MENÜ

Euro 2020: Üçlü savunma turnuvası

A Milli Takım'ın da yer aldığı Euro 2020'de 42 maç geride kalırken en çok göze çarpan taktiksel değişim, üçlü savunma sistemleri oldu. Genellikle favori olmayan takımların kullanmasına alışkın olunan bu sistemi Hollanda, Almanya, Belçika gibi takımların da değerlendirmesi adeta bir 'moda' halini almasını sağladı. Fransa'yı eleyen İsviçre'nin farklı stili de gözlerden kaçmadı. Süper Lig'de ise benzer dizilişi en çok Gaziantep FK ile Sumudica kullanmıştı...

Euro 2020: Üçlü savunma turnuvası

Euro 2020'de 42 maç geride kalırken en çok göze çarpan taktiksel değişim, üçlü savunma (zaman zaman beşli savunma) sistemleri oldu. Rakiplerine fazla boşluk/alan vermeyen ancak hücumda bir fazla oyuncu opsiyonu da tanıyan bu sistemleri artık Hollanda, Almanya, Belçika gibi takımların da değerlendirmesi adeta bir 'moda' halini almasını sağladı.

Haberin Devamı

Euro 2020: Üçlü savunma turnuvası

The Athletic'in sadece grup maçları için hazırladığı rapora göre 36 maça 26 takım üçlü savunma ile (3-4-3, 3-1-4-2, 3-4-1-2, 3-5-2 gibi) çıkarken 5'li savunma ile çıkan 4 takım oldu. Eski yıllarda baskın formasyon olarak 4-3-3 ya da 4-2-3-1 yer alıyordu. Hatta son dönemde 4-4-2 oynayan teknik adamlara da farklı bir sistemle oynuyor gözüyle bakılıyordu. Euro 2020'de ise bu sistemler yine revaçta ama eskisi kadar baskın konumda yer almıyorlar.

Haberin Devamı

Euro 2020: Üçlü savunma turnuvası

Dumfries ve Gosens öne çıktı

3'lü savunma hattı ile oynayan Hollanda, grup aşamasının en golcü takımı oldu. Hollanda 8 gol atarken en çok göze çarpan isim sağ kanadı adeta otobana çeviren Dumfries oldu. PSV forması giyen Denzel Dumfries, 2 gol ile takımına önemli katkı verirken bir penaltı kazandırdı bir golün de oluşumunda büyük katkı verdi. Bu sistemlerin en önemli oyuncularından kanat oyuncuları konusunda Hollanda şanslı. Dumfries dışında adı Galatasaray ile anılan Van Aanholt yine tüm kulvarı kullanabilen bir oyuncu...Hollanda 3-5-2 ya da 5-3-2 gibi düzenle maçlara çıktı

Almanya'da ise Robin Gosens özellikle Portekiz maçında müthiş bir fark yaratırken Löw'ün grubunu ikinci sırada bitirmesinde anahtar roldeydi. Zaten maçın adamı seçilen Gosens adını herkese duyurdu. Almanya ise daha çok 3-4-3 ya da 3-4-2-1 gibi bir kurgu ile mücadele etti. Belçika'nın da maçlara 3'lü savunma ile başladığını ve 7 gol attığını belirtmek lazım...

Euro 2020: Üçlü savunma turnuvası

İsviçre'nin sistemi hem A Milli Takım'a hem de Fransa'ya ters geldi!

A Milli Takım karşısında İsviçre, 3-4-1-2 sistemi ile çıktı. Özellikle hareketli çift forvetin (Seferovic-Embolo) stoperleri yorduğu ya da yerini kaybetmesini sağladığı sistemde Liverpool'un oyuncusu Xherdan Shaqiri'nin boş kalması İsviçre'ye skor avantajı getirdi. Shaqiri iki golle maçı kazandıran isim oldu. Şenol Güneş ise hazırlık döneminde çok kısa da olsa 3'lü savunma denemişti.

Haberin Devamı

İsviçre, son 16 turu aşamasında da Fransa karşısında başarılı olurken hücumda bir fazla oyuncu kullanma avantajını iyi kullandı. Özellikle son anlarda Gavranovic-Mehmedi ikilisinin aynı anda sahada olması İsviçre'ye beraberliği getirdi. Seri penaltı vuruşlarına giden maçı İsviçre kazanıp tarihi bir başarı elde etti.

Euro 2020: Üçlü savunma turnuvası

Üçlü savunma, beşli ya da dörtlüye dönebilir!

Üçlü savunma ya da bekleri daha defansif oyunculardan seçerseniz beşli savunma halinde de oynayabilirsiniz. Macaristan'ın 'ölüm grubu' adı verilen Portekiz, Fransa, Almanya arasından adını duyurmasında bu tercihin önemi var. Finlandiya'nın da beşli sistemle başladığını ve rakiplerini ciddi direnç gösterdiğini eklemek lazım.

İki kanat oyuncusundan birini hücumcu, birini savunmacı olarak seçerseniz hücum esnasında savunma özellikleri yüksek oyuncu ile 3'lü sistem rahatlıkla 4'lü klasik sisteme de evrilebilir.

Haberin Devamı

Euro 2020: Üçlü savunma turnuvası

Conte çok kullanıyor, Süper Lig'de sadece Sumudica, Farioli ve Çağdaş Atan...

Avrupa'nın büyük takımlarında özellikle Inter'de şampiyon olan Conte'nin çok kullandığı, hatta Premier Lig'de Chelsea ile başarılı olurken yine denediği bu sistemi Bundesliga ekipleri de kullanıyor. Atalanta ile çok başarılı olan Gasperini, Leeds United takımında zaman zaman Bielsa, Manchester City'de Guardiola gibi 3'lü sistemleri kullanıyor.

Ülkemizde ise 3'lü ya da 5'li sistem pek kullanılmıyor. Taktiksel stratejiler üzerine fazla değişikliğe gitmeyen Süper Lig'de özellikle Gaziantep FK takımında görev yaparken Sumudica'nın benzer diziliş ile maçlara başladığı ve rakiplerine farklı geldiği de biliniyor. Sumudica geçtiğimiz sezon bir ara liderliğe yükselmiş uzun bir yenilmezlik serisi yakalamıştı.

Alanyaspor'da Çağdaş Atan ve Karagümrük'te Farioli'nin de zaman zaman kullandığı üçlü savunma sisteminde bek pozisyonunda oynayan isimlerin rolü çok önemli. Çünkü bu bölgede oynayacak oyuncuların tüm kanadı kullanması gerekiyor. Fakat bu tip farklı tercihler rakiplerin ezberini de bozabiliyor.

Haberin Devamı

Tolga Kuru / Fanatik.com.tr

YORUM YAZ