MENÜ

FINA inandı, biz de inanalım

Kazan 2015 Dünya Yüzme Şampiyonası, bu spor dalındaki geleceğimiz hakkında önemli ipuçları verdi.

FINA inandı, biz de inanalım

Kazan Arena’da izlediğimiz şampiyonada ‘spor kültürü’nün anlamını bir kez daha öğretirken, Turkcell ile 2013’te işbirliği başlatan Yüzme Federasyonu’nun da Uluslararası Federasyon FINA’nın gözdeleri arasına girdiği gururla gözlemledik. Tatarlar’ın ağırlıklı olarak yaşadığı bin yıllık tarihi Kazan’da sporcularımızın A barajı mücadeleleri bu spor dalına gönül verenler için umut ışığı oldu.

FINA Asbaşkanı Dale Neuburger’in, Türk delegasyonuna olan ilgisi ise şaşırtıcı boyuttaydı. Akşam yemeğinde birlikte olduğumuz Neuburger, Federasyonumuzun Turkcell’e birlikte uyguladığı projeyi yere göğe sığdıramadı. Sorularımıza içtenlikle yanıt veren FINA Aşbaşkanı, “Turkcell, yüzmeye sadece maddi anlamda destek vermiyor, teknolojisi ve kurduğu ekiple farklı bir sponsorluk anlayışı sergiliyor. Bu da Türk yüzmesinin hızlı ilerlemesine ve gelişmesine katkı sağlıyor” dedi.

Olimpiyat A barajı projenin başarısı

Yüzmede sabır ve çalışmanın önemine değinen spor adamı, dünyaca ünlü yüzme antrenörü Bob Bowman’ın seçtiği Türk sporcuların Olimpiyatlara bir yıl kala Olimpiyat A barajını geçmelerinin, projenin başarısı olduğunu altını çizdi, “Bu proje pekçok ülkeye şimdiden örnek oldu” diye konuştu. Projenin birden fazla ayağı olduğunu da vurgulayan
Neuburger, “Lisanslı sporcu sayısının artması, yüzme eğitiminin küçük yaştan başlaması ve antrenör eğitimleri projenin en önemli ayakları olarak göze çarpıyor. Sadece sporcu yetiştirmek değil, sporcuları başarıya yönlendirecek antrenörler de yetiştirilmeli” dedi



Projenin önemli yükünü çeken Turkcell’in Kurumsal İletişim Direktörü Filiz Karagül Tüzün ise, “Gençlik ve Spor Bakanlığı himayesinde Türkiye Yüzme Federasyonu ile başlattığımız proje ile yüzmeyi yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu hedef doğrultusunda; yüzme performans merkezleri, eğitim programları, yüzme günleri gibi bir dizi projeyi hayata geçirerek daha fazla insanın yüzdüğü bir ülke olma yolunda katkı sağlıyoruz. Ayrıca Olimpiyatlarda başarı elde edecek sporcuların yetişmesi için de çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” diyerek kurumunun yaklaşımını anlattı.

Antrenörler yurt çapında görev yapacak

Federasyon Başkanı Ahmet Bozdoğan da Turkcell’in 2020 hedefiyle 2013’te yüzmeye 14 Milyon TL destek verdiğini bakanlığın da 14 Milyon TL’lik katkısıyla bu miktarın 28 Milyon TL’ye ulaştığını açıkladı. Bozdoğan, antrenör yetiştirme konusunda büyük mesafeler katedildiğinin altını çizip, “Başarılı sporcu yetiştirmek istiyorsak öncelikle başarılı antrenör yetiştirmemiz lazım. Antrenör seminerlerimiz yıl boyu devam ediyor. Turkcell ve Atos ile Türkiye’de örneği olmayan bir lisans ve sporcu takip programı hazırlıyor” şeklinde açıklama bulundu. Sözün özü FİNA’nın inanıp, üye ülkelere örnek gösterdiği bu projeyi sahiplendiğimizde Türk Yüzmesi kısa zamanda hakettiği yeri bulacaktır.

Hüseyin Sakarya

Haberin Devamı
YORUM YAZ