MENÜ

Bizim Takım'dan Beşiktaş değerlendirmesi: '3-4 transfer takviyesi şart! Şampiyonluk mümkün ama...'

FANATİK'te 'Bizim Takım' bu Beşiktaş'ı masaya yatırıyor. Önceki günlerde Galatasaray ve Fenerbahçe'yi değerlendiren 'Bizim Takım' bu kez Beşiktaş için kolları sıvadı. İşte Fanatik'in usta yazarları Cem Dizdar, Erman Özgür ve Serkan Akcan'ın çok konuşulacak Beşiktaş değerlendirmeleri...

Bizim Takım'dan Beşiktaş değerlendirmesi: '3-4 transfer takviyesi şart! Şampiyonluk mümkün ama...'

 Süper Lig'de açılışı Karagümrük karşısında yapacak olan Beşiktaş'ı değerlendiren 'Bizim Takım' yeni transferlerden, kadro yapısına, bu sezonki şampiyonluk şansından şansından Şenol Güneş'e kadar birçok konuyu ele aldı.

Haberin Devamı

‘Bizim Takım’da Zafer Büyükavcı, Beşiktaş’ı sordu, Fanatik'in usta yazarları Cem Dizdar, Erman Özgür ve Serkan Akcan yanıtladı.

SORU 1: Zafer Büyükavcı: Beşiktaş bu sezonun belki de transferdeki en durgun takımlarından birisi... Size göre şu ana kadar yapılan takviyeler, Süper Lig’de şampiyonluk için yeterli mi? Beşiktaş kadrosunda size göre halen takviye edilmesi gereken mevkiler nereler?

CEM DİZDAR: ‘SEBA/MİLNE, GALATASARAY/ LUCESCU ŞAMPİYONLUKLARINI HATIRLAYALIM’

Türkiye’de takımın gücü ‘borçluluk miktarı’ değil de ‘transfer hanesine yazdığı futbolcularla’ ölçüldüğü için Beşiktaş’ın durumu ‘durgun’ olarak kabul ediliyor! Bu anlayış insanlara tıpkı şeker verilir gibi enjekte edilmiş durumda. Haliyle bağımlılık yaratıyor. Evet, Beşiktaş bundan sonra tek bir oyuncu almadan da şampiyon olabilir. Bu iddiama güvenmeyenler, Seba/Milne yıllarındaki Beşiktaş kadrosuyla rakiplerini karşılaştırabilir. Ya da Galatasaray’ın Lucescu ile şampiyon olduğu sezondaki kadrosunu hatırlayabilir. Veya Ertuğrul Sağlam’ın şampiyon Bursaspor kadrosunu. Üzüm üzüme baka baka kararıyor! Sarıyer alt yapısından yetiştiği için “Umut Meraş’la şampiyon olunamaz” türü yersiz iddialara kalkışacak olanlara, son şampiyon Galatasaray’ın sol beklerini hatırlatırım. Ezcümle... Transferci politikalar tez elden terk edilmesi gereken saçmalıklardır ve ülkede oyunun kurtuluş reçetesinin ilk maddesine bu öneri yazılmalıdır. Ülke futbolu ‘üzümün üzüme baka baka karardığı’ gibi bütçeleri olmadığı halde devletin göz yummasıyla birbirleriyle transferde yarışmaya kalkan kulüpçü anlayış yüzünden ‘batmıştır’.

Haberin Devamı

Bizim Takımdan Beşiktaş değerlendirmesi: 3-4 transfer takviyesi şart Şampiyonluk mümkün ama...

ERMAN ÖZGÜR: ‘SAİSS’İN GİTMESİ SONRASINDA DEFANSTAKİ KALİTE DE EKSİLDİ’

Beşiktaş için ‘şampiyonlukta yarışacağı rakiplerine nazaran kadrosu çok sıkıntılı’ demek hiç de abartılı olmaz. En özel silahı Aboubakar’ın yaşı ve Afrika Kupası’na gidecek olması, Cenk Tosun’un yaşadığı uzun süreli sakatlıklar, orta sahadaki alternatifsizlik ve savunmanın göbeğinde Saiss’den sonraki kalite eksikliği, en büyük problemler... Bu kadar sıkıntı varken ‘bu kadro şampiyon olur’ demek, sadece ‘taraf kişilerin söylemi’ olabilir.

