MENÜ

Fanatik Gazetesi yazarları Gaziantep FK - Fenerbahçe maçını yazdı! "Risk varsa, kazanç var"

Süper Lig'in lideri Fenerbahçe 20. hafta maçında deplasmanda Gaziantep FK ile karşılaştı. Sarı-lacivertli takım zorlandığı mücadeleyi 1-0 kazanarak 3 puanı hanesine yazdırdı. Tek golü İrfan Can Kahveci'nin attığı Fenerbahçe'de yeni transfer Bonucci ilk kez sarı-lacivertli formayı giydi. Fanatik Gazetesi yazarları Gaziantep FK - Fenerbahçe maçını kaleme aldı.

Fanatik Gazetesi yazarları Gaziantep FK - Fenerbahçe maçını yazdı! "Risk varsa, kazanç var"

Süper Lig'de gözler Kalyon Stadı'ndaydı. Fenerbahçe 20. haftada Gaziantep FK ile deplasmanda karşılaştı. Sarı-Lacivertliler zorlandığı maçta rakibini 1-0 yenerek sahadan üç puanla ayrılmayı bildi. Fenerbahçe'de Dzeko penaltı atışından yararlanamazken yeni transfer Bonucci ilk kez sahadaydı. Fenerbahçe'nin kazandığı 1-0'lık Gaziantep maçını Fanatik yazarları kaleme aldı...

Haberin Devamı

SERDAR AZİZ DEVAM EDEMEDİ!

Fenerbahçe'de ilk yarıda topsuz alanda sakatlanan Serdar Aziz, dakikalar 29'u gösterirken kendisini yere bıraktı. Sağlık görevlilerinin müdahale ettiği Serdar, daha sonra oyuna devam etti.

Ancak ağrıları devam eden Serdar Aziz, mücadelenin 37. dakikasında bir kez daha kendisini yere bıraktı ve sağlık görevlileri kontrol ettikten sonra Serdar'ın oyundan çıkmasına karar verdi.

BONUCCI İLK KEZ OYNADI!

Ara transfer döneminde sarı-lacivertliler ile sözleşme imzalayan İtalyan stoper Leonardo Bonucci, bu maçın kadrosuna dahil edildi. Bonucci, karşılaşmada sakatlık yaşayan Serdar Aziz’in yerine 38. dakikada oyuna girerek ilk kez sarı-lacivertli formayla mücadele etti.

Bonucci, Fenerbahçe'deki ilk maçında diri görüntüsüyle dikkat çekti ve mücadele içerisinde başarılı müdahalelerde bulundu.

Haberin Devamı

İRFAN 11. GOLÜNÜ ATTI

Sarı-lacivertlilerin milli futbolcusu İrfan Can Kahveci, bu sezon gösterdiği gol katkısıyla dikkat çekiyor. Müsabakanın 64. dakikasında Cengiz Ünder’in yerine oyuna giren İrfan Can Kahveci, 81. dakikada fileleri havalandırdı. Karşılaşmayı 1-0 kazanan Fenerbahçe, puanını 53’e yükseltti. 28 yaşındaki futbolcu bu sezon ligde 7. golüne ulaştı. UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde de 4 golü bulunan İrfan, bu sezon 11. kez gol sevinci yaşadı.

FENERBAHÇE'DE ADINI TARİHE YAZDIRDI!

FANATİK GAZETESİ YAZARLARI GAZİANTEP - FENERBAHÇE MAÇINI YORUMLADI

Faik Çetiner: Futbolu bırak, sonuca bak

Kağıt üzerinde maçın kesin favorisi Fenerbahçe’ydi. İsmail Kartal’ın sahaya sürdüğü 11’de sürpriz yok, sadece İrfan Can kulübede bu defa Cengiz Ünder sahadaydı. Maç başladı, topu alan Fenerbahçe oyunu rakip alana yıktı. Gaziantep FK sadece savunma yapıyor, ani atak kovalıyor ama hücumda çoğalamayınca kale önünde etkili olamıyordu. Fenerbahçe’nin sağ kanattan Cengiz, sol kanattan Tadic ve Ferdi ile yaptığı bindirmeler etkili olsa da kale önündeki vuruşlar (Dzeko, Szymanski) hedefi bir türlü bulamadı. İlk 45 dakikanın ilginç notu ise Serdar Aziz’in sakatlanıp yerini yeni transfer Bonucci’ye (Tecrübesiyle idare etti) bırakışıydı. Devre golsüz kapandı, İsmail Kartal hamle yapmadı. İkinci yarı “tek kale maç” devam etti. Ev sahibi kendi alanından çıkmıyor, maçı golsüz bitireceğini sanıyordu. Fenerbahçe önce bir penaltı kazandı, onu da Dzeko kaçırdı.

