MENÜ

Ayşe Bağmancı: Mustafa Abak'ın mirasını yaşatacağız...

Mustafa Abak Şanlıurfa'da kadın futboluna adanmış bir hayattı. 6 Şubat depreminde eşiyle beraber hayatını kaybetti. Mustafa Hoca'nın yetiştirdiği antrenör Ayşe Bağmancı şimdi onun mirasını yaşatmak için mücadele ediyor. Bu süreçte hemşehrileri GSYİAD Başkanı İbrahim Hatipoğlu'nun kulüplerini ziyaret ederek kendilerine destek olduğunu belirten Ayşe Bağmancı "Mustafa Hoca'nın kurduğu miras çok büyük, bu mirası devam ettirmek için elimizden geleni yapacağız" ifadelerini kullandı.

Ayşe Bağmancı: Mustafa Abak'ın mirasını yaşatacağız...

6 Şubat 2023 günü ülkemiz tarihin en büyük depremlerinden birini yaşadı ve 45 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti. Şanlıurfa Gençlik Spor'un başkanı Mustafa Abak da eşiyle beraber vefat etti. Mustafa Abak bölgenin kızlarını eğitime ve spora kazandırmak için ömürünü adamış bir isimdi.

Haberin Devamı

3. Lig'de mücadele eden Şanlıurfa Gençlik Spor'un herşeyi olan Abak'ın vefatı hem şehirde hem de takımda herkesi yasa boğdu. Şimdi geride Şanlıurfa'da kurulan ve büyük emeklerle yaşatılan Şanlıurfa Gençlik Spor Kulübü kaldı.

Ayşe Bağmancı: Mustafa Abakın mirasını yaşatacağız...

9 OYUNCU MİLLİ TAKIMA GÖNDERDİ!

Şanlıurfa Gençlik Spor Kulübü 2011 yılında Mustafa ABAK tarafından kuruldu. İlk kurulduğunda 23 sporcusu olan kadın futbol takımının şuan 91 oyuncuyla yoluna devam ediyor. Bu zamana kadar hiç transfer yapmayan takım aynı zamanda ülkenin bir çok kadın takımına oyuncularını transfer etti. 9 kadın futbolcu Milli Takım'a yükselirken takımda forma giyen oyuncuların büyük bölümü BESYO'da öğrenci.

Ayşe Bağmancı: Mustafa Abakın mirasını yaşatacağız...

MUSTAFA HOCA ÖN YARGILARI YIKTI!

Deprem öncesinde verdiği bir röportajda zorluklara değinen Mustafa Abak şu cümleleri kurmuştu...

Haberin Devamı

"Bölgede ve Şanlıurfa'da kadınların futbol oynamayacağı yargısı çok yaygın. Bu konuda çok zorluk çektiğimi söylemek istiyorum. Bu takımı kurmak için çok uğraştım. Ailelerle temasa geçerek bize inanmalarını sağlıyoruz. Zaman zaman gerçekten çok zorluklar yaşayabiliyoruz. Bizler bunu aşmaya başladık, şükürler olsun aileler bizlere güvenip çocuklarını gönderiyor. Zor bir spor branşına gönderdikleri için hepsine çok teşekkür ediyorum."

Mustafa Abak'ın vefatı sonrası takımla antrenörlerden Ayşe Bağmancı ilgileniyor. Futbola Mustafa Abak sayesinde başlayan ve 2016 yılından bu yana Şanlıurfa Gençlik Spor'da antrenörlük yapan Ayşe Bağmancı Fanatik'e konuştu.

Ayşe Bağmancı: Mustafa Abakın mirasını yaşatacağız...

İŞTE AYŞE BAĞMANCI'NIN AÇIKLAMALARI

Şanlıurfa Gençlik SK ile nasıl tanıştınız kendinizden çok kısa bahsederek anlatabilir misiniz?

