MENÜ

Fenerbahçe'nin yeni golcüsü Edin Dzeko: Annesi sayesinde hayatta kaldı

Fenerbahçe yeni sezonun golcüsünü resmen açıkladı. Inter ile sözleşmesi sona eren Edin Dzeko gelecek sezon sarı-lacivertli formayı giyecek. İşte Boşnak yıldızın hikayesi ve kısa bir oyun analizi...

Fenerbahçe'nin yeni golcüsü Edin Dzeko: Annesi sayesinde hayatta kaldı

Spor Toto Süper Lig'de 2023/2024 sezonunda mutlak şampiyonluğu hedefleyen Fenerbahçe, Inter ile sözleşmesi sona eren Bosnalı yıldız Edin Dzeko'nun transferini resmen açıkladı.

Haberin Devamı

Sarı-lacivertliler yaptığı açıklmada; "Dünyaca ünlü golcü Edin Dzeko sağlık kontrollerinden geçmek ve transfer görüşmelerini tamamlamak üzere İstanbul’a gelecektir. Kamuoyunun bilgisine sunarız" ifadelerine yer verildi.

ANNESİNİN SAYESİNDE HAYATTA KALDI

Edin Dzeko 17 Mart 1986 yılında Belma Dzeko ve Midhat Dzeko'nun oğlu olarak Saraybosna'da dünyaya geldi. Balkan savaşının ortasında bir çocukluk geçiren Dzeko, annesinin sayesinde hayatta kaldı.

Evlerinin olduğu yerdeki toprak sahada her gün top oynayan küçük Edin, bir gün annesinden dışarı çıkmak için izin alamadı. O gün, o saha savaş uçaklarının bombalarına hedef oldu. Eğer, Belma Dzeko o gün böyle bir karar almasaydı, belki de dünya futbolu böyle bir golcüyü izleme fırsatı yakalayamayacaktı.

Haberin Devamı

Fenerbahçenin yeni golcüsü Edin Dzeko: Annesi sayesinde hayatta kaldı

KARİYERİ

Futbola orta saha oyuncusu olarak başladı. Bosna Hersek'te futbola başladığı Zeljeznicar'da orta saha oyuncusu olarak oynuyordu. Boyunun çok uzun olması ve tekniğinin bir orta saha oyuncusuna göre düşük olması sebebiyle forvete evrildi.

Dzeko, o dönemki antrenörü Jiri Plisek tarafından Çekya'nın Teplice takımına tavsiye edildi ve 80 bin Euro'ya transfer edildi. Dzeko'nun 80 bin Euro'ya transferine onay veren Zeljeznicar'ın yöneticilerinden biri, bu transfer için 'Piyangoyu kazandığımızı düşündük' diye konuştu, ancak yıllar sonra çok büyük bir pişmanlık yaşamışlardı.

AVRUPA'YA AÇILIŞ

Teplice'te bir forvet oyuncusu olarak kendisini geliştiren Boşnak yıldız 2007 yılında 4 milyon Euro karşılığında Wolfsburg'a tranfer oldu. Bundesliga'da şampiyonluk yaşayan yıldız oyuncu 2009/2010 sezonunda 22 golle Bndesliga'da gol krallığı yaşadı.

2011'de 27 milyon Euro bedelle, Roberto Mancini'nin çalıştırdığı dönemde Manchester City'e transfer oldu. Bu bedel, o dönemde Robinho'dan sonraki en yüksek ikinci bonservis bedeliydi.

Fenerbahçenin yeni golcüsü Edin Dzeko: Annesi sayesinde hayatta kaldı

Manchester City formasıyla Premier Lig'de şampiyonluk yaşayan yıldız oyuncu, İngiliz ekibinin formasını 189 maçta giyerken, 72 gol ve 38 asistlik bir performans sergiledi.

İTALYA SERÜVENİ

2016'da 11 milyon Euro karşılığında Roma'ya transfer olan yıldız oyuncu aynı sezon ligde oynadığı 37 maçta 29 gol atarken 12 de asist yaptı ve Serie A'da gol kralı oldu. O sezon tüm kulvarlarda 51 maça çıktı. 39 gol atarken 14 kez de asist yapmayı başardı.

Haberin Devamı

2021'e kadar başkent ekibinde kaldı. Ağustos 2021'de 2.80 milyon Euro karşılığında Inter'in yolunu tuttu. İtalyan devinde iki kez İtalya Kupası ve iki kez de İtalya Süper Kupası sevinci yaşadı.

Bu sezon İstanbul'da oynanan Şampiyonlar Ligi finalinde de forma giyen Dzeko, toplam 52 maça çıktı. 14 kez gol atarken beş kez de asist yaptı.

Fenerbahçenin yeni golcüsü Edin Dzeko: Annesi sayesinde hayatta kaldı

EDIN DZEKO'NUN SON SEZONU NASIL GEÇTİ?

Inter'de bu sezon Serie A'sa 18 maça ilk 11'de çıktı. Dokuz maçta sonradan oyundan alınırken, 15 maçta ise sonradan oyuna giren oyuncular arasında yer aldı.

71 şutla, Serie A'da rakip kaleyi en çok yoklayan dokuzuncu oyuncu oldu. Bu şutların 26'sında ise iabet sağladı. İsabet yüzdesi %36,61...

2022/2023 sezonunda 13 olan gol beklentisiyle Serie A'da dokuz gol üretti. Hücumda ikili mücadele kazanma orası ise % 53,4.

Haberin Devamı

EDİTÖRÜN YORUMU

Fenerbahçe hem iyi bir golcü hem de takıma liderlik yapabilecek bir ismi transfer etti. Dzeko iyi bir hücum tandeminin içinde takıma önemli katkılar verebilecek bir isim.

Fenerbahçenin yeni golcüsü Edin Dzeko: Annesi sayesinde hayatta kaldı

Fenerbahçe'nin ceza sahası içinde Dzeko'yu doğru anda topla buluşturmayı başarak isimlere ihtiyacı var. Hatta sadece ceza sahası değil, altıpasın içi de dahil.

Edin Dzeko geçen sezon attığı gollerin tamamını ceza sahası içinden attı. Bu anlamda Enner Valencia ile oynanan oyun tarzının çok dışında bir sisteme ihtiyaç var.

Fenerbahçenin yeni golcüsü Edin Dzeko: Annesi sayesinde hayatta kaldı

Ryan Kent transferinin Edin Dzeko'ya büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu ikilinin içerisinde olduğu pek çok gol izleyeceğiz. Ancak sadece Ryan Kent yetmez, Fenerbahçe'nin doğru transferlere devam etmesi gerekiyor.

Burak Özdemir - Fanatik.com.tr

Fenerbahçenin yeni golcüsü Edin Dzeko: Annesi sayesinde hayatta kaldı

YORUM YAZ