MENÜ

Bosna-Hersek hala tehlikede

"Üçlü başkanlık sisteminden tek başkanlık sistemine geçmediği" için 1 Nisan'da uluslararası futbol müsabakalarından men edilen Bosna-Hersek Futbol Federasyonu'nun (FSBİH) sorunlarının çözülmesi için FIFA'nın atadığı "Normalleşme Komitesi"nin Sırp delegelerle yaptığı görüşmeden sonuç çıkmadı.

Bosna-Hersek hala tehlikede

FIFA tarafından Normalleşme Komitesi başkanlığına atanan İvica Osim, beraberindeki heyetle Bosna Sırp Cumhuriyeti Futbol Federasyonu’nun temsilcileriyle görüştü.

Bosna Sırp Cumhuriyeti Futbol Federasyonu Başkanı Mile Kovaçeviç, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, komitenin, Bosna-Hersek Futbol Federasyonu’nun yeni statüsüyle ilgili teklifinin kendi delegeleri için kabul edilemez olduğunu ifade etti.

İvica Osim da açıklamasıda, FIFA ve UEFA’nın yetkilileriyle görüşerek, Bosna-Hersek’te yaptıkları toplantıların sonuçlarını kendilerine ileteceklerini belirtti.

Kimseye yalvarmayı düşünmediklerini vurgulayan Osim, "Şu anki durumdan bahsedecek olursak, bıçağın boğazımıza dayandığını söyleyebilirim, fakat ben hep iyimser olmuştum" diye konuştu.

OSİM, SIRP LİDER DODİK’LE DE GÖRÜŞTÜ
Bosna Sırp Cumhuriyeti Futbol Federasyonu delegeleriyle görüşmesinden sonuç alamayan Osim, Banya Luka kentinde Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik’le bir araya geldi.

Bosna-Hersek Futbol Federasyonu’nun 26 Mayıs’ta yapılacak genel kurulunda Sırp delegelerin "Üçlü başkanlık sisteminden tek başkan sistemine geçilmesini" desteklemesi için Dodik’ten yardım isteyen Osim, federasyondaki tek başkanlık sisteminin Sırpların çıkarlarına aykırı olmadığını belirtti.

FIFA VE UEFA’nın politikacılarla görüşmeyi pek tercih etmediğinin de farkında olduğuna değinen Osim, "Umurumda değil, ben herkesle konuşmaya ve diyaloğa hazırım. Bu toplantının sonrasında pozitif yönde hareket etmeye başladığımıza inanıyorum" dedi.

Görüşmeyle ilgili Dodik herhangi bir açıklamada bulunmadı. Normalleşme Komitesi, Bosna Hersek Futbol Federasyonu’nun (FSBiH) 26 Mayıs’ta yapacağı toplantı öncesi, "Tek başkanlık sisteminin" delegeler tarafından onaylanması için Boşnak, Sırp ve Hırvat delegelerle görüşmeler yapıyor.

Bosna-Hersek’teki savaşı (1992-1995) durduran Dayton Antlaşması’nın ülke yönetiminde neden olduğu siyasi karışıklık, Avrupa’da son yıllarda önemli başarılar kazanan Bosna futbolunu da etkiledi.

Dayton Antlaşması’na göre, üçlü devlet başkanlığı sisteminin uygulandığı ülkede, futbol federasyonu başkanlığını da Boşnak, Sırp ve Hırvat olmak üzere üç yetkili yürütüyordu.

UEFA ve FIFA, Bosna-Hersek Futbol Federasyonu’nu "Tek başkanlık sistemine" geçmesi için defalarca uyardıktan sonra 1 Nisan 2011’de bu ülkenin takımlarını uluslararası müsabakalardan men etmişti.

FIFA, bir süre önce Bosna-Hersek Futbol Federasyonu’nun tek başkanlık sisteminin delegelerden tarafından kabul edilmesi için Normalleşme Komitesi oluşturmuş ve bu komitenin başına da eski Yugoslavya’nın efsane futbolcusu İvica Osim’i atamıştı.

AA

Haberin Devamı
YORUM YAZ