MENÜ

Sivaspor - Fenerbahçe maçı sonra Jesus'a olay sözler! 'Adam kafasına göre takılıyor!'

Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final ilk maçında Fenerbahçe deplasmanda Sivasspor'la kozlarını paylaştı. Ligdeki son maçta rakibini 3-1 deviren sarı-lacivertli ekip bu kez Yiğidolar'ı yıkamadı. Golsüz sona eren mücadeleyi Fanatik yazarları köşe yazılarında değerlendirdi.

Sivaspor - Fenerbahçe maçı sonra Jesus'a olay sözler! 'Adam kafasına göre takılıyor!'

Fenerbahçe, Ziraat Türkiye Kupası yarı final ilk maçında Sivasspor ile karşılaştı. Süper Lig'de oynadığı son maçta Sivasspor'u 3-1'lik skorla mağlup edip şampiyonluk yarışını sürdüren Jorge Jesus'lu Sarı-Lacivertliler, kupada da galibiyet için Sivas temsilcisinin konuğu oldu.

Haberin Devamı

YILDIZLAR DÖNDÜ

Tecrübeli oyuncu, son haftalarda attığı gollerle performansını yükseltmişti. Batshuayi ve King'in sakatlıktan döndüğü dönemde, Joao Pedro'nun bu formu rekabette daha hırslı olduğunun göstergesiydi. Ancak Brezilya asıllı İtalyan forvet, dün kupa karşılaşmasında vasatı aşamadı. Pozisyona giremeyen Pedro, basit top kayıpları yaptı. Jorge Jesus, öğrencisini 61. dakikada kenara alarak yerine Michy Batshuayi'yi sürdü. Böylece Belçikalı forvet, 16 Mart'ta sakatlandığı Sevilla mücadelesinden sonra ilk kez sahaya çıkmış oldu. Dün sakatlıktan dönen bir diğer isim de Joshua King'di. Tecrübeli oyuncu, 19 Mart'taki Alanyaspor maçının ardından formasına kavuştu.

Sivaspor - Fenerbahçe maçı sonra Jesusa olay sözler Adam kafasına göre takılıyor

SİVAS’TA GOL SESİ YOK

Fenerbahçe, zorlu mücadeleye deplasmanda olmasına rağmen baskılı başlasa da ilk bölümde golü bulamadı. 90 dakika genelinde oldukça temposuz geçen karşılaşmadan gol sesi çıkmayınca taraflar sahadan beraberlikle ayrıldı.

Haberin Devamı

İLK FAUL 15. DAKİKADA

Türk futbolunun en büyük sıkıntılarından biri, maçlarda çok fazla faul düdüğü çalınması. Bu durum temponun sürekli düşmesine neden oluyor. Ancak dün Sivas-Fenerbahçe mücadelesinde bu alanda ilginç bir istatistik yaşandı. Hakem Atilla Karaoğlan, ilk faul düdüğünü 15. dakikada Arao'nun Charisis'e yaptığı hareket sonrası çaldı. Çift maç eleme usulüne göre düzenlenen mücadelenin rövanşı 24 Mayıs'ta Kadıköy'de oynanacak.

Sivaspor - Fenerbahçe maçı sonra Jesusa olay sözler Adam kafasına göre takılıyor

JESUS: ‘VAR NASIL BİZİM PENALTIMIZI VERMEZ?’

Karşılaşmanın VAR hakemi Mete Kalkavan'ı sert şekilde eleştiren Fenerbahçe Teknik Direktörü Jorge Jesus, "VAR nasıl bizim penaltımızı vermez. Hakem görmemiş olabilir, King'in arkasında kaldı. VAR nasıl böyle bir penaltımızı vermez. Penaltı kesin gol olur denemez ama penaltının kesinliği şüphe götürmez. Birçok kez izledim o pozisyonu. VAR penaltımızı vermedi, vermek istemedi" ifadelerini kullandı.

