MENÜ

Yeni başantrenörü açıkladı! Fenerbahçe detayı... 'Kaybeden Ergin Ataman olmaz, Efes olur...'

Yeni sezonda Panathinaikos'la yeni bir serüvene başlayacak olan Anadolu Efes'in deneyimli başantrenörü Ergin Ataman artık gün sayıyor. Fanatik yazarı Gökhan German, ise Anadolu Efes'in Ergin Ataman konusunda kararını sert bir dille eleştirdi.

Yeni başantrenörü açıkladı! Fenerbahçe detayı... 'Kaybeden Ergin Ataman olmaz, Efes olur...'

Anadolu Efes'in başına geldiği günden bu yana özellikle EuroLeague'de büyük başarılar kazanan ve bunu kendisinden daha güçlü rakiplere karşı yapan Ergin Ataman, yeni sezonda Panathinaikos'u çalıştıracak. Deneyimli başantrenör iki kez EuroLeague'i Türkiye'ye getirmesinin yanı sıra basketbolcuların performansını arttırarak hepsini birer yıldıza dönüştürmesi de dikkat çekiciydi.

Haberin Devamı

G.SARAY VE F.BAHÇE...

TARİHİ BAŞARILARLA DİKKAT ÇEKTİ

Şimdilerde Türk basketbolunun lokomotifi takımlardan biri haline gelen ve Fenerbahçe Beko ile yaşanan rekabetin de mimarlarından olan Ergin Ataman'ın ayrılığını, Fanatik yazarı Gökhan German değerlendirdi. Köşesinde Ataman'ın başarılarının yanı sıra takımı nerede devralıp hangi noktaya getirdiğine kadar derin bir noktaya da değinen German'dan çarpıcı sözler...

Yeni başantrenörü açıkladı Fenerbahçe detayı... Kaybeden Ergin Ataman olmaz, Efes olur...

Yazarımız Gökhan German'ın 'Bir Efes klasiği!' başlıklı yazısı...

Yeni sezonda Panathinaikos'la anlaşan Ergin Ataman, Fenerbahçe galibiyeti sonrası çok doluydu. Kırgındı... 'Konuşacak çok şey var ama anlatamıyorum' dedi. Neden kırgın olduğu çok açık aslında... Önce 20 yıl önceye, sonra Efes'in Avrupa'yı 4 yıl domine ettiği döneme dönelim...

Haberin Devamı

Anadolu Efes 2000 yılında tarihinde ilk kez Final-Four'a kalmıştı. Coach Ergin Ataman'dı... Tarihi bir başarı elde etmişti.

Ama Ergin Ataman 6 ay sonra başkan tarafından görevinden alındı. Kötü gidiş nedeniyle kan değişimi gerekiyormuş!!

Aradan 20 yıl geçti.

Efes onlarca antrenör, yüzlerce oyuncu değiştirdi, milyonlarca dolar para harcadı. Elde ise koskocaman bir 'sıfır' vardı.

20 yılda hiçbir şey değişmemiş

Euroleague'i sonuncu bitirdikleri sezon tekrar takımın başına geçti Ergin Ataman.

Kadroyu kurarken, Larkin dışında yıldız sayılacak bir oyuncu transfer etmedi. O da bir şey kazanamamıştı. Zalgiris'te Pangos'un yedeği olan Miçiç yardımcı oyun kurucu olarak alındı. Pleiss, Beaubouis, Moermann, Anderson, Simon, Motum ve Sertaç gibi Final-Four adayı hiç bir takımın almayı düşünmeyeceği isimlerle sözleşme imzaladı. Sonra da kariyeri dibe vuran, aylarca boş kalan Singleton takıma dahil oldu.

10-12 milyon dolarlık vasat sayılacak bir bütçeyle kuruldu bu takım ve 20 yıl sonra Efes Final-Four'a kaldı ve tarihinde ilk kez final oynadı.

Bir yıl sonra ise ligi domine ettiler. Tüm rakipleri sürklase ediyorlardı. Real, Barca, Olympiakos kim gelirse gelsin ilk yarıdan 20 fark yapıp maçı bitiriyorlardı. Tabii ki maçlar oynanmadan kazanılmaz ama bana göre modern Euroleague tarihinin en iyi basketbol oynayan takımıydı Anadolu Efes. Sakatlık vs olmasaydı muhtemelen şampiyon olacaklardı ama Covid nedeniyle sezon iptal edildi.

Haberin Devamı

Yeni başantrenörü açıkladı Fenerbahçe detayı... Kaybeden Ergin Ataman olmaz, Efes olur...

Kimsenin yüzüne bakmadığı oyuncularla...

Ardından bu oyuncularla tarihinin ilk Euroleague şampiyonluğunu kazandı Anadolu Efes ve Ergin Ataman... Herkes diyor ya 'Miçiç-Larkin ve diğer yıldızlar bizde olsa biz de şampiyon oluruz'... O oyuncuların hiç biri yıldız değildi. Ne Miçiç, ne Moerman, ne Pleiss, ne Anderson ne diğerleri.. Ne de 29 yaşına kadar 10-11 değişik kulüpte oynayan, Anadolu'yu gezen Sertaç Şanlı. Takımın eskisi Dunston dışında şampiyonluk gören bir isim bile yoktu bu takımda. Hepsi takımla beraber gelişti, hepsi birer yıldız oldu.

Tabii ki şampiyon oyuncuları tutmak için onlara şampiyon parası ödemek gerekiyordu. Bir çoğunun aldıkları ücret arttı. Miçiç-Larkin, (Mirotiç) hariç Avrupa'nın en çok kazanan oyuncuları arasında yer alıyordu.

