MENÜ

Deniz Ateş Bitnel: ‘Düşme kalksın baskısı yapacaklar'

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Merkez Hakem Kurulu (MHK), Süper Lig'de görev alan hakem kadrosunu yeniden belirlerken aralarında Cüneyt Çakır ve Fırat Aydınus gibi isimlerin de yer aldığı 13 ismi listeden çıkarmıştı. Bu kararın ardından olaya birçok tepki gelirken FIFA Kokartlı eski hakem Deniz Ateş Bitnel konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Deniz Ateş Bitnel: ‘Düşme kalksın baskısı yapacaklar'

Rota Futbol YouTube Kanalında Can Bedel'in sorularını yanıtlayan Deniz Ateş Bitnel, hakemlere yapılan operasyonun arkasındaki isimleri açıklarken aynı zamanda kulüplerin küme düşmenin kaldırılması için uğraşabileceklerini de söyledi.

Haberin Devamı

Deniz Ateş Bitnel alınan kararla ilgili olarak, "Dünyada hiç örneği yok. Bu olay sadece Türkiye'de olur. Gençleştirme politikası yapılıyor desek gençleştirme politikasından dolayı 33-34 yaşındaki Mert Güzenge'yi çıkartmalı abes. Yani listeyi neresinden tutarsanız tutun elinizde kalıyor. Ligin bitimin 10 hafta kala bunun uygulanması lige de şaibe iddialarını ortaya çıkardı. Kulüpler Birliği'nden muhtemelen küme düşme kaldırılsın çünkü siz bu hakemleri şaibeli demeye getiriyorsunuz diye bir açıklama olacaktır. İki kulüp dışında bu kararı destekleyenin olmadığını duydum. Biz eski hakemler olarak buna karşıyız. Dünya Kupası'na gidecek olan Türkiye'yi temsil edecek olan Cüneyt Çakır'ın önünün kesilecek olması tamamen skandal. Başarılı birçok hakemin kendilerinden daha başarısız hakemlerden ayrılarak liste dışında bırakılması abes ve iştigal. Bunun yapılması listede kalan hakemlere de bir gözdağı asıl problem orada. Bundan sonra bu hakemlerin baskı altında maç yönetmeyeceğini kimse iddia edemez. Hepsi baskı altında kalacak, dik durup doğru karar veremeyecekler. MHK kendilerinden sonra gelecek nesillere çok sıkıntılı bir süreç bıraktı. MHK'de bu kararın altına imza atanlar çok yakın zamanda hakem camiasında kendilerine yer bulamayacak, isimler tarihin tozlu sayfalarına yazılacak. Bu karar MHK'nin alnında kara bir leke olarak kalacak. Hakem camiasının yüz karaları olacaklar" dedi.

Haberin Devamı

MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu'nun yaptığı açıklamalarla ilgili olarak ise, "Ben açıklamalardan hiç tatmin olmadım. Tatmin olan varsa da bana açıklasın. 4 aylık çalışma ve 1.5 aylık raporlamanın sonucunda kimsenin bilgisi olmadan kendi isteğimizle bunu yaptık demesinden sonra da biz 4 aylık süre içerisinde Nihat Özdemir ile ortak istişare yaparak, sunduğumuz raporlarla onun da desteğiyle bunu yaptık dedi. TFF Başkanı ve Yönetim Kurulu'nun bilgisi yok, Kulüpler Birliği'nin bilgisi yok dedikten sonra böyle bir açıklama yapıyorsan bir kere baştan kafaları karıştırıyorsun. Yapmış olduğu açıklamaların her biri tek tek tutarsız ve kendiyle çelişen açıklamalar. Sezon ortalarında klasman değişikliği yapılabilir diye talimat çıkardılar. Talimatlara aykırı bir durum yok, yapabiliyorlar ama talimatlara aykırı nokta şurada; klasmanda biz sıralama yapıyoruz, en alttaki %20'lik kısmı düşürme hakkımız var dedi. Şimdi soruyorum 13 tane hakemin ilişkisi kesildi. Bunun neresi %20? Matematik hesabını bize öğretecek değiller heralde. %50'ye yakın bir oran var. Talimatlara aykırı bir durum var. Kendi kendilerini zora sokacak bir açıklama yaparak kendisini ihmal etti aslında MHK Başkanı. O kadar traji komik bir durum ki düşünün MHK Başkanı %20 değişiklik hakkımız var diyor ama %50 değişiklik yapmış. Kendi kendilerine suçlu bir duruma düştüler. Bunu açıklamaları lazım. Talimattaki bu sıkıntıyı nasıl düzeltecekler bunu da merak ediyorum. Bu durumdan rahatsızlık duyan varsa şimdi salonu terk etsin denildiğinde 'Ben rahatsızım' diyerek salonu terk eden Mete Kalkavan'ı da ayakta alkışlamak lazım. Bu bir duruştur. Hakemlik camiası adına bu duruşu sergilemesi Mete Kalkavan'ı bu camiada yüceltti. Bir rol model haline getirdi. Keşke arkasından birkaç kişi daha kalkabilseydi. O zaman MHK çok daha büyük sıkıntıya girerdi. MHK geçici olarak kurulan bir kurum. Belki de bu operasyonun yapılması için buraya getirildi. Adı duyulmayan bir MHK. Şimdi Cüneyt Çakı kariyerinde bir hakemin yanında esamesi bile okunmayacak bir MHK Başkanı. Belki de kendi egosunu da tatmin etmek için bu görevi kabul etti. Tamamen ego savaşları var ama bu savaştan kim galip çıktı, kim mağlup olacak çok yakında göreceğiz. Bu hakemlerin hepsi mağdur durumdalar. Her zaman da mağdur durumda olan bir yerde kazanır. MHK'nin de gözden kaçırdığı bu." dedi.