Şanlıurfa Gençlik SK ile ilkokulda, ortakulda, lisede futsal takımındaydım futsal oynuyordum. Ondan sonra futbol takımına geldim Şanlırufa Gençlik SK'ye geldim. Mustafa hocam beni keşfetti, dört yıl Gençlik SK'de oynadıktan sonra kulüp antrenörü olarak devam etmeye karar verdim. Bu şekilde tanışma sürecimiz başladı, dokuz yıldır da takımdayım.

"ERKEKLERİ BİLE GÖNDERMİYORLAR, BİZ AİLELERİ İKNA EDİYORUZ"

Bölgede gerçekten hani kadınların okuması bile zorken onları futbol oynamaya nasıl ikna ediyorsunuz?

Haberin Devamı

Öncelikle bizim vitrinimiz var, büyük kızlarımız var, biz aileleriyle birebir gidip konuşuyoruz, öyle aileri ikna ediyoruz önce aileler gelip kendileri görüyorlar, ortamı görüyorlar bize güveniyorlar o şkeilde çocuklarını gönderiyorlar bizim yanımıza. Normalde zaten bizim bölgede erkek çocuklarını bile çok zor gönderiyorlar hatta göndermiyorlar bile, yani biz bu potansiyeli şu an elde ettik 150 tane kız çocuğumuz var aynı zamanda dört beş tane de erkek kategorimiz var küçük yaştan başlayan 18'e kadar uzanan bir takımımız var. Yani ailelerle sürekli iletişim halindeyiz onlar geliyor antrenmana, ayda bir toplantılarımız oluyor, güveni ailelere veriyoruz öyle onlar da bize güvenip kız çocuklarını gönderiyorlar.

Ayşe Bağmancı: Mustafa Abakın mirasını yaşatacağız...

Şu an A takımda oynayan oyuncuların büyük kısmı sizin kendi alt yapınızda yetişti, doğru mu?

Evet hepsi tamamıyla, hiç transferimizi yok, hiç yabancı oyuncumuz yok dışardan aldığımız kimse yok hepsi bizim yetiştirdiğimiz sporcular.

Haberin Devamı

"TAKIM KAPANIR DİYE DÜŞÜNDÜLER! BEN İZİN VERMEDİM"

Deprem kulubü tabiki etkiledi, Mustafa hoca ve eşi hayatını kaybetti. Son durum nedir anlatır mısınız?

Evet Mustafa Hoca eşiyle beraber rahmetli oldu. Kulüp başkanımız, ikinci başkanımız vefat ettiği için herkes çok üzüldü, derin üzüntü içerisindeler yani onlar da aslında takım kapanır diye düşündüler çünkü bizim kulüp başkanımız tamamıyla her şeyi kendi yanından yapan, kimseden yardım talep etmeyen yani hep cebinden yapan insandı, sporcularımız da bunu bildikleri için hepsi takım kapanır işte artık bir şey olmaz, kulüp kapanır diye düşündüler. Ben buna izin vermedim. Ben devraldım, Mustafa hocamın bana bıraktığı her şeyi devraldım, bıraktığı mirası tekrardan yaşatacağım sonuna kadar ben de o çocuklarla oturdum konuştum. Yani hem üzüntülüler aslında başkanımız öldüğü için hem de mutlular kulüp kapanmadığı için yine devam edecekleri için hayallerine kavuşacakları için.

Ayşe Bağmancı: Mustafa Abakın mirasını yaşatacağız...

"BU KULÜBÜ YOKTAN VAR ETTİ"

Mustafa hocayı en yakından tanıyan insanlardan biri sizsiniz, yıllardır kulubün içindesiniz biraz onu da anlatır mısınız, nasıl insandı, nasıl dokundu sizlere oradaki oyunculara?

