MENÜ

EuroLeague'in geleceği için önemli hamle! 150 milyon dolarlık yatırım

Temsilcilerimiz Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes'in içinde yer aldığı Avrupa'nın en önemli basketbol organizasyonlarından biri olan EuroLeague için sürpriz bir hamle geldi. Zaman zaman şampiyon takımın aldığı rakam tartışma konusu yaratmıştı. Bu yeni proje ile EuroLeague'de şampiyon takımın alacağı rakam futbol dünyasını da geride bırakabilir.

EuroLeague'in geleceği için önemli hamle! 150 milyon dolarlık yatırım

Türk basketbolunun son dönemde başarı hegomanyasının bir hayli fazla olduğu, temsilcilerimiz Anadolu Efes ile Fenerbahçe Beko'nun gediklisi durumunda olduğu EuroLeague ile ilgili flaş gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Avrupa basketbolunun son dönemde artan popülerliği, dünya üzerinde de büyük yankı uyandırmış durumda. Amerikan Basketbol Ligi (NBA) kadar yüksek ücretlerin olmamasına rağmen rekabet düzeyi oldukça fazla olan EuroLeague, her sezon ilgiyi daha da fazlalaştırmanın yolunu aramaya başladı.

ZAMAN ZAMAN TARTIŞMA KONUSU OLDU

Zaman zaman ülkemizde de büyük spor kulüplerimizin arasında EuroLeague şampiyonunun kazandığı rakamlar polemik konusu olmuştu. Galatasaray'ın vefat eden eski başkanı Mustafa Cengiz, basketbol şubesine fazla destek verilmediği yönünde eleştirilere "Fenerbahçe Basketbol, Türkiye'nin gururu ama EuroLeague'de şampiyon olunca ne kazanıyorlar biliyor musunuz? 1 milyon euro. Ne harcıyorlar peki? 40 milyon euro" ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

 

EuroLeaguein geleceği için önemli hamle 150 milyon dolarlık yatırım

 

YATIRIMLAR DEVAM ETTİ

Bu sözler o dönemde bir hayli tartışılmış, hatta zaman zaman da taraftarlar tarafından hak verilen bir durum haline gelmişti. Harcanan rakamlar ile kazanılan rakamlar arasında büyük farklar olması hep dikkat çekilen bir nokta haline gelmişti. Buna rağmen Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko yatırımlarına devam ederek büyük başarılar kazanmaya devam etti.

 

EuroLeaguein geleceği için önemli hamle 150 milyon dolarlık yatırım

 

TÜRK TAKIMLARININ 4'LÜ FİNAL PERFORMANSLARI

Dörtlü Final (Final-Four) ilk olarak 1966 ve 1967 sezonlarında uygulanmış, 1988’den itibaren ise kalıcı olarak yürürlüğe girmişti. Anadolu Efes ve Fenerbahçe, 5’er kez Dörtlü Final’de boy gösterdiler. Anadolu Efes, 2000 ve 2001 yıllarında Efes Pilsen adıyla üçüncü olurken, 2019’da ikinci, 2021 ve 2022’de şampiyon oldu. İlk Dörtlü Final deneyimini 2015’te yaşayan Fenerbahçe, organizasyonu dördüncü bitirdi. 2016 finalinde CSKA Moskova’ya kaybeden sarı lacivertliler, 2017’de İstanbul’da şampiyonluğa ulaştı. 2018’deki ikinciliği, 2019’daki dördüncülük takip etti.

Ekiplerimizin arasındaki rekabet EuroLeague'de de büyük yankı uyandırdı. Obradovic ve Ergin Ataman arasında başlayan rekabet, kazanılan kupalar ve yıldız basketbolcuların tercihinin Türkiye olması Avrupa'nın da ilgisini çekmeyi başardı. Türk basketbolu böylece hem Avrupa'da yankı uyandırdı hem de NBA'e oyuncu gönderen bir ülke haline geldi. Basketbolun zirvesi olarak adlandırılan NBA'de de Avrupalı basketbolcuların etkinliğinin artması bir anlamda EuroLeague yönetimini de harekete geçirmiş oldu.

