MENÜ

Bilal Erdoğan'ın katılımıyla Etnospor Kültür Festivali tanıtıldı

Dünya Etnospor Konfederasyon Başkanı Bilal Erdoğan: Yeni bir şey denedik. Burada temel gayemiz milletimizi, halkımızı geleneksel sporlarımız başlığı altında bütün aslında yitik veya kaybetmeye yüz tutmuş kültürel değerlerimizle yeniden buluşturmaktı. Bu bizim milletimizin aslında yeniden kimlik inşası ile ilgili önemli bir süreç.

Bilal Erdoğan'ın katılımıyla Etnospor Kültür Festivali tanıtıldı

Geleneksel Türk sporlarını canlandırma amacıyla düzenlenen Etnospor Kültür Festivali ve İstanbul Gençlik Festivali'nin tanıtım toplantısı Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu ve Dünya Etnospor Konfederasyon Başkanı Bilal Erdoğan'ın katılımıyla Yenikapı Meydanı Etkinlik Alanı'nda yapıldı.

"BU BİZİM MİLLETİMİZİN ASLINDA YENİDEN KİMLİK İNŞASI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİR SÜREÇ"

Bilal Erdoğan burada yaptığı konuşmada "Geçen sene Etnospor Kültür Festivalimizi Ağustos ayında gerçekleştirdik. Yeni bir şey denedik. Burada temel gayemiz milletimizi, halkımızı geleneksel sporlarımız başlığı altında bütün aslında yitik veya kaybetmeye yüz tutmuş kültürel değerlerimizle yeniden buluşturmaktı. Bu bizim milletimizin aslında yeniden kimlik inşası ile ilgili önemli bir süreç. Çünkü geçtiğimiz 150-200 yıllık batılılaşma, modernleşme başlığı altında yaşadığımız süreç bizim, kimliğimizi kaybetmeyle karşı karşıya gelmemize yol açtı. Dünya Etnospor Konfederasyonu liderliğinden, Türkiye'de Geleneksel Spor Dalları Federasyonumuzun katkısıyla geleneksel sporlarımızın popülerleştirilmesi, gençliğimiz özellikle dikkate alındığı zaman daha yaygın hale getirilmesi ve bütün dünyadaki geleneksel sporların da aynı şekilde daha tanınır, bilinir hale gelmesiyle ilgili çalışmamız var" dedi.

AĞUSTOS DEĞİL MAYIS AYINDA

Bu sene etkiliği Yenikapı etkinlik alanında yapacaklarını belirten Erdoğan, "Mayıs ayı hem baharın geldiği, hem yazın müjdecisi olan, her zaman güzel ve yeni şeylerin müjdecisi olan bir ay olması hasebiyle; 19 Mayıs, 29 Mayıs nedeniyle de gençliğimize atfedilen bir zaman dilimi olması itibariyle, mayıs ayında gençlik faaliyetlerine önem verilmesini düşündük. Geçen sene Büyükşehir Belediyemizin ev sahipliğinde gerçekleşen İstanbul Gençlik Fuarını bu sene İstanbul Gençlik Festivali olarak burada yapmaya karar verdik" ifadelerini kullandı.

"BU TÜR ETKİNLİKLERİ ASLINDA TOPLUMUMUZ VE SOSYAL HAYATIMIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü; "Bu tür etkinlikleri aslında toplumumuz ve sosyal hayatımız için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bugün, Türkiye'nin uluslararası meselelerde çok hızlı bir gündeminin olduğunu görüyoruz. Bunlar Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada önemli bir aktör önemli bir ülke olmasından kaynaklanıyor. Bizim büyüyen gelişen 21. yy'da yeni şeyler söyleme iddiasında olan bir Türkiye olma yolunda toplumsal birlikteliğimizin, toplumsal birliğimizin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunun için de gerçekten bizim öncelikle biz olmaya ihtiyacımız var. Türk milleti olarak kendi gelenek ve göreneklerine kendi değerlerine sahip çıkan ve bunları ortak paydası olarak kabul eden bir millet olma yolunda yürümemiz gerekiyor. Bu bizim hem bağımsızlığımızın teminatı olacaktır. Hem de gelecekte daha güçlü kendi kararlarını verebilen kendisine rota çizebilen bir ülke olmamızda rol oynayacaktır"

