'Futbolcu mu, güreşçi mi?' Başakşehir FK-Fenerbahçe maçına damga vuran sözler: Gitmiş yine Euro'lar
10 Mayıs 2025, Cumartesi 08:29Güncelleme Tarihi:
Süper Lig'in 35. haftasında şampiyonluk mücadelesi veren Fenerbahçe deplasmanda Başakşehir FK'ya konuk oldu. İlk yarıyı Mert Müldür'ün golüyle 1-0 önde kapatan sarı-lacivertliler 60. dakikada Skriniar ve 86. dakikada En-Nesyri ile farkı üçe çıkardı.

Ömer Faruk Beyaz'ın golüyle farkı ikiye indiren Başakşehir FK, 90+3. dakikada Oğuz Aydın'ın golüne engel olamayınca Fenerbahçe2 sahadan 4-1 galibiyetle ayrılan taraf oldu. Maçın 20. dakikasında Piatek bir penaltı kaçırdı. Fenerbahçe'nin 4-1'lik galibiyetini Fanatik'in usta kalemleri analiz etti.

FAİK ÇETİNER | KAZANIYOR AMA MUTLU DEĞİL
Mourinho yine takımın yarısından fazlasını değiştirmiş, 3’lü defansa dönmüş, Amrabat’ı bu 3’lünün içine yerleştirmişti. İlk 11’i ve oyun planı belli olmayan bir takımın göze hoş gelen futbol oynaması beklenemez. Sonuç bir yana Mourinho bize bunu anlatsın. Devre biterken İsmail Yüksek’in nefis asistini bu defa sağda oynayan Mert Müldür akıllı bir vuruşla ağlara gönderince Fenerbahçe derin bir “oh” çekti. Fenerbahçe’nin futbol aklı kimse tebrik(!) etmek lazım.

Diego Carlos diye bir stoper almışlar, inanılır gibi değil. Futbolcu mu, güreşçi mi, anlayamadık. Girdiği her pozisyon faul. İlk yarı sahada kaldıysa hakeme dua etsin. Gitmiş yine Euro’lar. Devre biterken Tadic ile Talisca’nın saha içi kapışması takım içi gerilimin de zirvede olduğunun göstergesiydi.

Sonu da belli oldu
Mourinho devre arası şans eseri sahada kalan Carlos’u dışarı alıp Osayi’yi defansa çekti. İlk 45 dakikadaki havalı Başakşehir, ”Lay lom“ oyuna devam edince Fenerbahçe, Skriniar ile 2’nci golü buldu ve maçın sonu belli oldu. Başakşehir‘in görüntüsü bize Avrupa’yı istiyor gibi gelmedi. Oyunun son bölümünde Mourinho’nun “mavi boncuk“ dağıttığı hamleler (En Nesyri, Szymanski, İrfan Can Kahveci, Oğuz) geldi. Oyuna girenlerden En Nesyri ve Oğuz’un attığı goller ile fark geldi. Düşünün bu takım zorlu bir deplasmanı farklı kazanıyor ama ne sevinen var, ne de mutlu olan. Neden acaba? Mourinho‘ya sorsak, bizi aydınlatır mı?

SERKAN AKCAN | BAŞ DÖNDÜRÜCÜ
Mourinho için sezonun kırılma noktası Galatasaray ile Kadıköy’de oynanan Türkiye Kupası yarı finali oldu. Portekizli hoca derbi yenilgisinin ardından Trabzon maçına 7 değişiklik, peşinden Sivas, Kayseri, Gaziantep ve Beşiktaş maçlarına benzer şekilde kadro değişiklikleriyle başlaması Fenerbahçe’yi derin bir türbülansa soktu. Benzer kadro tercihlerini dün Başakşehir deplasmanında uygulayan Mourinho hem takımının hem rakibinin başını döndürmeyi başardı.

