MENÜ

Galatasaray - Fenerbahçe maçının ardından sert eleştiri! "Jesus'u alkışlayın!"

Süper Lig'in 37. haftasında Galatasaray sahasında Fenerbahçe'yi 3-0'lık skorla yenerek şampiyonluk sevincini ikiye katladı. Maçı değerlendiren FANATİK yazarlarının ortak noktada birleştiği konu ise Sarı Lacivertli ekibin Teknik Direktörü Jorge Jesus'un yanlışları oldu. Portekizli çalıştırıcı için sert eleştirilerde bulundular. İşte köşe yazarlarının değerlendirmeleri...

Galatasaray - Fenerbahçe maçının ardından sert eleştiri! "Jesus'u alkışlayın!"

Süper Lig'in 37. haftasında şampiyon Galatasaray, konuk ettiği Fenerbahçe'yi Nicolo Zaniolo (2) ve Mauro Icardi'nin attığı gollerle 3-0 mağlup etti. Şampiyonluk kutlamalarının yanı sıra gelen derbi galibiyeti Sarı Kırmızılı ekibin coşkusunu bir kat daha arttırdı.

Haberin Devamı

JORGE JESUS SERT ELEŞTİRİLERİN HEDEFİNDE

Fenerbahçe'de ise tam anlamıyla bir hayal kırıklığı yaşandı. Maç boyunca rakibine karşı pozisyon bulmakta zorlanan Sarı Lacivertliler'de eleştirilerin odağında olan isim Jorge Jesus oldu. Portekizli çalıştırıcının tercihleri tartışma konusu olurken, FANATİK yazarları da oldukça sert eleştirilerde bulundular.

Galatasaray - Fenerbahçe maçının ardından sert eleştiri Jesusu alkışlayın

İşte köşe yazarlarının değerlendirmeleri..

YALDIZLAR DÖKÜLDÜ (OĞUZ DİZER)

Fenerbahçe’nin lüzumundan fazla abartılmış yıldızları, dökülüyordu. Galatasaray karşısında ise bir kısım medya, bilumum Fenerbahçeli yöneticiler, gerçekleri görüp ifade etmeyi çok sakıncalı addeden, doğrulardan kaçan taraftarlarınca mütemadiyen; her yerine sürülen, bulanan, zerk edilen yaldızları da külliyen döküldü. Muhterem Fenerbahçe camiasına tavsiyem; gerçekleri tespit, müşahede ve tedaviden asla kaçınmayın. Kanarya’nın tüyleri dökülmüş, bitik haline rağmen ‘bu gördüğünüz kuş mutlaka hedefe varacaktır, son derece sağlıklı ve azimlidir’ diyen Baytar’a da asla kanmayın!

Haberin Devamı

Evinde çok rahat

Onca para saçılıyor, masraf ediliyor ve menajerler, yaldızlı yıldızlar ve aziz Jesus’tan başka mutlu olana rastlanmıyor. Gerçek Fenerbahçe sevdalıları mı? Kahır içinde, göz pınarları ıslak ıslak, yıllardır şampiyonluk hasretiyle yanıyor. Şampiyon evinde çok rahat, kendinden emin ve starlar kalite üretimi profilini sahneye koyarak başladı. Ezeli rakibi yine çaresiz bıraktı. 2 Zaniolo, 1 İcardi golüyle de derbiyi net galibiyetle tamamladı Galatasaray 3-0 Fenerbahçe neticede. Tribünlerden yansıyan mı? Sen gözümün nuru, adanmış hayatların umudu Şanlı Galatasaray… 2023 ve 23 şampiyonluk Cumhuriyetimiz 100 yılında… Tarih yazdı yine ülkemin eğitim, öğretim, kültür, spor ve doğru yaşam eğitim ocağı… Kutlu olsun…

Galatasaray - Fenerbahçe maçının ardından sert eleştiri Jesusu alkışlayın

ŞAMPİYONA YAKIŞAN SONUÇ (METİN KARABAŞ)

Ankaragücü deplasmanında 4-1 kazanarak şampiyonluğunu ilan eden Galatasaray, Fenerbahçe'yi konuk etti. Son maçın kadrosunda değişime giden Okan Buruk, Mertens, Oliveira ve Rashica'yı kenara alırken, Zaniolo, Berkan ve Barış'a forma verdi.