2023 YILINDA BU FESTİVALLERİ ÇOK DAHA FARKLI BİR BOYUTTA YAPACAĞIZ

Basın toplantısının sonunda söz alan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ise, "Artık Türkiye'de geleneksel sporlar ileri doğru gelişmeyi ortaya koyuyor. Türkiye tarihi ve medeniyeti ile dünyada çok önemli yer tutuyor. Bu anlamda, küresel anlamdaki bilgi ve birikimler, tarihi miraslar içerisinde bizim dediğimiz, gönül, inanç coğrafyamızın medeniyetimizin temsilinin en yüksek noktada olduğunu bildiğimiz yerlerdeki kültür ve bilim birikimimizin bugün ortaya konan birçok icadın köklerini oluşturduğunu bilmemiz gerekiyor. İslam coğrafyasının günümüz içerisindeki gelişmelerin kökeninde yer aldığını bilmeli ancak orada takılı kalmamalıyız. Tarihimizle, gücümüzle övüneceğiz, ancak gelecekte ne yapmamız gerektiğini de iyi bileceğiz. Kendi geleneklerinize sadık olmak, doğru bildiğinizi söylemek ve medeniyetinizin ağırlığı ile milletinizin gücünü dünyaya yansıtmanız gerekir. 2023 yılında bu festivalleri çok daha farklı bir boyutta yapacağız. Umarım ki daha birçok etkinlikte beraber olacağız. Ülkemizin geçmişinden, tarihinden aldığı gücü yansıtmanın hepimizin görevi olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

İSTANBUL GENÇLİK FESTİVALİ

İstanbul Gençlik Festivali 4-7 Mayıs tarihleri ve Etnospor Kültür Festivali 11-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Spor, sanat, kültür, teknoloji ve daha birçok alanda onlarca etkinliğin gerçekleşeceği İstanbul Gençlik Festivali'nin bu yıl yaklaşık 300 bin genci ağırlaması planlanıyor. Festivalde ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri ile yeni mezunlara yönelik birçok etkinlik gerçekleştirilecek. Festival, geleneksel sanatlar atölyelerinden, sanal gerçeklik aktivitelerine kadar uzanan birçok farklı dalda faaliyete ev sahipliği yapacak. Gençler kendi takımlarını kurarak futbol, basketbol turnuvası yaparak sürpriz hediyeler kazanma şansı bulurken dünyaca ünlü futbolcularla özel gösteri maçında tanışma fırsatına da kavuşacak. 'Çok Kısa Film Yarışması', 'Fotoğraf Yarışması', 'Sosyal Medya ve Fotoğraf Atölyesi' gibi etkinlikler ile sanatsever gençler için de pek çok aktivite düzenlenecek.

"OK YAYDAN ÇIKTI"

"Ok yaydan çıktı" başlığıyla düzenlenecek Etnospor Kültür Festivali, aba güreşinden mangalaya, aşık oyunundan kökbörüye kadar çeşitli müsabakaların, çocuk oyunlarının, konserlerin, sanatsal etkinliklerin ve atölye çalışmalarının gerçekleştirileceği festivalin bir sürprizi de bu etkinlikte ilk defa yer alacak olan Yeryüzü Yemek Festivali yani "YİYEK" .

Özel tasarlanmış 9 bin metrekarelik Yeni İstanbul Etkinlik Çadırı'nın sunduğu olanaklar sayesinde etkinlikler 1 milyon metrekarelik alanın tamamına yayılabilecek ve ziyaretçiler bu büyük organizasyonun keyfine dilediğince varabilecekler.

Erhan Tekten - DHA

Haberin Devamı
YORUM YAZ