Fenerbahçe Beko daha pahalı bir takımdı

Ama üst üste ikinci kez şampiyon oldukları sene yine de Efes'in bütçesi; örneğin o yıl Play-Off bile yapamayan De Colo, Vesely gibi yıldızlara sahip Fenerbahçe Beko'dan daha azdı mesela. (Buna Şehmuz, Starks, Floyd'un buy-outları ve şube maaşları dahil) Barcelona ve Real Madrid'i saymıyorum...

Haberin Devamı

Konuşuluyor ya; o bütçeler, o yıldızlarla herkes şampiyon olur. Öyle olmuyor işte...

Kısacası Ergin Ataman ve takımı 4 yıl Avrupa'da fırtına gibi esti. 3 final, 2 şampiyonluk ve sayılmayan bir sezon.

Anadolu Efes ve başkan Tuncay Özilhan'ın yıllardır hayalini kurduğu senaryolar gerçek oluyordu. Efes artık Avrupa'nın en büyüğüydü.

Yeni başantrenörü açıkladı Fenerbahçe detayı... Kaybeden Ergin Ataman olmaz, Efes olur...

Kupa zaferlerinin yanı sıra Ataman'ın en büyük başarısı ise o özlenen Efes ruhunu geri getirmiş olmasıydı.

Yıllardır boş tribünlere oynayan, otobüslerle salona taraftar taşıyan kulüp, bedava bilet dağıtan kulüp artık 'kapalı gişe' oynuyordu her maçını. Sinan Erdem Spor Salonu tam kapasite dolarken binlerce bilet talebi de karşılıksız kalıyordu.

Bu sene ne oldu? Yalnış transfer hamleleri yapıldı. M'Baye, Pollonara, Ziziç gibi. Clyburn transferi büyük riskti. Miçiç ve Larkin varken bir büyük yıldızı daha sisteme adapte edebilmek kolay olmayacaktı. Ergin Ataman bunu başaramadı. Takım da kendi de sezona kötü başladı ve kötü bitirdi. Kendi de takım da bana göre gereken kontantrasyonu sağlayamadı.

Haberin Devamı

Efes tarihinin belki de en pahalı kadrolarından biriydi Clyburn-Micic-Larkin'li takım ve Play-Off'a kalamamak büyük hayal kırıklığıydı. İki yıl üst üste şampiyon olduktan sonra Play-Off dışı kalmak tabii ki başarısızlık.

Peki bunun sonucu 4 yıllık efsane sezonları bir kalemde silip atmak mı olmalı?

Obradoviç 10 kere kovulmuştu!

Yakın geçmişten bir örnek vereyim.

Zeljko Obradoviç... Panathinaikos'la tam 13 sezon geçirdi. 8 Final-Four, 5 şampiyonluk. Efsane coach, efsane takım!!

Peki aradaki 5 sezon.

Panathinaikos 2002-2003 sezonda şampiyonluk sonra kaderin cilvesi Ergin Ataman'ın çalıştırdığı Montepaschi Siena'nın bulunduğu gruptan çıkamadı ve Final-Four yapamadı. 2004 yılında Top 16 grubunu sonuncu bitirdi ve elendi. 2005-2006'da Serkan Erdoğan'ın 24 sayı attığı maçta TAU Ceramica'ya yenildi ve tarihinde ilk kez Play-Off'tan elendi Obradovic. Yine Final-Four'a kalamadı. Bir yıl sonra Euroleague şampiyonu oldu ama 2008'de Play-Off bile yapamadı. Kariyerinin en kötü Euroleague sezonlarından birini geçirdi. Ama kimse ona 'buraya kadar' demedi, Obradoviç tekrar Panathinaikos'u şampiyonluklara taşıdı.

Yapılması gereken sezon başında Ergin Ataman'ın önüne 5 yıllık kontrat koymak olmalıydı.

Sanki Anadolu Efes Panathinaikos gibi bir sürü kupa kazanmış, bir sürü Final-Four heyecanı yaşamış da, antrenör beğenmiyor.

Yeni başantrenörü açıkladı Fenerbahçe detayı... Kaybeden Ergin Ataman olmaz, Efes olur...

Pablo Laso'nun da 10 yıllık Real Madrid kariyerine bakın. Şampiyonluklar, finaller var ama boşa geçen bir sürü sezon da.

Ergin Ataman'ın boşa geçecek bir sezonluk hakkı da yokmuş demek ki Efes yönetimi gözünde...

20 yıl Final-Four bekle, aynı 20 yıl önce olduğu gibi kötü giden bir sezon sonrası Ergin Ataman'ı gönder. 20 yılda hiç bir şey değişmemiş...

Kaybeden Ergin Ataman olmaz, Efes olur... O Panathinaikos'ta başarısız olsa da, ertesi sene başka bir Euroleague takımında iş bulur. Umarım Anadolu Efes, bir 20 yıl daha Ergin Ataman gibi birini beklemez...

Not: Erdem Can'ın Efes'le anlaştığı bilgisi var. Laso dışında hiç bir yabancı coach Efes'i kesmezdi. Erdem Can ilk antrenörlük sezonunda harika bir iş çıkardı. Belki Telekom'u şampiyon da yapacak. Can'ın Efes'i bu seviyelerde tutma, daha da yukarı çıkarma potansiyeli var. Ama kendi kurmadığı takımla başarısız olma olasılığı da... Geleceği çok parlak bir coach. Umarım Efes'le anlaşma olur ve harika sezonlar geçirir...

Yeni başantrenörü açıkladı Fenerbahçe detayı... Kaybeden Ergin Ataman olmaz, Efes olur...


Yeni başantrenörü açıkladı Fenerbahçe detayı... Kaybeden Ergin Ataman olmaz, Efes olur...

YORUM YAZ