Haberin Devamı

Bu kulübü yoktan var etti. Kulüp şahsi kulüp derneğe bağlı ama şahsi kulüp, Mustafa hocamın kurduğu kulüp. Özellikle kız futbolcular için kurduğu hani erkek futbol takımımız var ama kız futbolcular için kurduğu kulüp yani kızlara özellikle kız çocukları üzerine yaptığı bir şey. Bu bölgede de zaten kız çocukları okumadıkları için bakın yani kız futbol değil, spor değil bir şey değil sadece okutmuyorlar bile kız çocuklarını biz bunları yıkmak için mücadele verdik. Sürekli işte bir iki oldu üç oldu beş oldu 23 sporcuyla başladık şimdi 150 daha da kız çocuklarının talebi arttı, ailelerin talebi arttı, Mustafa hoca ilk başta o meşaleyi yaktı. Şimdi git gide çoğalıyoruz, git gide sesimizi duyurmaya başlıyoruz. Mustafa hocamı size anlatmakla bitiremem, buradaki herkes çok üzgün, Gençlik SK çok üzgün, bütün antrenörler çok üzgün, futbol federasyonundaki hocalar çok üzgün. Çok bir değerdi bizim için çok büyük bir değerimizi kaybettik.

Ayşe Bağmancı: Mustafa Abakın mirasını yaşatacağız...

"O GÜN BİR ŞEYLER OLACAĞINI HİSSETTİM"

Acı haberi nasıl aldınız, o anda neler hissettiniz?

Ben zaten 7/24 Mustafa hocamla birlikteyim sürekli ailesinden fazla birlikteyim ben zaten deprem günü evdeydim, deprem oldu bitmeden Mustafa hocayı aramaya başladım. Aradım telefonları kapalıydı sonra çocuklarını aradım telefonları kapalıydı. Bir tane oğlu vardı Mustafa hocanın o spor salonunda kalıyordu spor salonu onların, onu aradım açmadı yani ben biliyordum bir şey olduğunu bir gün öncesi zaten pazar günü kar yağmıştı, burada bütün faaliyetler iptaldi biliyordum bir şey olacağını bana veda etti pazar günü burada kulübüne "Ayşe ben senden başkasına güvenemiyorum" dedi "Ben sana bırakıyorum her şeyi, bir tek sen yaparsın dokuz yıldır yanımdasın her şeyi sen yapacaksın bundan sonra ben yoruldum Ayşe ben gideceğim" dedi. Ben de öyle burada bizim Gençlik SK'de aynı zamanda havuz amiri, yüzme antrenörü Mustafa hoca ben de hocam "Nereye gidiyorsunuz?" dedim. "Ben gidersem üzülür müsün?" dedi. "Hocam çok üzülürüm ya ama nereye gidiyorsunuz?" dedim. "Hani gideceğiniz yer havuz orada da yalnız bırakmayız" dedim. "Yok ya ben Ayşe çok yoruldum, gideceğim" dedi. Zaten benim içimde sıkıntı vardı kötü hissediyordum, deprem saatine kadar da uyumamıştım. Sonra deprem oldu bitmeden telefonum elimde Mustafa hocayı arıyordum. Herkes akrabaları arıyor babam "Kızım kimi arıyorsun?." dedi. "Mustafa hocayı arıyorum, ulaşamıyorum bir şey oldu" dedim. Zaten oğlu açmadı sonra benim telefonu açtı "Ayşe bizim evimiz yıkıldı" dedi. O da spor salonunda koşmuş evlerine, evlerine çok yakın.

"İLK KEZ EVİ OLMUŞTU"

Urfa'da az sayıda bina yıkıldı bunlardan biri de Mustafa hocanın eviydi doğru mu?

Urfa'da 20 tane falan bina yıkıldı. Onlardan biri de Mustafa hocanın binasıydı ki yeni almışlardı. Daha ilk defa ev sahibi olmuştu Mustafa hoca. Yani adam bu güne kadar takıma bir şey yapmaktan, kız çocuklarına bir şey yapmaktan hiç kendisine bir şey almamıştı. İlk defa o yıl kredi çekip ev satın almıştı.

