MENÜ

Detay Maxinet kapatılacak mı? Detay Maxinet nedir?

Müşterilere ‘prim’ dağıtan şirketler sorgulanmaya başlarken en son sorgulanan şirket ‘Detay Maxinet’ oldu. ‘Saadet zinciri’ olarak hizmet eden şirketin 35 bin üyesi bulunuyor. Peki, Detay Maxinet kapatılacak mı? Detay Maxinet nedir? İşte detaylar...

Detay Maxinet kapatılacak mı? Detay Maxinet nedir?

Çiftlik Bank ve Anadolu Farm'dan sonra yeni saadet zinciri olarak adlandırılan şirket Detay Maxinet. Detay Maxinet, şirketlerin SEO çalışmalarını yapan bir şirket; üyelerine notebook dağıtması, prim üzerinden hareket etmesinden ötürü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı rapor hazırladı. Çiftlik Bank sonrası birçok şirket mercek altına alındı. Müşterilere ‘prim’ dağıtan şirketler sorgulanmaya başlarken en son sorgulanan şirket ‘Detay Maxinet’ oldu. ‘Saadet zinciri’ olarak hizmet eden şirketin 35 bin üyesi bulunuyor. Şirket şu ana dek 100 milyon lira para topladı.

Detay Maxinet nedir?

Detay Maxinet kuruluş gerçekleştirdiği tanıtımlar ve sunumları baz alarak, üyelik işleminde bulunan bir kişiye ilk etapta bir bilgisayar veriyor. Bununla birlikte şirkete üye olan kişileri verilen bu bilgisayarlara yazılım yükleniyor. Kişiye verilen bilgisayar açık kalması halinde, Detay Telekom’un çalıştığı şirketlere SEO hizmeti verildiği ifade ediliyor.

Detay Maxinet kapatılacak mı Detay Maxinet nedir


Detay Maxinet (Detay Telekom San. Ve Tic. Limited Şti.), şirketinin resmi web sitesinin ''hakkımızda'' adlı bölümde şirket sistemlerinin %100 hukuksal olduğu yönünde ifadeler kullanıyor.
Yine Detay Maxinet'in resmi sitesinde bulunan açıklamalar doğrultusunda, Detay Telekom LTD ŞTİ firması Ağustos 202'de 550 bin TL yatırım ile Mobil bilişim teknolojileri alanında hizmet vermek üzere kurulduğu belirtiliyor. Öte yandan üye sayısı 35’bini aşan üzerinden toplanan paranın tutarı 100 milyon lira olarak ifade ediliyor.

Detay Maxinet aylık ne kadar kazanç vaat ediyor?

Üyelik işlemlerini gerçekleştirebilmek için Detay Maxinet tarafından belirlenen üç paketten birinin satın alınması gerekir. Birincil olarak gümüş adlı paketin bedeli 590 dolardır. Bu paketi satın alan üye bilgisayarını günde 8 saat açık tutması gerekmektedir. Bu kişiye aylık kazanç 120, yıllık kazanç ise bin 460 dolar vaat ediliyor. İkincil olarak altın paketin bedeli bin 534 dolardır. Bu paketi satın alan üye bilgisayarını günde 14 saat açık tutması gerekmektedir. Bu kişiye aylık kazanç 420, yıllık kazanç ise 5 bin 110 dolar vaat ediliyor.

Son olarak Platin üyeliğinin bedeli 2 bin 242 dolardır. Bu paketi satın alan üye bilgisayarını sınırsız sürede açık kalması gerekmektedir. Bu kişiye aylık kazanç 600 dolar yıllık kazanç 7 bin 300 dolar vaat ediliyor. Detay Maxinet, yeni üye kazandıranlara da belli bir kazanç vaat ediyor. Sisteme üye olan her bir üye, yeni kişileri üye yaparak kendisine ekip kurabiliyor. Ancak kullanıcılar şu an Detay Maxinet sitesine girilince kullanıcılar "Site yenileniyor" uyarısıyla karşı karşıya kalıyorlar.