Haberin Devamı

Fırsat vermediler

Sarı-Kırmızılılar ilk düdükle beraber rakip yarı alana yerleşmeyi başardı. Buruk'un ekibi orta alandan hızlı çıkarak, Fenerbahçe kalesinde etkili oldu. Sarı-Lacivertliler orta alanı geçmekte zorlanırken, pozisyon üretemediler. 28'de Barış Alper'in pasında Zaniolo düzgün vurdu: 1-0. İlk 45 dakikada birçok pozisyona giren Galatasaray, fırsatları cömertçe harcadı.

Çaresiz bıraktılar

Mücadelenin ikinci yarısı da tempolu başladı. Fenerbahçe bu kez hücuma çıkma konusunda daha organizeydi. Galatasaray ise savunmanın arkasına atılan derinlemesine paslar ile etkili olmayı denedi. Baskısını artıran Galatasaray'da 71'de Icardi ceza sahası içerisinde önünde bulduğu topa vuruşunu yaptı, fark ikiye çıktı: 2-0. 79'da Zaniolo ceza sahası dışından çok sert vurdu, kendisinin 2. takımını 3. golüne imza attı: 3-0. 90 dakika boyunca oyuna hükmeden, rakibine en ufak bir şans tanımayan Galatasaray derbiden 3-0'lık galibiyetle ayrılırken, daha farklı bir galibiyeti kaçıran taraf oldu. Okan Buruk ise kadro tercihi ve müdahaleleri ile bu maça da damgasını vurmayı başardı.

Haberin Devamı

Galatasaray - Fenerbahçe maçının ardından sert eleştiri Jesusu alkışlayın

JESUS'UN PLANI: ÇARESİZLİK (ERMAN ÖZGÜR)

Fenerbahçe'de oyun kalitesi hiçbir derbide rakiplerinden iyi olmamasına rağmen Jesus'un değişmeyen planı yine kalitesizlik, Galatasaray'da ise Okan Buruk'un Zaniolo ve Barış Alper'in değişken oynadığı hücum hattındaki planı bol bol pozisyon ve gol getirdi. Maçın gerginlik seviyesi Galatasaray maça şampiyon çıkmış olsa da yine değişmezken hakem ise bu gerginlik ile baş edemedi. Arda Güler-Kazım Can eşleşmesinde ilk yarıda Kazımcan temposu ile etkili olurken Galatasaray pozisyon vermediği bir ilk yarı oynadı. Fenerbahçe'de Valencia ve Batshuayi başka dünyalarda gibi oynadılar. 2. yarıya Galatasaray önde presle başladı. Fenerbahçe bu baskıya yenik düşse de Galatasaray kazandığı toplarda ilk pası iyi kullanamayınca pozisyonlar netleşmedi. Yine de Zaniolo çabukluğu ve kuvvetiyle Peres'i oyundan attırarak bu bölümde de Galatasaray için avantajın boyunu büyüten işi yaptı.

Haberin Devamı

Büyük üstünlükle kazandı

Valencia'nın boğuştuğu ama bir türlü diş geçiremediği Boey, Arda'nın etkisizliği derken Fenerbahçe yine pozisyonsuz oyuna devam etti. Bu sıkıntılı oyuna son darbeyi Galatasaray'da şampiyonluğun mimarı İcardi harika bir kontrol ve vuruşla cezayı kesti. Zaniolo iyice dağılan Fenerbahçe'ye karşı milli takıma dönüşünü driplinglerini nefis bir golle süsleyerek kutladı. Galatasaray sezonun son maçı bir derbiyi sanki şampiyon olmamış gibi ciddiyetle, coşkulu ve rakibine üstün bir oyunla galip gelerek bitirdi.

