MENÜ

Corona Virüs'ten Daha Kötüleri de var!

2020 yılında hayatımıza dahil olan Corona Virüsünün yaşattığı etkiler tüm dünyayı etkilerken, binlerce insan hayatını kaybetmeye devam ediyor. Biz de bu salgından önce dünyanın yaşadığı ve tarihe yön veren salgınları sizlerle paylaşmak istedik. Bu hastalıklar kadar fazla can kaybına mal olmasa da, ebola, sars, rus gribi, hong kong gribini listeye ekleyebiliriz. Ne yazık ki Corona Virüsü ya da diğer adıyla covid-19 da tehlikeli virüsler arasında en tehlikeliler arasına şimdiden yaşattığı can kaybı ve vaka sayısıyla girmiş durumda.

KARA VEBA

Haberin Devamı

1346-1353 yılları arasında meydana gelen Kara Veba salgınının 100 ile 200 milyon arasında kişiyi öldürdüğü düşünülüyor. Bu salgın yüzünden Avrupa nüfusunun o yıllarda yüde 30 ile yüzde 60 arasında azaldığı belirtliyor. Yaşanan kıyım sonrası toplumda tanrının ve kilisenin sorgulanmasına sebep olan Kara Veba salgınının dinde reformun ve hayatın pek çok alanında rönesansın başlamasının başlıca nedenlerinden biri olduğu biliniyor.

HIV / AIDS

Aşısı halen bulunamayan ve ilaca bağımlı şekilde yaşatan hastalıklar arasında olan Aids, halen varlığını sürdüren pandemiler arasında yer alıyor. 2020 rakamlarına göre 33 milyon kişi bugüne kadar AIDS ile ilişkili hastalıklar nedeni ile hayatını kaybetti. AIDS’in 1960’lı yılların başında Kongo Havzasında ortaya çıktığı biliniyor. Dünya genelinde 37 Milyon Kişinin HIV ile birlikte yaşadığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

KOLERA

Tarihe en çok bela olan salgınların belki de başında Kolera geliyor. Kolera salgınları çeşitli tarihlerde toplam 7 kez tekrar etmiştir. Bilinen ilk kolera salgını 1817’de yaşanmıştır. Hala daha can almaya devam eden Kolera salgını toplamda 7 Milyondan fazla insanın hayatına mal olmuştur. Tam bağışıklık kazandırabilen aşısı olmasa da, tedavi yöntemi basite indirgenen Kolera, gelişmiş ülkeler yerine gelişmemiş ülkelerde bulunuyor.

JUSTINYEN VEBA SALGINI

541 yıllarında Bizans İmparatorluğu ve Akdeniz etrafındaki liman şehirlerini etkileyen Justinyen Vebası tarihteki en büyük veba salgını olarak biliniyor. Toplamda 100 milyonu aşkın kiminin bu hastalık yüzünden öldüğü belirtiliyor. Bu salgın yüzünden Bizans imparatorluğunun yüzde 40’ı hayatını kaybetmiş ve Bizans’ın zayıflamasına sebep olmuştur.

İSPANYOL GRİBİ

1918-1920 yılları arasında H1N1 virüsün ölümcül bir alt türünün yol açtığı grip salgını İspanyol gribi olarak bilinmektedir. İspanyol gribi 18 ay içinde 100 milyona yakın insanın hayatını kaybetmesine sebep olmuş ve tarihin en büyük salgını olarak bilinmektedir. Bu yüksek ateşli hastalık birinci ve ikinci dünya savaşlarında ölen insan sayısının toplamından kat kat daha fazladır.

Haberin Devamı

ASYA GRİBİ SALGINI

Çin’de başlayan Influenza-A virüsünün ördeklerde mutasyona uğrayarak insana geçen bir hastalık olduğu tahmin ediliyor. Adı Asya Gribi olan bu hastalık 4 milyona yakın insanın hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Aynı sene içinde bulunan bir aşı ile bu salgının önüne geçilmesi sağlanmıştı. Asya Gribi kitlesel aşılanmanın önemini ve etkisini gösteren en önemli örneklerden biri haline geldi.

HAZIRLAYAN / NİHAT UZEL

YORUM YAZ