MENÜ

TBF'nin açıklaması sonrası hakemliği bırakan Aytuğ Ekti'nin kararındaki perde arkası ortaya çıktı!

Basketbol Süper Ligi Yarı Final serisinde Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko arasında oynanan üçüncü maçın yankıları sürüyor. Türkiye Basketbol Federasyonu'nun karşılaşmadaki hakem yönetimi nedeniyle aldığı karar sonrası hakemliği bıraktığını açıklayan Aytuğ Ekti'nin durumunun arkasındaki ilginç detay ortaya çıktı.

TBF'nin açıklaması sonrası hakemliği bırakan Aytuğ Ekti'nin kararındaki perde arkası ortaya çıktı!

Basketbol Süper Ligi Yarı Final serilerinde büyük heyecan yaşanırken karşılaşmaların yankısı da sürüyor. Anadolu Efes - Fenerbahçe Beko eşleşmesinin üçüncü maçını ev sahibi Anadolu Efes, 97-91 kazanırken karşılaşmaya damga vuran hakem yönetimi beraberinde birçok kararı doğurmuş durumda.

Haberin Devamı

MAÇ SONU FENERBAHÇE'DEN TEPKİ AÇIKLAMASI GELMİŞTİ

Serinin tartışmalı geçen üçüncü maçının ardından Fenerbahçe Kulübü, bir açıklama metni paylaşmıştı.

TBFnin açıklaması sonrası hakemliği bırakan Aytuğ Ektinin kararındaki perde arkası ortaya çıktı

'Türkiye Basketbol Federasyonu'ndan maç sonucunu tayin eden hakemlerin açıklanmasını bekliyoruz' başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"Bu akşam Fenerbahçe Beko Erkek Basketbol Takımımız, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 2022-23 sezonu play-off yarı final üçüncü maçında Anadolu Efes ile karşı karşıya geldi.

Karşılaşma maçın hakemleri Aytuğ Ekti, Zafer Yılmaz ve Serdar Ünal’ın ortaya koyduğu yönetimle 97-91 ev sahibi ekip lehine sonuçlandırıldı.

Bu maçın sonucu ne teknik adamların taktikleri sonucunda ne de takımların sahada ortaya koyduğu mücadele ile belirlenmiştir.

Haberin Devamı

Bu maç Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından atanan bu 3 hakem tarafından rakibimiz Efes’e armağan edilmiştir.

Anadolu Efes’in maç boyunca 32 serbest atış kullanmasına izin verilirken, bu sayı Takımımız için yalnızca 12 olarak kalmış; üstelik maçın karar anlarında Takımımız aleyhine çalınan ve çalınmayan çok kritik fauller maçın kazanınını belirlemiştir.

Bu maçta, ilgili hakemlerin ortaya koyduğu tavrın sebebini, motivasyonlarının kaynağını ve yaşanan rezilliğin açıklamasını Türkiye Basketbol Federasyonu’ndan ivedilikle bekliyoruz.

Bugün yaşanan son örnek olan basketbol maçından hareketle Türk sporunda branş fark etmeksizin görevi ve sorumluluğu olan herkes şunu bilmelidir ki;

Türk sporunda hemen her branşta yaptığı maddi manevi yatırımlar, eşsiz fedakarlık, tarifsiz emekle; marka değerini, rekabeti ve reytingi ayakta tutan kulüplerin başında gelen Fenerbahçe’nin sahalarda ve salonlarda göz göre göre, açık açık haksızlığa uğratılmasına dur demenin zamanı gelmiştir.

Oynanacak maçları, ortaya konan mücadeleyi, verilen emekleri hakkıyla yönetmeyecek, sonuçları hakemlerinizle belirleyecekseniz Fenerbahçe Spor Kulübü olarak tavrımız ve cevabımız en sert şekilde olacaktır."

TBF'DEN HAKEM YÖNETİMİNE İLİŞKİN KARAR

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF), Anadolu Efes - Fenerbahçe Beko maçında görev alan hakemlere sezon sonuna kadar görev vermeyeceğini açıklamıştı. Bu doğrultuda Aytuğ Ekti, Zafer Yılmaz ve Serdar Ünal sezon sonuna kadar görev alamayacaklardı.

Haberin Devamı

TBFnin açıklaması sonrası hakemliği bırakan Aytuğ Ektinin kararındaki perde arkası ortaya çıktı

TBF'den yapılan açıklama şu şekildeydi:

"Sezon başından beri hakemlerimizin genel performansından son derece memnun olmakla birlikte, Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi play-off yarı final serisi üçüncü maçında Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko arasında İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu’nda oynanan müsabakanın özellikle dördüncü çeyreğinde çalınan düdüklerle maçın sonuna tesir edilmesi, Merkez Hakem Kurulu’ndan Sorumlu Basketbol Federasyonu Asbaşkanı sıfatıyla herhangi bir şekilde art niyet olmadığından emin olmama karşın şahsımı üzmüştür.