Haberin Devamı

MHK'nin aldığı kararda Servet Yardımcı'nın etkili olduğu yönündeki iddialara ilişkin ise, "Servet Yardımcı'nın ve Türkiye Faal Futbol Hakem ve Gözlemciler Derneği Genel Başkanı Abdurrahman Arıcı'nın dolaylı yoldan MHK'nin içine soktuğu ve atamaları direkt yaptığını bildiğim Ahmet Şahin var. Onun da hakemlik geçmişi üst düzeyde değildi. O yüzden MHK aslında bir ego savaşlarına döndü diyorum. Ahmet Şahin şu anda MHK içindeki en yetkili isim. Dışarıdan kimlerle görüşür, kimlere bilgi verir, kimlerdnen bilgi alır, kimlerin dayatması olur onu ben bilmiyorum ama Abdurrahman Arıcı diye bir şahıs var. Bu şahısın kız kardeşinin iddia bayii var. Bu şahsın iddia bayisi olan kız kardeşinin 2 oğlu var ve 2'si de futbol hakemi. Bu şahsın kızı TFF'de Dış İlişkiler'de çalışıyor ve bu şahıs aynı zamanda Temsilciler Kurulu Başkanı. Yani böyle bir şahıs halen TFF'de görev alıyor ve her şeye müdahil oluyor. Aynı zamanda 71 yaşında olmasına rağmen üst sınır 70 olan Türkiye Faal Futbol Hakem ve Gözlemciler Derneği Genel Başkanlığını bırakmamak için elinden geleni yaparak şu an karşısına çıkan aday Hamza Mısır ile mahkemelik oldu. Siz bu kadar hakemin görevin son verilmişken, saldırı olmuşken Türkiye Faal Futbol Hakem ve Gözlemciler Derneği'nden herhangi bir kınama yazısı gördünüz mü? Dernek başkanlığı seçiminde kendisine muhalif olan herkesin hakemliğini ve gözlemciliğini bitirdi. Aslında bu operasyonun ayaklarından bir tanesi de Abdurrahman Arıcı'ya dayanıyor gibi geliyor bana. Temizlenmesi gereken hakemler değil, hakemlerin altını oyan başka kişiler ve başka kurumların başındaki isimlerin temizlenmesi gerekiyor. Onlardan biri de Abdurrahman Arıcı" dedi.

Haberin Devamı

Deniz Ateş Bitnel, MHK üyesi Ahmet Şahin hakkında ise sözlerine, "Ahmet Şahin'in zaten misyonunun bu operasyonu yapmak için MHK'ye sokulduğunu öngörebilir ve böyle yorum yapabiliriz. Ahmet Şahin, Abdurrahman Arıcı ile ticari ilişkileri olan, Nihat Özdemir'in taşeron işlerini yapan bir şirketin de sahibi. Yani çok ayrı yerlere gider olay. Bu işin altında parmağı olan tek kişi nokta atışıyla Abdurrahman Arıcı'dır" dedi.

Haberin Devamı

Bu işin gözlemci kanadının da olduğunu belirten Deniz Ateş Bitnel, "Mustafa Çulcu'yu Sabri Çelik'i Süleyman Abay'ı liste dışında bıraktılar. Bunları hangi kriterlere göre liste dışında bıraktılar bunları da açıklamaları lazım. Ben yine söyleyeyim bu listedekiler dernek seçimlerinde Abdurrahman Arıcı'ya karşı olan gruptu. Dolayısıyla o yüzden dernek seçiminin üstünde duruyorum. Bu dernek çok önemliymiş. Dernek hakemin sendikasıdır, hakemi koruyacak yerdir. Abdurrahman Arıcı önce kaleyi içten fethetti, aldı eline ve şimdi hiçbir tepki koyamıyor hakem dernekleri. Sadece İstanbul'da ekstra olarak ayrı açılmış bir Hakem Dayanışma Derneği var bir tek orası kınama yazısı yayınladı. Bu derneğin kuruluş amacını yansıtmıyor" dedi.

Son olarak Deniz Ateş Bitnel, küme düşmenin kaldırılması için de baskı yapılacağını söyledi ve "Bu olayın ardından büyük ihtimalle kulüpler küme düşmenin kaldırılması için baskı yapacaktır ve küme düşmenin kaldırılması için ellerinden geleni yapacaklardır" dedi ve sözlerini "Hakemlik ve spor camiası için kötü günler bitti ve çok daha kötü günler bizi bekliyor" diyerek bitirdi.

YORUM YAZ