Haberin Devamı

Pandemi sonrası yeniden parkelere döndüğümüz anda taraftarların ilgisi de rekabet düzeyi arttıkça EuroLeague'un üstündeki ilgiyi arttırdı.

 

EuroLeaguein geleceği için önemli hamle 150 milyon dolarlık yatırım

 

YENİ BAŞKAN BODIRAGA

Euroleague Basketball, 14 Eylül’de yaptığı açıklamayla yeni başkanını resmen açıkladı. Bir Euroleague efsanesi olan Dejan Bodiroga bu göreve layık görüldü. Bodiroga aynı zamanda direktör rolünü de üstlendi.

Kariyerinde üç Euroleague şampiyonluğu bulunan Sırp efsane basketbolu bıraktıktan sonra Sırbistan Basketbol Federasyonu ve FIBA Europe’da görevler almıştı.

TRANSFERDE İLGİNÇ DETAY

Bodiroga yaptığı açıklamada Euroleague’in yeni bir döneme girdiğine vurgu yaparken, “Geçtiğimiz 20 yıl Euroleague’in global ölçekte bir organizasyona dönüştüğüne şahit olduk. Bu vizyonları için Jordi Bartomeu ve ekibine teşekkür ederim” dedi.

22 yıllık Bartomeu dönemi ise resmen sona erdi. 2000’de Euroleague’in kurucu ortaklarından biri olan Bartomeu o günden bu yana başkanlık yapıyordu.

Haberin Devamı

 

EuroLeaguein geleceği için önemli hamle 150 milyon dolarlık yatırım

 

EUROLEAGUE İNANILMAZ BİR PROJEYE İMZA ATABİLİR

Yeni yönetim böylece göreve de hızlı başlayarak yeni projelere imza atmak için kolları sıvadı.

Gazeteci Marc Mundet'in aktardığı bilgiye göre; Dubai'de Arap Emirlikleri'nin en zengin adamlarından biri olan ve Arap Emirlikleri'nde istikrarlı bir basketbol projesi geliştirmek isteyen Abdullah Al-Naboodah, EuroLeague'e yatırım yapmak istediklerini eski başkan Jordi Bertomeu'ya aktarmış ve görüşmeler başlamıştı. Yeni yönetim de bu teklife sıcak bakınca Euroleague'de öncesi ve sonrası olabilecek bir proje doğmuş oldu.

150 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Dubai, Euroleague'i yeniden boyutlandırması gereken çevresinden sponsorların ve yatırımcıların katılımıyla önümüzdeki altı yıl içinde 150 milyon euro yatırım yapmayı teklif ediyor. Bu teklife ek olarak Al-Naboodah, önümüzdeki 15 sezon için Avrupa'da sabit bir yeri olan bir takım ve 2025 ile 2029'da Final Four organizasyonunu Dubai'de yapma fikrini öneriyor. Al-Naboodah, yaptığı açıklamada, "Dubai bölgesinden sponsorların ve yatırımcıların girişi, Euroleague'i önümüzdeki yıllarda her düzeyde yeniden boyutlandırmalıdır. Dahili çalışmalara göre, mevcut gelir hacmi çok artacak." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

 

EuroLeaguein geleceği için önemli hamle 150 milyon dolarlık yatırım

 

EUROLEAGUE BUNU TARTIŞACAK

EuroLeague yönetim kurulu bu teklifi bu ay gündeme getirecek ve tartışacak. Gelen haberlere göre ise Avrupa'nın bir numaralı basketbol organizasyonu bu teklife sıcak bakıyor. Eğer teklif kabul edilirse Dubai 2024/25 sezonunda önce Wild Card'la ardından da kalıcı üye olarak Euroleague'in bir parçası olacak.

FUTBOL TAKIMLARINI GERİDE BIRAKABİLİR

Maddi yönde çoğu futbol takımının zorlandığı bu dönemde gelen bu haberle EuroLeague'de şampiyon olan takımın artık kazanacağı rakamın yükseleceği ve turnuvadaki gelir seviyesi yükseldikçe sponsorların da artacağı ön görülüyor.

YORUM YAZ