MENÜ

Olimpiyat öyle alınmaz böyle alınır

Yıllardır talip oluruz, hep kaybederiz... En son Buenos Aires'te, Tokyo'ya kaptırdık 2020 Olimpiyatları'nı... Bütçemiz onlardan 4 kat fazlaydı, ama onlar da tesis açısından bizi 10'a katlıyordu. Gloria Sports Arena'yı işte bu yüzden çok önemsedik, çünkü hayalimiz olan Olimpiyat yolunda atılan ilk gerçek adımdır bu...

Olimpiyat öyle alınmaz böyle alınır

19.2 milyar Dolar’lık bütçeyle talip olduk 2020 Olimpiyatları’na... Tokyo’nun bütçesi 4.9; Madrid’in ise 1.9 milyar Dolar’dı... Bütçelere bakıldığında Tokyo’yu 4’e, Madrid’i 10’a katlıyorduk; fakat Buenos Aires’te yine kazanamadık. Peki neden? Çünkü Tokyo bizden daha hazırdı. 36 tesisin 15’i zaten kullanımdaydı, 10 tesisi geçici kurmak için plan yapmışlardı, kalan 6 yılda ise 11 tesisi bitireceklerini garanti etmişlerdi. Bizim somut olarak gösterebildiğimiz tek tesisimiz, Atatürk Olimpiyat Stadı’ydı. Ki oranın hava şartları da spora ne kadar müsait, bu farklı bir tartışma konusu... İşte bu nedenle Olimpiyat’ı istiyorsanız, tesisleşmeye önem vermek zorundasınız. Devlet büyüklerimiz umarız bundan sonra gerekeni yapar. Özel sektör çoktan harekete geçti bile... Türkiye’nin önemli işadamlarından Nuri Özaltın; Gloria Sports Arena’yı Ocak’ta hizmete açıyor. 105 bin metrekarelik alana yapılacak tesiste, tam 58 spor branşı için sahalar, salonlar inşa ediliyor. Bir ülkenin Olimpik Milli Takımı buraya gelecek, kampını da tatilini de yapacak, yarışmalara hazır gidecek.
Bakın, bu tesiste neler var...

‘10 kazanacağına 5 kazan memlekete hizmet et...’

Nuri Özaltın: “Projeye 50 milyon Euro ayırdık, ama yetmeyecek galiba... Evet, para önemli, ama vizyon da önemli. 10 kazanacağına 5 kazan, memlekete hizmet et, herkes seni tanısın. Bu, paradan önemlidir.”

Öncelikle şunu sorayım; Neden Olimpiyat Köyü formatında bir tesis?

Özaltın markası olarak bizim çok iş alanımız var. 64-65’ten beri iş yapıyoruz. Bir birikimimiz var ve bunu milletimiz, memleketimiz için kullanmak istedik. Üç büyük otelimiz var, 45 delikli golf sahası yaptık. Aynı anda 550 sporcu golf oynayabiliyor. İlk golf sahasını getirenlerden biriyiz. Garanticiliği severiz ama vizyonumuzu genişletmemiz şart. İlk golf sahasını yaparken, “Türkiye’de bilen yok, kim gelip oynar” diyorlardı. Portekiz’e gittim, bir hoca nezaretinde golf öğrendim ve ihtiyaçları, olmasını gerekenleri görüp tesisleri yaptım.

Portekiz’den gurur mektubu

Belek gibi değerli bir bölgede 105 dönüm üzerine çok daha kazançlı bir yatırım yapabilirdiniz.

Evet, para önemli, ama vizyon da önemli... Memlekete yenilikler getiriyorsunuz, hizmet veriyorsunuz. Portekiz Federasyon Başkanı golf sahaları için mektup gönderdi, “Türkiye sizinle gurur duymalıdır” yazıyor. Bu, paradan önemlidir. 10 yerine 5 kazan, herkes seni tanısın. Bunun zevki ölçülmez.

Bir akıl hocanız var mıydı?

Fanatik değilim, ama Galatasaray’ı tutarım. Sırf aldığı Avrupa kupaları yüzünden. Spora meraklı bir aileyizdir. Baktık, Avrupa’da bile toplam bir-iki tane çok eski tesis var, biz en iyisini yapalım dedik, başladık. Tamamen kendi düşüncemizdir bu proje...