Başakşehir’e karşı ilk yarıda kötü bir başlangıç yaptı Fenerbahçe. Stoper tandeminde Diego Carlos ile Skriniar’ın uyumsuzluğu Piatek’e yaradı ve Carlos’un bireysel hatalarından pozisyonlar peş peşe gelmeye başladı. Diego Carlos, Başakşehir’e karşı o kadar kötü bir stoper performansı gösterdi, Mourinho’nun onu çıkarmak için tek gerekçesi sarı kartı değildi doğrusu.

Senaryoyu değiştirdi
Talisca ile Tadiç kavgası kötü bir fotoğraftı. Bu kavga 4 maç önce olsa belki kadroda pozitif bir etki yaratabilirdi ama şampiyonluk yarışında bu kadar geri kalınmışken yapılan kavga sadece kaos yaratır. Carlos-Samuel değişikliği maçın senaryosunu değiştirdi denebilir. Mert Müldür’ün stopere kayıp Samuel’in sağ bekliğiyle oynanan ikinci yarı Fenerbahçe adına daha rahat geçti. Fenerbahçe bu galibiyetle puanını 78 yaptı ama sezonu maksimum 87 puanla kapatabilecek. Bu durumda Galatasaray’ın kalan maçlarda 4 puan alması şampiyonluk turu atmasına yetecek. Fenerbahçe’nin Başakşehir galibiyeti, Galatasaray’a bugün Trabzonspor maçında tur atma şansını elinden almış oldu.

MEHMET ALİ SABUNCU | ESKİ YANLIŞLARI YAPMAYIN
Ligin sonu yaklaşırken tartışılan kadro oluşumu ve kulübesiyle Fenerbahçe, Başakşehir’e misafir oldu. Gelelim 90 dakikanın anlatımına;

Penaltı kaçtı
4. dakikada Kemen kafayı vurdu, Livakovic yükseldi topu kaptı. 19. dakikada Amrabat Duarte’yi formasından çekti, verilen penaltıda Piatek topu Livakovic’e kaptırdı! 44. dakikada İsmail’in pasında Mert Müldür aşırtmayla devreyi bitirdi: 0-1. 60. dakikada defansın uzaklaştıramadığı topu Skriniar filelere gönderdi: 0-2. 87’de En-Nesyri Kostic’in asistinde kafayla skor 3-0 yaptı. 90+1’de Ömer Faruk’un şık volesi durumu 3-1’e getirdi. 90+4’te İrfan Canı’ın pasında, Oğuz maçı bitiren golü attı: 1-4.

Tek sponsoru Şampiyonlar Ligi..!
Lig bitti gibi, ancak aynı hatalar devam edecek öyle görünüyor. Kadroya fazla dokunmayın... Her yıl bu hatayı şirin gözükmek için yapmayın. Kaleci başta olmak üzere, forvet ve orta alana yapacağınız takviyeler ve buna da Skriniar’ı da ekleyerek transferi kapatın bence. Yoksa sezon başı takım birbirini tanıyana kadar iş işten geçiyor. Jose Mourinho ile devam etmek çok doğru karar. Onu eleştirenler, geçen sezonlarda onu bu zamanlarda herhangi bir Avrupa’daki kupanın final maçında seyrediyordu. Taraftar haklı ama şunu bilmeli. Takımlarının çok sponsoru var ama rakiplerinin sadece Sampiyonlar Ligi’ne başlamak. Umarım anladınız...

DENİZ ÇOBAN | PAKKAN'DA İNANILMAZ HATALAR
Hakem Burak Pakkan belki de kariyerinin ve bu sezonun en kötü performansını sergiledi. İnanılmaz hatalara imza attı. 14’te Dzeko, Duarte’nin müdahalesi ile yerde kaldı. Temas ceza sahası çizgisi üzerindeydi. Açık bir penaltıyı hakem değerlendiremedi. Fenerbahçe lehine penaltıyı atladı. 18’de Başakşehir lehine doğru bir penaltı düdüğü çaldı. Ancak Amrabat bence bariz gol şansını engellemekten kırmızı kart görmeliydi.
