MENÜ

Mehmet Demirkol: Türkiye gerçeklerini Erol Bulut ile konuşabilirsiniz

Fenerbahçe’nin gündemindeki gelişmeleri yazarımız Mehmet Demirkol’a sorduk: Nenad Bjelica’nın son Zagreb macerası çarpıcı. Ancak mevcut finansal durum, Euro kuru yabancı hocanın isteklerini karşılama konusunda zorlayıcı olabilir. Erol Bulut’la Türkiye gerçeklerini konuşmak konusunda zorluk yaşamazsınız.

Mehmet Demirkol: Türkiye gerçeklerini Erol Bulut ile konuşabilirsiniz

Nenad Bjelica’nın son Zagreb macerası çarpıcı. Ancak mevcut finansal durum, Euro kuru yabancı hocanın isteklerini karşılama konusunda zorlayıcı olabilir. Erol Bulut’la Türkiye gerçeklerini konuşmak konusunda zorluk yaşamazsınız. 23 kişilik kadroda fark yaratan, 3-4 ekstra oyuncudur. Açık konuşmak gerekirse Fenerbahçe’nin Luiz Gustavo ve Emre dışında ekstra oyuncusu yok. Kale, savunma, orta sahada 3 temel oyuncun ekstraysa kadronun genel kalitesi de yükseliyor.

Haberin Devamı

‘Yabancı hoca zorlayıcı olur’

Teknik direktör için gündemde olan iki adaydan Erol Bulut, Bjelica’ya oranla bir adım öne çıktı. Bulut’un, Hırvat çalıştırıcıya göre artı ve eksileri neler?

 “Kuşkusuz Fenerbahçe’yi çalıştırabilecek çok teknik direktör var. Erol Bulut ve Bjelica da bu isimler arasında yer alabilir. Hırvat hoca 13 yıldır 4 farklı ülkede 7 takım çalıştırdı. Son Zagreb macerası çarpıcı. Gittikçe yükselen bir grafiği de var. Daha önce hiçbir takımda maç başına 2 puan ortalamasını tutturamamıştı. Bu, çalıştığı takımların yurt dışında olmasından mı? Yoksa hocalığı da yavaş yavaş mı olgunlaştı? Bunu bilmiyoruz. Eğer olgunlaşıp artık ustalığa geçiyorsa aday olabilir. Öte yandan bugünkü finansal durum, Euro kuru, bir yabancı hocanın hem maaşı hem de transfer isteklerini karşılamak konusunda zorlayıcı olacaktır. Öte yanda Erol Bulut’la Türkiye gerçeklerini konuşmak konusunda bir zorluk yaşamazsınız. Hem yabancı hem gurbetçilerle anlaşmak konusundan zorluk çekmeyebilir.”

Haberin Devamı

‘Yönetimin ne yapacağı önemli’

Erol Bulut gelmesi halinde başarılı olmak için, Phillip Cocu ve Ersun Yanal’ın yapamadığı neyi doğru yapmalı?

 “Cocu geldiğinde fikrim, Hollandalı tercihinin çalışma stili açısından yanlış olduğuydu. Giderken ise asıl sorunun Cocu olmadığını ama çözümün de Cocu olmadığını söylemiştim. Karışık gelebilir ama değil. Aziz Yıldırım döneminin başından bu yana Löw’den Aragones’e Denizli’den Zico’ya Kocaman ve Yanal’a dev isimler görev yaptı. Şampiyon olanlar, harika futbol oynatanlar oldu ama geride bir sistem mirası kalmadı. Fenerbahçe bunun altyapısını kurmalı. Erol Bulut ya da Bjelica’ya nasıl bir futbol istendiği anlatılıp onlara başka hiçbir iş bırakmayan bir yapılanma kurulmalı. Yani Erol Bulut’un ne yapacağından ziyade yönetimin onu ya da gelecek hocayı nasıl destekleyeceği önemli.”

Haberin Devamı

‘Yanal, hamle yapamadı’

Fenerbahçe transferde yerli oyunculara yönelecek. Mevcut ekonomik koşullarda, yerli ağırlıklı transferlerle şampiyonluk kadrosu kurulabilir mi?

 “Yerli ya da yabancı futbolcuların yüzde 99’u hemen hemen aynı vasattadır. Yüzde 1 farkı yaratır. Dolayısıyla 23 kişilik kadroda aslında farkı yaratan teknik adamların adanmışlığı, vizyonu, stratejileri ve 3-4 ekstra oyuncudur. Açık konuşmak gerekirse sürekli sahada olanlar arasında Fenerbahçe’nin Luiz Gustavo ve Emre dışında ekstra oyuncusu yok. Kale, savunma, orta sahada 3 temel oyuncun ekstraysa kadronun genel kalitesi de katlanarak yükseliyor. Teknik anlamda da işler yolundaysa sorun olmuyor. Yanal, bu anlamda dezavantajlıydı ancak bu açığı kapatacak bir hamle de yapamadı. Şimdi açığı kapatmak mümkün mü? Evet mümkün.”

‘Siz karar verin’

Sol bek için Caner ve N’Sakala’nın adı gündemde. Hangisi Fenerbahçe için daha uygun olur?

 “Bunun adı suni kıtlık. Türk futbolunun değişmez gerçeği. Teknik seçimlerinde de transferde de... Bilerek isteyerek 2-3 isim ortaya atılır. Bunlardan biri zaten olmayacak bir isimdir. Genelde gelmek istemez. Diğeri ise aslında getirilmek/atanmak istenen adı daha iyi gösterecek bir isimdir. Kamuoyu hazırlanır, iknaedilir/razı edilir. Caner ve N’Sakala girdabı da böyle bir şey işte. Fenerbahçe’nin pozisyonu sol bek, savunması yüzde 100 olan bir isme ihtiyacı var. Eğer çok iyi stopere sahip olunursa Caner kullanılabilir. Ancak bugünkü stoper standardında, bir stoper kadar savunmacı bir sol bek gerekir. Bu iki isim bu standartta mı? Siz karar verin"

YORUM YAZ