MENÜ

Branşların olimpiyat mücadelesi

Güreş, squash veya beyzbol-softbol dalları, 125. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Toplantısı'nın 8 Eylül'deki oturumunda, 2020 Olimpiyatları'na katılma vizesi almak için mücadele edecek.

Branşların olimpiyat mücadelesi

IOC’nin 12 Şubat’ta yaptığı toplantıda, 2020 Olimpiyatları’nın 25 temel spor branşını açıklamasının ardından "2020 Olimpik Programı için kalan tek kontenjanı, hangi branşın alacağı" sorusu, 125. IOC Toplantısı’nda yanıtlanacak.

Haberin Devamı

Güreş, beyzbol-softbol, karate, paten sporları, dağcılık, squash, wakeboard ve wushu branşları arasında başlayıp mayıs ayının sonundan beri güreş, squash ve beyzbol-softbol branşları arasında devam eden yarışın galibi, 8 Eylül’de ilan edilecek.

Rusya’nın Saint Petersburg kentinde düzenlenen 11. SportAccord Kongresi’nin 29 Mayıs tarihli oturumunda, 8 branşın uluslararası federasyonlarınca yapılan 30’ar dakikalık sunumları değerlendiren IOC İcra Kurulu, 8 spor dalından 5’ini eleyerek, güreş, squash ve beyzbol-softbolun, 2020 Olimpiyatları’nda temsil edilecek son branş olmak için eylül ayındaki 125. IOC Toplantısı’nda yapılacak oylamaya katılmasına karar vermişti.

7-10 Eylül tarihlerinde Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te düzenlenecek 125. IOC Toplantısı’nda, 2020 Olimpiyatları’na katılma vizesi alan son branş olmak için yarışacak beyzbol-softbol, squash ve güreşin olimpiyat serüveni şöyle:

Haberin Devamı

Beyzbol-softbol
İlk defa 1904 Saint Louis Olimpiyatları’nda "gösteri sporu" olarak boy gösteren beyzbol, 1912, 1936, 1956, 1964, 1984 ve 1988 olimpiyat oyunlarında da aynı statüyle yer aldı. İspanya’nın Barcelona kentinde düzenlenen 1992 Olimpiyatları’nda ilk kez "olimpik branş" olarak tescil edilen beyzbol, 2012 Londra Olimpiyatları’na kadar olimpik programda kendine yer buldu.

Beyzbolun, daha büyük bir top ve daha küçük bir sahada oynanan versiyonu softbol ise ilk defa 1996 Atlanta Olimpiyatları’nda boy gösterdi. Pekin 2008, softbolun, son olarak yer aldığı olimpiyat oyunları oldu.

2005 yılında Singapur’da düzenlenen 117. IOC Toplantısı’ndaki kararla olimpik serüveni son bulan beyzbol ve softbol, 26-31 Mayıs tarihlerinde Rusya’nın Saint Petersburg kentinde yapılan SportAccord Kongresi öncesi güçlerini birleştirme kararı aldı. İki federasyon birleşerek, Dünya Beyzbol ve Softbol Konfederasyonu (WBSC) ismini aldı.

Squash
İki (tekler) veya dört (çiftler) oyuncunun, ellerindeki raketler yardımıyla plastik bir topu, dört duvardan oluşan bir sahadaki izin verilen alanlara sırayla vurmasıyla oynanan "squash", ilk kez 1995 Pan Amerikan Oyunları’nın programında yer aldı. 1998’de İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) Oyunları’na katılan squash, 2003’ten itibaren de Afrika Oyunları’nda boy gösteriyor.
Uluslararası çapta Dünya Squash Federasyonu (WSF) tarafından yönetilen squash, ortaya çıktığı 1830 yılından bu yana ilk kez olimpiyatlarda yer almak için yarışacak.

Haberin Devamı

Güreş
8 Eylül’de yapılacak oylama, güreş açısından daha büyük önem taşıyor. Zira 1896’daki ilk modern olimpiyat oyunlarından iki yıl önce 1894 yılında yapılan ilk IOC toplantısında, atletizm, bisiklet, cimnastik, eskrim, atıcılık, halter, yüzme, tenis ile birlikte olimpik programa dahil edilen 9 branştan biri olan ve 1900 Paris Olimpiyatları dışındaki tüm modern olimpiyatlarda yer alan güreş için Rio 2016, katıldığı son olimpiyat oyunları olabilir.

Güreş, 125. IOC Toplantısı’nda, icra kurulu tarafından seçilmemesi durumunda, 1924’den itibaren kış olimpiyatları programına alınan artistik buz pateni ve buz hokeyi sayılmaz ise "olimpiyatlarda yer almış ama artık olimpik statüde olmayan" 15’inci branş olma riskiyle karşı karşıya.

Haberin Devamı

18 Mayıs’taki olağanüstü Uluslararası Güreş Federasyonu (FILA) kongresiyle başa gelen Nenad Lalovic ve ekibi, güreşin, 25 çekirdek branş arasına girememesinin temel sebepleri gösterilen "seyir zevkinin azalması ve hakem kararları başta olmak üzere sporcu dışındaki faktörlerin oyuna etki etmesi"nin önüne geçmek ve maçlardaki dinamizmi artırmak için yapılan kural değişikliklerine güveniyor.

AA

YORUM YAZ