MENÜ

Enerjisi tükenen spermler kısırlık nedeni olabilir mi? Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos cevaplıyor!

Erkeklerde kısırlık belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Enerjisi tükenen spermler kısırlık sebebi olabilir mi? Sperm bozukluğu nasıl tedavi edilir, tanı yöntemleri nelerdir? Üroloji Uzmanı Prof Dr. Kaan Aydos cevapladı!

Erkeklerde sperm bozukluğu nasıl tedavi edilir, enerjisi tükenen spermler kısırlık sebebi olur mu? Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos merak edilenleri cevapladı.

Haberin Devamı

Sağlıklı bir gebeliğin başarılarak çocuk sahibi olunması için öncelikle sperm hücresinin yumurtaya ulaşması, içine girebilmesi ve döllenme yapabilmesi gerekir. Bütün bu fonksiyonların gerçekleşebilmesinin ilk şartı, spermin yeterli bir enerji kaynağının olmasıdır.

''Spermin enerjisini mitokondri dediğimiz organeli sağlar. Mitokondri adeta bir pil gibi çalışarak sperm hücresini sürekli besler. Bu sayede sperm kuyruğunu güçlü şekilde hareket ettirerek yumurtaya ilerleyebilir. Yine bu enerjiyi kullanarak yumurtanın zarlarını deler ve içindeki faydalı besinleri, döllenmeyi başlatacak enzimleri ve özellikle de çocuğa aktarılacak olan genetik malzemesini yumurtanın içine taşıyabilir. Ama asıl önemlisi, sentriol denilen bir diğer organelini yumurtaya kazandırmasıdır. Yumurtanın bölünerek embriyoyu ve bundan da fötusu oluşturması, işte bu sentriol sayesinde olur. Sentriol motorunun çalışmaması durumunda embriyo gelişemez. Tüp bebek sırasında döllenme olmaması ya da embriyonun gelişmemesinin önemli bir nedeni, sentriol hastalıklarıdır.''

Haberin Devamı

''Spermin mitokondrisi bozuk ise, bütün bu işlevleri yerine getirmeye yetecek enerji üretilemez ki bu da kısır kalınmasına yol açar. DNA hasarlarının başlıca sorumlusu, mitokondri hastalıklarıdır. Ancak günümüzde bu bozuklukları teşhis edecek ileri teknikler mevcut. Tanıda sperm tahlili, sperm morfolojisi, DNA hasar testleri ve genetik markırlar kullanılır. Şayet doğru tanı konursa, nedene yönelik bir tedavi şeması ile gebelik elde etmek mümkün olabilir.''

YORUM YAZ