MENÜ

Formula 1, Rusya Grand Prix'si sözleşmesini feshetti

Formula 1, en uzun ve kârlı anlaşmalarından biri olan Rusya Grand Prix'si anlaşmasını, Ukrayna'ya gerçekleştirilen müdahale sonucunda iptal etti.

Formula 1, Rusya Grand Prix'si sözleşmesini feshetti

Formula 1, Rusya Grand Prix'si adına olan anlaşmayı feshetti. Ukrayna işgali sonrası Rusya'da bir yarış düzenlemenin imkansız olacağına kanaat getirildi.

Haberin Devamı

Soçi'de bu yılın Eylül ayında yapılması planlanan yarış iptal edilmişti. BBC Sport'a göre artık 2023'te taşınması beklenen St. Petersburg'da da bir yarış ihtimali kalmadı.

Yakın gelecekte Rusya'da yarış yok!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2014 yılında etkinliğe yönelik anlaşmada kilit rol oynamıştı. Yarışla yakından ilgilenen Putin'in Soçi'de bir sarayı varken St. Petersburg da kendi memleketiydi. Karar, Formula 1'in yakın gelecekte Rusya'da düzenlenemeyeceği anlamına geliyor. En azından Vladimir Putin iktidarda kaldığı sürece yarışın düzenlenmeyeceği ifade ediliyor.

Formula 1, Ukrayna'ya müdahalenin başlaması sonrası bu yılki yarışı iptal etmeye karar vermiş ve sonrasında ne yapılması gerektiğine yönelik görüşmeler, fikir alışverişleri başlamıştı. Yaşananlardan sonra Rusya'ya bir yarış düzenlemenin makul olmadığı fikrine varıldı.

Haberin Devamı

Yarış, takvimdeki en kazançlı yarışlardan biriyken uzun vadeli de bir sözleşme içeriyordu. Formula 1'in ticari departmanının bu kararı, FIA'nın Rus ekiplerinin küresel motor sporu etkinliklerine katılmasına izin veren kararı ile tezat oluşturmakta. Formula 1 ve FIA, çok ender görülecek bir fikir ayrılığını yaşarken Formula 1'in FIA'nın tutumundan rahatsız olduğunun da bir göstergesi...

FIA'nın yarış izni sağlayan kararı büyük bir tepkiyle karşılanmıştı. Ertesi gün Birleşik Krallık'ta motor sporları yönetim birimi, Rus lisans sahibi ekiplerin Birleşik Krallık'ta yarışmalarını yasaklamıştı.

FIA ise kararının Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) politikasına uygun olduğunu belirterek açıklamıştı. Ancak FIA'nın bağlı olduğu IOC, etkinlik organizatörlerine yönelik Rus ve Belaruslu sporcuların, yetkililerin yarışmalara davet edilmemesi veya katılımlarına izin vermemesi yönünde tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

YORUM YAZ