MENÜ

Club Brugge-Beşiktaş maçının ardından Mert'e büyük övgü: Öp elini

Konferans Ligi'nde mücadele eden temsilcilerimizden Beşiktaş deplasmanda Club Brugge'a konuk oldu. 77. dakikada 1-0 geriye düşen siyah-beyazlılar, 88. dakikada Cenk Tosun'un attığı golle bir puan almayı başarırkeni kaleci Mert Günok yaptığı kurtarışlarla maça damga vurdu. İşte detaylar...

Club Brugge-Beşiktaş maçının ardından Mert'e büyük övgü: Öp elini

Temsilcimiz Beşiktaş, UEFA Konferans Ligi'ndeki grup macerasına deplasmanda başladı. Siyah Beyazlılar, D Grubu ilk maçında Club Brugge'a konuk oldu.

Haberin Devamı

Kaleci Mert Günok'un yıldızlaştığı maçta Brugge 77'de kaptanı Hans Vanaken'in attığı golle 1-0 öne geçti. Lacivert-Siyahlılar'ın iki direğe takıldığı ve birçok fırsattan yararlanamadığı maçta 88'de sahneye milli golcümüz Cenk Tosun çıktı, Jan Breydel Stadyumu'nu susturdu. Bu gol maçın skorunu belirleyen gol oldu ve karşılaşma 1-1 sona erdi.

Yazarlar, Beşiktaş'ın deplasmanda 88. dakikada Cenk Tosun ile bir puan almayı başardığı karşılaşmayı kaleme aldı.

CEM DİZDAR | HÜCUMLA DEĞİL SAVUNMAYLA

Beklendiği gibi başlayan maçtaki bunaltıcı Brugge etkisini kırmanın yolu olarak topu kullanmayı seçen Beşiktaş, ilk devrenin ortalarına doğru oyunu dengeye getirdi. Lakin pas alanları oluşturup rakibini top peşinde koşturduysa da bu çabanın karşılığı olarak ciddi tehlikeler yarattığı söylenemez. Bunda da takım savunmasına destekte çok verimli olan Gedson Fernandes’in basit oynamaktan yani pasla ilerlemekten uzak tavrının etkisi vardı. Hatırlanırsa yakın zamanda Şenol Güneş de bu durumdan şikayet ediyor, mealen yazıyorum, Fernandes’in ‘Kazanma arzu’su nedeniyle zaman zaman takımdan kopuk olduğunu söylüyordu. Hal böyle olunca kenarlardaki Muleka ile Rashica oyuna yeterince giremedi bu da Aboubakar’ı görünmez kıldı. Her şeye rağmen Brugge’ün oyununu baskılayıp, onları geri iterek ilk yarıyı hasarsız atlatmayı başardı Beşiktaş. 55’lere doğru Brugge yeniden toparlanıp pas bağı güçlü organizasyonlarla üst üste Beşiktaş ceza sahasına girmeyi başladı.

Haberin Devamı

En iyi yaptığı iş...

Birkaçını futbolcular kullanamazken birinde Mert Günok muazzam bir reaksiyonla golü önledi. Ancak 77’de Masuaku’nun pas seçeneği aramak varken gereksiz orta girişiminde olanlar oldu! Hızla çıktı Brugge ve en boş oyuncuyu bulup boş kaleye attı golü... 88’deki orta sahadaki baskıdan çıkamadılar ve Aboubakar’a Beşiktaş’ın ulaştıramadığı topu rakip ulaştırdı, Cenk de en iyi yaptığı işi yapıp golü attı. Hücum verimliliği düşük olsa da savunma direnciyle Beşiktaş ilk puanını aldı. Daha fazlası ise bu oyunun gelişme niteliği. Böyle devam edebilirlerse ve örneğin Brugge’ün ceza sahası içine girerken gösterdiği takım tavrını klonlayabilirlerse işin hücum yönünü de halledecektir Beşiktaş.

Haberin Devamı

Club Brugge-Beşiktaş maçının ardından Merte büyük övgü: Öp elini

ALİ ECE | ÖP MERT'İN ELİNİ

Brugge ilk 20 dakika çok etkiliydi, 8’de Vanaken’in kafa vuruşunun direkten dönmesi şansımız oldu. Maç durakladığında Şenol Güneş hemen Amir ve Ege’ye yazıp çizerek Brugge’un asimetrik 3-5-2’si karşısında zorlanan orta sahasına talimatlar verdi. Sonrasında Beşiktaş önce oyunu dengeledi sonrasında da merkez orta sahada Gedson farkıyla üstünlük kurmaya çalıştı. Hücumda yeteri kadar çoğalamayan Beşiktaş rakip kaleyi tutan ilk şutunu 42’de çekebildi. Trabzon’daki hezimette ilk isabetli şutunu 82’de çekebilmişti bu açıdan ilk yarıdaki Beşiktaş performansı ehveni şer yani kötünün iyisi olsa da Beşiktaş koskoca devrede hücumda bir türlü etkili çoğalmayı başaramadı. İkinci yarının hemen başında Beşiktaş, Aboubakar ile gole gerçekten yaklaştı çünkü ilk kez hücum temposunu yükseltmeyi başardı. Trabzonspor maçındaki sorun tekrardan ortaya çıktı: Maçın temposu yükselince Beşiktaş hücumda daha üretken olsa da savunmada çok büyük açıklar verebiliyor. 57’de Thiago boş kaleye kaçırdı, 59’da ise Mert olağanüstü bir kurtarış yaptı mesela! 66’da iki oyuncu birden değiştirdik ama oyun kalitemiz yükselmedi.

