MENÜ

Diyanet kandil tarihleri: Berat Kandili ne zaman 2022, hangi gün? Berat Kandili'nin önemi nedir?

Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan Berat Kandili için geri sayım başladı. Ramazan ayından önce son kandil olarak bilinen Berat Kandili, 2022'de Mart ayında idrak edilecek. Berat Kandili kurtuluş, af ve arınma anlamlarına gelmektedir. Ramazan-ı Şerif müjdeleyen Berat gecesini dualarla geçirmek isteyen müslümanlar, Berat kandili ne zaman 2022, hangi gün? Berat Kandili'nin önemi nedir? Berat Kandili'nde yapılacak ibadetler nelerdir? sorularının yanıtlarını araştırıyor. Diyanet kandil tarihleri ve detaylar haberimizde.

Diyanet kandil tarihleri: Berat Kandili ne zaman 2022, hangi gün? Berat Kandili'nin önemi nedir?

Duaların geri çevrilmeyeceğine inanıldığı Berat kandili iman ve ibadet hayatımız bakımından manevi duygularımız için büyük bir fırsat olarak görülür. Ramazan ayının habercisi olan Berat Kandili öncesi geri sayıma geçen müslüman alemi, Berat kandili ne zaman 2022, hangi gün? Berat Kandili'nin önemi nedir? sorularının yanıtlarını araştırıyor. Kandil günleri 2022 takvimiyle Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlendi. Mübarek üç aylardan Recep ayı içerisinde gerçekleşmekte olan Regaib ve Miraç Kandili ardından Şaban ayında yer alan Berat Kandili, 2022'de Mart ayında idrak edilecek.

Haberin Devamı

Berat Kandili ne zaman 2022, hangi gün?

Berat Kandili, 2022 senesinin üçüncü kandili olacak. Mübarek üç aylardan Şaban ayı içerisinde ve 14. günde idrak edilen Berat Kandili 2022 yılında 17 Mart Perşembe günü idrak edilecek. Berat Kandili, her yıl olduğu gibi bu yıl da Müslümanlar tarafından ibadetler ve dualarla idrak edilecek.

Haberin Devamı

Berat Kandili'nin önemi nedir?

Berat kelimesi; kurtulmak, beri olmak, suçlu olmamak demektir. Berat ve beraet, beri olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak demektir. Mü’minlerin bu gece günah yüklerinden kurtulup, ilâhî bağışa ermeleri umulduğu için, sözlük manasına uygun olarak “Berat Gecesi” denilmiştir.Bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin çok sevabi ve feyzi vardır. Bu konuda Resul-u Ekrem şöyle buyurmuştur:”Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (şaban ayının on dördüncü günü) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: ‘Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim’ buyurur.” (Ibn Mâce)Ayrıca, Berat gecesi, Kuran-ı Kerimin Levh-i Mahfuzdan dünya semasına toptan indirildigi gecedir. Buna inzal denir. Kadir gecesinde ise Peygambere ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da tenzil denir.

Berat kelimesi ne anlama geliyor?

Berat, Arapça berâe-berâet kelimesinin Türkçeleşmiş halidir. Kur’an’da “Berae” kökünden 25 kelime bulunmakta olup, bunlardan sadece iki tanesi “Beraet” şeklinde geçmektedir. Berâet, iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğün bulunmaması anlamındadır. Istılah olarak berat ise, Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır.

Haberin Devamı

Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının on beşinci gecesidir. Berat Gecesi için Arapça eserlerde “şabanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak (belge) gecesi” manalarına gelen terkipler kullanılmaktadır. Berat Gecesi, Müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde ibadetle geçirilmesi adet halini almıştır.

Berat Kandili'nde yapılacak ibadetler nelerdir?

Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli. Hz. Muhammed' (s.a.s) salât ve selâmlar getirilmeli, kendisinin şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli. İşte, Berat Kandili ibadetleri...

Haberin Devamı

1- Gündüzünde oruç tutmak

2- Kaza namazı ve Nafile namaz kılmak

3- Kur'an-ı kerim okumak

4- Tevbe istiğfar etmek

5- Salavat getirmek

6- Allah'ı çokça zikretmek

2022 kandil günleri ne zaman? Diyanet kandil tarihleri:

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2022 yılı kandil günleri ve dini günler takvimini yayınladı.

3 Şubat PERŞEMBE : REGAİB KANDİLİ

27 Şubat PAZAR: MİRAC KANDİLİ

17 Mart PERŞEMBE: BERAT KANDİLİ

7 Ekim CUMA: MEVLİD KANDİLİ

2022 Ramazan Bayramı

1 Mayıs PAZAR: AREFE

2 Mayıs PAZARTESİ: RAMAZAN BAYRAMI (1.Gün)

3 Mayıs SALI: RAMAZAN BAYRAMI (2.Gün)

4 Mayıs ÇARŞAMBA: RAMAZAN BAYRAMI (3.Gün)

2022 Kurban Bayramı

8 Temmuz CUMA: AREFE

9 Temmuz CUMARTESİ: KURBAN BAYRAMI (1.Gün)

10 Temmuz PAZAR: KURBAN BAYRAMI (2.Gün)

11 Temmuz PAZARTESİ: KURBAN BAYRAMI (3.Gün)

12 Temmuz SALI: KURBAN BAYRAMI (4.Gün)

YORUM YAZ