Abdulkadir Bitigen’e fazla iş düşmedi. Kariyerinin en rahat maçlarından birini yönetti. Maçta elini dört kez sarı kart için cebine attı, dört sarı kartta da yanılmadı.Son düdüğü çaldığında tartışılacak hatalı bir kararı olmadı.

Haberin Devamı

Maçın en kritik dakikası 28.dakikaydı. Bu dakikada Rizespor Gaich’in golüyle beraberliği yakalamıştı. Ancak VAR müdahalesi sonrası gol ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Karar doğruydu.

Zeqiri topu kaleye doğru vurduğunda, topu uzaklaştırmaya çalışan Umut Meraş’ın hemen arkasında Benhur ofsayt pozisyonundaydı. Benhur her ne kadar topa temas etmemiş olsa bile Umut’un çok yakınındaydı ve ona temas halindeydi. Dolayısıyla rakibi Umut Meraş’ı etkiliyordu.

Pozisyonda açık bir ofsayt ihlali vardı. Bu kadar açık bir ihlalin çok uzun süre VAR tarafından incelenmesini eleştirmem gerekir.

Trabzonspor-Samsunspor/Cihan Aydın

Son haftalarda artan bir performansı, gelişime açık bir yapısı var. Ama hala kat etmesi gereken mesafe var. Bu maçta disiplin yaptırımları konusunda üç kez hata yaptı ve sarı kartlık ihlallerde elini cebine atmadı. 90+3’de Tait’in Bakasetas’ın müdahalesiyle yerde kaldığı pozisyonda çaldığı penaltı düdüğü doğruydu.

Haberin Devamı

Kasımpaşa-Başakşehir/Burak Pakkan

Maç genelinde penaltı beklentilerinin olduğu pozisyonlar yaşandı. Bu pozisyonlarda hakemin devam kararları doğruydu. 67’de Başakşehir hücumunda Kasımpaşa kalecisi Gianniotis’in yaptığı faulde kırmızı kart beklentileri olduğu ancak pozisyonda bariz gol şansı yoktu. Hakemin sarı kart kararı yerindeydi.

69’da VAR marifetiyle Başakşehir’in iptal edilen golünün geçerli sayılması doğruydu. Maçın son dakikalarında Gomis‘in rakibine yaptığı sert müdahalenin karşılığında kırmızı kart çıksa daha doğru olurdu. Hakem sarı kartını gösterdi.

Deniz Çoban haftanın hakemlerini değerlendirdi: İşte haftanın hakemi ve hayal kırıklığı...

Pendikspor-Antalyaspor/Oğuzhan Çakır

Süper Lig’de ilk maçını yöneten Oğuzhan Çakır, henüz bu lig için hazır olmadığını gösterdi. Faul ve kart hataları yaptı.

İkili eşleşmeleri ve rövanş faulleri ayırt edemedi. Özellikle 66. dakikada Erdal’ın, Halil Akpınar’a yapmış olduğu faulde sarı kartını göstermesi bence hatalıydı. Kırmızı kartını gösterse çok daha doğru olurdu.

Alanyaspor-Ankaragücü/Direnç Tonusluoğlu

Maçın hakemi Tonusluoğlu, 60. dakikadan sonra futbol oynamaya müsait olmayan bir sahada, maçı oynatma konusunda ısrarcı oldu. Normal şartlarda maç olumsuz hava ve saha koşulları nedeniyle tatil edilmeli ve daha sonra oynanmalıydı.

Her şeyden öte bu karar hakemin kendi değerlendirmesi ile alacağı bir karardı. Hakemin oyunu durdurup maçı tatil edeceği yönünde izlenimler verdikten sonra takımların maça devam etme isteğini dikkate alıp oynatması ayrı bir problemdi. Maç oynanacak olsa da oynanmayacak olsa da bu kararı hakem kendisi vermelidir.

Maç içerisinde hakemin ciddi kart hataları oldu. 41. dakikada Efkan’a kırmızı kart göstermesi gerekirken, sarı kartını gösterdi, video yardımcı hakem müdahalesi ile doğruyu buldu.

59’da Leroy Fer’e rakibine yaptığı müdahaleden sonra direkt kırmızı kart gösterdi. Oysaki pozisyonda sarı kart bile tartışılırdı. Bir önceki önceki pozisyondaki kadar şanslı değildi. Video yardımcı hakem de devreye girmeyince, Alanyaspor’lu oyuncu gereksiz şekilde oyundan atılmış oldu.

Fatih Karagümrük-Kayserispor/Burak Şeker

Burak Şeker geçtiğimiz hafta olduğu gibi bu haftanın da başarılı isimlerindendi. Başarılı bir maç çıkarttı. 90 dakikada akılda kalan bir hatası olmadı. Faul ve kart standardı yerindeydi.

Hatayspor-Gaziantep FK/Ümit Öztürk

İkili mücadelelerin çok dazla olduğu maçta faul ve kart değerlendirmelerinde genelde iyiydi. Avantaj uygulamaları çok başarılıydı. Yardımcı hakemler de hakeme ayak uydurdular. Onlar da başarılıydılar ve çok yerinde ofsayt tespitleri yaptılar.

Ümit Öztürk’ü maçta tek eleştireceğim dakika 75.dakikaydı. Bu dakikada Dadashov yerde kaldı ve penaltı bekledi. Öztürk, aldatmadan dolayı Dadashov’a sarı kart gösterdi. Pozisyonda kesinlikle bir aldatma yoktu. Rakibinin şarjıyla yerde kalmıştı. Hatta penaltı çalınsa da hakemin çok fazla eleştirilmeyeceği bir pozisyondu.

Deniz Çoban haftanın hakemlerini değerlendirdi: İşte haftanın hakemi ve hayal kırıklığı...

Adana Demirspor-İstanbulspor/Murat Erdoğan

Hakem 90 dakika boyunca tutarlı düdükler çaldı ve oyunculara kendisini kabul ettirdi. Maçta iki kez penaltı beklentisi oldu, ikisine de “Devam!” dedi.

16’da İstanbulspor hücumunda Valon Ethemi’nin yerde kaldığı pozisyonda penaltı bence daha doğru olurdu ancak hakem oyunu devam ettirdi.

27’de Okan Erdoğan yerde kalınca İstanbulsporlular yine penaltı beklediler ancak hakemin bu kez devam kararını doğru buldum.

YORUM YAZ