Galatasaray - Fenerbahçe maçının ardından sert eleştiri Jesusu alkışlayın

PARTİYE DEVAM (SERKAN AKCAN)

Galatasaray’ı bu sezon birçok rakibinden farklı kılan isteği ve temposuydu. Salı gecesi Ankara’da şampiyonluğu ilan ettikten sonra sabaha karşı Florya’ya döndüler, taraftarla sabahın ilk ışıklarına kadar kutlama yaptılar.Üstüne iki gün izin yaptılar, hemen her futbolcusu haklı olarak şampiyonluk partilerinde eğlendi. Cuma idmanda buluştular ve dün Fenerbahçe’ye karşı müthiş bir tempoyla kazanarak sezonun finalini yaptılar. Okan Buruk, Mertens, Rashica ve Oliviera’yı dinlendirip Zaniolo-Barış AlperBerkan ile başlamasına rağmen oyun standardını korudu. Barış Alper özellikle ilk yarıda Fenerbahçe savunmasının arkasına yıpratıcı koşular yaptı. Üstelik bu koşular bazen bir kaç metre geriden başlayıp açık farkla önde biten cinstendi. Fenerbahçe’nin savunma dengesini bozan Barış, bu sezon aldığı dakikalara oranla Galatasaray’a en çok katkıyı yapanlardan biri oldu.

Tel tel döküldü

Zaniolo, İstanbulspor maçındaki kırmızı karttan sonra ilk kez forma giymesine rağmen olağanüstü bir derbi çıkardı. İki nefis gol attı, Luan Peres’in kırmızısını hazırladı. İtalyan Milli Takımı’na çağrılması belli ki ekstra motivasyon kaynağı olmuş Zaniolo’ya. Sezonu bitirirken göz kamaştırdı. Jesus’a gelince... Portekizli hoca, bu sezon derbilerde tel tel döküldü. Galatasaray’dan iki maçta 6 gol yedi. Bir ay öncesine kadar tüm kritik maçlara üçlü savunmayla çıktı, hiçbirini kazanamadı, her maç iki santrforla oynamayı takıntı hale getirdi. Eğer Beşiktaş son maçta Konya’yı yenerse Jesus ligi 3. bitirecek ve yarattığı hayal kırıklığı derinleşecek.

Galatasaray - Fenerbahçe maçının ardından sert eleştiri Jesusu alkışlayın

JESUS'U ALKIŞLAYIN (FAİK ÇETİNER)

Bu Jesus’un büyük maçları kazanamaması elbetteki tesadüfi değil. Maç Fenerbahçe’nin bir yerde prestijini kurtarma oyunu. İlk 45 dakikaya bakıyorsun, takımın isabetli tek şutu, tek pozisyonu yok. Ancak bunlar tamamen Jesus’un eseri. Galatasaray karşısına da, inat yaparcasına 3’lü defans ile çıkıp bu maçta sahada olması gereken İrfan Can ve Emre Mor’u kulübede bırakıp Rossi ile maça başlamanın açılımı ne? Her maça çift forvet (Valencia, Batshuayi) çıkmak şart mı? Defans arkasına atılan her top rakibe pozisyon bulduruyor ısrar niye? (Zaniolo’nın golü böyle geldi, Peres kırmızı kart gördü) Takımın belli bir oyun planı yok. Bütün ümit şahsi becerilere ve duran toplara kalmış. Arda Güler çizgiye hapis, Kazımcan’dan da kelepçe yiyince etkisiz. Batshuayi, Rossi hiç yoklar. Valencia yalnızları oynuyor. Zajc ve Ferdi sahada çıpınanlar. Fenerbahçe devreyi yenik bitirince, Jesus’un müthiş (!) hamlesi geliyor. Rossi dışarı, Osayi içeri sağ beke, Ferdi sol beke. (İlk 45 dakika çöpe) Fenerbahçe bir ümit saldırırken, yine defans arkasına atılan bir top bu defa son adam pozisyonundaki Peres’i yakıyor.

Galatasaray - Fenerbahçe maçının ardından sert eleştiri Jesusu alkışlayın

Komedi hamleler...

