MENÜ

Olimpiyata ilk kez E-Spor geliyor: HADO

Kısa süre önce Türkiye E-Spor Federasyonu'na bağlanan HADO branşı, her geçen gün faaliyletlerini artıyor. Milli takımımızın Avrupa Şampiyonluğu elde ettiği HADO'da, Ay-Yıldızlı sporcular, Onurcan Şimşek ve Yasin Yılmazer, branşın 2032'de Olimpiyatları'nda yer almaya hazırlandığının altını çizdi.

Olimpiyata ilk kez E-Spor geliyor: HADO

2016 yılında Japonya çıkışlı bir oyun olan HADO, dünyada kısa süre içerisinde yayıldı. 'Dijital yakan top olarak' bilinen HADO, 3’er kişiden oluşan 2 takımın 80 saniye içerisinde karşılıklı olarak teknolojik ekipmanlar takarak karşılıklı 3 set üzerinden mücadelesini esas alan bir spor. Artırılmış gerçeklik gözlüğü ve kola takılan bir tabletle sanal olarak top atma imkanı sağlanan oyunda katılımcılar, 80 saniye içinde en fazla sayıyı almaya çalışıyor. Dünyada önemli branşlar arasında yer edinmeye hazırlanan HADO, kısa süre önce Türkiye E-Spor Federasyonu'na bağlandı. Ayrıca şu anda Spor Bakanlığı tarafından kabul gören HADO, Türkiye'de okullara tanıtılıyor.

Haberin Devamı

Olimpiyata ilk kez E-Spor geliyor: HADO

Şimşek ve Yılmazer, editörümüz Mertcan Polat'a konuştu...

'Avrupa şampiyonası Türkiye'de yapılacak'

HADO branşında Türkiye, şimdiye kadar bir Avrupa şampiyonluğu, bir Avrupa 2.'liği ve bir de Dünya 5.'liği elde etti. Oyunun hedefi ise 2032 Avustralya Olimpiyatları'nda yer alabilmek. HADO'nun milli sporcuları Onurcan Şimşek ve Yasin Yılmazer de FANATİK'e konuştu. Yılmazer, HADO branşının diğer spor branşlarından farkının olmadığını belirtirken, "Her yıl Avrupa ve Dünya şampiyonsası yapılan bir branştan bahsediyoruz. Şimdi bu yaz önümüzde Türkiye'de yapılacak bir Avrupa Şampiyonası olacak. Eylül-ekim civarında ise Çin'de bir Dünya Şampiyonası gerçekleşecek. Bu tür organizasyonlar, bilinirliği fazlasıyla artırıyor.

Haberin Devamı

'Teknoloji ve hareket bir arada'

Şimşek, HADO'nun diğer E-Spor branşlarından farkını ise şu sözlerle açıkladı: "Şu anda dünya üzerinde hiçbir branşta hem teknoloji hem de fiziksel hareket bir arada yok. E-Spor, bilgisayar başında oynanıyor. Aslında HADO, bir teknospor. Çünkü sen sahada mücadele ediyorsun. Teknolojinin içinde spor
yapıyorsun."

Olimpiyata ilk kez E-Spor geliyor: HADO

'Hedef yeniden zirve'

Şimşek, HADO'nun geleceği hakkında ise "2021 yılında namağlup Avrupa şampiyonu olduk. 2022'de Avrupa 2.'si olduk. Sonrasında bir dünya 5.'liğimiz var. Önümüzdeki hedef tekrar Avrupa şampiyonu olmak. Dünyada ise ilk 3'e girmek istiyoruz. Türkiye'de liglerin kurulmasını da bekliyoruz.

'Olimpiyatlarda denemeyi ön görüyoruz'

Yasin Yılmazer ise HADO'nun gelecek yıllarda kendisinden fazlasıyla söz ettireceğini söyledi ve ekledi: "Gelecekte hatrı sayılır bir branş olacağı kesin. İleride olimpiyatlarda yer alabiliriz. Sporcu gözüyle bakarsanız, Asya ve Avrupa'da takımları olan bir branştan söz ediyoruz. Gelecekte olimpiyatlarda bir deneme olacağını ön görüyoruz."

Olimpiyata ilk kez E-Spor geliyor: HADO

'Bir futbolcu kadar yoruluyoruz'

Onurcan Şimşek de HADO'nun aktif bir branş olduğunun altını çizerken, "Bir futbolcu ne kadar kondisyona ihtiyaç duyuyorsa. HADO da aynı şekilde kondisyona ihtiyaç duyuyor. O yüzden olimpiyatlarda asla küçümsenecek ya da sırıtacak bir branş değil."

Haberin Devamı

'36 üniversitenin takımı var'

Bu arada HADO'nun yayılmasında Marmara bölgesinde önemli rol oynayan isimlerden biri olan Uğur Karayiğit, "HADO, dışarıdan ilk bakıldığında dijital olduğu için farklı görülebiliyor. Ama bu oyunu oynadığınız zaman normal bir spor branşından farkı olmadığını görüyorsunuz. Çünkü ortada bir takım sporu var. E-Spor'da da takımlar olsa da neticede bireysel bir mücadeleye dönüyor. Fakat HADO'da iletişim halinde olmak zorundasınız. Bu da HADO'yu diğer E-Spor branşlarından ayırıyor. Şu anda Türkiye'de 36 üniversitenin takımı var. Yani kısa süre içerisinde yayılmış ve bir kitle tarafından kabul görmüş bir spor" yorumunu yaptı.

FANATİK ÖZEL / Mertcan Polat

Olimpiyata ilk kez E-Spor geliyor: HADO

YORUM YAZ