Detay Maxinet kapatılacak mı Detay Maxinet nedir


Detay Maxinet'in kapatılması için harekete geçildi

Özelikle geçen yıl, büyüyen sistem nedeni ile şikâyetler Gümrük ve Ticaret Bakanlığına da ulaşınca hareket geçildi. Bakanlık müfettişleri 3 aydır mercek altına aldıkları şirket ile ilgili hazırladıkları raporu tamamladı. Sistemin bir tür saadet zinciri olduğu belirtilen rapor sonrası bu hafta savcılığa suç duyurusunda bulunulacağı öğrenildi. Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre şirketin sitesinin erişime kapatılması için BTK'ya da yazı yazılacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Detay Maxinet ile ilgili raporunu tamamladı ve sonuç olarak kuruluş hakkına suç duyurusunda bulunacağı açıklandı. BTK'ya da Detay Mexinet'in sitesine erişimin kapatılması için başvurulacak.

Şirketin sahibi son durumu değerlendirdi

Şirketin sahibi Alper Tetiker, yaşanan son durumu değerledirdi. Tetiker, faaliyetlerinin yasalar çerçevesinde olduğunu söyledi. Tetiker, bakanlık müfettişlerinin geçen Şubat ayında şirket merkezine geldiğini belirterek, hazırlanan raporun sonucundan haberdar olmadığını aktardı. Tetiker, bir dizi şirkete hizmet verdiklerini kaydederek, yürüttükleri faaliyetin saadet zinciri olarak nitelendirilmesinin doğru olmadığı görüşünü aktardı.

Detay Maxinet kapatılacak mı Detay Maxinet nedir


Üyeler nasıl ikna edildi?

Detay Maxinet’in üst tabakasında yer alan kişiler, yaptıkları sunumlarda SEO hizmeti yaptıklarını, internet sitelerine tıklama sağlayarak ziyaretçi trafiğini arttırıp siteyi en üste çıkardıklarını söylüyor. Bir dizi büyük firmanın Detay Maxinet’ten hizmeti aldığı iddiası, Facebook ve WhatsApp gruplarında paylaşılıyor. Keza, yeni devreye alınan dijital ekran reklâmları da benzer şekilde üyeler arasında paylaşılıyor. Ancak edinilen bilgiye göre, Detay Maxinet’in dijital ekranda aylık geliri en fazla 30 bin TL. Bu para ile 30 bin üyeye ayda ancak 1 lira kazanç düşüyor. Bu sistemde en yüksek kazancı Detay Maxinet liderlerinin kazandığı kaydediliyor.

Yeni şirket kuruldu

Bu arada, son dönemlerde üye yapılan kişilerin bir bölümü de 4 Mayıs 2017'de kurulan Detay Maxinet Teknolojileri San. ve Dış Tic. AŞ isimli şirket üzerinden kaydedildi. 550 bin TL sermayeli bu şirketin iki ortağı bulunuyor: Alper Tetiker ve Kemal Akar. Şirketin yönetim kurulu başkanlığını Akar yapıyor.

Herkes ekibini kurabiliyor

Sistem, yeni üye kazandıranlara da belli bir kazanç vaat ediyor. Sisteme üye olan her bir üye, yeni kişileri üye yaparak kendisine ekip kurabiliyor.

Uzmanlardan güvenlik uyarısı

Adli bilişim uzmanları ise konunun güvenlik yönüne işaret ediyor. Uzmanlar, üyelere dağıtılan bilgisayarların, illegal kişi veya gruplar tarafından kullanılabileciğine işaret ediyor. Uzmanlar, anılan bilgisayarların zombi niteliğine getirilerek, siber saldırıda kullanılabileceği uyarısı yapılıyor. Bilgisayarın denetimini alan kişi veya bu gruplar, bu cihazlarda kimi zaman, ele geçirdikleri kredi kartı bilgilerini dahi tutabiliyor. Bu durumdan çoğu üyenin haberi dahi olamayabiliyor.

Haberin Devamı
YORUM YAZ