MENÜ

Beşiktaş'a kurtuluş reçetesini verdi: Borussia Dortmund...

UEFA Konferans Ligi'nde son maça iddiasız çıkan temsilcimiz Beşiktaş, İsviçreli rakibi Lugano'yu iki farklı mağlup etmeyi başardı. Siyah - beyazlıların gruptaki ilk galibiyetini usta yazarlar. İşte detaylar...

Beşiktaş'a kurtuluş reçetesini verdi: Borussia Dortmund...

Konferans Ligi'ne grup aşamasında veda eden temsilcimiz Beşiktaş, deplasmanda İsviçre ekibi Lugona ile karşı karşıya geldi. Siyah - beyazlılar, Alex-Oxlade Chamberlain'in kırmızı kart gördüğü karşılaşmada rakibini Cenk Tosun ve Emrecan Terzi'nin golleriyle 2-0 mağlup etti.

Haberin Devamı

Usta kalemler, mücadeleyi analiz etti.

YILDIZ İSİMLERE ÖNCELİK VERİLDİ

CEM DİZDAR | DÜĞME YANLIŞ İLİKLENİNCE...

Yanlış başladılar, yanlış yolda yanlış ilerliyorlar. Kafası karışık bir takımı alan yeni yönetim de eni konu düşünmeden aldığı kararlarla mevcut krizi derinleştiriyor. Öncelikle bir fikre ihtiyacı var Beşiktaş’ın. Bu sezonu tadilat yılı olarak tasarlayacak bir fikre. Ancak bu tadilat Rıza Çalımbay’la mümkün mü işte bu soru işareti. Düşünün yedek kulübesinde 18 yaş ortalamalı 7 oyuncu varken ilk 11’e sadece Serkan Emrecan Terzi gönderiliyor! Eğer bu çocuklar izlediğimiz bu yavan ilk yarı ve 5 gol yenen bir önceki maçta oynayamayacak durumdaysa neden boş yere antrenman yapıyorlar ki? Ve bunları yönetip antrene eden onca insan neden istihdam edilir ki?

Haberin Devamı

Beşiktaşa kurtuluş reçetesini verdi: Borussia Dortmund...

Hemen her durumu olumsuzluklarla kapatmaya çalışan Çalımbay bakış açısının Beşiktaş’a yegane vaadi ‘Kazanmak’ olacaktır. Oysa Beşiktaş’ın bir ‘Kuruluş’, ‘Yeniden inşa’ fikrine ihtiyacı vardır ve bu bilindik yaklaşımlarla mümkün değildir. Ahmet Nur Çebi ve öncellerinin yaklaşımı ‘Şampiyon takım’ fikriydi ve bu anlayış Beşiktaş’ı önce kültürel ardından maddi açıdan perişan etti. Bugün devletin ‘Müşfik ve şefkatli eli’ olmasa Beşiktaş dahil İstanbul’un ‘Büyük takımları’nın değil koşmak yürüyecek mecali olamazdı.

ÖNLERİNDE ÖRNEKLER VAR

Dün akşam sezon öncesi hazırlık maçlarını andıran tempo ve ritimde bir karşılaşma izledik. Üçüncü hocasında da baştaki gibiydi Beşiktaş; tesadüf, şans ve bireysel beceri takımı olmayı sürdürdü. Hasan Arat yönetimi için ilham olacak bir örnek gerekirse Şampiyonlar Ligi’ni kazandıktan sonra çöken Borussia Dortmund’un yükseliş hikayesi olabilir. Onlar neyi, nasıl yaptılar? Ayak izleri belli sadece takip etmek gerekiyor.

Beşiktaşa kurtuluş reçetesini verdi: Borussia Dortmund...

Ve yönetim ‘Fikri önceliği’ni şampiyonluktan öte ‘Ülkedeki çoğunluğun ikinci takımı olabilme sempatisi’ne verebilirse işler hızla yoluna girer. Beşiktaş önce kendine sonra da ülkeye iyi gelebilmeyi başarabilmeli. Bu aynı zamanda ülke futbolunun krizden çıkış reçetesidir de...

BİLAL MEŞE | KARTAL'A GENÇLİK AŞISI

Haberin Devamı

Beşiktaş’taki negatif tablonun sorumlusu asla Rıza Çalımbay değildir, bunu da cümle alem biliyor! Öyle hiç kimse kalkıp, faturayı Çalımbay’a çıkarmasın, tecrübeli hocayla ilgili bir yaptırım düşünülüyorsa, öyle yan yollara sapılmasın! Lugano maçına 19 oyuncuyla çıktı Çalımbay. Demem o ki, Rıza hocanın ‘bir eli yağda, bir eli balda’ değil, müthiş zorluklarla mücadele ediyor. Ha elinde geniş bir kadro olur, amenna, eee yok arkadaş yok, ne yapsın?