Hem kamp, hem tatil, hem tedavi!

Çok teknik bir proje bu? Nasıl hazırlık yaptınız?

Bir yıl fizibilite çalışması yaptık. Hem yurt içinde hem dışında sporla ilgilenen liderlerle buluştuk, önerdikleri kişilerle kontakt kurduk. İlk 7 ay görüşmelerle, sonraki 5 ay planlamayla geçti. Atletizm pistinde sertlik derecesi nasıl olmalı, boks ringinde nasıl olmalı? Hangi pist için hangi malzeme idealdir? Bunları öğrendik. 58 branş için tesis yapıyoruz. Sporcular yarışma havaya girsin diye 1500 kişilik bir de tribün ekledik mesela projeye...

Bir ülkenin Olimpik Milli Takımı gelip kamp yapabilecek değil mi bu tesiste?

Tabii... Amaç bu zaten... Hem kamp yapacak, hem tatilini yapacak, hem de tedavisi görecek.

Basketçiye, engelliye özel oda

Ne kadarlık bir yatırım bu?

105 dönüm üzerine yapıyoruz. İlk bütçemiz 50 milyon Euro... Fakat hep ‘en iyisi’ dediğimiz için yetmeyecek galiba! 200 yataklı bir otel de var... Spora, sporcuya hitap edecek bir otel olacak bu.

Sporcuya hitap edecek otel derken...

Şöyle ki... Mesela basket takımı gelecek, adamlar iri, büyük; onlar için özel odalar tasarlandı. Engelliler var spor yapan, onlar için özel odalar var.

Ne zaman bitecek?

Planımız Mart ama 2015 Ocak’ta bitecek.

58 Branş 58 Tesis

Kapalı Alan Olimpik Spor Dalları

1- Badminton
2- Basketbol
3- Boks
4- Eskrim
5- Güreş
6- Halter
7- Hentbol
8- Judo
9- Masa Tenisi
10- Okçuluk
11- Taekwon-do
12- Voleybol

Diğer Alan Olimpik Spor Dalları
1- Aerobik
2- Aikido
3- Bilek Güreşi
4- Bushido
5- Dans sporu
6- Dart
7- Futsal
8- Kapalı alan hokey
9- Karate-do
10- Kendo
11- Kickbox
12- Kungfu
13- Muai-thai
14- Pilates
15- Spinning
16- Thaichi chuan
17- Yoga-Meditasyon
18- Zumba

Ne, Nasıl Planlandı?

6 bin 800 metrekarelik kapalı spor tesisinde, teleskopik tribünlü ve 4 farklı sahaya bölünebilen bir adet çok amaçlı spor salonu ve çeşitli spor stüdyoları var.

1 - Badminton, Basketbol, Eskrim, Futsal, Hentbol, Masa Tenisi, Salon Hokeyi, Salon Okçuluğu, Voleybol: 2 bin 270 metrekare çok amaçlı spor salonu 4 sahaya bölünebilir ve teleskopik tribünlüdür. Tüm ekipmanlar, uluslararası federasyonlar ve dernekler tarafından onaylıdır.

2 - Aerobik, Dans Sporu, Pilates, Yoga, Zumba: Stüdyo; bale, pilates ve yoga için uygun olup, dans pistine, bale barına, aynalı duvarlara ve ses sistemine sahiptir.

3 - Boks: Özel zeminli boks stüdyosunda, 2 adet yaylı zeminli boks ringi, kum torbaları, hız torbaları, insan biçimli hacıyatmazlar, aynalı duvarlar, sağlık topu, sportif kronometre ve spor sayacı bulunmaktadır.

4 - Fit Gloria/Spor Salonu ve Spor Bilimleri: 2 bin 100 metrekarelik fitness, fizyoloji ve spor bilimleri merkezinde, yoğun idman sonrası hızlı toparlanma amaçlı Kriyoterapi odaları bulunmaktadır.

5 - Güreş/Uzak Doğu Sporları: Güreş, Judo, Karate-do, Bushido, Aikido, Muay-Thai, Kickbox ve Kendo stüdyosu... Tüm ekipmanlar uluslararası federasyonlar ve dernekler tarafından onaylıdır.