İRFAN 2 MAÇ CEZA ALMIŞTI AMA…

Ligde oynanan Sivasspor mücadelesinde doğrudan kırmızı kart gören İrfan Can Kahveci'nin, kupada ise oynayıp, oynamayacağı merak konusuydu. Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), yıldız oyuncunun 2 maç ceza aldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Sivaspor - Fenerbahçe maçı sonra Jesusa olay sözler Adam kafasına göre takılıyor

ÖZEL UÇAKLA SON ANDA YETİŞTİ

Talimatlara göre 4 maçtan daha az ceza alan milli futbolcu, bu sebepten dolayı kupada oynamaya hak kazandı. Yani İrfan Can, 4 maçtan fazla ceza alsaydı Sivasspor karşısında takımını yalnız bırakacaktı. Normal şartlar altında kadroda yer almayan 27 yaşındaki yıldız, son anda maça yetişti. Deneyimli orta saha oyuncusu, maçtan bir gün önce gece saatlerinde Ali Koç'un özel uçağı ile Sivas'a gitti. Mücadeleye de ilk 11'de başlayan İrfan, başarılı bir performans sergiledi.

RÖVANŞI DÜŞÜNÜNCE! - SERKAN AKCAN

Türkiye Kupası’nın tüm turları tek maç üzerinden oynanırken sadece yarı finalinin çift maçlı eliminasyon sisteminden oynanması Sivasspor-Fenerbahçe müsabakasının temposunu belirleyen en önemli detaydı. İki takımın düşük ritimde, deyim yerindeyse rölantide çalışan bir otomobil motoru gibi hiç devirlenmeden oynamaları seyir zevkini düşürdü. 24 Mayıs’taki rövanşı düşünmenin etkisi yüksekti elbette. Zira Fenerbahçe için Kadıköy’de rövanşı düşünerek tempoyu yükseltmemesi anlaşılır bir durum. Jesus’un, Ferdi’yi sağ bek başlatıp, Samuel’i yedek bırakması, Arda’yı kulübeye çekip, Mert Hakan’ı 11’e koyması, Serdar Aziz ile Szalai’yi yer değiştirmesi, Valencia’nın yokluğunda Emre Mor’u Pedro ile forvet ikilisinde kullanması 4 gün önce oynanan lig maçından kupaya taşınan yeniliklerden bazılarıydı. Ne var ki Rıza Çalımbay’ın da kupa için hazırladığı planın oyunu hızlandırmayı sağladığını söylemek zordu. Jesus, devrede Emre Mor ile Samuel’i değiştirerek Ferdi’yi öne itmeyi tercih etti.

Haberin Devamı

Sivaspor - Fenerbahçe maçı sonra Jesusa olay sözler Adam kafasına göre takılıyor

Temposuz...

Ama oyunun temposunda değişen bir şey yoktu. Pedro yine fazla etkisiz ve yalnızdı. Valencia sahada olmadığında Pedro’nun Rossi ya da Emre Mor’la oynadığı ikili yapının işe yaradığını söylemek zor zaten. Gerçi Batshuayi 61’de Arda ile birlikte oyuna girdikten sonra da Fenerbahçe’nin oyununda gözle görülür bir değişim olduğunu söylemek zor. Ta ki King-Rossi değişip, ön alan baskısını iyi yapan iki santrfor sahada buluşana kadar. Genel olarak temponun çok yükselmediği, iki tarafın da rövanşa oynadığı bir mücadele oldu.Umarım önümüzdeki sezondan itibaren tüm turlar gibi yarı finaller de tek maçlı eliminasyon sistemine dönülür.