Haberin Devamı

77’de kalede iki Mert bile olsa golü yememiz maalesef kaçınılmazdı: Brugge yine sağdan geldi, sola çevirdi bu kez Vanaken Rosier’nin uyumasından faydalanıp usta işi vuruşla golü attı. Mert sayesinde golü hem geç yedik hem de verdiğimiz pozisyonlara göre neyse ki az yedik. 84’te oyuna giren Cenk formun geçici klasın ise kalıcı olduğunu kanıtlayan cinsten bir gole imza attı. Brugge deplasmanında 45-85 arası verdiğimiz pozisyonlardan sonra bu 1 puanı öpüp başımıza koysak yeridir. Mert’in de ellerinden öpmek gerek!

BEŞİKTAŞ'TA TAKIM İÇİ OPERASYONU

ATİLLA GÖKÇE | PAS GEVEZELERİ

Brugge 12 korner atıyor, 22’nin peşinde... Bizim Beşiktaş’ın bir korneri bile yok. 419 pas yapmış ev sahibi. Beşiktaş’ın 49 pas fazlası var (468)... Onlar 10 şut atıyor, 12 korner kazanıyor, bizimkiler Cenk’in golü dahil üç şut çıkarıyor. Mert gecenin kahramanı oluyor ama Beşiktaş o pas gevezeliğiyle sonuç vermeyen top kayıplarıyla kaybolan bir etkinlik peşinde... Gol için canla başla mücadele ettikleri halde şut sayısında yetersiz kalmalarının, boşuna yorulmalarının bir açıklaması yok... Varsa da ben bilmiyorum.

Haberin Devamı

Şenol hoca biliyor ama ne futbolcularına söylüyor ne de bize açıklıyor. Böylesine bir telaşe maçında ilk 10 dakikanın sonrasında bütün maç boyu başabaş mücadele eden, topu sahiplenen Beşiktaş’ta golü getirecek adam kenarda bekliyor. Cenk Tosun çok daha erken girmeliydi oyuna... Elbette bu zamanlama Şenol hocanın bildiği bir şey... Belki Cenk’in fizik gücüne güvenemiyor, belki de başka bir fırsat kolluyor. Neyse, neyse... Bu satırları yazarken Cenk’in oyuna girdiğini görüyorum. Hemen sonrasında 89’da golü buluyor Tosun’umuz... Eee bu kadar topla uğraşmanın da bir ödülü olmalı... Alkışlar Cenk’e... Beşiktaş’a da her şeye rağmen “Bravo” diyelim...

Böylesine top kullanıp, şutsuz ve kornersiz nafile bir maçtan nihayet Cenk’i anımsayıp oyuna sokmak ve onunla bir beraberlik bulmak yine de başarıdır. “Hem Şenol hocayı alkışlayalım, hem de Beşiktaş’ı.” Beşiktaş Aboubakar’ın gol serisinden sonra Trabzon ve Brugge’de sıkıntılı, zor maçlar yaşadı. Ne Şenol Güneş’in ne de Beşiktaş taraftarlarının alıştığı bir şey bu... Kazanmaya alışmış Beşiktaşlı futbolcuların da tuhaf karşıladığı ama işin içinde oldukları için bizden daha iyi anladıkları bir gerçek var... O gerçeği düşündüm... Ezeli rakipleri parayı basıp zengin transfer menüleriyle derinleşirken Beşiktaş kadrosu bütün iyi niyetli gayretlere rağmen doğru transferler de yapsa derinlikten yoksun “sığ” bir özellik taşıyor. Bu özellik ancak istikrar, yeni bir oyun anlayışı ve beklenenin üstünde bireysel başarıyla kazanılabilir. Başkan Ahmet Nur Çebi “yüzde 99 şampiyonuz” diyor ama bu sözler gerçeklikle örtüşmüyor.

Başkanın yüzde 99’una karşılık bu kadar beklentiden sonra hayal kırıklığı oranının yüzde 100 olduğu söylenebilir. Yine de Brugge’den çıkmayalım... Puan cetveline göre Beşiktaş gurbetten cebindeki bir puanla dönüyor. İstanbul’da daha iyi daha akıcı maçlar oynayıp grupta iddia sahibi olabilir. Bizim çektiğimiz fotoğrafın güzel çiçeklerle bir tabloya dönüşmesi herkesi sevindirir. Gecenin alkışlarla kutlanacak iki adamı var.

