MENÜ

Ballon d'Or'a Aday 3 Türk!

Her sene futbolun en iyilerine verilen ödül olan Ballon d'Or bu sene de sahibini buldu. 1956 yılından itibaren France Football tarafından verilen futbolun en prestijli ödülüne daha önceden 3 tane Türk oyuncu da aday gösterilmişti!

Ballon d'Or ödülü bu sene de sahibini bulurken Lionel Messi bu ödülü 6.Kez evine götürmeyi başardı. 2019 Ballon d’Or ödülünün sahibi olan Arjantinli yıldız futbolcu, bu ödülü kazanmasıyla beraber Altın Top’u en fazla kazanan futbolcu oldu.

Haberin Devamı

Fransızca’dan gelen Ballon d’Or Türkçe’ye Altın Top olarak çevrilmiştir 1956 yılından beri verilen bu ödül futbol dünyasının en prestijli ödülü olarak kabul edilmektedir. France Football dergisinin düzenlediği Ballon d’Or ile FIFA’nın düzenlediği Dünyada Yılın Futbolcusu ödüllerinin tek çatı altında birleştirilmesi ile 2010 yılında FIFA Ballon d’Or ödülü adını alarak son haline gelmiştir. İsviçre’nin Zürih kentinde verilen bu ödül bir önceki sezonun en iyi futbolcusuna verilmektedir. Ödülü alacak en iyi futbolcu ise dünyanın her yerinden antrenörler ve milli takımların takım kaptanlarının yanı sıra gazetecilerin kullandığı oylara dayanarak seçilir.

2010 yılından beri FIFA Ballon d’Or adıyla verilen ödül bir Messi’ye bir Ronaldo’ya giderken aralarında büyük bir yarış vardı. Bu yarışa ise 2018 yılında Luka Modric dur diyerek iki ismin dışında ilk defa ödülü kazanan kişi olmuştur. 2019 yılına kadar Messi’nin ve Cristiano Ronaldo’nun 5’er ödülü varken, 2019 yılında Messi bu ödülü 6.kez kazanarak Ronaldo’yu geride bırakmıştır. 2018-2019 sezonunda Barcelona ile La Liga şampiyonluğu yaşayan dünya yıldızı, attığı 36 golle de krallık yarışını zirvede tamamlamıştı. Lionel Messi 2019 yılı içerisinde şu ana kadar çıktığı kulüp ve milli takım maçlarının toplantıda ise 46 kez fileleri havalandırdı. 2019 yılındaki oylamada ise Liverpool’un Hollandalı savunma oyuncusu Van Dijk ikinci olurken, Juventus’tan Portekizli Cristiano Ronaldo ise üçüncü oldu.

Haberin Devamı

İlk olarak 1956 yılında verilen bu ödülü Blackpool takımından İngiliz oyuncu Stanley Mathews kazanmıştır. Ödülü 6 kez kazanan Lionel Messi bu ödülü en çok kazanan oyuncu olurken, hemen arkasında ise Cristiano Ronaldo 5 ödülle takibini sürdürüyor. Bu ikilinin arkalarında ise 3’er ödülle efsaneler Michel Platini, Johan Cruyff ve Marco Van Basten yer alıyor.

Türkiye’den bu ödülü kazanan hiçbir oyuncu yer almazken bu ödüle 3 farklı oyuncumuz aday olmuştur. 2002 yılında Dünya Kupası’nda fırtına gibi esen ve turnuvayı 3. Tamamlayan A Milli Takım’dan 2 futbolcu Ballon d’Or adayları arasında yer almıştır. Brezilyalı golcü Ronaldo’nun kazandığı 2002 Ballon d’Or’da aday gösterilen Yıldıray Baştürk 13 puanla 9. Olmuştu. Yine aynı yıl Ballon d’Or adayları arasında Galatasaray’ın formasını giyen Hasan Şaş da vardı. 10 puan alan Şaş, oylamayı 11. Sırada tamamlamıştı. 2003 Ballon d’Or’unda ise La Liga’da fırtına gibi esen Nihat Kahveci aday gösterilmişti. Real Sociedad formasıyla 23 gol atarak İspanya Ligi’ne damga vuran Nihat yalnızca 3 puan alarak Totti’yle beraber 18. Sırayı paylaşmıştır.

YORUM YAZ