Toplam, 6.5 milyon euroluk takım Sivasspor’u üç kez Avrupa’ya taşıyan Çalımbay’dır, bir de Türkiye Kupası var, bu başarılara hangi pencereden bakacağız? Çalımbay, benzetme yerindeyse Ümraniye’de revir teslim aldı. (9 sakat, 5 kadro dışı) Kartal bu anlamda komaya girmiş, kurtuluş reçetesi yazmasını bekliyorsunuz! Biliyoruz zor günlerin adamıdır Çalımbay, çağırdılar, geldi, büyük bir özveridir bu, unutmayın. Bir yanda sakatlıklar, diğer yanda kadro dışı kalanlarla dolu Beşiktaş’tan ancak böyle bir 11 çıkar! ‘Davulun sesi, uzaktan hoş gelir’ demiş büyüklerimiz, Çalımbay’ın yerine kendinizi koyun da görelim!

Haberin Devamı

İki takım için de prestijden öteye gitmeyen dünkü maçta Lugano ilk yarıda özellikle Kartal’ın sağ tarafını adeta felç etti, iki net pozisyon buldu, Ersin geçit vermedi. Çabuk ve pasa dayalı ofansif girişimler yapan Lugano karşısında Kartal, ilk 45 dakikada iyi direnç gösterirken, savunma arkasına atılan toplarla pozisyon üretmenin peşinde koştu. Nitekim 36’da kaptan Cenk Tosun, sol çarprazdan sert vurdu, savunmadan döndü, ikincisinde affetmedi.

Bu yarıda Kartal’ın çok iyi oynadığını söylemek zor, ancak pes etmedi, en azından mücadele etti, takım savunmasında ise fena değildiler. Beşiktaş deplasman değil, sanırsınız İstanbul’daydı. Zürih’te Beşiktaş Sevdalıları takımlarına büyük destek verdiler, susmadılar. Helal olsun gurbetçilere, eyyy takımı yuhalayanlar, örnek alın, örnek!

Rıza Çalımbay sakatlanan Cenk Tosun’un yerine Semih’i ikinci yarıda sahaya sürdü. Muleka’yı da oyundan alan tecrübeli hoca, elinin altında ne kadar genç varsa, şans verdi. Valla hocam, bu gençlerde ışık var, en azından koşuyorlar, mücadele ediyorlar, vazgeçme onlardan, devam.

Haberin Devamı

Yeni yabancılardan Chamberlain’e helal olsun, Kartal’da ayakta kalan, pes etmeyen fotoğraftı, kızarması iyi oyununa gölge düşürdü! Tabi ki Bakhtiyor’u unutursak ayıp ederiz, joker gibi, bir orda, bir burda, bu kez stoperde sıfır hatayla oynadı. En büyük alkışımız da kaleci Ersin’e, kurtarışlarıyla Mert’i aratmadı. Semih’in girip, atamadığı net pozisyonları da anımsatalım. Dedik ya ne varsa, gençlerde var, 88’de Emrecan Terzi, uzaktan vurdu, maçın skorunu belirledi.

Evet Kartal, Konferans Ligi’ne vedasını üç puanla taçlandırırken, ülkemizin puanına büyük katkı yaptı, canınız sağolsun, gençlere de helal olsun.

GÜNTEKİN ONAY | GENÇ KARTAL'IN ZAFER GECESİ

Eminim ki Beşiktaşlılar bu sezon takımlarıyla ilk kez bu kadar gurur duymuştur.

Bir futbol takımının 17 oyuncusunun eksik olması tarihte görülmüş bir şey değil. Beşiktaş, bu şartlarda Zürih’te Lugano’nun karşısına çıktı. 2 takımın da gole yönelik, açık futbol sergilediği maçta kontrol genelde Beşiktaş’ta idi. Bunda Hadziahmetovic, Salih ve Oxlade-Chamberlain’den oluşan orta alanın etkisi büyüktü.

ERSiN BAŞARILIYDI

Stoper oynayan Bahtiyar Zaynutdinov’un geriden oyun kurma becerisine sahip olması da Beşiktaş’ın kurgusunu pozitif anlamda etkiledi. İlk yarının sonlarında gelen Cenk Tosun’un sol ayağıyla zor pozisyonda attığı gol ise birinci sınıf idi. Maçın genelinde zaman zaman Lugano’ya fırsatlar da verdik ancak bu şutların hepsinde kaleci Ersin başarılıydı.

GENÇLER PARILDADI

Beşiktaş’ta dün forma giyen altyapıdan gelen genç oyuncular hem göz doldurdu hem de gelecek için umut verdi. Maça 11’de başlayan Emrecan Terzi, hiç sırıtmadı. Emrecan ilk profesyonel maçında alkışı hak etti. Son dakikada attığı golle Avrupa’nın dört bir yanından gelen gurbetçilerimizi gururlandırdı.

Oyuna sonradan giren Semih Kılıçsoy, belki çok net fırsatlardan yararlanamadı ama son derece etkili bir performans ortaya koydu. 16 yaşındaki Mustafa Hekimoğlu da fiziği ile ve tekniği ile dikkat çekti.

Dün hem prestij hem de ülke puanı açısından 17 eksikle alınan bu galibiyet ve 20 yaşın altındaki 6 futbolcunun forma giymesi çok değerliydi. Eminim ki zor günler geçiren Beşiktaşlılar dün bu sezon takımlarıyla ilk kez bu kadar gurur duymuştur.

Beşiktaşa kurtuluş reçetesini verdi: Borussia Dortmund...

YORUM YAZ