11 kişiyle varlık gösteremeyen Fenerbahçe, İcardi’nin golüyle maça havlu atıyor. Jesus mu? Kafa yaparcasına Arda Güleri dışarı alıp Emre Mor’u sahaya sürüyor. Pedro ve King’i oyuna alışı ise tam komediyi andırıyor. Sonuç Galatasaray hem şampiyonluğu hem de maçı hakkıyla farklı kazanıp alkışı haketti. Unutmadan, Galatasaraylılar’da gelen şampiyonlukta kendilerine yardımcı olan Jesus’u alkışlasınlar.

KUTLAMALARDA AÇIKLADI

ŞAMPİYONA YAKIŞIR ŞEKİLDE! (TUNÇ KAYACI)

Şampiyon olarak maça çıkmak tabii ki büyük bir avantajdır ancak rakip Fenerbahçe olunca ister istemez ortam gergin oluyor. Aslında kaybederse belki de ikinciliği kaybedecek Fenerbahçe için bu maç daha önemliydi. Çünkü şampiyonluk kaybedildikten sonra ikincilik şansını da yitirmek Sarı-Lacivertli ekip için çok daha üzücü olurdu. Ancak dolu tribünler önünde galibiyet baskısı normal futbolunun dışına çıktı Galatasaray. Üstelik Okan Buruk ilk maçta olduğu gibi farklı bir kadro ile takımını sahaya sürmesi de sürprizdi. Psikolojik üstünlükle birlikte oyun üstünlüğünü de ele geçiren Galatasaray üst üste Fenerbahçe kalesinde bol pozisyonlar buldu ama aradığı golü Zaniolo’nun savunma arkasına arkasına attığı koşuyla geldi. Skor üstünlüğü ile birlikte ilk yarı bitimine kadar sahada mutlak bir Galatasaray’ın dominant oyununu izledik. Fenerbahçe ise bu yarıda gerçekten rakip kaleye gitmekte çok zorlandı adeta pozisyon bulamadan soyunma odasına girdi.

Vasatı bile aşamadılar

İkinci yarı Peres’in 61'de gördüğü kırmızı kart Fenerbahçe’yi iyice oyundan düşürdü. Jesus hamlerle takımını ayakta tutmaya çalışsa da korner atışından gelen İcardi golü konuk ekibin puan umutlarını da tüketti. Dün gece Galatasaray şampiyon olarak çıktığı maçı şampiyona yakışır bir oyunla sonlandırdı. Gecenin yıldızı İtalyan yıldız Zaniolo’ydu. Fenerbahçe için söylenecek fazla bişey yok Jesus ve öğrencileri 90 dakikada oyunun iki yönünde de vasatı yakalayamaması düşündürücüydü.

Galatasaray - Fenerbahçe maçının ardından sert eleştiri Jesusu alkışlayın

GALATASARAY HEDEFİ TUTTURDU (CEM DİZDAR)

Rekabetin geliştirdiğini vaaz eden görüşü savunanlara şunu sorabilsek; ‘’Fenerbahçe’nin şampiyonu alkışlayamamasının ardındaki motivasyon aynı zamanda ‘rekabetin yıkıcılığı’nı da gösteriyor olabilir mi?’’ Ne söylerlerdi acaba? O ‘’rekabet’’ erdeme, fazilete, inceliğe neden dahil olamıyor ki? İlk devre boyunca topla daha çok oynayan Fenerbahçe’yse de Galatasaray düzenli, planlı hücumlarla yarattığı alanları fazlasıyla hor kullandı. Ceza sahası önü ya da içine taşıdığı topları pas kültürü düşüklüğü nedeniyle verimli kullanamadı. Haliyle tek golle yetinmek zorunda kaldılar. Keza Fenerbahçe’de Valencia… Rakip ceza sahasında ya da önünde, takım hızını düşürüp, yerleşimi bozan gereksiz zorlamalarla tamamladı devreyi.

Türbülansa sokabilir...