6 - Halter: Özel zeminli halter salonunda, Uluslararası Halter Federasyonu tarafından onaylanmış çeşitli ağırlıklar ve barlar, magnezyum karbonat bulunmaktadır.

7 - Spinning: Stüdyoda 24 adet birinci kalite spinning bisikleti bulunmaktadır.

Açık Alan Olimpik Spor Dalları

1- Atletizm (16 dal)
a- Yüksek atlama
b- Sırıkla atlama
c- Gülle atma
d- Çekiç atma
e- Cirit atma
f- Disk atma
g- Uzun atlama
h- 100 metre
ı- 200 metre
i- 400 metre
j- 800 metre
k- 1500 metre
l- 3000 metre
m- 5000 metre
n- 3 adım atlama
2- Bisiklet
3- Çim hokeyi
4- Dağ bisikleti
5- Dekatlon
6- Futbol
7- Golf
8- Maraton
9- Okçuluk
10- Tenis
11- Triatlon

Diğer Alan Olimpik Spor Dalları

1- Plaj voleybolu
2- Tırmanma duvarı

Ne, Nasıl Planlandı?

35 bin metrekare açık alan spor tesislerinde bir stadyum ve çeşitli spor sahaları yer alıyor.

1 - Atletizm: Tüm gerekli ekipmanların bulunduğu, IAAF onaylı bir atletizm sahası ve bir adet antrenman sahası.
2 - Çim Hokeyi: Uluslararası standartlara uygun, sentetik (suni) çim hokey sahası.
3 - Çok amaçlı yeşil alan: Pilates, Yoga, Zumba, Aerobik ve benzer grup dersleri ve antrenmanları için uygundur.
4 - Futbol: Gloria Sports Arena’da 1 stadyum ve 1 antrenman sahası bulunuyor. Ayrıca 5 dakikalık mesafede bulunan Gloria Football Center’da 2 antrenman sahası daha bulunmaktadır. Futbol sahaları, FIFA standartlarına uygundur.
5 - Golf: İki adet 18 delikli, bir adet 9 delikli (akademik) olmak üzere toplam 45 delikli golf sahasıyla Türkiye’nin en büyüğü olan Gloria Golf Club; Avrupa’nın da en büyük golf antrenman alanına sahiptir.
6 - Okçuluk: Uluslararası standartlara uygun okçuluk sahası...
7 - Plaj Voleybolu: Uluslararası standartlara uygun 2 adet plaj voleybolu sahası.
8 - Slackline Parkuru: Slackline eğlencesini keşfederek, denge, konsantrasyon ve koordinasyonunuzu geliştirin.
9 - Soğuk Kneipp Havuzu: Havuz; Kneipp’in soğukluk ilkesine dayanır. Kan dolaşımını düzenler, tüm sinir sistemini dengeler.
10 - Tenis: Uluslararası standartlara uygun 2 adet sert zeminli tenis sahası...
11 - Tırmanma Duvarı: Amatör ve profesyoneller için tırmanma duvarı...

Olimpik Su Sporları Dalları

1- Atlama
2- Senkronize atlama
3- Senkronize yüzme
4- Sutopu
5- Yüzme

Diğer Su Sporları Dallar

1- Sualtı hokeyi
2- Sualtı ragbisi

Ne, Nasıl Planlandı?

5 bin 800 metrekare alana sahip su sporları tesisinde 10 kulvarlı bir açık Olimpik Yüzme Havuzu, 5 kulvarlı bir kapalı Olimpik Yüzme Havuzu, bir Dalış Havuzu, bir Su Topu Havuzu ve bir Rehabilitasyon ve Fitness Havuzu bulunmakta. Ayrıca bütün havuzlarda ‘Video Analiz Sistemi’ de mevcut.

1- Atlama: Yanında sıcak su havuzu bulunan bir Olimpik Atlama Havuzu.
2- Yüzme: Bir 10 kulvarlı açık Olimpik Yüzme Havuzu ve bir 5 kulvarlı kapalı Olimpik Yüzme Havuzu
3- Su Topu: FINA standartlarına uygun bir Su Topu Havuzu.

Zafer Büyükavcı

Haberin Devamı
YORUM YAZ