Konuyu tüm teknik detayları ile ele alan Merkez Hakem Kurulu da benzer bir değerlendirmeyle, dün oynanan karşılaşmanın üç hakemini sezon sonuna kadar dinlendirme kararı almıştır.

Ülkemizi yurt dışında gurur duyduğumuz başarılarıyla temsil eden, ligimizdeki rekabetleriyle basketbolumuza büyük güç ve renk katan iki güzide kulübümüz, Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko’nun Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi play-off yarı final eşleşmesindeki hem seyir hem de teknik anlamdaki basketbol kalitesinden büyük memnuniyet duyuyorum.

Haberin Devamı

Hakemlerin değil sahadaki mücadelenin konuşulduğu bir play-off serisinin süreceğine inancım tamdır."

FENERBAHÇE'DEN KARARA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME: CAYDIRICI VE BU HAKEM KATLİAMININ KARŞILIĞI OLAN BİR CEZA DEĞİL

Türkiye Basketbol Federasyonu'nun aldığı karar sonrası Fenerbahçe tarafından yeni bir açıklama yapılmıştı. Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Sertaç Komsuoğlu, yaşananlara ilişkin kulübün resmi mecraları üzerinden bir açıklamada bulunmuştu.

TBFnin açıklaması sonrası hakemliği bırakan Aytuğ Ektinin kararındaki perde arkası ortaya çıktı

Sertaç Komsuoğlu'nun açıklamasında şu ifadeler kullanılmıştı:

"Dün akşam oynanan Türkiye Sigorta Basketbol Ligi 2022-2023 sezonu Play-off yarı final 3. maçında yaşanan, kesinlikle hakem hatası olarak kabul etmeyeceğimiz kararlara yönelik tavrımızı maçın ardından yaptığımız açıklama ile belirttik. İlgili açıklamada Türkiye Basketbol Federasyonu’ndan bir cevap beklediğimizi vurgulamıştık.

Haberin Devamı

Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından konu ile ilgili olarak Asbaşkan Kemal Dinçer imzasıyla yapılan açıklamada “hakem kararlarının maçın sonucuna tesir ettiği” ifadeleri yer almıştır.

Maçın sonucuna tesir eden hakem kararı ifadesine rağmen TBF tarafından alınan aksiyon kesinlikle caydırıcı ve bu hakem katliamının karşılığı olan bir ceza değildir.

Sporun her dalında adil rekabet şartlarını sağlamak ve korumak zorunda olan federasyonların, söz konusu Fenerbahçe olduğunda ortaya koydukları skandal yaklaşımlardan biri daha olarak tarihe geçen bu karar, tarafımızca “hakemlerin erken tatile gönderilmesinden” başka bir anlam ifade etmemektedir.

Dünkü karşılaşmanın hakemleriyle ilgili önümüzdeki sezonlarda da alınacak kararların takipçisi olacağız.

Türkiye Basketbol Federasyonu’ndan talebimiz, bu ve benzeri hakem performanslarının bir daha tekrarlanmaması adına kalıcı ve etkili adımların en kararlı şekilde atılmasıdır.

Aksi takdirde Basketbol Süper Ligi’nde ilerleyen dönemde atacağımız tüm adımları en radikal şekilde gözden geçireceğiz.

Fenerbahçe Beko Erkek Basketbol Takımımızın “hakem kararlarıyla” bir maç daha kaybetmesine asla izin vermeyecek, gerekmesi durumunda her türlü aksiyon kararlılıkla alacağız.

Takımımızın oynayacağı play-off serisi 4. maçı yönetecek hakem üçlüsü içerisinde yer alan Can Mavisu’nun, sosyal medya hesaplarında kullandığı infiale sebep olan profil fotoğrafında Anadolu Efes maçından bir enstantane yer alması sorumsuzca bir tutumdur ve tarafsızlığa gölge düşürmektedir.

Nitekim adı geçen hakemin konunun kamuoyuna yansımasından sonra sosyal medya hesaplarını kapatması da bu konudaki haklılığımızın bir göstergesidir.

Ayrıca dünkü karşılaşmada öne çıkan hakem kararları dışında bir hususu daha gündeme getirmek istiyoruz.

Anadolu Efes ile oynadığımız Play-off serisi üçüncü karşılaşması boyunca ve sonrasında, “centilmenliği ile ünlü” ev sahibi takım taraftarlarınca sporcularımıza, antrenörlerimize ve bizlere sarf edilen sözler terbiye sınırlarını fazlasıyla aşmıştır.

Bilhassa mücadele sonrasında, saha içi koltuklarında yer alan kendini bilmez kişilerce ekibimize edilen küfürlerle ilgili gerekli tüm yaptırımlar tarafımızca takip edilmektedir.

