MENÜ

Spor yazarları 2023 yılını değerlendirdi! 'Vaatleri yerine getirdiler'

2023 yılı geride kalırken Fanatik yazarları Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ı değerlendirdi. Usta kalemler, takımlar hakkında dikkat çeken sözler kullandı.

Spor yazarları 2023 yılını değerlendirdi! 'Vaatleri yerine getirdiler'

2023 yılı, gece itibaren ile geride kaldı. Fanatik yazarları; Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'ın 2023 yılındaki performansını ve yeni yıldaki beklentilerini kaleme aldı.

Haberin Devamı

FAİK ÇETİNER - HEDEF KUPALAR KAZANMAK

Faik Çetiner, Sarı-Lacivertliler’in yeni yıldaki beklentilerini kaleme aldı:

Geride kalan 2023 yılı Fenerbahçe için başarılı geçti diyebiliriz. Süper Lig’i lider bitiren, Konferans Kupası’nda gruptan ilk sırada çıkan Sarı-Lacivertli ekip, taraftar ve camiasına umut dolu mesajlar verdi. 2024 yılı ise Fenerbahçe için hedefler yılı olacak. Öncelikle ilk hedef, özlemle beklenen Süper Lig şampiyonluğu. Bununla beraber İsmail Kartal ve ekibinin bir başka hedefi ise Konferans Ligi. Bu kupada ilk hedef final oynamak ve büyük hedef şampiyon olmak. Bu iki ligin yanı sıra, Fenerbahçe geçmiş yıllarda olduğu gibi Ziraat Türkiye Kupası’na da soğuk bakmıyor. Bu kupayı da kazanmak istiyor.

Haberin Devamı

Yeterli olmayabilir 2024 yılında

Fenerbahçe’nin kadrosu bu icraatlar için yeterli mi? Takımın ara transferde takviyeye ihtiyacı var mı? Fenerbahçe’nin geniş bir kadrosu var, ancak ezberlenen 11’den fire verirse, kulübe yeterli olmayabiliyor. Problem ilk olarak defansta yaşanacak. Banko stoperlerden Becao sakat, Djiku Afrika Kupası’na gidecek. Osayi’nin de kupaya gideceğini düşünürsek, defans hattı yeniden düzenlenecek. Osayi’nin yerine Mert Müldür oynayacak diyelim. Performanı nasıl olacak? Stoperler için elde 3 isim var; Serdar Aziz, Samet Akaydın ve Jayden Oosterwolde. Bu oyunculara güven yok.

Spor yazarları 2023 yılını değerlendirdi Vaatleri yerine getirdiler

Nokta atışlar gerek

Transfer döneminde acilen stoper alınmalı. Ancak kaliteli stoper bulmak kolay değil. Benim düşüncem, stoper dışında Fenerbahçe’nin çok fazla eksiği yok. Sadece, büyük maçlarda sahne almayan Tadic’in yerine bir sol kanat oyuncusu düşünülebilir. Fenerbahçe için ara transfer dönemi çok önemli. Nokta atışlar olursa, işler daha da kolaylaşır. Takımı için maddi hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan patron (Ali Koç) mutlu son istiyor. Fenerbahçe için o senenin bu sene olmaması için büyük bir engel yok.

METİN KARABAŞ - BASARILARLA DOLU

Muhabirimiz Metin Karabaş, Aslan’ın 2023 yılını değerlendirdi:

2022 yılını büyük çalkantılarla geçiren Galatasaray hem idari hem de sportif anlamda son derece başarısız oldu. Burak Elmas’ın başkan olduğu dönemde 2021-2022 sezonunu 13. sırada tamamlayan Sarı-Kırmızılılar, 2022 yılında seçime gitti. Eşref Hamamcıoğlu’nu 135 oy farkla geçen Dursun Özbek başkanlık koltuğuna oturmayı başardı. Özbek ve yönetimi Okan Buruk’u takımın başına getirirken yaptığı transferlerle yeni sezon için iddialı bir kadro kurdu. Icardi, Mertes, Torreira, Oliveira, Abdülkerim gibi isimlerle sözleşme imzalayan Galatasaray’ın çehresi tamamen değişti. Sezon başında oynanan futbol ve alınan sonuçlar nedeniyle eleştirilen Cim Bom’da hedefteki isim Okan Buruk’tu. Öte yandan büyük umutlarla transfer edilen Icardi de ilk döneminde beklentileri karşılayamadı.