Ayşe Bağmancı: Mustafa Abakın mirasını yaşatacağız...

"MUSTAFA HOCA SAYESİNDE SÜLALEDE OKUYAN TEK KIZ BENİM"

Ayşe hocam sizin Mustafa Hoca ile mutlaka bir sürü anınız vardır ama unutamadığınız sizin üzerinizde etkisi kalan bir anınız var mı anlatmak istediğiniz aklınıza gelen?

Çok var anımız yani hiç uyuyamıyorum sürekli aklımda, bana yaptığı beni en çok etkileyen şey babamla konuşmasıydı. Bizim sülalede okuyan tek kız çocuğu benim o da Mustafa hoca sayesinde. Mustafa hoca beni okuttu. Mustafa hoca beni antrenör olarak almak istediği zaman babam o zaman amcalarımdan kaynaklı, çevreden kaynaklı yok dedi. "Kadının futbolda ne işi var" dedi. Mustafa hoca "Abi nenin namusun bana emanet, biliyorum kolay kolay kimse kız çocuğunu göndermez ama senin kızında çok farklı potansiyel var. Ben senin kızına çok güveniyorum, senin kızın yapabilir bu işi" dedi. Babam hiçbir şey söylemeden "Kızım git evraklarını getir Mustafa hocaya ver" dedi. Yani benim hayatımın yönünü komple değiştirdi Mustafa hoca.

Ayşe Bağmancı: Mustafa Abakın mirasını yaşatacağız...

"İBRAHİM HATİPOĞLU BİZE DESTEK OLACAĞINI SÖYLEDİ"

Şimdi takım bana emanet diyorsunuz ama bundan sonraki süreçte nasıl kalkınacak, en büyük desteği size bu süreçte kim verdi kulüp yoluna devam edecek mi, neler söylemek istersiniz?

Galatasaraylı Yönetici Ve İş İnsanları Derneği Başkanı İbrahim Hatioğlu bu süreçte sesimizi duydu, kulübümüzü ziyaret ederek bize yardımcı olacağını söyledi. Kurumdan yardım edecek olanlar var ama işte bilmiyoruz bizim için uzun süreli yardım lazım. Kısa süreli yaptım oldu bitti değil. Bizim işimize yaramaz zaten biz de uzun süreli bize yardım edecek birilerini istiyoruz ki buradaki Mustafa hocanın yaktığı meşale sönmesin.

Ayşe Bağmancı: Mustafa Abakın mirasını yaşatacağız...

"EN BÜYÜK HEDEFİMİZ MİLLİ TAKIM'A OYUNCU GÖNDERMEK"

Bundan sonraki süreçte sizin hedefleriniz, hayalleriniz neler, Süper Lig'e çıkmak gibi bir hayaliniz var mı, o potansiyel var mı takımda neler söylemek istersiniz?

Biz bugüne kadar sadece alt yapıya yöneliktik, sporcularımızı yetiştirdik. 2. Lig'e yükselmek üzereydik bize yardım lazımdı yardım talebi gelmediği için biz 2. Lig'e çıkamadık. Kimse bize yardım etmedi. Deplasmanlara gitmekte zorlanıyoruz, araç bulmakta zorlanıyoruz, araç bulsak yakıtı bulmakta zorlanıyoruz hep öyleydi Mustafa hoca bunların hepsini kendi cebinden karşılıyordu. Zaten dokuz tane milli sporcumuz var bundan sonraki süreçte de aynı şekilde hem üst liglere çıkma hedefimiz var hem de sporcularımızı milli takıma gönderme hedeflerimiz var. Zaten önümüzdeki süreçte de milli takım seçmeleri olacak. 20'ye yakın futbolcumu milli takım seçmelerine göndereceğim. Çok yetenekliler hepsi isimlerini de vermiştim. Mill takım seçmeleri de önümüzdeki süreçte olunca tekrardan götüreceğim onları da.

Yakup Çınar - Fanatik.com.tr

YORUM YAZ