Kulübümüz, salonuyla, en büyük gücü olan taraftarıyla ve her geçen yıl daha da güçlenen sarı mirasıyla, hem kadınlarda hem de erkeklerde mücadele ettiği tüm kulvarlarda şampiyonluğa oynayan, ülke basketbolumuzun lokomotifi ve en büyük değeridir.

Her branşta olduğu gibi erkek basketbolda da tek beklentimiz, başta Federasyon tarafından, adil rekabet koşullarının hiçbir istisnaya müsade edilmeden sağlanması, aksi durumlarda ise gerekli yaptırımların emsal teşkil edecek şekilde uygulanmasıdır."

BİR KARAR DA AYTUĞ EKTİ'DEN!

Türkiye Basketbol Federasyonu'nun verdiği karar sonrası Aytuğ Ekti, bir açıklama yaparak bu kez kişisel olarak verdiği kararı paylaştı.

TBFnin açıklaması sonrası hakemliği bırakan Aytuğ Ektinin kararındaki perde arkası ortaya çıktı

Hakemliği bıraktığını aktaran Aytuğ Ekti'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Türkiye Basketbol Federasyonu bünyesinde 30 yıldır hem yurt içi hem yurt dışı hakemliği yapan bir hakem olarak; Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi 2022-2023 sezonu play-off yarı final maçı olan Efes - Fenerbahçe karşılaşmasının bahsi geçen teknik hatalar sonucu bir tarafa hediye edilmesi yargısının Türkiye Basketbol Federasyonu'na aldırttığı 'hakemlerin sezon sonuna kadar dinlendirilmesi' kararını kınayarak reddettiğim için hakemlik mesleğine duyduğum saygı sebebiyle kariyerimi sonlandırdığımı kamuoyu bilgisine arz ederim. ‘Maçın sonucuna tesir eden hakem kararı’ ifadesi, karşılaşmalarda adil rekabet şartlarını sağlamakla görevli bizler için kabul edilemez olmakla birlikte Fenerbahçe Yönetimi tarafından ısrarla daha büyük ve caydırıcı yaptırımlar uygulanması talep edilmektedir. İşte tam bu noktada bu kararı verme önceliğim, bahsi geçen karşılaşmanın sonuçlarının teknik olarak belirlenmediği yargısına varılarak töhmet altında bırakılan hakemlik mesleğine olan saygımdır. 30 sene önce, atadan saygı duyarak seçtiğim hakemlik görevimi layıkıyla yerine getirmek için gösterdiğim özveri; hak ettiği şekilde son bulmadığı için üzgün, ama aynı zamanda gösterdiğim özveriye yakışır şekilde bir meslek grubunu bu töhmetten arındırma sorumluluğu hissindeyim. İnsanı etik değerler ve sportif ahlaki değerler ışığında, hakem arkadaşlarıma bundan sonra sorumlu oldukları federasyonlarına ve maçlarını yönetmekle mükellef oldukları takımlara kendilerini ve teknik kararlarını açıklamak zorunda olmadıkları, sadece Uluslararası Basketbol Kuralları'na tabi kalınan başarılı nice sezonlar diliyorum.”

İŞTE O KARARIN PERDE ARKASI

Yazarımız Gökhan German, Aytuğ Ekti'nin kararının perde arkasına değindi. Aytuğ Ekti'nin zaten kurallar gereği hakemliği bırakması gerekirken sergilediği tutum dikkat çekti.

TBFnin açıklaması sonrası hakemliği bırakan Aytuğ Ektinin kararındaki perde arkası ortaya çıktı

İşte Gökhan German'ın konuya ilişkin değerlendirmesi:

"Çok tartışmalı geçen Anadolu Efes-Fenerbahçe Beko Play-Off yarı final 3. maçı sonrası ilginç bir gelişme daha yaşandı. Türkiye Basketbol Federasyonu'nun maçı yöneten hakemler hakkındaki açıklaması sonrası Aytuğ Ekti, durumu protesto edip 'hakemliği bıraktığını' açıkladı. Oysa 50 yaş sınırı nedeniyle sezon başında hakemliği bırakması gerekiyordu. Ancak TBF ile yapılan anlama gereği 1 yıl daha görev yapması kararı alındı. Yani zaten emekli oluyordu, 'sezon sonuna kadar dinlendirilme' kararı sonrası da otomatikman hakemliği bitmişti. Çıkıp, 'Bu açıklama nedeniyle hakemliği bırakıyorum' demesi çok tuhaf. Ayrıca maçta düdük çalan diğer iki arkadaşı da zor durumda bırakıyor. Ortaya 'Ben cesaret gösterdim, siz gösteremediniz' algısı çıkıyor. Bu da çok yanlış bir tutum bence. Fiilen zaten görev süresi bitmiş bir hakemin 'ben bıraktım' çıkışını anlamak güç..."

 

TBFnin açıklaması sonrası hakemliği bırakan Aytuğ Ektinin kararındaki perde arkası ortaya çıktı

YORUM YAZ