Haberin Devamı

SERKAN AKCAN: ‘BEŞİKTAŞ PLANLAMASINI GEÇEN SEZON ORTASINDA BAŞLATMIŞTI’

Beşiktaş, geçen sezon devre arasında Onur, Aboubakar, Colley transferleriyle planlamanın temellerini atmıştı. Rakipler Tadic, Icardi, Zaha gibi transferler yapınca Beşiktaş’ın planlaması sade görünmüş olabilir. Ama planlama sadece yaz döneminde yapılmaz ve Beşiktaş en önemli pozisyonlarında yeterli oyunculara sahipti. Stoperde büyük bir eksiği vardı ve oraya Amartey’i aldı. Cenk’in sakatlık ihtimalini göz ardı etmeyerek Rebic’i transfer etti, kalecisi Mert ile kontrat uzattı. Santrfor kalitesi ve bakiyesi yeterli olduğundan yeni sezon bütçesini daha verimli kullanıp Ghezzal’ın durumuna göre bir sağ kenar forveti alınabilir. Çıta Nicola Pepe ise Beşiktaş seviyesini yukarı taşır. Orta sahaya alınan Onana, Bakü’de oynadığı kısa sürede hatalar yaptı ama potansiyelli bir oyuncu. Muhtemelen ortaya bir takviye daha yapılacak. Taraftarın karalar bağlayacak bir ruh haline girmesine gerek yok.

Haberin Devamı

Bizim Takımdan Beşiktaş değerlendirmesi: 3-4 transfer takviyesi şart Şampiyonluk mümkün ama...

SORU 2: Zafer Büyükavcı: Şenol Güneş’in gelmesiyle birlikte Beşiktaş’taki hava yine değişti. Yarıştaki diğer rakipleri ve teknik adamları da göz önüne SORU 2 alırsanız; geçmişte iki şampiyonluğu bulunan Şenol hocanın, bu sezon da Beşiktaş’ı zirveye taşıması mümkün mü?

CEM DİZDAR: ‘EVET; BEŞİKTAŞ’IN ŞENOL GÜNEŞ İLE ŞAMPİYON OLMASI MÜMKÜN...’

Soruya en sonundan başlayarak yanıt verirsem; “Evet, Beşiktaş’ın Şenol Güneş ile şampiyon olması mümkün.” Ancak soru, “Güneş ile şampiyon olur mu?” diye sorulmuş olsa yanıtım, ‘Olabilir’ veya ‘Bilemem’ olurdu. Futbolda daha önce yapılmış olanların tekrarı gibi bir zorunluluğa yer yoktur. Örneğin Kloop, Liverpool ile bir kez şampiyon olurken, Guardiola’nın City ile şampiyon olamadığı sezonlar da vardır. Dolayısıyla şampiyonluğu belirleyen şey teknik adamın adından çok takım ile birlikteliğinin ortaya çıkardığı ‘oyun gücü’dür.

 Geçen sezon Güneş sonrası çoğu maçta ortalama bir oyun tutturan Beşiktaş, hatırlanırsa son hafta avucunda bulduğu ikinciliği kazanamamıştı! Bilmem şu önemsiz ayrıntı kimlerin dikkatini çekiyor. Son maç dahil kulübede Güneş’in hemen yanında hiçbir teknik tecrübesi olmayan Burak Yılmaz oturuyor. Onca yıldır Güneş’in gedikli yardımcısı Şeref Çiçek ise ötelerde! Yılmaz kameranın kulübeyi gösterdiği anlarda çoğunlukla Güneş değil, eliyle ağzını kapatarak Çiçek’le konuşuyor. Bu oturma hiyerarşisi kimseye tuhaf geliyor mu acaba? Tüm bunların ışığında Beşiktaş, Şenol Güneş ile iki kez şampiyon olmuşsa bir kez daha olma ihtimali her daim vardır.

Haberin Devamı

SERKAN AKCAN: ‘ŞAMPİYONLUK İÇİN MARATON KOŞUCUSU GİBİ OLMAK GEREKİR’

Elbette mümkün. Geçen sezon Şenol Güneş ileri bir teknik direktörlük performansı gösterdi. Ama bu yıl rakipler çok para harcayıp büyük kadrolar kurdular. Şayet yönetim sağ forvet sorununu çözebilirse Güneş’in rakipleriyle yarışta geri kalacağını zannetmem. Şenol hocanın Talisca çıkışı hem taraftara hem yönetime bir mesajdı. Hoca yönetime diyor ki, “3 tane yarım alacağımıza bir tane tam alalım.” Elbette kadrosunda bir Talisca’sı yok ama sağa Nicola Pepe’yi alabilirlerse, Güneş’in rakipleriyle yarışta eli güçlenir. Şampiyonluk için maraton koşucusu olmak gerekir. Bunu en iyi Güneş biliyor. Bugünden şampiyonu konuşmak zor ama Beşiktaş’ın kadrosuna bakarak Güneş’in yarışa erken veda edeceğini düşünmemizi gerektirecek yeterli doneye sahip değiliz.

