Engelliye çifte standart!
Onlar da madalya mücadalesi verdi. Alanlar da oldu, alamayanlar da... Gelgelelim, Rio Paralimpik Oyunları’na katılan takımlarımızın sporcuları bireysel dallarda yarışan sporculara verilen Spor Toto isim hakları bedelinden faydalanamıyorlar. Sebebi ise mevzuat izin vermiyor!

Ne zaman iyi şeyler yapmaya kalksak bir yerlerde defo bırakıyoruz maalesef. Açık veriyoruz, eksik yapıyoruz. Bir tarafa yardım eli uzatırken, diğer tarafta mağdur yaratıyoruz. Bunun son örneği Rio Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nda yaşanıyor. Spor Toto Teşkilat Müdürlüğü İsim Hakları Yönetmeliği kapsamında oyunlara katılan sporculara verilecek isim hakkı bedelinden takım sporları mahrum bırakılıyor. Nedeni ise mevzuattaki eksiklik! 14 Mart 2009’da çıkarılan, 28 Temmuz 2011’de de bazı maddelerinde değişiklik yapılan yönetmelikte takım sporcularına isim hakkı bedeli ön görülmemesi ülkemizi Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nda temsil eden sporcularımız arasında çifte standart uygulanmasına yol açıyor.
Kadın Goalball Takımı şampiyon ama...
Bu konuda özellikle de Rio Paralimpik Oyunları’nda mücadele veren Kadın Goalball Milli Takımımız, Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımımız ile B1 Futsal Milli Takımımız oyuncuları mağdur ediliyor. Bireysel branşlarda yarışan sporculara verilecek olan 30 Bin TL tutarındaki isim hakkı bedelinden söz konusu takımlarımızda yer alan 26 sporcumuz faydalanamıyor. Üstelik, Kadın Goalball Milli Takımımız Paralimpik Şampiyonu olduğu halde! Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımımız’ın da oyunları dördüncü bitirdiğini eklemeliyim.
Kadın basketçiler de mevzuat kurbanı!
Yani, oyunlara katılıp hiç bir başarı elde edemeyen bir çok bireysel sporcu bu parayı almaya hak kazanırken, Paralimpik Şampiyonu ve dördüncüsü takımlarımızın sporcuları mevzuat hazretlerine takılıyor! Hatta 4x100 Bayrak Takımı’nda yarışan bir engelli atletimiz de, bireysel müsabakalara katılmadığı, sadece takım yarışına çıktığı için bu haktan mahrum bırakılıyor. Aynı uygulama tarihinde ilk kez Rio Olimpiyat Oyunları’na katılan Kadın Basketbol Milli Takımımız için de geçerli! Konudan haberdar bazı yetkililerin, “Onların zaten parası var, ihtiyaçları yok bu paraya!” dedikleri de kulaktan kulağa dolaşıyor!
Paralimpik sporcular duvara çarptı!
Paralimpik sporcularımız, bu konuda yaptığı bazı girişimlerden sonuç alamazken, yönetmelikte yapılacak küçük bir değişikliğin de, geriye dönük uygulaması mümkün olmadığı için fayda getirmeyeceği dile getiriliyor. Bu durumda geriye yapılacak tek şey kalıyor: Palyatif bir çözüm bulmak! Türk milletinin dillere destan pratik zekasını göz önüne alırsak, Türk sporunu yönetenlerin ufak bir beyin cimnastiği ile bu sorunu çözmeleri işten bile değil! Hakka, hukuka, adalete ve vicdana sığmayan bu duruma bir an önce el atmaları, düzeltmeleri en büyük dileğimiz, beklentimiz. Zira bu parayı alamayan sporcularımız da ülkelerini temsil etmek için ellerinden geleni yapıyor, her türlü fedakarlıkta ve özveride bulunuyor.
Hamit Turhan