MENÜ

Eyvah eyvah 2019!

UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde 5. hafta maçları tamamlanırken temsilcelirimiz bu hafta da aldıkları kötü sonuçlarla UEFA ülke sıralaması puan tablosunda işi zorlaştırdı. Yalnızca Beşiktaş'ın Slovan Bratislava'yı mağlup etmesi bizi sevindirmiş olsa da genel tablo an itibariyle karmaşık bir hal almış bulunuyor.

Avrupa Kupalarında 5. Haftalar tamamlanırken temsilcilerimiz bu hafta da bizi hüsrana uğrattı. Yalnızca Beşiktaş’ın Uefa Avrupa Ligi’nde Slovak ekibi Slovan Bratislava’yı mağlup etmesi bizi sevindirse de genel tabloya baktığımızda büyük bir fiyasko yaşadık.

Haberin Devamı

Aldığımız bu kötü sonuçlar ülke puanında tehlike çanlarının çalmasına sebep oldu. Türkiye, Uefa ülke sıralamasında şu anda 11. Sırada bulunuyor. Avrupa’da elde edilen bu kötü sonuçlarla beraber 2021-2022 sezonunda Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan takım gönderememe tehlikesi yaşıyoruz.

Süper Lig şampiyonunun UEFA Şampiyonlar Ligi’ne direkt katılabilmesi için ülke puan sıralamasında ilk 10 içinde olmamız gerekiyor. Şu anda olduğumuz gibi 11. Sırada kalmaya devam edersek lig şampiyonu ön eleme oynayarak Şampiyonlar Ligi yarışına katılacak.

UEFA ülke sıralamasında sezona 10’uncu sırada başlayan Türkiye şu anda çok kritik bir sırada bulunuyor. Alınan kötü sonuçlar neticesinde 32.400 puanla en yakın rakibimiz Ukrayna’nın gerisinde yer alıyoruz. Ukrayna’nınsa 33.300 puanı bulunuyor.

Haberin Devamı

Asıl tehlike bununla kaldı diyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü arkamızdan büyük bir tehlike yaklaşıyor. 1 sıra gerimizde yani 12. Sırada bulunan Avusturya’nın 31.525 puanı bulunuyor.

BU NASIL TABLO!

Takımlarımızın genel raporuna baktığımızda ise bu sezon yüzümüzde sadece Medipol Başakşehir tebessüm yarattı. Uefa Avrupa Ligi J grubunda yer alan temsilcimiz aldığı 2 galibiyet ve 1 beraberlikle gruptan çıkma şansını son haftaya taşırken, aldığımız en iyi ülke puanını bize getiren ekip oldu.

Yaptığı transferlerle hem lige hem de Avrupa’ya iddialı bir giriş yapmak isteyen Trabzonspor ise, Avrupa’da bize hüsran yaşattı. Oynadığı 5 maçtan yalnızca 1 beraberlik alarak C grubunda son sırada yer alan Bordo – Mavililer beklentileri karşılayamayarak grubu sonuncu tamamladı.

Bundan 2 sezon önce UEFA Şampiyonlar Ligi’nde grup etabını namağlup ve lider bitirerek bir ilki başaran Beşiktaş ise bu görüntüsünden çok ama çok uzakta. Bir zamanlar Şampiyonlar Ligi’nin zirvesinde yer alan Siyah – beyazlılar şu anda UEFA Avrupa Ligi K grubunun son sırasında yer alıyor. Bu hafta Slovan Bratislava’yı mağlup ederek Türk takımlarının bu sezon Avrupa Kupalarındaki 3. Galibiyetini alan kara kartallar ülke puanı açısından kritik bir maç kazandı.

Haberin Devamı

Gelelim 12 maçlık seriye! Şampiyonlar Ligi’nde tamam – devam maçına çıkan Galatasaray bizi Club Brugge karşılaşmasında umutlandırsa da uzatmalarda yenilen golle şampiyonlar Ligi’ndeki galibiyet hasretini sonlandıramadı. Sarı – kırmızılı ekip Avrupa kupalarındaki son galibiyetini geçtiğimiz sezon UEFA Şampiyonlar Ligi’nin ilk maçında Rus ekibi Lokomotiv Moskova’yı 3-0 yenerek elde etmişti. Bu maçın ardındansa Galatasaray ne Şampiyonlar Ligi’nde ne de Avrupa Ligi’nde bir daha galibiyet sevinci yaşayamayarak beklenenleri karşılayamadı. 12 maçtır galip gelemeyen Galatasaray Avrupa’da alınan kötü sonuçlarla beraber ülke puanına da katkı sağlayamadı.

Bir sıra önümüzde yer alan Ukrayna takımları Avrupa’da yoluna 2 ekiple devam ediyor. Shaktar Donetsk Şampiyonlar Ligi C grubunda 2. Sırada yer alıyor. Son hafta Atalanta’yla oynayacak olan Shaktar’ın yoluna ya Şampiyonlar Ligi’nde ya da Uefa Avrupa Ligi’nde devam etme ihtimali bulunuyor. Bir diğer Ukrayna ekibi Dinamo Kiev’se Uefa Avrupa Ligi B grubunda 3.sırada yer alıyor. Gruptan çıkma ihtimalini son hafta oynanan Malmö maçındaki beraberlikle zora sokan Dinamo Kiev son hafta İsviçre temsilcisi Lugono’yla karşılaşacak.

Haberin Devamı

Gelelim arkamızda bekleyen tehlike Avusturya’ya. Avusturya ekiplerinden UEFA Avrupa Ligi’nde gruptan çıkmayı garantileyen LASK Linz ve yoluna ya Şampiyonlar Ligi ya da Avrupa Ligi’nde devam edecek olan Salzburg ülke puanlarına katkı vermeye devam edecek. Bu da demek oluyor ki bizi ülke puanında geçme ihtimali artıyor.

Şampiyonlar Ligi’nde son maçına deplasmanda Paris Saint Germain karşısında çıkacak olan Galatasaray’ın alacağı puan veya puanlar büyük önem taşıyor. Galatasaray bu maçtan alacağı olası bir galibiyetle ise UEFA Avrupa Ligi’ne katılma şansını arttırarak, yoluna devam edebilir.

Beşiktaş ve Trabzonspor’un Avrupa’da yoluna devam etme şansı kalmadı. Ama son hafta Beşiktaş ve Trabzonspor’un alacağı olası birer galibiyet UEFA ülke puanı sıralamasında bize büyük bir avantaj getirecektir.

Gelelim bu sezon en çok puanı bize getiren Medipol Başakşehir’e. Gruptan çıkma şansını son haftaya taşıyan Baykuşlar deplasmanda Monchengladbach’ı yenebilirse Uefa Avrupa Ligi’nde yoluna ara vermeden ülke puanına katkı sağlamaya devam edecektir.

Haberin Devamı

Nihat Uzel

YORUM YAZ