Bizim Takımdan Beşiktaş değerlendirmesi: 3-4 transfer takviyesi şart Şampiyonluk mümkün ama...

ERMAN ÖZGÜR: ‘KADRODA ŞAMPİYONLUK POTANSİYELİ VARSA, ŞENOL GÜNEŞ KESİN YAPAR’

Eğer Beşiktaş kadrosu şampiyon olacak potansiyele sahipse, bunu gerçekleştirecek ve bu konuda performansından şüphe edilmeyecek tek adam Şenol Güneş’tir. Şenol Güneş; şimdiye kadar oynanan ön elemelerde elindeki kadrodan ‘sinekten yağ çıkartmak misali’ müthiş faydalandı diyebilirim. Ancak Beşiktaş Yönetimi buna aldanıp gerekli hamleleri yapmazsa, bütün sezon bu kısa süreç gibi olumlu geçmez...

SORU 3: Zafer Büyükavcı: Gelenler, gidenler ve gündemdekiler listesini nasıl yorumlarsınız?

CEM DİZDAR: ‘EN SÜKSELİ İSİM REBİC! ANCAK TAKIMA NE VERECEK, BAKACAĞIZ’

Gidenler arasında Beşiktaş’a katkı sıralaması yapsam önce Saiss ardından Redmond’u yazar sona da Wellinton’u koyarım. Ancak üçünün yokluğunun da büyük kayıp olmadığını söyleyebilirim. Çünkü stoper nitelikli oyuncular istihdamı kolay oyunculardır. Bielsa’nın sıklıkla tekrarladığı gibi ‘Savunma öğrenilir...’ Yeter ki, öğreticiler yetkin olsun. Redmond ise yokluğu nedeniyle diz dövülecek bir oyuncu değildir. Gelenler arasında en sükseli isim Rebic kuşkusuz. Ancak futbolu doğru kavramak için bir oyuncudan çok şey beklemek yerine takıma katkısına bakmak gerekir. Gelenlerin katkısını göreceğiz ama Amartey’in her maçında ülke ortalamasının üzerinde olduğunu da not etmek gerek.

 Geleceği farz edilenlere gelirsek... Diyelim Talisca... Antik Çağ filozofu Herakleitos’a atıflanan bir söz vardır; “Aynı ırmakta iki kez yıkanılmaz!” O günün koşullarıyla bugün farklı olduğu için Talisca’nın da farklı olması kaçılmazdır. Örneğin, Gomis ve ikinci dönem Galatasaray ilişkisi gibi. Chamberlain için ise birkaç isim sıralayıp bahsi kapatayım; Kevin Prince Boateng, Dele Alli, Daniel Sturridge ve niceleri!

SERKAN AKCAN: ‘TALİSCA GİBİ BİR ALFA FORVET Mİ? YOKSA ÜÇ BÖLGEYE ADAM ALMAK MI?

’Onana, Bakü’de Neftçi’ye karşı aldığı kısa sürede çok hata yaptı, ağızlarda kötü bir tat bıraktı. Hadjiahmetoviç, Şenol hocanın yine birinci tercihi olacaktır. Salih muazzam ilerliyor, Gedson ise bıraktığı yerden devam ediyor. Bu üçlüde sorun yok ama kadroyu derinleştirmek adına merkeze bir transfer yapılmalı. Bence kafa karışıklığı burada başlıyor. Talisca gibi alfa bir forvet almak mı, orta sahaya bir takviye, stopere ekstra oyuncu, sağ kenara Pepe’yi almak mı? Yönetim önce bu konuda karar vermeli.

Bizim Takımdan Beşiktaş değerlendirmesi: 3-4 transfer takviyesi şart Şampiyonluk mümkün ama...

ERMAN ÖZGÜR: ‘FORVET, ORTA SAHA VE DEFANSA 3-4 OYUNCU TAKVİYESİ ŞART...’

Beşiktaş’ta Rebiç ve Amartey şimdilik doğru transferler gibi duruyor ama Beşiktaş’ın forvet hattına, orta sahasına ve savunmasının göbeğine 3-4 oyuncu takviyesi yapması şart. Fakat asıl problem belki de Beşiktaş Yönetimi’nin haddinden fazla ‘durgun’ olması. Beşiktaş Yönetimi; Dünya’nın en güzel yerlerinden birinde bulunan stadyumun sponsorluğu için de sözleşmesi biten oyuncuların kontratlarının yenilenmesinde de dış transferde de fazla durgun...

Bizim Takımdan Beşiktaş değerlendirmesi: 3-4 transfer takviyesi şart Şampiyonluk mümkün ama...

 

YORUM YAZ