MENÜ

Fener daha atletik ve teknik ama...

Sarı Lacivertliler bu sezon yaptıkları transferler ile çok daha koşan ve teknik bir yapıya büründü.

Fener daha atletik ve teknik ama...

Aykut hoca aslında ilk geldiği günden beri böyle bir yapı istiyordu. Alex'in bu yapıdaki yeri önemliydi. İlk başlarda, defans yönü zayıf Stoch-Dia ikilisinin bu zafiyetini orta sahada hücumcu Alex'in yerine bir mücadeleci orta saha daha koyarak kapamaya çalışsa da hem Stoch'un hücumdaki dengesiz yapısı hem de Dia'nın bir türlü kendisinden istenilen seviyeye ulaşamaması, her derde çare Alex'e geri dönülmesini sağladı.

Alex de belki geldiğinden beri en iyi performansını geçtiğimiz iki sezonda sergiledi. Onun yokluğunda takım sahada bırakın Aykut hocanın istediği sistemi uygulamayı iki pas yapamaz haldeydi.

EMRE'NİN YERİ DOLMADI
Alex olmadı mı Emre devreye girmeye çalışsa da o da her yere yetişemiyordu. Bu sezon ise transferler daha çok koşan bir takım üstüne yapıldı. Kuyt ve Topal atletik ve teknik oyuncular. Ancak sahada Emre gibi tabiri caizse dövüşen ve kavga eden oyunculara her zaman ihtiyacınız vardır. Ne Topal, ne Kuyt ne Cristian ne Topuz, Emre'nin gösterdiği mücadeleyi gösteremez. Topuz dışında kalan üçlü çok teknik ve pasa dayalı futbolcular.

Aynı kıysalamayı Niang ve Sow için de yapabiliriz. Biraz önce saydığımız oyuncuların kalitesi nasıl tartışılmaz ise Sow'unki de asla tartışılmaz. Ama Sow ve Niang'ın tekniği birbirine yakın olsa da, Niang'daki mücadele, hırs ve kavga yapısı Sow'da asla yok.

Sonuç olarak Sarı Lacivertliler, çok daha teknik bir yapıya bürünseler de mücadele güçleri çok azaldı. Bu kadro aşırı derecede, sadece futbola dayalı bir kadro. İspanya ve kısmen İngiltere Ligi için uygun. Ancak Türkiye Ligi gibi korakor mücadeleye, oynatmamaya, faul yapmaya ve yeri geldiğinde top geçer-adam geçmez mantalitesine sahip bir ülkede ne kadar ilerleyebilir, bu bir soru işareti...

Bu kadro çok büyük iş yapma potansiyeline sahip ancak özellikle kış döneminde Anadolu'nun karlı, yağmurlu ve bozuk zeminli sahalarında çok fazla puan kaybetme riski de var. Burada da sanki bir 2003-2007 arasındaki Tuncay Şanlı profili ihtiyacı doğuyor.

*********************

Dipnot: Her gün gazetelerde yazar ağabeylerimizi, üstatlarımızı, muhabirleri, internette ve dergilerde blogger arkadaşlarımızı ve kardeşlerimizi okuyoruz. Her yerde yanlış kullanıldığı için hatırlatmak istedim. "Artırmak" kelimesi "arttırmak" şeklinde yazılmamaktadır. TDK'dan da kontrol edilebilir.

Hakan Ateşler / Fanatik.com.tr
@hakan_atesler

Haberin Devamı
YORUM YAZ