MENÜ

TBF Eğitim Kurulu Başkanı Aydın Örs: Gençler için harekete geçilmeli

Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından 2019 yılından bu yana organize edilen Bireysel Gelişim Antrenörlüğü Sertifika Programı İstanbul’da Ahmet Cömert Spor Salonu’nda tamamlanırken, Eğitim Kurulu Başkanı Aydın Örs, hem gerçekleştirdikleri eğitimler hem de U19 Milli Takımı’nın Dünya Üçüncülüğü hakkında önemli açıklamalar yaptı.

TBF Eğitim Kurulu Başkanı Aydın Örs: Gençler için harekete geçilmeli

 Ahmet Cömert Spor Salonu’nda gerçekleştirilen Bireysel Gelişim Antrenörlüğü Sertifika Programı’na 102 antrenör katılırken, ilk gün bir dönem ülkemizde Fenerbahçe forması da giyen eski NBA oyuncusu ve Trefl Sopot Başantrenörü Zan Tabak, “Bireysel Low Post Teknik ve Taktiği” ve “Transition Offense Antrenman Metodları” konularını ele aldı.

Haberin Devamı

Günün ikinci bölümünde ise Yugoslavya eski milli takım oyuncusu Dragan Lukovski “Kısalar İçin Hücum ve Savunma Fundemantalı Geliştirici Çalışmalar” konusunda tecrübelerini aktardı.

İkinci gün ise Anadolu Efes Yardımcı Antrenörü Serhan Aydanarığ “Perimater Oyuncular İçin Dribbling Fundamental'ı ve Bitiriş Çeşitliliği” ve TBF Eğitim Kurulu Üyesi Hasan Özmeriç ise “Pick and Roll Savunmalarına Karşı Hücum Opsiyonları” konuları üzerine eğitim verdi.

Eğitimlerin son gününde ise TBF Eğitim Kurulu Üyesi Alaeddin Yakan “Off Pick Savunmayı Okuma ve Spacing”, Anadolu Efes Atletik Performans Antrenörü Serhat Güneş “Egzersiz Progresyonlarında Yeni Yaklaşımlar”, Zihin Koçu ve Davranış Bilimleri Eğitmeni Aysim Altay “Yeteneklerin Keşfi: İletişimde Ustalaşmak ve Oyuncuları Tanımak” konuları üzerine sunumlarını gerçekleştirdiler.

Haberin Devamı

Bireysel Gelişim Antrenörlüğü Sertifika Programı, TBF Eğitim Kurulu Başkanı Aydın Örs’ün kapanış konuşmasıyla sona erdi.

Süper Lig’de artık zorunlu

TBF Eğitim Kurulu Başkanı Aydın Örs, eğitim sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, bireysel gelişim antrenörlüğüne büyük önem verdiklerini söyledi. Türkiye Basketbol Federasyonu’nun da kendilerine eğitim konusunda önemli destek verdiğini belirten Örs, “Bu eğitimi kısa süre önce başlattık. Son derece önemli bir konu olduğuna inanıyoruz. Federasyonumuz da bu yıldan itibaren tüm Süper Lig takımlarının bünyesinde bir bireysel gelişim antrenörü bulundurmayı zorunlu kıldı. Gelecek yıl bu alt liglerde de uygulanacak. Bu şekilde hem antrenörlerimiz kendilerini geliştirme şansı bulacaklar hem de basketbolumuzun genç yetenekleri, kendilerine özel hazırlanacak bireysel çalışmalarla eksiklerini daha çabuk tamamlayarak, takımlarında önemli rol ve sorumluluk alacaklar” dedi. 

'Edit ve analiz de çok önemli'

Eğitim Kurulu olarak antrenör eğitiminde farklı alanlar da açtıklarını belirterek, “Her antrenörün A Takım çalıştırması gerekmiyor. Bu nedenle Edit ve Analiz Sertifika Programımız da var. Bu konunun da günümüz basketbolunda çok değerli olduğunu görüyoruz. Antrenörlerimiz bu alanlarda da sertifikalarını aldıktan sonra kulüplerde kendilerine yer bulabilecekler. Böylelikle daha donanımlı bir antrenör grubumuz olacak. Bir önemli konu da şut kliniği. Antrenörler, küçük yaştaki sporculara en doğru şekilde şut atmayı öğretmeli ve bunun üzerine yoğunlaşmalı. Biz de seminerlerimizde başarılı olan antrenörlerimizi şut kliniğine davet ederek, bu konuda da en doğru şekilde gelişimlerini hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gençler için harekete geçilmeli

Bir soru üzerine, Dünya Üçüncüsü olan U-19 Milli Takımı hakkında da görüşlerini açıklayan Aydın Örs, “Öncelikle kazanılan başarı nedeniyle hem oyuncuları hem de tüm ekibi kutlamak gerekiyor. ABD’yi devirerek madalya kazanmış olmaları, bizim için umut verici. Ancak bundan sonrası çok daha önemli. Kadromuzda çok potansiyelli isimlerin olduğunu gördük.   Ancak geçmişte de benzer kadrolar, benzer başarılar yaşadıktan sonra o potansiyelin çok azını A Takımlara taşıyabildik. Bu kez aynı hatayı yapmamak lazım. ‘Bu gençlerin gelişimlerini sürdürmek için harekete geçtik mi?’ sorusunu kendimize sormamız lazım. Basketboldaki tüm paydaşların bir araya gelmesi gerek. Hem Federasyon hem kulüpler bu konuda ortak bir noktada buluşmalı ve bu gençlerin süre bulması, rol alması, gelişimlerinin hızlanması için harekete geçilmeli” uyarısında bulundu.

 

YORUM YAZ