MENÜ

Destan böyle yazılır

Amatörde dirilen Balkes efsanesi 9 sezonda ayağa kalktı. 38 yıl sonra Süper Lig'e dönen Kırmızı-Beyazlılar arkasında ise müthiş bir başarı öyküsü, 4 şampiyonluk bıraktı. İşte Balıkesirspor'un aştığı zorlu basamaklar...

Destan böyle yazılır

Balıkesir’de müthiş zaferin coşkusu sürüyor. Sokaklar hâlâ Kırmızı-Beyaz... Kimilerine göre bir mucize olarak nitelendirilebilir. Ancak onlarınki gerçek bir başarı öyküsü. 1975-76 sezonunda sadece bir yıl dev arenanın havasını soluyan Ege ekibinin dönüşü muhteşem oldu. Ama buraya gelmeden önce belki de dibe vurmak gerekiyordu. Öyle de oldu. Balkes efsanesi 2005-2006 sezonunda küllerinden doğdu. Süper Amatör Lig’deki takım alışkanlık haline gelecek şampiyonlukların ilkini yaşadı. Her maçını 10 bine oynayan Kırmızı-Beyazlılar için bu yetmezdi, tırmanmak gerekti. 2009-2010’da o da geldi. Ergün Ortakçı yönetimindeki ekip artık 2. Lig’deydi. Zirve hedefiyle kurulan Papen Mustafa’lı kadro sezonu hüsranla kapattı. Elazığ’ın şampiyon olduğu grup 9. sırada tamamlandı.

Hüsranlı yıllarİkinci sezon ise yönetim şampiyonluğu kafaya takmıştı. Çok geniş bir kadro kuruldu, alt liglerin şampiyon futbolcularına tek tek imza attırıldı. Ancak Balkes’in bir sezona daha ihtiyacı vardı. Çünkü Sedat Yeşilkaya’lı Koray Avcı’lı Şanlıurfa bileti alacaktı. Play-Off’taki Adana Demir yenilgisi ise Balıkesir’i iyice hırslandıracaktı.


2.Lig'in Los Galacticos'u


2012-2013’te; gittiği takımı şampiyon yapan kaleci Ahmet Şahin, Süper Lig’in eski dinamosu Ertuğrul Aslan, 2. Lig’in ‘Gol Kralı’ Coşkun Yılmaz ve yine birbirinden tecrübeli oyuncularla yola çıkan Balıkesir’in bu kez rakibi yoktu. Aynı, şehrin plakası gibi ‘10 Numara’ bir şampiyonluk geliyordu, Balkesler ligi en yakın takipçisi İnegöl’ün 12 puan önünde bitiriyordu. Camiadaki bu coşku, iç sahada tek bir yenilgi dahi alınmadan gelen bu zafer PTT 1. Lig’i de bir anlamda titretiyordu. Artık sıra; sözünde duran, başarıya aç yönetimiyle, üst üste ikinci şampiyonluğu yaşamaktaydı. Aynı teknik heyetle yola çıkıldı. ‘Trapattoni’ lakaplı İsmail Ertekin, kurmayı Deniz Kolgu’yla birlikte kolları sıvadı.

Reis attı, şampiyonluk geldi

8 gollü Muhammet Reis, çok sayıda takımdan teklif almasına rağmen kimseye kaptırılmadı. Sezon sonunda 19 golle kral oldu. Tecrübeli orta saha kaptanlık pazubandını taktı. İskelet kadro korundu. Savunma en son Rize’de şampiyonluk yaşayan Murat Sözgelmez, ligin tecrübeli sol beki İsmail Dinler’le güçlendirildi. Lalawele ve Karikari gibi nokta atış yabancılar alındı. Katkıları tartışılmazdı.

En önemlisi istikrar

Ve sezon muhteşem başladı. Kırmızı-Beyazlılar, 6. haftaya kadar penaltı dahi gol yemedi, 15 puan elde etti. Şehirdeki inanç, daha o zaman, “Bu takım zirvenin favorisi” dedirtti. Sonrasındaki 4 maçta alınan 3 yenilgide panik yapılmadı. Yönetim, takımın da, teknik heyetin de arkasındaydı. Olumlu hava hiç dağılmadı, Balkesler 16 yıl sonra geldiği PTT 1. Lig’e veda etti Belediye’nin ardından şampiyon olarak.

Helal şampiyonluk

22 galibiyet, 7 mağlubiyet ve 7 beraberlikle gelen şampiyonluk en başından sonuna kadar büyük bir ekip işiydi. Passolig’e meydan okuyan yönetimi, sadece 26 oyuncuyla en istikrarlı kadroyu kuran teknik heyeti, hedeften şaşmayan oyuncu topluluğu ve tabii ki hiçbir maçta takımını yalnız bırakmayan taraftarıyla Balıkesir, 38 yıl aradan sonra Süper Lig’i hak etti.

Ömer Necati Albayrak

Haberin Devamı
YORUM YAZ