Peki Galatasaray orta sahada maç boyu nasıl oldu da bu kadar pratik ve işlevseldi? Acaba orta saha direnci açısından Galatasaray daha mı üstündü ve Jesus Jorge futbol bilgisi üst seviye olan memleket kamuoyunun (!) ‘’Arda Güler baskısı’’na kolay mı boyun eğmişti? Bence düşünmeye değer sorular bunlar. İkinci devre de ilkinden farklı değildi. Doğrusu ya ligin makası Kadıköy’deki 0- 3’lük maçta değişmişti aslında. Şampiyon, ‘’ülke için yeter oyunu’’ ile hedefi tutturdu… Peki bundan sonrası?.. Galatasaray zaten şampiyon ama zirvenin sessiz ilerleyeni Beşiktaş’ın Konya’yı yenmesi durumunda Fenerbahçe yönetimini güçlü bir türbülansa sokacağı da muhakkak…

BURUK & JESUS (UMUT EKEN)

Galatasaray, kendisini Kadıköy’de ve bu sezon birçok maçta zafere götüren planına sadık kaldı.

Barış Alper Yılmaz’ı bambaşka bir silah haline getiren Okan Buruk, Fenerbahçe’yi sürekli geri itti. Hedefi bulmayan çoğu topun bile bilinçli olarak Fenerbahçe savunması üzerine atıldığını gördük. Pozisyonların çoğunu, Fenerbahçe savunması yerleşik değilken, denge bozarak buldular. Zaniolo gollerini de…

Ezberi bilinen oyun

Kaldı ki Icardi’nin golü öncesi kazanılan kornerin gelişimi de çok farklı değildi.

Galatasaray yine bir plan dahilinde, ezberini bildiği akınlarla çok net bir zafer elde etti.

180 dakikaya bakıldığında skordan bağımsız Galatasaray’ın Fenerbahçe’ye karşı çok dominant kaldığını gördük.

Belki de tarihte ilk kez..

Jesus’un mirası!

Bu tarihi ezilişin -en iyimser kelime bu- tek sorumlusu Jesus.

Arda Güler’i kazanamadığı sezonda Ferdi ve Valencia’nın taktikten bağımsız bireysel performansları dışında gelişen hiçbir şey olmadı Fenerbahçe’de.

Daha da kötüsü, yine revizyona muhtaç bir kadro bırakıyor arkasında.

Belki de tek katkısı Ali Koç’a yapmaması gereken hataları tekrar hatırlatmış olması.

Zira gelinen noktada, Fenerbahçe için üçüncülük tehlikesi de var.

İsmail Kartal olsaydı..

Herkesin dillendirdiği, cevabı da belli olan soruyla bitirelim. Kulübede İsmail Kartal olsa Fenerbahçe bu sezonu en kötü senaryoda kaçıncı bitirirdi!

Galatasaray - Fenerbahçe maçının ardından sert eleştiri Jesusu alkışlayın

BİTİGEN'DEN ORTALAMA ÜZERİ PERFORMANS (DENİZ ÇOBAN)

Maçın hakemi Abdülkadir Bitigen başarılı bir derbi performansını daha kariyerine ekledi. Galatasaray’ın şampiyonluğu kazanmış olması ve kendi sahasında oynuyor olması maçın zorluğunu azaltan bir etmen olsa da neticede bir Galatasaray Fenerbahçe maçıydı. 90 dakika kontrolü elinde bulunduran ve konsantrasyonunu koruyan Bitigen son düdüğü çaldığında hakem konuşulmayacak bir maçı tamamlamış oldu.

Tartışılmaz kart

61. dakikada Perez’e çalan kırmızı kart tartışılmayacak kadar netti. Zaniolo topu rakibinden kurtarıp, tam kaleciyle karşı karşıya kaldığı anda Perez tarafından düşürüldü. Burada bariz gol şansını önlemeden dolayı çıkan kırmızı kart doğruydu. Bu maçta Bitigen’in bazı kart ve faul hatalarından bahsedebiliriz ancak bu hatalar oyunun gidişatını etkileyecek hatalar değildi. Bitigen, bu maçtaki performansı ile sezon boyu sürdürdüğü ortalama üzeri performansını taçlandırmış oldu.

Galatasaray - Fenerbahçe maçının ardından sert eleştiri Jesusu alkışlayın

YORUM YAZ