Haberin Devamı

Psikolojik üstünlüğü eline geçirdi

Bu süreci 2022 yılının son döneminde atlatmayı başaran Aslan, 2023 yılında formunun zirvesine çıktı. Ocak ayının başında Kadıköy’de oynanan karşılaşmada Fenerbahçe’yi 3-0 yenen Buruk’un öğrencileri lige tam anlamıyla ağırlığını koyarken şampiyonluk şarkıları da yüksek sesle söylenmeye başladı. Yıldız oyuncuların forma girmesi ile büyük bir çıkış yakalayan Okan Buruk’un takımı yakaladığı 14 maçlık seri ile liderlik koltuğuna yerleşen Galatasaray psikolojik üstünlüğü de eline geçirdi. Konya deplasmanında alınan 2-1’lik yenilgi ile uzun bir aranın ardından mağlubiyetle tanışan Sarı-Kırmızılılar birkaç hafta sonra önce Karagümrük ile 3-3 beraber kaldı ardından da Beşiktaş’a 3-1 yenilmekten kurtulamadı. Kaybedilen puanlar sebebi ile bir panik havası yaşansa da kalan altı maçta hata yapmayan Aslan 2022-2023 yılını şampiyon tamamlamayı başardı.

Haberin Devamı

Vaatleri yerine getirdiler

Güçlü bir kadro kurarak şampiyonluk ipini göğüsleyen Dursun Özbek ve yönetimi bir yandan da seçim öncesinde söz verdiği projeleri de hayata geçirmek için yoğun çaba harcadı. Başta Riva ve Florya için yeni anlaşmalar yapan Özbek, Kemerburgaz tesislerini bir an önce bitirebilmek adına önemli bir çaba gösterdi. Tesislerin temelini atan Galatasaray uzun zamandır konuşulan fakat bir türlü başlanamayan bir projeyi de hayata geçirme adına büyük bir adım attı. Özbek’in Galatasaray Adası’nı da tekrar eski haline getirip kullanıma açması da önemli başarılarından biri oldu.

Haberin Devamı

Spor yazarları 2023 yılını değerlendirdi Vaatleri yerine getirdiler

Eleştiriler yükseldi

Yeni sezonda Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edecek olan Galatasaray’da başta Erden Timur ve yönetim olmak üzere çok önemli bir transfer operasyonu başlatıldı. Şampiyonlar Ligi’ne katılmak için üç ön eleme maçına çıkmak zorunda olan Galatasaray sezonu erken açmak zorunda kaldı. Okan Buruk’un takımımı, Zalgiris, Ljublijana ve Molde’yi elemeyi başarsa da bu maçlarda ortaya konulan futbol eleştirilere neden oldu. Zaha, Ziyech, Tete, Sanchez, Angelino, Ndombele gibi yıldızların transfer sezonunun son günlerinde takıma katılması nedeniyle bir türlü ritmini bulamayan Galatasaray’da yönetim de eleştirelerden nasibini aldı. Lige de Kayseri beraberliği ile başlanınca bu eleştirilerin de dozajı yükseldi.

Beklenmedik kayıp…

Şampiyonlar Ligi’nde son derece zorlu bir grupta mücadele edecek olan Galatasaray’ın rakipleri Bayern Münih, Manchester United ve Kopenhag oldu. Gruba kendi evinde Kopenhag beraberliği ile başlayan Cim Bom, beklemediği bir puan kaybı yaşadı. İngiltere’de Manchester’ı mağlup ederek bir üst tur için umutlarını sürdürdü. Fakat üst üste alınan iki Bayern yenilgisinin üzerine bir de Manchester’la beraber kalan Buruk ve öğrencileri Kopenhag ile adeta final maçına çıktı. Danimarka’da rakibine 1-0 yenilen Galatasaray grubu üçüncü tamamlayarak yoluna Avrupa Ligi’nde devam etme hakkı kazandı. 2023 yılında ligde çıktığı 17 maçtan 14 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgi alan Okan Buruk’un takımı 44 puan toplayarak Fenerbahçe ile zirveyi paylaşmayı başardı. 2023 yılında şampiyon olan Galatasaray yine aynı yılı şampiyonluğun en büyük adayı olarak tamamladı.

