MENÜ

DGS tercihleri ne zaman sona eriyor? DGS tercihleri nasıl yapılır? 2018 DGS tercih kılavuzu

ÖSYM, DGS tercih kılavuzunu yayımladı. Dikey Geçiş Sınavı ile lisans programlarına yerleşecek olanlar için tercih dönemi sürüyor. Adaylar öğrenimlerini lisans düzeyine tamamlamak için DGS tercih kılavuzunu inceleyecek ve üniversite tercihlerini tamamlayacak. Peki DGS tercihleri için son gün ne zaman? İşte DGS tercih kılavuzu ve tüm merak edilenler…

DGS tercihleri ne zaman sona eriyor? DGS tercihleri nasıl yapılır? 2018 DGS tercih kılavuzu

Önlisans programlarından lisans programlarına dahil olmak isteyen adayların DGS sonuçları 16 Ağustos'ta açıklanmıştı. O tarihten beri beklenen DGS tercih kılavuzu dün yayınlandı ve tercihler 7 Eylül'de başladı. Kurumun resmi web sayfasında DGS tercih kılavuzu, 7 Eylül'de yayımlandı. Dikey Geçiş Sınavı'na dair resmi veriler kurumun resmi web sayfasında yayımlanırken, dört yıllık üniversite programlarına girmek isteyen öğrenciler ve mezunlar için ÖSYM'den Tablo 2 uyarısı geldi.

Haberin Devamı

Tercih kılavuzu yayınlandı

ÖSYM resmi web sayfasında başvurular hakkında açıklama yapılırken, kurum tarafından uyarı geldi. Kurum "Hangi ön lisans programlarından mezun olacak/olan adayların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri Tablo-2’de verilmiştir. Tablo-2 üç bölümden oluşmaktadır. Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin tüm bölümlerinin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Açık öğretim lisans programlarına yerleştirme yapılabilmesi için bu programların da tercih listesinde yer alması zorunludur. Adayların, tercihlerini sadece bu tablolarda verilen ilgili alanları göz önünde tutarak Tablo-1’deki lisans programlarından yapmaları gerekmektedir. Tablo-2’nin bölümlerinde mezun olunacak/olunan ön lisans alanı bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersizdir." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

KILAVUZ SAYFASINA GİTMEK İÇİN TIKLAYIN

Tablo 2 ve özel koşul uyarıları

ÖSYM DGS üzerinden başvurular adaylar tarafından yapılırken, sınav merkezi gerek Tablo 2 gerek özel koşullara dair resmi uyarılarda bulundu. Kurum tarafından yapılan o açıklama:

Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır. Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir.

Koşul ve açıklamalara dikkat

Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.

Haberin Devamı

Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1’den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir. Tercih işlemi tamamlandıktan sonra yazıcıdan tercih listesi alınmalı ve saklanmalıdır.

En çok katılım yeni mezunlardan

ÖSYM tarafından 2017 yılında yayımlanan DGS raporlarına göre sınava katılan adayların yaklaşık yüzde 50'sinin yeni mezunlar olduğu, yüzde 70'e yakın kısmının ise son 3 yılda mezun olan adaylardan oluştuğu bilgisi yer aldı. Aynı rapora göre DGS'ye giren adayların yüzde 14'ünün ise henüz mezun olmayanlardan meydana geldiği detayları bilgi olarak verildi.

Haberin Devamı

30 tercih hakkı bulunuyor

ÖSYM tarafından 2017 yılında yayımlanan DGS raporlarına göre sınava katılan adayların yaklaşık yüzde 50'sinin yeni mezunlar olduğu, yüzde 70'e yakın kısmının ise son 3 yılda mezun olan adaylardan oluştuğu bilgisi yer aldı. Aynı rapora göre DGS'ye giren adayların yüzde 14'ünün ise henüz mezun olmayanlardan meydana geldiği detayları bilgi olarak verildi.

Başvurular tercih süresi içerisinde değiştirilebilir mi?

Tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar, "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih iptali yapılmaz. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçeler Merkezimizde kesinlikle işleme alınmayacaktır. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamaz. Adaylar tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesini alarak saklamalıdır.

Haberin Devamı

Ek Yerleştirme ne zaman yapılacak?

DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezî olarak ek yerleştirme yapılacaktır.

Bu durumunda adaylar, 2018-DGS Ek Yerleştirme Boş Kontenjanları ile tercih işlemlerini hangi tarihler arasında yapacaklarını ÖSYM'nin internet sitesinden öğreneceklerdir. Ek Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin internet sayfasında yayımlanacaktır. Sonuçlar açıklandıktan sonra adayların sonuç belgelerinde belirtilecek tarihlerde yerleştirildikleri programa kayıtlarını yaptırmaları zorunludur. Adaylara ayrıca yerleştirme sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.

Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaylardan yerleştirme ücreti alınmaz ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde (ek yerleştirmeler dâhil) adaydan yerleştirme ücreti (15,00 TL) alınır. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmaz.

YORUM YAZ