Haberin Devamı

Öne çıkan üç isim var

Oyun golsüz gidince İsmail Kartal’ın hamleleri geldi. İsmail Yüksek (kötü günündeydi) ve Cengiz Ünder’i dışarı alıp, Batshuayi ve İrfan Can’ı sahaya sürdü. Çift santrafora dönen Sarı-Lacivertli takım golü bulmakta yine zorlandı. Çünkü sahada takımın çilingirleri Tadic, Szymanski ve Dzeko yokları oynuyordu. Maçın kritik dakikalarında İrfan Can’ın kafayla attığı gol Fenerbahçe’ye ilaç gibi geldi. Kötü futbola rağmen deplasmanda alınan 3 puan küçümsenemez. Yani futbolu bırak, sonuca bak işin özetiydi. Galibiyetin öne çıkan isimleri ise Ferdi, Fred ve son dakika kurtarışıyla Livakovic oldu.

Cem Dizdar: Orta üstüne orta izle, tek gol gör!

Fenerbahçe’nin belirgin üstünlüğüyle geçen ilk devrede gol bulamamış olması biraz da ‘’orta işi’’ni (17) abartmış olmasına bağlıydı! Ülkede bu ‘’orta açma’’ işi çok seviliyor ama bu model oyunu savunmak gayet kolaydır. Sorun, savunmadan hücuma çıkışın gerektiği gibi ve kadar çalışılmamış olmasında. Yoksa Antep ile Fenerbahçe oyunu kıyaslanamazdı. Nedendir bilinmez, ülke takımları başları her sıkıştığında ‘’eski başarısız’’lardan birine dönmekten mahcubiyet duymaz! Takım ve hoca ismi istemeyin, yazmakla bitmez. Marius Şumudica onlardan sadece biri. Ne var ki bu durum doğrudan kendisiyle değil ülkenin futbol yönetim bilgisi ve taraftarlık kültürüyle ilişkilidir. İsmail Kartal’ın Cengiz Ünder tercihi oyun akışkanlığında değilse de bitiricilikte ciddi sorunlara yol açtı. Tek pozisyonda faydalı olacaktı o da zeminin azizliğine uğrayıp Edin Dzeko’ya asist olamadı. İkinci devre başında üstelik aynı isim, Dzeko bir penaltıyı da gole çeviremeyince hücuma gitmeyi pek düşünmeyen, düşünse de gidemeyen Antep savunmaya gitgide tutunmaya başladı. Atamadıkça yoruluyordu Fenerbahçe, yoruldukça da gömülen Antep’e karşı ‘’orta oyunu’’nda ısrar ediyordu. Cengiz/İrfan Can Kahveci değişikliği bir şeyler getirecekti ama sanırım biraz da ‘’yarı otomatik ofsayt sistemi’’ne güveniyordu Antep!

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Son not!

Nihayetinde Fenerbahçe’nin 33. ortasında golü İrfan ile buldular. Ve maçı da o golle bitirdiler… Son not… Kaba bir hesaba göre ülkede genç, yaşlı demeden 65 ile 70 milyon arası insanın ‘’Üç İstanbullu’’nun taraftarı olduğu varsayılıyor. Onların sınırsız borçlanma konusundaki cesaretleri de buradan kaynaklanıyor! Madem durum böyle dün akşam olduğu gibi bir, hatta boş statlarda iki kale arkası bu takımların taraftarlarına ayrılsa da temaşa yükselse fena mı olur? Zaten taraftarın sonuç üzerindeki etkisi, ‘’borçlanarak transfer yapma ayrıcalığı’’ndan her daim düşüktür. O zaman, futbol izleyemiyoruz bari bırakın da tezahürat eğlencesine şahit olalım…

Serkan Akcan: Risk varsa kazanç var

Fenerbahçe için belki de sezonun en değerli galibiyetlerinden biri olabilir Gaziantep deplasmanı. Gaziantep’in 5-4-1’ine karşı merkezden İsmail Yüksek’i çıkarıp Batshuayi’yi alarak 4-4-2’ye dönen İsmail hoca aldığı riskin karşılığında İrfancan’ın golüyle kazandı. Livakoviç’in bitime saniyeler kala Dragus’un şutunu çıkarması ise gecenin hareketi olarak kayıtlara geçti. İlk yarı 3’ü isabetli 12 şut, 21 kez rakip ceza sahasında topla buluşma üreten Fenerbahçe pozisyonları bitirmekte kötüydü. Fenerbahçe’nin derdi topa sahip olmak değil; rakibinin kalesinden pasla başlamaması asıl sorun. Baskıyla rakibin birinci bölgesinde kazanamadıkları her topta Gaziantep FK savunması kompakt yapısını kaybetmedi. Bu da Szymanski ile Fred’in ceza sahasına yapmaya alışık oldukları 8 numara koşularının önünü kapadı. Gaziantep rakibini 5 kişilik kalabalık bir savunmayla karşıladığından alan bulmak imkansız hale geldi. O yüzden Dzeko pivot bölgesinden uzaklaşıp soldan koşular gerçekleştirdi. Gaziantep’in merkezden atak geliştirmiyor oluşu, İsmail Kartal’ı yeni bir arayışa yönlendirdi. Merkezden İsmail’i çıkarıp Batshuayi’yi sahaya sürerek 4-4-2’ye geçiş sonrası kenar ortalarının anlam kazanmasını hedefledi. Bu tercih yani orta sahayı boşaltma kararı büyük bir riskti, Kartal kazancı büyük olmasını beklediği bu riski satın aldı.