ORHAN YILDIRIM - KAYIP SENE

Muhabirimiz Orhan Yıldırım Kartal’ın 2023 yılını değerlendirdi

Beşiktaş için çalkantılı yıllar çok yaşandı. En azından bizim şahit olduklarımız içinde böylesi hiç olmadı. İdari, sportif ve mali açıdan her şey ters yüz oldu. Oysa yeni sezona Şenol Güneş ve biraz gecikmeli de olsa yeni transferler ile başlandı. Başkan Ahmet Nur Çebi, Sergen hoca sonrası Güneş’in patlayacağını düşündü. Evdeki bu hesap, çarşıya uymadı. Güneş ile Ceyhun Kazancı zoraki aynı masa etrafına oturdular. Yönetim adına Emre Kocadağ ile de soğuk savaş yürüten Güneş, Başkan’a da sırt çevirdi. Özellikle transferlerde kaos ortamı yaşandı. Kazancı’nın önerdiği isimleri Güneş veto etti. Bunu yaparken yeni isim vermedi. Yapılan transferlerin katkısı olmayınca iki taraf topu birbirlerine attı. Güneş, kalitesizlikten bahsetti. Başkan canlı yayında, alınan her oyuncuda hocanın onayı olduğunu açıkladı.

Parasını aldı...

Yönetim ile teknik heyet arasındaki bu sıkıntı sahaya yansıdı. Taraftar takımın durumunu ilk günden iyi tahlil etti. Haklı tepki koydu. Bazen etik sınırları aşıp işi abartsa da maçlardaki karşı duruş dikkat çekti. Güneş zeki bir hareket yaptı. Parasını aldı, kaçtı. Yönetim de alınan sonuçlara dayanmadı. Kazancı’nın daha önce yol ayrımına baktığımızda ortaya başarısız takım çıktı. Henüz yıl bitmeden lig ve Avrupa hedefleri ıskalandı. Kupa tek çıkış yolu oldu. Basketbol, hentbol gibi diğer şubelerin başarısı öte yandan olarak kaldı. Şenol Güneş, Burak Yılmaz, Rıza Çalımbay, Serdar Topraktepe... Tam hoca enflasyonu..

Borç 7 milyarı aştı

Yılın son bölümünde yaşanan seçim süreci. Serdal Adalı ve Hasan Arat’ın yarıştığı kongre. Ve Arat başkanlığındaki yeni yönetim. Yeni umutlar olarak lanse edildi. Süre kısa olsa da geride bıraktığımız yıl içinde kadro dışılar hariç icraat yapılamadı. Mali açıdan da durum farklı değil. Çığ gibi büyüyen borçlar 7 milyarı çoktan aşmış durumda. Geçen yılın öne çıkan artıları da yok değildi.

Spor yazarları 2023 yılını değerlendirdi Vaatleri yerine getirdiler

Çebi doğru yoldaydı

Hakkını verelim. Çebi, mevcut federasyon ve kurullarına karşı, ‘Don Kişot’ gibiydi! Gelinen noktada ne kadar doğru yolda olduğu anlaşılıyor. Deprem bölgesine yapılan yardımlar. Açılan okullar bambaşka. Bu süreçte, ödenmeyen oyuncu alacakları. Geciken personel maaşları. Kapıya dayanan icracı alacaklılar gibi olaylar hiç yaşanmadı. Her ne kadar son anda Ruiz’in CAS’dan kazandığı tazminat bomba etkisi yapsa da genel itibari ile nakit akışı, sponsorluk anlaşmaları ve amatör şubelerdeki işleyiş takdire değerdi.

Büyük vaadler...

Kayıp yılı geride bırakan Kartal’da yeni yıldan beklentiler bunun tam aksi yönünde. Sert yokuştan sonra, rahat bir iniş ve başarılar ile dolu yeni sene beklentisi hakim. Biraz gerçekçi olalım. Bu öyle kolay değil. Ancak imkansız hiç değil. Büyük vaadler ile göreve gelen Arat’ın uygulamaları belirleyici olacak. Verilen sözler, ortaya atılan projeler. Yıllık 25 milyon Dolar’lık telefon uygulaması. PSG, Chelsea gibi devlerden transferler. Ve daha neler neler. Bunları düşündükçe, hoş geldin yeni yıl diyoruz. Umutla bekleyen camiaya eşlik ediyoruz.

Spor yazarları 2023 yılını değerlendirdi Vaatleri yerine getirdiler

 

 

YORUM YAZ