Kaleci Mert, en az 4-5 golü kurtardı. Yediği gol savunmadaki ağır ihmalden atıldı. Bir de Cenk Tosun var. Bu golcünün hem Beşiktaş’ta hem de Milli Takımda yapacağı zor işleri bekliyoruz. O işleri başardıkça hem Beşiktaş hem de Milli Takım yol alacaktır. Beşiktaş iki yerli ve millisiyle övünebilir.. Bize de alkışlamak düşer.

Club Brugge-Beşiktaş maçının ardından Merte büyük övgü: Öp elini

GÜNTEKİN ONAY | BRUGGE'DEN ALINAN BU BERABERLİK HARİKA

İyi baskı yapan ve top ayağındayken de son derece hareketli bir rakibe karşı Beşiktaş’ın çok zorlandığını gördük. Kaleci Mert Günok ve rakip forvetlerin beceriksizliği sayesinde son bölüme kadar skoru koruduk.

Gole kadar şanslıydık

Orta alandan hücuma geçişlerde ciddi bir bağlantı sorunu vardı ve Vincent Aboubakar’ın yanına kimseyi sokamadık. Özellikle Jackson Muleka hangi kanatta oynarsa kenarlarda çok açık verdik. Şenol Güneş de değişiklikleri tedbir amaçlı yaptı. 77. dakikada gelen Brugge golüne kadar açıkçası çok şanslıydık. 1-0’dan sonra 84. dakikada Cenk Tosun ve Alex Oxlade-Chamberlain ile ofansif hamleler geldi ve Aboubakar’ın harika asistini Cenk Tosun klas bir şekilde bitirdi. Açıkçası Beşiktaş, savunmada da hücumda da beklenenin çok altında bir performans ortaya koydu. Kaleci Mert Günok, 2 kez direk ve 1 kez de Eric Bailly gole izin vermedi. Bu kadar az pozisyon bulduğumuz ve kalemizde sürekli tehlike yaşadığımız böylesine bir karşılaşmadan alınan 1 puan harika.

İlk kez oynayan Bailly iyiydi

Şenol Güneş’in acilen akan oyunda daha fazla pozisyon üretecek tedbirleri alması gerekiyor. Dün ilk kez siyah beyazlı formayı giyen Eric Bailly olumluydu. Beşiktaş’ın iyisi kaleci Mert idi. Gedson da zaman zaman yaptığı top kayıplarına rağmen çok çalıştı

Umarım dersler çıkarılır

Açıkçası bu oyunla alınan Brugge deplasmanından 1 puan bir mucizeydi. Korner atmadığımız sadece 2 pozisyon ürettiğimiz bir 90 dakika oldu. Umarız Beşiktaş, bu maçtan dersler çıkartır.

İŞTE ÖNCEKİ İTALYANLAR ÇALIŞTIRICILAR

GÖKMEN ÖZCAN | MERTÇE DİRENDİ; CENK EDİP BAŞARDI

Belçika'da gerilim filmi gibi başlayıp 77'de gelen golle korku filmine dönüşen Club Brugge maçı, Beşiktaş adına mutlu sonla bitti. Bu sezon ligde 6 maçta 19 gol atarak formunun zirvesinde olan Brugge karşısında diken üstünde bir 90 dakika geçiren Kara Kartal, Mert Günok'un insan üstü performansı, Gedson Fernandes'in bitmeyen enerjisi ve Cenk Tosun'un klas son vuruşuyla 1 puanı kaptı. Siyah-Beyazlılar adına oldukça kaotik geçen deplasmandan alınan beraberlik, neredeyse bir galibiyet kadar değerliydi.

Club Brugge-Beşiktaş maçının ardından Merte büyük övgü: Öp elini

Bailly güven verdi

Kartal'ın boğucu Brugge deplasmanından 1 puanla ayrılması, bir Mert Günok mucizesi... Maçta bir gole engel olamasa da kalesine gelen tam 8 şutta geçit vermeyen kaptan, Türkiye'nin en başarılı file bekçisi olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu sezon attığı 7 golle Brugge'ün en skorer ismi olan Andreas Skov Olsen'in özellikle 59'uncu dakikadaki şutuna geçit vermeyerek takımı psikolojik olarak ayakta tutan Mert, Beşiktaş adına maçın kahramanı oldu. Gedson, bloklar arası geçişte oldukça zorlanan takımına hem savunmada hem de hücumda oldukça efektif şekilde destek verip Kartal'ı oyunda tuttu. Sancılı gecede 19 yaşındaki Demir Ege Tıknaz, 90 dakika sahada kalıp gelecek için umut verirken ilk maçına çıkan Eric Bailly de yaptığı kritik hamlelerle doğru transfer olduğunu gösterdi.

Club Brugge-Beşiktaş maçının ardından Merte büyük övgü: Öp elini

YORUM YAZ