Arama

Popüler aramalar

Yeni hedef 28 şampiyonluk

Fenerbahçe Yönetimi, şimdi Türkiye Futbol Federasyonu'na başvuruda bulunarak, daha önce kazanılan 9 şampiyonluğun da tescil edilmesini isteyecek.

Yeni hedef 28 şampiyonluk

Aziz Yıldırım, önceki akşam Şükrü Saracoğlu Stadı’nda düzenlenen şampiyonluk kutlamaları sırasında bir konuşma yapmıştı. Başkan, “Bugün şampiyonluğumuz 19, gerçekte 28” ifadelerini kullanmıştı. Yıldırım bu sözleriyle, Süper Lig’in başlangıcı kabul edilen 1959 senesinden önce kazanılan şampiyonluklara atıfta bulundu. Fenerbahçe Yönetimi şimdi Türkiye Futbol Federasyonu’na başvuruda bulunarak, daha önce kazanılan 9 şampiyonluğun da tescil edilmesini isteyecek. Sarı-Lacivertli taraftarlar zaten bu yönde bir kampanya düzenleyerek imza toplamaya başlamışlardı. Peki 1959 senesinden önce Türk futbolunda kimler şampiyon oldu? İşte 1924’ten bu yana Türk futbolunun Ulusal Lig Şampiyonları...

Türkiye Futbol Şampiyonası (Birinciliği)
Türk sporunun ilk örgütü olan ‘Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı’na bağlı olarak kurulan ‘Türkiye Futbol Heyet-i Müttehidesi’ (21 Mayıs 1923’te FIFA tarafından tanınmıştır) biraz da acele ile ‘Türkiye Futbol Şampiyonası’nı (Türkiye Futbol Birinciliği) 1924 yılında başlattı. Lig sistemiyle oynanan şehir (bölge) liglerinde şampiyon olan takımları, eleminasyon sistemiyle karşı karşıya getiren bu organizasyona, ilk milli şampiyona da denilebilir. Daha iyi bir düzenleme için önce iki, daha sonra da dört yıl ara verilen şampiyona, profesyonelliğin yürürlüğe girmesine (24 Eylül 1951) kadar devam etti. Daha sonra ise, amatör takımların katılımıyla ‘Türkiye Amatör Futbol Şampiyonası’ adı altında devam etti.

Milli Küme

Türkiye Ligi’nin provası olarak da değerlendirilebilecek bu organizasyon, Türkiye Futbol Şampiyonası’ndan (Türkiye Futbol Birinciliği) sonraki diğer ulusal şampiyonadır. Ancak, bölgesel değil tek grup halinde ve deplasmanlı oynanması nedeniyle, Milli Küme’ye gerçek anlamda ilk Milli Lig denilebilir. Bu organizasyonun düzenleneceği, 1936 yılında dönemin federasyonu tarafından duyurulmuş, katılım şartları da belirlenmiştir. İstanbul takımlarının ‘deplasman zorluğu’ muhalefetine rağmen, dönemin futbol müsteşarı Zeki Rıza Sporel’in ısrarı, bu önemli organizasyonun düzenlenmesini sağlamıştır. Fenerbahçe, ismi Maarif Kupası, Milli Eğitim Kupası ve Milli Eğitim Mükafatı olarak zaman zaman değişen organizasyondan, yine deplasman sorunları nedeniyle 1938 yılında ihraç edilmiş, lig takımlarıyla özel maç yapması bile yasaklanmıştır. 1936/37 sezonunda şehir liglerinde derece yapan (İstanbul 4, Ankara, İzmir 2, vs..) takımların katılımıyla 21 Mart 1937’de Milli Küme maçları oynanmaya başlayıp, devrinin en önemli şampiyonası haline gelmiş ve profesyonelliğe geçiş dönemine kadar devam etmiştir.

Federasyon Kupası

1956/57, 1957/58, 1958/59 ve 1962/63 yıllarında 4 kez organize edilmiştir. İlk iki Federasyon Kupası, Türkiye’de Milli Lig uygulaması olmadığından Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nda ülkemizi temsil edecek takımı, üçüncü Federasyon Kupası, Türkiye 1. Futbol Ligi’ne yükselecek takımları belirlemek, sonuncusu ise, 1962/63 sezonu yükselme gruplarından, final grubuna çıkamayan takımlar arasından, 2. Lig’e düşecek takımları belirlemek için düzenlenmiştir. İlk iki sezondaki Beşiktaş şampiyonlukları, Süper Lig ile ilgisi olmamasına rağmen, Milli Lig olarak kabul edilmelidir.

Türkiye 1. Futbol Ligi

21 Şubat 1959’da başladı. Milli Lig, Türkiye 1. Futbol Ligi ve Süper Lig isimleriyle oynandı.

Türkiye Milli Lig Şampiyonları
Türkiye’de, deplasmanlı olarak oynanan, tüm ulusal üst düzey liglerin şampiyonları

Haberin Devamı