Haberin Devamı

KOLAY LOKMA DEĞİL - ERMAN ÖZGÜR

Sivasspor'un coşkulu başlama isteğine Fenerbahçe ilk 10 dakika içerisinde aynı coşku ve tempo ile karşılık verince pozisyonlar bulan taraf da Fenerbahçe oldu. Ancak Ferdi Kadıoğlu, İrfan Can ve Peres ile girilen pozisyonlarda Sivasspor kalecisi Muammer iyi iş çıkarınca tabela değişmedi. Sonrasında ise oyun dengelendi. Ancak bir tarafta İrfan Can ve Pedro, diğer tarafta Saiz ve Caicedo gibi üretken oyuncular sahne alamayınca oyunda skorda ilk yarının sonunda eşitti. Bu sıkıcı oyundan kadrosu geniş ve daha kaliteli olan Fenerbahçe tarafı doğal olarak rahatsız olan taraftı. Ferdi'nin ligde yaptığı işi tekrarlayabilmesi için öne çıkması, Samuel'in Gradel'i kontrol etmesi ve İrfan Can'ın üretkenliğinden faydalanılabilmesi için Emre-Samuel değişikliği geldi. Fakat iki ayaklı bir eşleşmenin ilk maçı olması, yüksek savunma konsantrasyonları ve kontrollü oyun bu hamlenin de sonuçsuz kalmasına neden oldu.

Avantaj kazanan yok

Jesus en güçlü hamlesi Arda ve Batshuayi ile son yarım saat tekrar dokundu. Sivasspor dayanıklılığı ile yine tempo yaparak karşılık verdi ve ilk 10 dakikadan sonra neredeyse hiç heyecan yaşanmayan kısır maç da berabere bitmiş oldu. Bu skordan sonra bir tarafın avantaj elde ettiğini söylemek mümkün değil, sadece Sivasspor'un kolay lokma olmadığı gerçeğini herkes görmüş oldu.

Sivaspor - Fenerbahçe maçı sonra Jesusa olay sözler Adam kafasına göre takılıyor

İYİ MALZEME, KÖTÜ FUTBOL - FAİK ÇETİNER

Jesus’un sahaya çıkardığı 11’lere artık kimse şaşırmıyor. Adam kafasına göre takılıyor. Takım, ligde ve kupada yarış içinde olunca kimsenin sesi fazla çıkmıyor. Sivasspor karşısında, sahaya çıkan takımdan iyi futbol beklemek iyimserlik olurdu. Fenerbahçe’nin ilk 45 dakikada etkili oyunu yok, kaleyi bulan şutu yok, bir iki cılız pozisyonu vardı. Crespo-Zajc ikilisi kulübede, Mert Hakan-Arao ikilisi sahada. Bu orta sahayla ne yapabilirsin? Solda Rossi, sağda İrfan Can bir var bir yoklar. Forvette Valencia’nın rolü, Emre Mor’a verilmiş. O da topu kimseye vermiyor. Takımda bir tek öne çıkan Ferdi var. Fenerbahçe defansını çok gündeme getirmedik çünkü kontrollü oynayan Sivasspor ofansif oyunda fazlaca sahne alamadı. Belli ki Rıza Çalımbay ikinci maçı da düşünüyordu. Fenerbahçe’de gözler Arda Güler’e öyle alışmış ki, o olmayınca sahadaki oyunda keyif vermiyordu. Devre arası Jesus, “Başıma bir iş gelmesin” dercesine, Emre Mor’u dışarı alıp Osayi’yi (Gradel korkusu) sahaya sürdü. Sonuç gelmeyince Jesus, son 30 dakikada mecburen Arda Güler’i ve Batshuayi’yi (1,5 aydır oynamıyor) sahaya sürdü. Yine sonuç alamayınca son 10 dakika Crespo (Oynatmış olmak için) ile yine sakatlıktan çıkan King’i oyuna aldı.

Tatsız, tutsuz

Saha içi çorbaya döndü. Fenerbahçe’nin işi sonuca futbolla değil, becerili ayaklarla gitmeye kalmıştı. Ev sahibi ise üzerine fazlaca gelemeyen rakibinin üzerine fazlaca gidemedi. Tatsız, tuzsuz maçta başladığı gibi bitti. Fenerbahçe’nin elindeki malzemeyle bu kadar kötü futbol oynamasını Jesus’a sormak lazım. Ne mi cevap verir? “Size öyle geliyor” der, noktayı koyar.

