MENÜ

Fenerbahçe 5 yıldızlı logoyu kullanabilecek mi? Dikkat çeken detayı açıkladı

Geçtiğimiz gün Fenerbahçe'nin gerçekleştirdiği Mali Genel Kurul Toplantısı'nda Genel Sekreter Burak Kızılhan, 5 yıldızlı logoyu yeni sezon formalarında kullanılacağını açıklamıştı. Peki TFF talimatları ne diyor? İşte yanıtı...

Fenerbahçe 5 yıldızlı logoyu kullanabilecek mi? Dikkat çeken detayı açıkladı

Fenerbahçe’nin 2022 Yılı Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı'nda yaşananlar gündeme damga vurdu. Yaşanan olayların yanı sıra açıklamalar da büyük ses getirdi. Özellikle Sarı Lacivertliler'in yeni sezonda izleyeceği yol haritası konusundaki sözler hem çok konuşuldu hem de çok tartışıldı.

Haberin Devamı

'5 YILDIZLI FORMAMIZ TESCİLLENDİ'

O konulardan biri de 5 yıldızlı forma olayı oldu. Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Çağlan Kızılhan, kürsüye geldiğinde şu sözleri kullandı:

"Kulübümüz 28 şampiyonluğumuzun hakkı olan 5 yıldızlı formayı hayata geçirdi. TFF'ye yaptığımız süreç hala devam ederken kulübümüz artık beklemeyecek. Armamız tescillenmiş haliyle her alanda 5 yıldızlı olarak kullanılacaktır"

Fenerbahçe 5 yıldızlı logoyu kullanabilecek mi Dikkat çeken detayı açıkladı

TFF'DE SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Bu sözlerin ardından gözler Türkiye Futbol Federasyonu'na çevrildi. Peki talimatlar ne diyor? Spor Hukukçusu Avukat Fatih Şaşıoğlu’nu gündemi meşgul eden 5 yıldız olayıyla ilgili FANATİK'e konuştu.

İşte Şaşıoğlu'nun o değerlendirmeleri...

Bilindiği üzere TFF, Fenerbahçe'nin yazılı başvurusu hakkında henüz karar vermemiştir. TFF Yönetim Kurulu kararına karşı Tahkim Kurulu yolu açıktır. Ancak Tahkim Kurulu tarafından verilecek olan karar kesin olup karara karşı başvurulacak herhangi bir ulusal yargı yolu bulunmamaktadır. Anayasamızın 59. maddesi bu konuda net bir düzenleme getirmiştir.

Haberin Devamı

FENERBAHÇE'DEN PATENT HAMLESİ

Fenerbahçe, asıl hamlesini çoktan yapmıştır. Türk Patent ve Marka Kurumu'nun resmi web sitesinde yapılacak sorgulama ile görüleceğüi üzere; 2023/009960 numaralı 23/01/2023 tarihli başvuru ile Fenerbahçe Futbol A.Ş., 5 yıldızlı logonun tescilini talep etmiştir.

 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 

Fanatik (@fanatikcomtr)'in paylaştığı bir gönderi

Başvuru dosyası incelendiğinde, 11/05/2023 tarihinde 3. kişinin muhtemel bir olumsuz görüş bildirdiği ve bu görüşün reddedildiği görülmektedir. Nitekim Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan, 17/06/2023 tarihinde yaptığı açıklamada 5 yıldızlı arma kullanımının hayata geçirildiğini ve armanın resmen tescillendiğini, 2020/2021 sezonunda Türkiye Futbol Federasyonu'na yapılan başvurunun hala cevaplanmadığını, Kulübün artık beklemeyeceğini ve her alanda 5 yıldızlı armayı kullanacağını açıklamıştır.

ZORUNLULUK DEĞİL TERCİHTİR

Türkiye Futbol Federasyonu talimatlarında kulüplerin tescilli logolarında bulunması yasak işaret ve sembollere ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle Ferbahçe, önümüzdeki sezon 5 yıldızlı yeni logosu ile müsabakalara katılım sağlayabilecektir. 5 yıldızlı logonun üzerine TFF tarafından şampiyonluklar için sağlanan 3 yıldızın eklenmesi bir zorunluluk değil, tercihtir.

Haberin Devamı

CEZAİ YAPTIRIMI VAR MI?

Süper Lig ekibi Sivasspor ve TFF 2. Lig ekibi Bursaspor logolarında yıldız bulunmaktadır, dolayısıyla TFF'nin böyle bir logo kullanımına karşı çıkacağını düşünmüyorum. Böyle bir engelin yasal dayanağı da bulunmayacaktır. Logoda yıldız kullanımını yasaklayan talimat hükmü yoktur.

Fenerbahçe 5 yıldızlı logoyu kullanabilecek mi Dikkat çeken detayı açıkladı

Ancak şu husus unutulmamalıdır;

Kulüpler her sezon öncesinde ilgili sezonda kullanacakları isim, logo, forma ve ekipman gibi unsurları bir liste halinde Türkiye Futbol Federasyonu'na bildirir. Türkiye Futbol Federasyonu bu listeleri kontrol ederek ve diğer kriterleri de göz önünde bulundurarak kulüpleri ilgili sezona kabul eder.

Fenerbahçe 5 yıldızlı logoyu kullanabilecek mi Dikkat çeken detayı açıkladı

Bu noktada Türkiye Futbol Federasyonu'nun kötüniyetli kullanım değerlendirmesiyle bir engel getirebileceği ya da bir talimat değişikliği yaparak kulüp logolarında şampiyonluk yıldızı anlamı taşıyabilecek işaretlerin kullanımına yasak getirebileceği kanaatindeyim. Bu ihtimalde ise kanunilik tartışmaları gündeme gelebilecektir.

Haberin Devamı

YILLIK ÜCRETİ BELLİ OLDU

Fenerbahçe 5 yıldızlı logoyu kullanabilecek mi Dikkat çeken detayı açıkladı

UEFA DETAYI

Son olarak belirtmek gerekir ki kamuoyunda UEFA’nın TFF’ye talimat vereceği ya da Fenerbahçe’nin UEFA'dan özel izin aldığı yönünde söylentiler olsa da TFF bu konuda karar almakta serbesttir. UEFA Ekipman Talimatı'nın 33. maddesi, UEFA müsabakaları için üye Federasyonun kurallarına atıf yapar. TFF tarafından verilecek karar ve bu karara karşı olası bir Tahkim Kurulu başvurusunun ardından başvurulabilecek bir ulusal yargı yolu bulunmamaktadır.

Mehmet Caner Kolağasıgil / FANATİK ÖZEL

Enner Valencia'nın Tigres Formasıyla En iyi Anları

Fenerbahçe 5 yıldızlı logoyu kullanabilecek mi Dikkat çeken detayı açıkladı

YORUM YAZ