Nitekim Dzeko ve Batshuayi’nin ceza sahasında yarattığı yoğunluktan İrfancan’ın çıkaracağı pozisyonlar ana plandı. İrfancan oyuna girer girmez kafa şutuyla pozisyon buldu. Bu setleri ısrarla oynamaya devam etti Fenerbahçe. Rakip aşırı kalabalık ve kompakt durduğu için duran toplar ve kenar ortalar kurtarıcı olacaktı. Öyle de oldu. İrfan Can akan oyun ortası sonrası kafayla golü atarak İsmail Kartal’ın satın aldığı riski kazanç hanesine yazdı.

Umut Eken: Tüm saha Fenerbahçe’nindi

Sumudica’nın top rakipteyken 5’li dizilen savunması, Fenerbahçe’yi zorlayıcı oldu. Topu alınca 3’lü kalıp, genelde Cengiz’i eksilterek açık alanda oynamaya çalıştı Sumudica.

İsmail Kartal, Cengiz-Mert Müldür kanadını tutunca, Antep’in çok alternatifi kalmadı.

Geri kalan tüm anları doğaçlama oynamaya çalıştı ev sahibi.

Fenerbahçe, sahanın her yerini, tüm alanları, kanatları ve merkezi net şekilde ele geçirdi.

Dzeko, Tadiç, Szymanski ve Cengiz’i; özellikle solda Ferdi, sağda Mert, merkezde Fred’le desteklediler.

5-3-2; 5-4-1 gibi değişten Antep savunmasını yerini bulan, seri paslarla geçebildiler. Ferdi’nin sol iç koridordan toplu-topsuz gelişleri ile Antep savunma dengesini bozdular.

Vuruş becerisi açısından gününde olmasa da Dzeko de ceza alanının her iki çizgisine çıkarak, rakibin dizilişini dağıttı.

Atak sürekliliği, top, oyunun kontrolü hep Fenerbahçe’deydi.

İsmail Kartal’ın değişiklik tercihlerindeki isabet de mükemmeldi. İrfan, Batshuayi, King; sallanan Antep savunmasını daha da yıprattı.

Bu taarruz, sürekli ileride oynayabilmeyi ve pozisyon zenginliğini getirdi.

Rakip ceza sahasında 43 kez topla buluşan, 20 şut atan, 2.13 gol beklentisi (mackolik) ile oynayan Fenerbahçe, Galatasaray’ın Sivas deplasmanında yaptığı hatayı yapmadı.

Gol sonrasında kalelerini savunmayı becererek kazandılar.

Deniz Çoban: Doğrular-yanlışlar!

Maçın hakemi açısından zor bir maç geçti. Kritik kararlar vermek zorunda kaldı. Doğrularıyla birlikte yanlışları da vardı. Maça, bu hafta uygulanmaya başlanan Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi damga vurdu. 23’te Fred’in pasında pasında, topla buluşan Tadic için milimetrik ofsayt kararı, Yarı Otomatik Ofsayt sistemi ile tespit edildi. Dolayısıyla Tadic’in pasında Szymanski’nin ağlanara gönderdiği top geçerlilik kazanmadı. 34’te topsuz alanda Arda ile Tadic karşı karşıya geldiler. Arda Tadic’i bloklarken, Tadic rakibinin yüzüne koluyla kontrolsüz şekilde temas ediyor. Burada Arda’yla birlikte Tadic’e de sarı kart gerekirdi. 49’da Fred yerde kalınca Fenerbahçe penaltı düdügü kazandı. Pozisyonda bana göre bir penaltı yoktu. Ayağıyla topa hamle yapan Arda, Fred’de belli belirsiz bir temas yapsa da aslında topla oynuyor. Maçın devam etmesi doğru olurdu.

90+5’te…

60’ta Fred’e N’Koulou’nun yaptığı faul sarı kartı gerektirirdi. Hakem sadece faul çalmakla yetindi. Devamında hakemin kararını eleştiren beden dili kullanan Djilobodji mutlaka sarı katla cezalandırılmalıydı. 81’de Fenerbahçe’nin kazandığı golde irfan Can’ın kafa vuruşunda Batshuayi kalecinin görüş alanındaydı ancak ofsayt da değildi, ceza sahası dışında korner bayrağına yakın bölgede Mustafa Eskihellaç ofsaytı bozuyordu. Pozisyonun öncesinde de King’in ofsayt olmadığı Yarı Otomatik Ofsayt sistemi sayesinde belirlendi. 90+5’te İrfan Can Kahveci ile Riazcos kulübeler önünde bir gerginlik yaşadılar. Her iki oyuncunun sarı kart görmesi doğruydu fakat bu kargaşada, kulübeden ve sahadan başka oyuncular da kart görebilirdi.

İsmail Kartal: İyi mücadele ettik ve kazanmasını bildik
YORUM YAZ