MENÜ

Basketbol takımları Avrupa kupalarından ne kadar gelir elde ediyorlar?

Basketbol takımlarının gelir - gider farkları, basketbol organizasyonlarının sağladığı maddi imkanların farklılıkları son dönemde sıklıkla gündeme gelmekte. İşte basketbol kulüplerinin kupalardan elde ettiği kazançlar...

Basketbol takımları Avrupa kupalarından ne kadar gelir elde ediyorlar?

Büyük kulüplerin basketbol şubelerine yaptığı yatırımlar, basketbol kulüplerinin kadro yapılanmaları değerlendirilirken Avrupa kupalarında başarı ihtimali ekstra önem taşımakta.

Avrupa'nın başlıca organizasyonları EuroLeague, EuroCup ve Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde kulüplere sağlanan gelirler farklılık göstermekte. İşte başlıca kupalardaki gelir durumları:

7DAYS EuroCup

EuroLeague Basketbol'un ikinci kupası konumundaki 7DAYS EuroCup'ın organizasyonda paylaşılan toplam maddi hacmi 4 milyon Euro. Sadece kulüplere ödenen para anlamına gelmese de bu miktar bir kulüp için 166 bin Euro'ya tekabül etmekte ki bu EuroLeague'in ardından Avrupa'daki en yüksek ortalama gelir anlamına geliyor.

EuroCup'ın 4 milyon Euro'luk maddi kaynağının 1 milyon Euro'su idari işler, hakem masrafları için kullanılırken geri kalan 3 milyon Euro'nun 2 milyonluk kısmı başarı durumuna göre kulüplere, 1 milyonluk kısmı da pazarlama havuzuna aktarılıyor. Kulüplere yönelik ayrılan 3 milyon Euro'luk kısmın takım başına 125 bin Euro'luk ortalama payı da yine EuroLeague'in ardından Avrupa'daki en yüksek ortalamaya tekabül ediyor.

EuroCup'ta takımlar normal sezon için 20 bin Euro, Top 16 neticesinde 30 bin Euro, çeyrek finaller etabı için 40 bin Euro, yarı finaller etabı için 60 bin Euro gelir elde etme şansını yakalıyorlar.

Önceki aşamalarda kazandıklarıyla turnuvayı şampiyon tamamlayan ekip toplamda 450 bin Euro'luk bir kazanç sağlarken ikinci olan takım 275 bin Euro gelir elde ediyor.

FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi

FIBA'nın öncelik bakımından ilk kupası konumundaki Basketbol Şampiyonlar Ligi, toplamda paylaşım için 5.2 milyon Euro'luk bir maddi hacme sahip.

Takım sayısının fazlalığı nedeniyle toplam hacmin kulüp başına ortalaması Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde 160 bin Euro...

Basketbol Şampiyonlar Ligi toplam maddi hacminin 1.7 milyon Euro'luk kısmını idari, hakem masrafları ve pazarlama giderlerine ayırırken 3.5 milyonluk kısım direkt olarak dağıtım için ayrılıyor. Fakat yine kulüp ortalamasına vurulduğunda 106 bin Euro ile EuroCup'ın altında bir gelir ortalaması dikkat çekiyor.

Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde takımlar normal sezon için 50 bin, son 16 turu için 70 bin, çeyrek finaller için 100 bin Euro organizasyondan gelir sağlıyorlar.

FIBA'nın Şampiyonlar Ligi organizasyonunda Final Four'a kalan takımlardan dördüncü olan 140 bin, üçüncü olan 200 bin, ikinci olan 400 bin Euro kazanç sağlarken birinci olan sezon toplamında sadece şampiyonluk için olan 1 milyon Euro'nun sahibi oluyor.

Turkish Airlines EuroLeague

FIBA'nın Basketbol Şampiyonlar Ligi organizasyonu ile EuroLeague'e birinci kupa anlamında rakip olma çabası neticesinde iki organizasyonun ödemelerinin aynı seviyede olduğu söylentileri ortaya çıkmış durumda. Fakat durum biraz farklı.

FIBA Şampiyonlar Ligi'nde şampiyonluğa ulaşan takım sezon içindeki aşama gelirlerini değil toplam sadece 1 milyon Euro'luk şampiyonluk gelirini elde ederken EuroLeague'de şampiyon olana sezon içi başarı gelirlerine ek olarak 1 milyon Euro ödenmekte.

Yıl boyu elde edilen başarı ve pazarlama gelirlerinin üzerine 1 milyon Euro şampiyonluk kazancını elde eden takım EuroLeague'de toplam 4 milyon Euro'luk başarı geliri elde etmiş oluyor. Bu da EuroCup ve Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde şampiyon olan takımların toplamından fazla bir miktara tekabül ediyor.

EuroCup ve Basketbol Şampiyonlar Ligi'ne göre çok daha fazla büyük bir maddi havuza sahip EuroLeague'de 16 takım toplam 30 milyon Euro'nun üzerinde bir miktarı başarı durumlarına göre paylaşma şansını elde ediyorlar.

Haberin Devamı
YORUM YAZ