ATANMA HATALIYDI! - DENİZ ÇOBAN

Maçın hakemi Atilla Karaoğlan’ın bu maça atanması bence hatalıydı. Normal şartlarda son yönettiği maç Fenerbahçe-Ankaragücü maçı olan bir hakem atama prensiplerine sadık kalınsa yine bir Fenerbahçe maçına atanmaz. Maçta Karaoğlan'ı zorlayacak neredeyse hiç pozisyon olmadı. 2 kez sarı kartına başvurdu. Biri yanlıştı. 55. dakikada Uğur’un, Samuel’e faulünde çıkan sarı kart ne kadar doğruysa, İrfan Can’ın Paluli’ye faulünde çıkan sarı kart bir o kadar yanlıştı. Maçın uzatma dakikalarında karşılıklı iki atakta penaltı beklentileri oldu.

Sivaspor - Fenerbahçe maçı sonra Jesusa olay sözler Adam kafasına göre takılıyor

Penaltı beklentisi gereksizdi

Önce Sivasspor atağında Arao ve Goutas kafa topu mücadelesine girişti. Bu pozisyonda, Fenerbahçeli oyuncunun kolu rakibinin ensesine geliyor. Arao yükselirken, kolunu rakibe doğru götürüp açmıyor. Sakınma gayretinde. Hakem yorumuna muhtaç bir pozisyon. Ben hakemin devam kararının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Bu pozisyonun hemen ardından King’in yerde kaldığı pozisyonda isekaleci Muammer topla net şekilde oynamıştı. Hakemin devam kararı doğruydu. Penaltı beklentileri gereksizdi.

İKİSİ DE UYUTTU! - MEHMET ALİ SABUNCU

Lig maçından sonra ev sahibi Sivas 5, Fenerbahçe 3 değişiklikle Kupa maçına başladılar. Maçın önemli anları ise; 2’de Caicedo uzaktan gol denedi vuruşu kötüydü. 4’de male dibinde golü atamadı. 8’de Ferdi’nin sert şutunda golü Muammer çıkardı. 11’de İrfan Can’ın kafa şutunda Muammer bir kez daha golü önledi. Devre biterken Pedro ve İrfan Can golü atamayınca devre golsüz bitti. 47’de Erdoğan çaprazdan şutladı, kaleci İrfan golü çıkardı. Son dakikada Yatabare müsait pozisyonda golü atamadı, ve yarı finalin ilk ayağı golsüz bitti.

Sivaspor - Fenerbahçe maçı sonra Jesusa olay sözler Adam kafasına göre takılıyor

İrfan Can akıllanmıyor

Hayatımda seyrettiğim en zevksiz maçlardan biriydi. Maçta heyecanlı hiç kimse yoktu. Final bileti Kadıköy’e kaldı. Bakalım o maç nasıl olacak? Gelelim İrfan Can Kahveci'ye. İlk maçında kızardı. Ama statü gereğince bu maçta oynadı. Yani her zaman takım için potansiyel bir tehlike. Onu oynatan Jesus'a yazık. Artık Jesus'un, bazı şeyleri anlaması lazım. Bu adamla olmayacak. Yine sarı kart gördü, neredeyse kupada da kızaracaktı. Akıllanmıyor, yahu kardeşim kart görüyorsun ve bari hakeme itiraz etme. Sen kim oluyorsun da zaten ligde takımını yalnız bırakıyorsun, oynamak istemiyorsan hocana söyle! Koskoca camianın bir takımını her maçta senin zan altında bırakmaya hakkın yok.

Sivaspor - Fenerbahçe maçı sonra Jesusa olay sözler Adam kafasına göre takılıyor

YORUM YAZ